"Αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο: στον αστερισμό της "πολιτικής ορθότητας"...

Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013

Το λεγόμενο "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο που εκκρεμεί (και φαίνεται ότι θα εκκρεμεί για πολύ ακόμα…) στη Βουλή έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις, τόσο επί της αρχής, όσο και επειδή δεν συμπεριλαμβάνει ρητώς στις γενοκτονίες των οποίων η άρνηση ποινικοποιείται, τις αναγνωρισμένες από την ελληνική Βουλή γενοκτονίες του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού. Επειδή στο δημόσιο διάλογο επικρατεί σύγχυση σχετικά με κρίσιμες έννοιες (ηθελημένη και μη), θα επιχειρηθεί εδώ μια κάπως αναλυτικότερη προσέγγιση του θέματος.

Το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο έχει μεγάλη ιστορία – και η ιστορία πάντα εξηγεί πολλά. Οι διαδοχικές και επίμονες προσπάθειες της "πολυπολιτισμικής" κεντροαριστεράς για τη θέσπιση "αντιρατσιστικού" νομοσχεδίου εξηγούνται ως αγωνιώδης προσπάθεια διαφοροποίησης από την «επάρατη δεξιά» σε κάποιο πεδίο πολιτικής, αφ’ ότου με τη σύμπραξή της σε πολιτικές λιτότητας έχασε το βασικό συστατικό «προοδευτικότητας», δηλαδή την επιδίωξη κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο λοιπόν έλκει την καταγωγή του από την κυβέρνηση (ποιου άλλου…) του πρωθιερέα του «αντιρατσισμού» και της «πολυπολιτισμικότητας» Γ. Παπανδρέου, που το 2011 κατέθεσε (δια του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου) σχετική πρόταση νόμου, αλλά ατύχησε. Στη συνέχεια η πρόταση κατατέθηκε εκ νέου από το ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2012 - αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση και στη συνέχεια ακυρώθηκε λόγω των εκλογών του Μαϊου 2012. Η επόμενη προσπάθεια προώθησης του «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου έγινε ένα χρόνο αργότερα, επί υπουργίας Ρουπακιώτη, την εποχή που ακόμα η ΔΗΜΑΡ στήριζε την κυβέρνηση Σαμαρά και αναζητούσε πεδία διαφοροποίησης (που δεν θα ενοχλούσαν την τρόικα, εννοείται). Η προσπάθεια Ρουπακιώτη προσέκρουσε σε αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου και τελικώς εγκαταλείφθηκε με βάση τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής αλλά και την άποψη του τότε αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου ότι "δεν χρειάζεται". Ο κ. Αθανασίου λίγο αργότερα, αναλαμβάνοντας ως υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το "αντιρατσιστικό" νομοσχέδιο "δεν αποτελεί προτεραιότητα". Όμως φαίνεται ότι οι προτεραιότητες άλλαξαν, κι έτσι το «αντιρατσιστικό» κατατέθηκε από τον ίδιο τον κ. Αθανασίου…

Δεν γνωρίζουμε τι προκάλεσε αυτή την υποχώρηση της κυβέρνησης προς την κεντροαριστερή "πολιτική ορθότητα", της οποίας π.χ. ο Χ. Λαζαρίδης είναι γνωστός πολέμιος. Ένα πιθανό κίνητρο θα μπορούσε να είναι η προσπάθεια του Μαξίμου να στηρίξει τον "αδύναμο κρίκο" της κυβέρνησης, που είναι το ΠΑΣΟΚ. Όποια κι αν είναι τα κίνητρα όμως, η κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου συνιστά σοβαρό ολίσθημα.

Παρά τις πρόσθετες εγγυήσεις που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, η ουσία παραμένει: το νομοσχέδιο ποινικοποιεί γνώμες. Και η ποινικοποίηση της γνώμης αντίκειται στην ελευθερία έκφρασης και είναι απαράδεκτη σε οποιαδήποτε κοινωνία θέλει να λέγεται δημοκρατική. Ειδικά η ιστορία παραμένει αντικείμενο αέναης έρευνας, και οι διαφορετικές απόψεις ως προς την ερμηνεία της πρέπει να είναι σεβαστές. Η επιβολή "επίσημης αλήθειας" και η ποινικοποίηση της αμφισβήτησής της αρμόζει μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Το γεγονός ότι η ελευθερία της έκφρασης και της ιστορικής έρευνας συχνά γίνεται αντικείμενο κατάχρησης από "πονηρούς" και εξτρεμιστές (όπως είναι τόσο οι αρνητές του Ολοκαυτώματος όσο και οι εγχώριοι – και εγχώριες - αρνητές των τουρκικών γενοκτονιών), δεν είναι επιχείρημα για τη φαλκίδευση της ελευθερίας αυτής. Αυτός εδώ ο ιστότοπος έχει επανειλημμένα σταθεί απέναντι στο νεοναζιστικό εξτρεμισμό (1,2,3,4,5), αλλά και στον εθνομηδενισμό (1,2,3). Αλλά οι ερμηνείες της ιστορίας, ακόμα και οι διαστρεβλωμένες, απαντώνται με αντεπιχειρήματα και στοιχεία, όχι με απαγορεύσεις.

Το πρόβλημα του νομοσχεδίου επομένως είναι κατ’ εξοχήν πρόβλημα φιλοσοφίας: καμία άποψη σχετικά με την ιστορία δεν επιτρέπεται να ποινικοποιείται. Όπως έγραψαν και οι γάλλοι ιστορικοί της κίνησης “Liberte’ pour l’ Histoire” («Ελευθερία για την Ιστορία»): «Η ιστορία δεν είναι θρησκεία. Ο ιστορικός δεν αποδέχεται κανένα δόγμα. Σε ένα ελεύθερο κράτος, ο καθορισμός της ιστορικής αλήθειας δεν είναι δουλειά της Βουλής, ούτε των δικαστηρίων». Και αξίζει να σημειωθεί ότι, στη Γαλλία, ο νόμος που ποινικοποίησε την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων κρίθηκε αντισυνταγματικός το 2012.

Οι οπαδοί του «αντιρατσιστικού» προβάλλουν ως επιχείρημα την ανάγκη εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και συγκεκριμένα με την απόφαση 2008/913 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – αλλά η απόφαση αυτή δεν απαιτεί οπωσδήποτε νέο νόμο για την εφαρμογή της. Η συγκεκριμένη απόφαση έχει εκδοθεί με βάση το άρθρο 34 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως ίσχυε το 2008), που ορίζει ότι το Συμβούλιο μπορεί: «(β) να υιοθετεί αποφάσεις-πλαίσιο με σκοπό την προσέγγιση των νομοθετικών και κανονιστικών διατάξεων των κρατών μελών. Οι αποφάσεις-πλαίσιο δεσμεύουν τα κράτη μέλη ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα αλλά αφήνουν στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών την επιλογή του τύπου και των μέσων. Δεν παράγουν άμεσο αποτέλεσμα».
Συμπέρασμα: κανείς δεν αναγκάζει την ελληνική Πολιτεία να υιοθετήσει ένα νέο «αντιρατσιστικό νομοσχέδιο» και να αντιγράψει επί λέξει την απόφαση 2008/913. Σημασία έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, και αυτό καλύπτεται άριστα στην Ελλάδα από τον προηγούμενο νόμο, τον ήδη ισχύοντα ν. 927/1979. Αυτά έλεγε, πολύ σωστά, και ο κ. Αθανασίου το Μάιο του 2013, άσχετα αν αργότερα άλλαξε γνώμη...

Αλλά ας ξεπεράσουμε το πρόβλημα της ποινικοποίησης της γνώμης, ας δεχτούμε για λίγο ότι χρειαζόταν νομοθετική παρέμβαση για την εφαρμογή της απόφασης 2008/913 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ελλάδα, και ας δούμε το «πονηρό» σημείο της ελληνικής νομοθετικής παρέμβασης, που αφορά τον προσδιορισμό των γενοκτονιών, των οποίων η άρνηση τιμωρείται. Όπως θυμόμαστε καλά, το θέμα αυτό είχε προκαλέσει την ανησυχία της γνωστής κυρίας Ρεπούση και την παρέμβασή της προς άλλους βουλευτές, προκειμένου να μην «αξιοποιηθεί ο νόμος από εθνικιστικούς κύκλους». Και πράγματι, οι παρεμβάσεις της κυρίας Ρεπούση και των ομοϊδεατών της φαίνονται να έχουν πετύχει το στόχο τους – τουλάχιστον στη σημερινή μορφή του νομοσχεδίου… Συγκεκριμένα:

Η απόφαση 2008/913 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν επιβάλλει στα κράτη να προσδιορίσουν ποιες γενοκτονίες «προστατεύονται» δια της ποινικοποίησης της άρνησής τους. Η νομοθετική ρύθμιση μπορεί να παραμείνει αόριστη, αφήνοντας έτσι στο εκάστοτε δικαστήριο να κρίνει, εκτός των άλλων, και τον χαρακτήρα του ιστορικού γεγονότος ως γενοκτονίας ή μη. Αυτή η αοριστία όμως θα άφηνε το πεδίο ελεύθερο στους (κατά την κ. Ρεπούση) «εθνικιστές»… γιατί ποιο ελληνικό δικαστήριο δεν θα αναγνώριζε ως γενοκτονίες αυτές που χαρακτηρίστηκαν έτσι από τη Βουλή των Ελλήνων;

Έτσι φαίνεται πως «ενεργοποιήθηκε» (από ποιον άραγε;) μια εναλλακτική δυνατότητα: στην παράγραφο 4 του άρθρου 1 της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να δηλώσουν ότι θα τιμωρούν την πράξη άρνησης ή χονδροειδούς υποτίμησης της σοβαρότητας γενοκτονιών κλπ, μόνον «εφόσον έχουν αναγνωρισθεί με αμετάκλητη απόφαση εθνικού δικαστηρίου αυτού του κράτους μέλους ή/και διεθνούς δικαστηρίου ή με αμετάκλητη απόφαση διεθνούς δικαστηρίου μόνον». Προσοχή: η απόφαση του Συμβουλίου δεν επιβάλλει στα κράτη μέλη αυτόν τον περιορισμό, αλλά και δεν επιτρέπει άλλους πέρα από αυτόν. Δηλαδή αν ένα κράτος επιλέξει να περιορίσει τις γενοκτονίες των οποίων απαγορεύεται η άρνηση, τότε τα κριτήρια που είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιήσει για τον προσδιορισμό τους είναι οι αποφάσεις δικαστηρίων (διεθνών ή εθνικών) και μόνο – άλλα κριτήρια δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν. Επομένως, αν ο ελληνικός νόμος κάνει χρήση της δυνατότητας προσδιορισμού των γενοκτονιών, δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει ως κριτήριο τις αποφάσεις της Βουλής που τις αναγνώρισαν, παρά μόνο τις αποφάσεις δικαστηρίων (και ας μας συγχωρήσουν οι πατριωτικές φωνές που ζητούν το αντίθετο).

Αλλά δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο – το μόνο που χρειάζεται για να ματαιωθούν τα σχέδια της "εθνομηδενιστικής" πτέρυγας είναι να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο η φράση που προσδιορίζει συγκεκριμένα τις γενοκτονίες των οποίων απαγορεύεται η άρνηση, και να απομείνει η γενική διάταξη, που θα ερμηνεύεται κάθε φορά από τα δικαστήρια. Όσοι μπαίνουν στη συζήτηση του «προσδιορισμού» των γενοκτονιών, στην πραγματικότητα μπαίνουν να παίξουν στο «γήπεδο» της κας Ρεπούση και των ομοϊδεατών της, που είναι το άρθρο 1 παρ. 4 της απόφασης 2008/913. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν: η εφαρμογή αυτού του άρθρου της απόφασης δεν είναι υποχρεωτική και άρα κανείς δε χρειάζεται να παίξει στο γήπεδο αυτό…

Εν κατακλείδι: Τι πρέπει να γίνει με το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο;

Ως πρώτο σχόλιο, επιμένουμε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί για λόγους αρχής: στις δημοκρατίες δεν επιτρέπεται η ποινικοποίηση της γνώμης, ειδικά όταν αυτή αφορά σε ιστορικά γεγονότα.

Ως δεύτερο σχόλιο, αν το νομοσχέδιο κρίνεται (για άγνωστους λόγους) αναγκαίο, τότε πρέπει να απαλειφθεί εντελώς η διάταξη που προσδιορίζει συγκεκριμένα τις γενοκτονίες των οποίων απαγορεύεται η άρνηση, και να απομείνει η γενική διάταξη, που θα ερμηνεύεται κάθε φορά από τα δικαστήρια. Και δε νομίζουμε ότι θα υπάρξει ελληνικό δικαστήριο που θα αρνηθεί τις γενοκτονίες που αναγνώρισε η ελληνική Βουλή...

13 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Δεκεμβρίου 2013 - 5:08:00 π.μ. EET  

Κάποιο νομοσχέδιο για την προστασία των Ελλήνων εντός της Ελληνικής επικράτειας θα υπάρξει κάποτε;;;

Ανώνυμος 17 Δεκεμβρίου 2013 - 7:35:00 π.μ. EET  

Ψύχραιμη ανάλυση με επιχειρήματα, όπως μας έχει συνηθίσει το ενκρυπτώ

Μπράβο!

Ανώνυμος 17 Δεκεμβρίου 2013 - 2:57:00 μ.μ. EET  

Δεν είναι θέμα υποταγής στην κεντροαριστερά. Είναι θέμα υποταγής στην νεοταξική αυτοκρατορία (με κέντρα εξουσίας την Ουασινγκτον και τις Βρυξέλλες).

Ανώνυμος 17 Δεκεμβρίου 2013 - 3:03:00 μ.μ. EET  

Πολύ καλό άρθρο που πιάνει το θέμα από όλες τις μεριές.
Δυστυχώς λίγοι διαβάζουν τέτοια άρθρα, και από βουλευτές κανένας.

Mithridates 17 Δεκεμβρίου 2013 - 4:26:00 μ.μ. EET  

http://www.sigmalive.com/news/international/83797

Με απόφαση του, σήμερα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελβετία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, κρίνοντας αδικαιολόγητη την ποινική καταδίκη του Τούρκου γιατρού Ντογού Περιντσέκ από τις ελβετικές αρχές, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του σε συνέδρια στην Ελβετία, ότι η γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί "ένα διεθνές ψέμα."

Alexandros 17 Δεκεμβρίου 2013 - 4:38:00 μ.μ. EET  

Δεν συμφωνώ πλήρως με το άρθρο, παρα το ότι πράγματι προβάλλει μια ψύχραιμη άποψη, ωστόσο υπάρχουν κάποια σοβαρά ζητήματα!

Πρώτον το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τη διατύπωση του, προστατεύει την ιστορική ερευνα και μελέτη.

Δεύτερον, η παρούσα νομοθεσία είναι αρκετή για να προστατέψει την προσβολή των νεκρών?

Τρίτον, εάν δεν είναι θα πρέπει να υπάρξει ένα νομοσχέδιο, το οποιο να προστατεύει τη μνήμη των νεκρών όλων των γενοκτονιών!

Δηλαδή, παρατηρούμε εμφανέστατα παραδείγματα προσβλητικής συμπεριφοράς προς νεκρούς, χωρίς αυτά να έχουν καμια επίπτωση σε αυτούς που τα διαπράττουν. Θύματα αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι μόνον η μνήμη των Εβραίων, αλλα κατεξακολούθηση και η μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και των Αρμενιων.

Οποτε λοιπόν αυτό θα πρέπει να σταματήσει και θα πρέπει να ποινικοποιηθεί αυτή η συμπεριφορά έτσι ώστε ο καθένας επιτέλους να γίνει άνθρωπος. Άλλο η ιστορική άποψη και άλλο η καθύβριση και η ασέβεια!

Αυτό βεβαια θα έχει ως συνέπεια πολλοί να πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά, τόσο από την άκρα δεξιά και την αριστερά όσο και από την φιλελεύθερη παράταξη, αλλα θα έχει ως συνέπεια και την ανάγκη αλλαγής της ρητορικής Τούρκων πολιτικών, οι οποιοι θα μπορούσαν να συλληφθούν σε περίπτωση εισόδου στη χωρα και εφόσον έχουν ασελγήσει στη μνήμη των νεκρών μας!

Δεν είναι εθνικισμός η επιδίωξη αναγνώρισης της Γενοκτονίας εκ μέρους της Τουρκίας, είναι ανάγκη έτσι ώστε να μεταρρυθμιστεί ουσιαστικά και να εξευρωπαϊστεί ο γείτονας, να αποδοθεί δικαιοσύνη και να υπάρξει ειρηνική συμβίωση.

Αντί για ενδοτικότητα, θα πρέπει να κυνηγήσουμε τα δικαια μας! Αυτό είναι η μονη ωφέλιμη τακτική για την ειρήνη!

Η Παράταση της υπάρχουσας κατάστασης μόνον κακό μπορεί να κάνει σε όλα τα επίπεδα, η Κυρια Ρεπούση βεβαια δεν φοβάται την καπηλεία από εθνικιστές, αλλα φοβάται για τον εαυτούλη της, γιατί ξέρει πως η συμπεριφορά της είναι προσβλητική και προκλητική και ίσως με αυτή την νομοθεσία να μην μπορεί να παίζει τον ρολο, ο οποιος της έχει ανατεθεί!

Alexandros 17 Δεκεμβρίου 2013 - 4:43:00 μ.μ. EET  

Μιθριδάτη, αυτό δε λέει και πολλά, παρα μόνον ίσως ένα, πως η ΕΕ θέλει να κρατάει την Τουρκια ζεστη και πως η ΕΕ έχει αλλοτριωθεί πλήρως! Δε νομίζω να ίδρωσε το αυτή της Ελβετίας ιδιαιτερα!

Το δικαστήριο είναι Ευρωπαϊκό........

TED 17 Δεκεμβρίου 2013 - 6:29:00 μ.μ. EET  

@ Alexandros

"Το δικαστήριο είναι Ευρωπαϊκό........"

Καλό είναι κάποια στιγμή να καταλάβουμε όλοι, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι το "Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων" (ΕΔΑΔ), όπως το λένε οι πολλοί,
ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και προφανώς οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν (μπορούν να) υπαγορεύονται από την Ένωση.

Άλλο το "Συμβούλιο της Ευρώπης" με έδρα το Στρασβούργο (για το ρόλο του οποίου έχω κι εγώ πολλές ενστάσεις), και άλλο η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Alexandros 17 Δεκεμβρίου 2013 - 7:19:00 μ.μ. EET  

Οποιος θέλει μπορεί να μπει και να διαβάσει την απόφαση του "αδέκαστου" δικαστηρίου και να βάλει τα κλάματα.

Από εκεί και πέρα ένα θέλω να τονίσω, οποιος αρνείται τις γενοκτονίες των Αρμενιων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, υποθάλπει τους αρνητές του ολοκαυτώματος και τους Νεοναζί και οποιος κατάλαβε κατάλαβε....

Υπάρχουν μίρκα πράγματα που μπορούν να γίνουν και να αλλάξουν πολλά πράγματα στην κοινωνία μας, να επαναφέρουν σε αυτήν την κοινή λογική, η οποια προ πολλού έχει χαθεί!! Ένα είναι αυτό, ένα άλλο ήταν ο νομος που προσπάθησε ο Καραμανλής να περάσει για τα ΜΜΕ για παράδειγμα, αλλα απέτυχε.

Ας κάνουμε τουλάχιστον αυτό, ας τιμήσουμε την ιστορία μας και τους νεκρούς μας και ας μην τους σκοτώσουμε για δεύτερη φορα στο όνομα της δήθεν ειρήνης και φιλιας, που όμως μας οδηγεί μαθηματικά στη σκλαβιά!

AXEΡΩΝ 17 Δεκεμβρίου 2013 - 9:20:00 μ.μ. EET  

@ Alexandros
Μπορείς να ὑποχρεώσεις ἕναν ἄνθρωπο να ὑπακούσει,ὅχι ὅμως και να καταλάβει.(Κομφούκιος)
@TED
Ἤθελα να ἔβλεπα το ΕΔΑΔ τί θα ἔλεγε ἄν ὁ Τούρκος ἀρνιόταν το Ὁλοκαύτωμα του Ἑβραϊσμοῦ

Mithridates 17 Δεκεμβρίου 2013 - 10:50:00 μ.μ. EET  

@ Αλέξανδρο Αυτό που λέει η συγκεκριμένη απόφαση είναι το βασικό επιχείρημα του άρθρου του Οδυσσέα. Ουσιαστικά θίγεται η ελευθερία της γνώμης με το "αντιρατσιστικό" και φυσικά ανοίγει ο δρόμος κι για άλλες προσφυγές στο ΕΔΑΔ από τον κάθε ιδεολόγο ή μη, εθνομηδενιστή μέχρι τους πληρωμένους πρακτορες του προξενείου. Δεν υπάρχει τρόπος να υποχρεώσεις κάποιον να αλλάξει γνώμη για κάτι χωρίς να προσφύγεις στον ολοκληρωτισμό. Αν θέλουμε να είμαστε "πολιτικά ορθοί" και να αποκλείσουμε την προσβολή της μνήμης των νεκρών μας, θα πρέπει να βρούμε πιο έξυπνους τρόπους όπως ο Οδυσσέας αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο :
"Αλλά δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο – το μόνο που χρειάζεται για να ματαιωθούν τα σχέδια της "εθνομηδενιστικής" πτέρυγας είναι να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο η φράση που προσδιορίζει συγκεκριμένα τις γενοκτονίες των οποίων απαγορεύεται η άρνηση, και να απομείνει η γενική διάταξη, που θα ερμηνεύεται κάθε φορά από τα δικαστήρια. Όσοι μπαίνουν στη συζήτηση του «προσδιορισμού» των γενοκτονιών, στην πραγματικότητα μπαίνουν να παίξουν στο «γήπεδο» της κας Ρεπούση και των ομοϊδεατών της, που είναι το άρθρο 1 παρ. 4 της απόφασης 2008/913. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν: η εφαρμογή αυτού του άρθρου της απόφασης δεν είναι υποχρεωτική και άρα κανείς δε χρειάζεται να παίξει στο γήπεδο αυτό…"

Alexandros 18 Δεκεμβρίου 2013 - 11:49:00 π.μ. EET  

Μιθριδάτη σε αυτό το κομμάτι συμφωνώ, ας μην προσδιορίζονται οι γενοκτονίες, αλλα ας μπορεί κάποιος να μηνύσει αυτούς που προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων! Για αυτό είμαι υπέρ του αντιρατσιστικού καταρχήν. Ωστόσο είναι μεγάλη ευκαιρία το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να είναι η απαρχή για έναν αγώνα αναγνωρίσεως της γενοκτονίας των Ελλήνων από την Τουρκια!

Δεν ξέρω ειλικρινά τι λένε τα ανδρείκελα της Ευρώπης και δεν με ενδιαφέρει κιόλας, άλλωστε η τωρινή ηγεσία της Ευρώπης δεν έχει καμια διαφορα με τη δικη μας, για αυτό και η ΕΕ μας τελειωσε, το όραμα της πέθανε και μαζί θα πεθάνει και αυτή, είναι θέμα χρόνου, η ΕΕ σαν ένωση είναι ένα κινούμενο zombie. Άλλο πράγμα είναι η ελευθερια του λόγου λοιπόν και άλλο πράγμα η ασυδοσία, έχουμε παρεξηγήσει τις έννοιες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο νομίζω!

Η προσβολή θυμάτων λοιπόν είναι ασυδοσία και όχι ελευθερια λόγου! Η ασυδοσία είναι ολοκληρωτισμός και αυτό ζούμε σήμερα, για να μην μπερδευόμαστε, κάθε έννοια δημοκρατίας έχει πεθάνει σε όλη την Ευρώπη σχεδόν!

Άχερων, η απόφαση του δικαστηρίου προλάβαινε την τυχόν αμφισβήτηση του Εβραϊκού ολοκαυτώματος, λέγοντας πως για αυτήν υπάρχουν "αδιάσειστα στοιχεια"
δηλαδή η προσωπική εμπειρία του Εβραίου έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την προσωπική εμπειρία του Αρμένιου, για αυτό λέω πως αυτοί που δεν αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενιων, ακόμα και αν λένε το αντίθετο ουσιαστικά αμφισβητούν και τη Γενοκτονία των Ebraiwm


Ο νομος είναι για να υπακούσει, η παιδεία για να καταλάβει. Την παιδεία οι δυο τελευταίες γενιές στην Ελλάδα την απώλεσαν, οποτε θα φτιάξουμε νομους για να υπακούν και την παιδεία για να καταλάβει η επομενη γενιά!

Ανώνυμος 21 Μαρτίου 2014 - 12:36:00 μ.μ. EET  

Επιστρέφει το έκτρωμα.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=578826

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP