Συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο επικαλείται τουρκικό έγγραφο

Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Αναδημοσιεύουμε εδώ, με επιφύλαξη, δημοσίευμα που αναφέρεται σε τροφοδοσία της Κύπρου με ηλεκτρικό ρεύμα από την Τουρκία. Η επιφύλαξη επιβάλλεται τόσο από τη δεδομένη δυσπιστία προς τις τουρκικές πηγές, όσο και από τα ερωτηματικά που προκαλεί η είδηση σε αρκετά σημεία της (πχ χρόνος "συμφωνίας", απουσία κυπριακής συμμετοχής σε αυτήν κλπ.). Από την άλλη πλευρά, με βάση τις συνθήκες της εποχής (προβλήματα ηλεκτροδότησης στην Κύπρο λόγω της έκρηξης στο Μαρί το 2011) δεν αποκλείεται να αληθεύει η πληροφορία, που βεβαίως θα έχει τραγικές στρατηγικές συνέπειες αν υλοποιηθεί. Ζητούνται απαντήσεις...

Λευκωσία, Κύπρος
Για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για μεταφορά στην Κύπρο ηλεκτρικού ρεύματος από τα τουρκικά παράλια κάνουν λόγο δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, που επικαλούνται μάλιστα έγγραφο του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει αναλυτικά τα εξής: «Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας και της Ελλάδας. Προς αυτή την κατεύθυνση, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την κατάρτιση μελέτης στο θέμα της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στην 'Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου' ('ΤΔΒΚ') και την 'ελληνοκυπριακή διοίκηση'.

» Παράλληλα με την μελέτη σκοπιμότητας που διεξάγεται για το συγκεκριμένο σχέδιο, στις 3 Οκτωβρίου 2012, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και της 'ΤΔΒΚ' με αντικείμενο το σχέδιο μεταφοράς νερού στην 'ΤΔΒΚ', αποφασίστηκε και η επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του σχεδίου της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Στην συνέχεια, ανακοινώθηκε επισήμως ότι εντός του χρονοδιαγράμματος του σχεδίου μεταφοράς νερού θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στην 'ΤΔΒΚ'».

Το εν λόγω έγγραφο δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, το τουρκικό ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα φτάσει με καλώδιο από την Ανατολία στα κατεχόμενα, ενδέχεται στο μέλλον να πωληθεί στις ελεύθερες περιοχές.

Στο έγγραφο διατυπώνεται καταληκτικά η εκτίμηση ότι τα εν λόγω σχέδια ενδέχεται να συμβάλλουν στην απόσυρση της ιδέας για δημιουργία μιας ενωμένης Κύπρου.

Αν οι πληροφορίες του τουρκοκυπριακού Τύπου ευσταθούν, τότε πρόκειται για ένα επίσημο έγγραφο που θα έχει αντίκτυπο στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού.

Στο έγγραφο, πάντως, δεν διευκρινίζεται ποια είναι συγκεκριμένα η επικαλούμενη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για το θέμα, ούτε δίνονται εξηγήσεις για το πώς το θέμα της εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, δηλαδή τρίτων μερών, και όχι της όποιας συμφωνίας θέλει να υπογράψει η ίδια η Λευκωσία.

www.in.gr (Γ.Μανδαλίδης - Newsroom ΔΟΛ)

4 σχόλια:

Alexandros 19 Νοεμβρίου 2013 - 5:24:00 μ.μ. EET  

Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε πέσει σε βαρέλι, αλλα σε άβυσσο και η άβυσσος δεν έχει πάτο, απλώς πέφτουμε όλο και βαθύτερα μέσα......

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2013 - 5:33:00 μ.μ. EET  

Λίγο δύσκολο να ισχύει το δημοσίευμα και μάλιστα την ώρα που Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν στα σκαριά τον EuroAsia Interconnector. Το πρόγραμμα έχει μπει στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ τον Οκτώβριο.

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2013 - 6:37:00 μ.μ. EET  

@Alexandros μήπως απλώς πέφτουμε θύματα της Τουρκικής προπαγάνδας; "Ως το 2017 ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του «Eurasia Interconnector», που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, με υποθαλάσσιο καλώδιο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ - Quantum Energy, που έχει αναλάβει να κατασκευάσει το μεγαλύτερο στον κόσμο έργο υποθαλάσσιας ενεργειακής διασύνδεσης, Νάσου Κτωρίδη, «στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου μέσα σε 36 μήνες από την έναρξη, για την πρώτη σύνδεση το 2017»." http://goo.gl/68rvwm

Alexandros 20 Νοεμβρίου 2013 - 12:17:00 μ.μ. EET  

@Anwnymos 19-11-13 6:37

Το εύχομαι και το ελπίζω, αλλα δεν μπορείς να αρνηθείς ότι δυστυχώς υπάρχουν κύκλοι στην Αθηνα, που επεδίωξαν τη σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκια μέσω καλωδίων ηλeκτροδοτησης και αυτοί οι κύκλοι ζουν και βασιλεύουν πολιτικά, δεν μπορείς να αρνηθείς πως στη διαπραγμάτευση που λαμβάνει χωρα τώρα οι Προεδρικοί κύκλοι της Κύπρου βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί και με τρόπο τουλάχιστον ύποπτο, δεν μπορείς να αρνηθείς πως τα σκάνδαλα κατασκοπείας έχουν γίνει στην Ελλάδα ένα θέμα καθημερινό, καταδεικνύοντας το ποσο ανοργάνωτη και ανοχύρωτη χωρα είμαστε, δεν μπορείς να αρνηθείς πως ξεπουλάμε τα λιμάνια μας στους Τούρκους, κάτι που αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας, δεν μπορείς να αρνηθείς πως τα κυβερνητικά στελέχη λειτουργούν ως υπάλληλοι αφεντικών αγωνιζόμενοι για τις καρέκλες τους και τις θεσούλες τους, δεν μπορείς να αρνηθείς ότι δεν έχουν λύσει το παραμικρό πρόβλημα ως τώρα σε όλα τα ζητήματα, που απασχολούν τη χωρα, ασχολούμενοι μονο με τον σχεδιασμό φορολογικών μέτρων και απολύσεων, μιλάμε δεν έχουν κάνει τίποτα άλλο, μα τίποτα, δεν μπορείς να αρνηθείς πως αντί να καταπολεμείται η διαφθορά αυτή αυξάνεται καθημερινά με τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος πλέον, δεν μπορειs να αρνηθείς πως απέναντι στις προσβολές που εξαπολύονται εναντίον μας από παντού δεν δίνονται οι κατάλληλες απαντήσεις, ίσως μονο προς τα Σκοπια απαντάμε έστω και για τα ματια του κόσμου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP