Ξεκινά η "Γενεύη 2"

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Σχεδόν τρία χρόνια από τότε που το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ εξελίχθηκε σε ανοιχτή εμφυλιακή σύγκρουση, οι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της εξόριστης αντιπολίτευσης συναντώνται σήμερα στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου ξεκινούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των μεγάλων δυνάμεων.

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι οι διπλωμάτες στο Μοντρέ δεν τρέφουν αυταπάτες έχοντας ήδη προειδοποιήσει ότι ο διάλογος θα είναι μια διαδικασία μακρά και επίπονη. Τα δύο «στρατόπεδα» στη Συρία εμφανίζονται με εντελώς ασυμβίβαστες θέσεις, με την αντιπολίτευση να ζητά την πλήρη αποχώρηση του Μπασάρ αλ - Άσαντ από την εξουσία και την επίσημη Δαμασκό να θέλει να προωθήσει την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και να προειδοποιεί ότι η τύχη του προέδρου είναι γι΄αυτήν «κόκκινη γραμμή».

Σε πρώτη φάση, η διεθνής κοινότητα θα επιδιώξει να επιτύχει έστω μερικά απτά αποτελέσματα, όπως την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους, την ανταλλαγή κρατουμένων και την κατάπαυση του πυρός.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις που έκανε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κατά την άφιξή του στο Μοντρέ. «Μην περιμένετε σημαντική πρόοδο στις μέρες που έρχονται », είπε. «Ωστόσο, όταν είναι ενεργοποιημένη η διπλωματία, μπορεί να υπάρξει πρόοδος, το έχουμε ήδη δει σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως στο ιρανικό πυρηνικό ζήτημα» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της διάσκεψης, αρχικά θα τοποθετηθεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουνμ ενώ θα ακολουθήσουν ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Αναμένεται επίσης να τοποθετηθούν τόσο η αντιπροσωπεία του καθεστώτος Μπασάρ αλ - Άσαντ όσο και της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον Αχμάντ Τζαρμπά.

Σημειώνεται ότι η διεθνής διάσκεψη για τη Συρία, αποκαλούμενη ως «Γενεύη 2», αναβλήθηκε αρκετές φορές στο παρελθόν και κινδύνεψε να ακυρωθεί την τελευταία στιγμή, μετά τη διαμάχη που δημιουργήθηκε από την πρόσκληση-έκπληξη προς το Ιράν, που απηύθυνε ο Μπαν Κι Μουν. Η συριακή αντιπολίτευση απείλησε να μποϊκοτάρει τη διάσκεψη, πριν οι διαμαρτυρίες των δυτικών χωρών οδηγήσουν τον γ.γ. του ΟΗΕ να αποσύρει την πρόσκλησή του.

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης, οι μεγάλες δυνάμεις εμφανίστηκαν συγκρατημένες. « Δεν νομίζω ότι όποιος έχει ασχοληθεί με τη Συρία έχει ψεύτικες προσδοκίες για ταχεία πρόοδο», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. «Ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας . Αυτή δεν θα είναι γρήγορη ( ... ) και θα χρειαστεί υπομονή και επιμονή» πρόσθεσε.

Για τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράντ Φαμπιούς, « το ιδανικό είναι να προχωρήσουμε προς την ειρήνη, η οποία απαιτεί μια πολιτική λύση που πρέπει να συζητηθεί» στην Ελβετία . Ο στόχος είναι «η πρόοδος προς την ειρήνη» αναφέρεται και στην επιστολή πρόσκληση του ΟΗΕ.

Πηγές: www.naftemporiki.gr, ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

2 σχόλια:

Ανώνυμος 22 Ιανουαρίου 2014 - 8:57:00 π.μ. EET  

Ένα ενδιαφέρον λινκ εδώ, σχετικά με το παρασκήνιο της απόσυρσης της πρόσκλησης προς το Ιράν.

http://thecable.foreignpolicy.com/posts/2014/01/21/how_iran_played_the_un_and_drove_the_us_nuts

Δημήτρης Σ.

Alexandros 22 Ιανουαρίου 2014 - 12:28:00 μ.μ. EET  

Ποτε δεν μπορεί κανεις να προβλέψει με επιτυχία τι ακριβώς θα γίνει, αλλα μάλλον είναι δύσκολο να αναμένει κανεις κάποιου είδους λύση στη Syria.

Αφενός το καθεστώς είναι νικητής στο πεδίο των μαχών, οποτε δεν μπορεί να συζητηθεί καν η αποχώρηση του Assad, αφετέρου οι Αμερικανοι δε συζητούν την παραμονή Assad, τουλάχιστον έτσι διαμηνύουν μέσω των Γάλλων και της αντιπολίτευσης!

Από την άλλη, ακόμα και αν υπήρχε μια φαινομενική συμφωνία με το δικαίωμα στον Assad να κατεβει για πρόεδρος, αυτό δε σημαίνει ότι οι εχθροπραξίες θα σταματούσαν, μάλλον το αντίθετο, γιατί η αντιπολίτευση φαίνεται να είναι διασπασμένη σε πολλα μέρη, οποτε πολλές ένοπλες ομάδες θα έμεναν ενεργές. Γενικότερα οριστική λύση μπορεί να δοθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνον στο πεδίο των μαχών, αν και νομίζω πως η πρόθεση της Αμερικής είναι να συνεχιστεί ο σκοτωμός.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP