H 340 M στο Ισραήλ για την άσκηση "Blue Flag"

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2013

Ελληνικά F-16 σε σχηματισμό με ισραηλινό F-15
κατά την επίσκεψη της 337 Μ στο Ισραήλ το 2011
Με ένα λιτό δελτίο τύπου το ΓΕΑ ανακοίνωσε ότι η ΠΑ, αποδεχόμενη την πρόσκληση της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, θα συμμετάσχει στην ισραηλινή πολυεθνική Άσκηση "Blue Flag 2013", από την Τετάρτη 13 έως και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013, με τέσσερα (4) αεροσκάφη F-16 Block 52+ της 340 Μοίρας.

Η άσκηση προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Αεροπορική Βάση OVDA, στο νοτιοανατολικό Ισραήλ, με συμμετοχή αεροσκαφών από τις Πολεμικές Αεροπορίες των ΗΠΑ και της Ιταλίας. Είναι η δεύτερη φορά που ελληνικά μαχητικά θα φιλοξενηθούν στην αεροπορική βάση Ovda, μετά την επίσκεψη μαχητικών της 337 Μ το 2011, που ανταποδόθηκε το 2012 με επίσκεψη ισραηλινών αεροσκαφών στην 110 ΠΜ.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η άσκηση Blue Flag θα περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη των αποστολών που μπορούν να αναλάβουν τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις αποστολές εναέριας μάχης και στα πακέτα CΟΜΑΟ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει, η άσκηση χωρίζεται σε δύο στάδια: Την πρώτη εβδομάδα της άσκησης, από τις 17 έως 21 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν πτήσεις εξοικείωσης, αποστολές Εναέριας Μάχης, mini COMAO, αποστολές Ηλεκτρονικού Πολέμου και αφέσεις πραγματικών βομβών (GBU/JDAM) σε ειδικό πεδίο βολής της Ισραηλινής Αεροπορίας. Τη δεύτερη εβδομάδα της άσκησης και συγκεκριμένα, από τις 24 έως τις 28 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν αποστολές COMAO εναντίον Ισραηλινών αεροσκαφών F-15 και F-16 και αποστολές Ground Base Air Defence.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην ελληνοϊσραηλινή στρατιωτική συνεργασία, θυμίζουμε ότι ξεκίνησε με την άσκηση Glorious Spartan τον Μάϊο του 2008 και συνεχίστηκε με την άσκηση Μίνωας τον Μάϊο του 2010 κατά την οποία Ισραηλινά μαχητικά επιχειρούσαν από βάσεις της ΠΑ στην Κρήτη και η οποία διακόπηκε στη μέση λόγω του επεισοδίου του Mavi Marmara. Η άσκηση Morning Wind, δηλαδή τo δεύτερο μέρος της άσκησης Μίνωας 2010 που αφορούσε την Έρευνα και Διάσωση Μάχης (CSAR), πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010 στην Ανδραβίδα και την ευρύτερη περιοχή Πελοπονήσου. Αμέσως μετά είχαμε την πυρκαγιά στο όρος Καρμέλ του Ισραήλ, όπου η ΠΑ συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάσβεση κερδίζοντας την Ισραηλινή κοινή γνώμη. Το καλοκαίρι του 2011 πραγματοποιήθηκε η νέα άσκηση CSAR στην 110 ΠΜ στην Λάρισα. Ακολούθησε η επίσκεψη της 337 Mοίρας στην αεροπορική βάση Ovda του Ισραήλ, το Νοέμβριο του 2011, που ανταποδόθηκε με επίσκεψη ισραηλινών μαχητικών στην 110 ΠΜ το Νοέμβριο του 2012, ενώ είχε προηγηθεί κοινή αεροπορική άσκηση στην Κρήτη. Στο ναυτικό τομέα, το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε στην άσκηση Noble Dina τον Μάρτιο του 2012 ενώ λίγους μήνες αργότερα διεξήχθη κοινή Ελληνοϊσραηλινή ναυτική άσκηση στο Μυρτώο πέλαγος. Και αυτά είναι μόνο όσα έχουν ανακοινωθεί επισήμως...

Είμαστε βέβαιοι ότι τα πληρώματα και οι τεχνικοί της 340 Μ θα συνεχίσουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις και στην "Blue Flag 2013" - εντυπώσεις που παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο "ζυγίζουν" στρατηγικά την Ελλάδα οι σύμμαχοί της.

1 σχόλια:

AXEΡΩΝ 12 Νοεμβρίου 2013 - 2:02:00 π.μ. EET  

Το ποιά εἶναι τα παιδιά της Ἁεροπορίας,και του Στρατεύματος γενικά,το ξέρουν καλά ὅσοι ἑνδιαφέρονται.
Ἀλλοὺ πάσχουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP