Αποδέσμευσε η Βουλή τα €28 εκατ. για τα ρωσικά Mi-35

Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

© Ιωάννης Λέκκας/www.eagleaviation.gr
Λευκωσία: Η στροφή 180 μοιρών που έκανε ο Δημοκρατικός Συναγερμός στο θέμα των ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς, διαδραμάτισε καθοριστικό παράγοντα για να επιτευχθεί συμφωνία για αποδέσμευση του κονδυλίου από τη Βουλή. Το κυβερνών κόμμα αρχικά υποστήριζε ότι δεν θα συγκατανεύσει στην αποδέσμευση των €28 εκατ. που αφορούν στη συντήρηση των 11 ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35. Τελικά, αφού ο ΔΗΣΥ υπερψήφισε την αποδέσμευση και με δεδομένο ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα είχαν ήδη τοποθετηθεί υπέρ, χθες η επιτροπή Άμυνας υπέγραψε τις σχετικές επιστολές προς το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Άμυνας προκειμένου να αποδεσμευτούν τα €28 εκατ. και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία συντήρησης των 11 ελικοπτέρων. Μετά από αυτή την αλλαγή δεδομένων από πλευράς ΔΗΣΥ, η αποδέσμευση του κονδυλίου εγκρίθηκε ομόφωνα από όλα τα κόμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από χθες κιόλας, το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε τις διαδικασίες καταβολής της προκαταβολής προς τη ρωσική κατασκευάστρια εταιρεία η οποία θα αναλάβει τη συντήρηση των ελικοπτέρων. Η προκαταβολή ανέρχεται στο 30% του συνολικού κόστους και με την καταβολή της ενεργοποιείται και η συμφωνία που έχει υπογραφεί. Τα ελικόπτερα θα αποσταλούν σε τρεις δόσεις στη Ρωσία. Τις πρώτες δύο φορές θα σταλούν τέσσερα ελικόπτερα και τα υπόλοιπα τρία στο τέλος. Τα ελικόπτερα μόλις ολοκληρώνεται η συντήρηση τους θα παραδίδονται αμέσως στην ΕΦ. Η σύμβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2016 με τον τελικό έλεγχο που θα γίνει στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, σε μια άλλη(;) εξέλιξη χθες, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα, εκ μέρους της Επιτροπής, απέστειλε επιστολή στο υπουργείο Άμυνας με την οποία ενημερώνει ότι επί του παρόντος έχει σταματήσει η διαδικασία αποδέσμευσης των €50 εκατ. που αφορούν στην προκαταβολή για τα δύο πλοία που θέλει να προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά. Μετά τις γιορτές είναι πιθανόν να καταβληθεί ακόμη μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των κομμάτων για απόκτηση των δύο πλοίων από το Ισραήλ. Σε αντίθετη περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία ίσως αναζητήσει άλλες λύσεις μέσω της ΕΕ για επιτήρηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Γράφει: Νέαρχος Κυπριανού

Πηγή: Φιλελεύθερος

6 σχόλια:

Ανώνυμος 2 Ιανουαρίου 2014 - 9:52:00 π.μ. EET  

..... να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των κομμάτων....

σε τέτοια σημαντικά θέματα, παρακαλάμε να συνεννοηθούν τα κομματόσκυλα.
κι ύστερα μου λες τι έχουν τα έρμα και ψοφάν.
σίγουρα παζαρεύουν ποιό κόμμα θα φάει τα περισσότερα, γιατί τελικά δεν είναι μόνο οι μίζες στο ελλάντα, είναι γενικά όπου υπάρχουν έλληνες.
Καλή Χρονιά!

Ευστάθιος Παλαιολόγος 2 Ιανουαρίου 2014 - 11:32:00 π.μ. EET  

ΔΗΣΥ, η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με το ΑΚΕΛ, που καταφέρνουν να στεγάζουν τους μεγαλύτερους δοσίλογους στην Κύπρο κάτω από "πατριωτικό" μανδύα και ανεμίζοντα ελληνικά λάβαρα...

Ανώνυμος 2 Ιανουαρίου 2014 - 1:13:00 μ.μ. EET  

ΘΑΥΜΑ

Ανώνυμος 2 Ιανουαρίου 2014 - 7:49:00 μ.μ. EET  

Είναι λυπηρό.Ας αποφασίσουμε. Θέλουμε στρατό ή όχι; Αν η απάντηση είναι αρνητική ας διαλύσουμε και την ΕΦ.

Ευστάθιος Παλαιολόγος 2 Ιανουαρίου 2014 - 8:10:00 μ.μ. EET  

Ας αποφασίσουμε. Θέλουμε φόρους ή όχι; Αν η απάντηση είναι αρνητική ας καταργήσουμε τις φορολογίες.

Τα πράγματα δεν είναι έτσι απλά. Ο στρατός για την κοινωνία είναι ότι το σχολείο για τα παιδιά. Σχεδόν κανένα δεν θέλει να πηγαίνει σχολείο αλλά η χρησιμότητα του είναι αδιαμφησβήτιτη.

Ανώνυμος 26 Φεβρουαρίου 2014 - 12:02:00 π.μ. EET  

Τώρα... Με Mi-35 έμειναν ούτε θα ξαναγίνει αναβάθμιση. Δαμε που μας εφέραν.... και πάμε ακόμα. τα κομματόσκηλα συνεννοημένα, φκάλουν απο κοινού προέδρους για να διαλύσουν την Κύπρο. και τα χτηνά, ψηφίζουν τους ακόμα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP