Ερντογάν:Απέλυσε αστυνομικούς που συνέλαβαν κομματικά στελέχη του

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013

Άγκυρα, Τουρκία
«Βρυχάται» ο Ταγίπ Ερντογάν καταγγέλλοντας «βρώμικη επιχείρηση» κατά της κυβέρνησής του σχετικά με την εισαγγελική έρευνα για διαφθορά που έχει οδηγήσει στη σύλληψη δεκάδων ατόμων, περιλαμβανομένων των γιων υπουργών.

Πέντε αστυνομικοί διευθυντές που επέβλεψαν τις εφόδους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα αποπέμφθηκαν για «κατάχρηση εξουσίας», ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προειδοποιώντας πως έπεται συνέχεια. «Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές συνωμοσίες» διεμήνυσε ο Ερντογάν, ο οποίος δεν είχε γνώση της εισαγγελικής έρευνας που διεξήχθη υπό άκρα μυστικότητα και δεν ενημερώθηκε σχετικά παρά μετά τις προσαγωγές τα ξημερώματα της Τρίτης. Οι αναλυτές στην Τουρκία «βλέπουν» στις συλλήψεις και τις ακόλουθες «καρατομήσεις» αστυνομικών διευθυντών την κλιμάκωση της ρήξης μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του ισχυρού διεθνούς ισλαμικού κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το «διαζύγιο» με τον Γκιουλέν, οποίος εδρεύει στις ΗΠΑ και διαθέτει ευρεία, αν και άτυπη, επιρροή στην αστυνομία, τις μυστικές υπηρεσίες και το δικαστικό σώμα, ρίχνει τη σκιά της στο τουρκικό κράτος και στο πολιτικό σκηνικό, καθώς θέτει υπό αμφισβήτηση την παντοδυναμία του Ερντογάν πριν τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις του 2014. Το ισχυρό δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ηγέτη ενός διεθνούς ισλαμικού κινήματος, το οποίο συντονίζει από μια κατάφυτη ιδιόκτητη έκταση στις ΗΠΑ, συνέβαλε ώστε το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν να συγκεντρώσει την μεγάλη πλειοψηφία των ψήφων στις τρεις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Απειλή για την παντοδυναμία Ερντογάν η ρήξη με το κίνημα Γκιουλέν
Ανάμεσα στους 52 μέχρι στιγμής συλληφθέντες βρίσκονται οι γιοι των υπουργών Εσωτερικών, Μουαμάρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, ενώ ο φάκελος φέρεται να αγγίζει και τον υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Εγκεμέν Μπαγίς. «Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές συνωμοσίες» διεμήνυσε την Τετάρτη ο Ταγίπ Ερντογάν. «Καθώς εμείς αγωνιζόμαστε να βάλουμε την Τουρκία στις πρώτες δέκα χώρες στον κόσμο [...] ορισμένοι επιδίδονται σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την ταχεία ανάπτυξή μας. Υπάρχουν αυτοί στο εξωτερικό [...] και υπάρχουν παραφυάδες τους εντός της χώρας μας» δήλωσε. Το περιεχόμενο της εισαγγελικής έρευνας αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος, λαθρεμπόριο χρυσού και δωροδοκία δημόσιων λειτουργών σε σχέση με κρατικές συμβάσεις. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς δεσμεύτηκε, εν τω μεταξύ, ότι δεν θα γίνουν κινήσεις για να μπλοκαριστεί η έρευνα. «Θα σεβόμαστε πάντα κάθε απόφαση της Δικαιοσύνης και δεν θα εμπλακούμε σε καμία προσπάθεια να μπλοκάρουμε τη διαδικασία» ανέφερε. O ίδιος έκανε λόγο για «σχεδιασμένη επιχείρηση κατά το πρότυπο του ψυχολογικού πολέμου που έχει για στόχο τη φθορά της κυβέρνησης». Απέφυγε, όμως, να κατονομάσει αυτούς οι οποίοι κατά την άποψή του διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης. Η δήλωση έγινε κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα υπό τον Ερντογάν με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης. Ακολούθως ο Μπουλέντ Αρίντς επανήλθε λέγοντας ότι οι δηλώσεις του σχετικά με την έρευνα για εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς δεν έχουν στόχο το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Είναι λανθασμένο να γίνεται στις δηλώσεις μου μια ερμηνεία που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σύγκρουση με την κοινότητα», είπε αναφερόμενος στο Χιζμέτ, το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν, το οποίο σύμφωνα με υποστηρικτές του έχει εκατομμύρια μέλη.

Ωστόσο, κοινό σημείο στην Τουρκία είναι πως οι εξελίξεις εντάσσονται στη σύγκρουση μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του ισχυρού θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, «πόλεμος» που δεν φαίνεται πλέον να έχει επιστροφή.


Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό μέσω In.gr


1 σχόλια:

Ανώνυμος 19 Δεκεμβρίου 2013 - 10:55:00 μ.μ. EET  

και αυτοι που επιασαν τον λιαπη θα παρουν μια μεταθεσουλα στην πινεζα για να μαθουν

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP