Ο Ερντογάν είναι «γυμνός»

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

Υπουργός: Κύριέ μου, απαγορεύσαμε όλες τις απεργίες
και διαδηλώσεις στους νομούς που θα επισκεφθείτε..
 Γυμνός Ερντογάν: Δεν φθάνει. Να  απαγορεύσετε και
την κυκλοφορία των παιδιών στους  δρόμους.
Αυτά θα πούνε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός!...
Του Σάββα Καλεντερίδη

Λίγες ώρες μετά το σαρωτικό ανασχηματισμό που έκανε ο Ερντογάν στην κυβέρνησή του, αλλάζοντας τους δέκα από τους εικοσιένα υπουργούς που έχει το υπουργικό συμβούλιο, η κατάσταση στην Τουρκία είναι εξαιρετικά ρευστή, δεδομένης της σύγκρουσης Ερντογάν-Γκιουλέν. Πριν όμως προχωρήσουμε στις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και στις πιθανές εξελίξεις, καλό είναι να δούμε πολύ σύντομα πώς ακριβώς ξεκίνησε η ιστορία του σκανδάλου του Αζέρου επιχειρηματία Σαράφ, που φέρεται να διέφθειρε όχι μόνο κάτι παραπάνω από το μισό υπουργικό συμβούλιο αλλά και το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον. Τον Δεκέμβριο του 2011, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τελωνείων της Ρωσίας συνέλαβε στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας έναν Ρώσο υπήκοο που επέστρεφε από την Τουρκία, να μεταφέρει στις αποσκευές του 18,5 εκ. δολάρια. Οι ρωσικές αρχές ερεύνησαν το θέμα σε βάθος και στη συνέχεια, στα πλαίσια των συμφωνιών που υπάρχουν για την καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου χρήματος, ενημέρωσαν τις αντίστοιχες τουρκικές, δίνοντάς τους έκθεση με συγκεκριμένα στοιχεία για την υπόθεση. Έτσι άρχισε η έρευνα για τη διερεύνηση αυτού του πολύκροτου σκανδάλου. Η αρχή παρακολούθησης διακίνησης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος της Τουρκίας (MASAK), αξιολογώντας τις πληροφορίες και τα στοιχεία των ρωσικών αρχών, διεύρυναν την έρευνα και όταν την ολοκλήρωσαν, συνέταξαν έκθεση την οποία παρέδωσαν στον Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, τον Οκτώβριο του 2012.

Όμως, την πορεία των ερευνών άλλαξε μια επιστολή-καταγγελία, που έφθασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, το υπουργείο Οικονομικών, τη MASAK και τη Γενική Διεύθυνση Εσόδων του Kράτους στις 11 Δεκεμβρίου 2012. Η επιστολή, που την έστειλε ένας Τούρκος πολίτης, με τα αρχικά Ş.D. (το πιο πιθανό είναι να αποτελεί παρένθετο πρόσωπο στελεχών της MASAK, που κράτησαν στοιχεία για τον εαυτό τους, για να διεκδικήσουν στη συνέχεια μέσω του παρενθέτου προσώπου τεράστια ποσά), για να επωφεληθεί από τις ευργετικές διατάξεις του Νόμου 1905 που προβλέπει την απόδοση ποσοστών σε όσους δίνουν στοιχεία για ανάλογες υποθέσεις, που με βάση το ως άνω νόμο τού εξασφάλιζαν ένα αστρονομικό ποσό. H καταγγελία συνοδευόταν από συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα (τραπεζικές συναλλαγές, αριθμούς λογαριασμών, αποδείξεις εντολών μεταφοράς χρημάτων κλπ) για τις εταιρείες-βιτρίνα του Σαράφ και τις τράπεζες που εμπλέκονταν στην υπόθεση. Και οι προσδοκίες του καταγγέλλοντος ήταν μεγάλες, γιατί με ατράνταχτα στοιχεία αποδεικνυόταν ότι το ποσό που διακινήθηκε ανερχόταν στα 87 δις δολάρια!!!

Μετά από την ως άνω απολύτως τεκμηριωμένη καταγγελία (την έχουμε στα χέρια μας, αλλά δεν μπορούμε να την παραθέσουμε λόγω …έλλειψης χώρου), ακριβώς επειδή είχε τους συγκεκριμένους αποδέκτες, το MASAK και η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης υποχρεώθηκαν να επεκτείνουν τις έρευνες για την υπόθεση, γεγονός που οδήγησε στις απολήξεις του μεγαλυτέρου σκανδάλου στην ιστορία της Τουρκίας. Και όταν μιλάμε για απολήξεις, ενοούμε ότι, όπως προκύπτει με ντοκουμέντα από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων και των κινήσεων των εμπλεκομένων που έκανε η Ασφάλεια, με εντολή της Εισαγγελείας Κωνσταντινούπολης, ο Αζέρος επιχειρηματίας Ριζά Σαράφ, είχε δωροδοκήσει το μισό υπουργικό συμβούλιο αλλά και το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Ούτως έχει σε γενικές γραμμές η υπόθεση της δωροδοκίας των υπουργών, που οδήγησε στον ευρύ ανασχηματισμό που ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 26 Δεκεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις 17 Δεκεμβρίου του 2013, η Εισαγγελία Κωνσταντινούπολης, έδωσε το πράσινο φως στις διωκτικές αρχές για την έναρξη της επιχείρησης εξάρθρωσης αυτής της εγκληματικής ομάδας, με μαζικές συλλήψεις. Ανάμεσα στος συλληφθέντες, ο αρχηγός της συμμορίας, Ριζά Σαράφ, που σε ηλικία 29 ετών βρέθηκε με περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων, και γιοι τριών υπουργών,στενών συνεργατών του Ερντογάν, που συμμετείχαν στο πάρτι των εκατομμυρίων.
Αυτή είναι η αντικειμενική εξιστόρηση των γεγονότων, το σκάνδαλο είναι απολύτως υπαρκτό, αυτά είναι τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα του σκανδάλου, αυτή είναι η εγκληματική ομάδα που διακίνησε και βοήθησε στη διακίνηση του απίστευτου ποσού των 87 δις δολαρίων σε μια τριετία, κάτι που είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να γίνει, χωρίς την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του κράτους και της κυβέρνησης.

Αυτή την υπαρκτή κατάσταση, αυτά τα ντοκουμέντα και στοιχεία αξιοποίησε η πλευρά του Γκουλέν, στα πλαίσια των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε ο Ερντογάν, σε αυτήν τη φάση, για να αποδυναμώσει το κίνημά του, μέσω της απαγόρευσης της λειτουργίας των φροντιστηρίων του.

Τις βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και την πιθανή πορεία των εξελίξεων, θα εξετάσουμε στο άρθρο μας της Κυριακής. Ες Κυριακήν…

infognomonpolitics

Σημ Εν Κρυπτώ: Συνεχίζεται η ραγδαία επιδείνωση του πολιτικού κλίματος στην γείτονα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ τουρκικών ΜΜΕ, οι Τούρκοι εισαγγελείς ετοιμάζονται να στείλουν δικαστική κλήτευση στον Μπιλάλ Ερντογάν, υιό του πρωθυπουργού. Σήμερα παραιτήθηκαν τρεις ακόμη βουλευτές του κυβερνόντως ΑΚΡ, μεταξύ αυτών και πρώην υπουργός πολιτισμού. Παράλληλα ο γενικός δείκτης στο τουρκικό χρηματιστήριο καταγράφει σημαντική πτώση της τάξης του 13,74% από τις 17 Δεκεμβρίου που έγιναν οι πρώτες προσαγωγές, ενώ η ισοτιμία της τουρκικής λίρας κατρακυλάει στις 2,13 λίρες/δολάριο και 2,94 λίρες/ευρώ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP