Τουρκία: Αυξημένος ο προϋπολογισμός του 2014 για την άμυνα

Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013

O προϋπολογισμός της Τουρκίας για την εθνική άμυνα και την εθνική ασφάλεια το 2014 θα είναι αυξημένος κατά 9,4%, ένα ποσό υψηλότερο κατά 1,7% από τον πληθωρισμό του τελευταίου δωδεκαμήνου, γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί ότι αυτές οι δαπάνες είναι υπερβολικές.

Βάσει του σχεδίου του προϋπολογισμού που συζητείται τώρα στις αρμόδιες επιτροπές της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, οι συνολικές δαπάνες για τους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και των πληροφοριών αυξάνεται σε 49,6 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (18,24 δισεκ. ευρώ) από τα 45,3 δισεκ. τουρκικές λίρες το 2013. Οι δαπάνες για τους τρεις αυτούς τομείς δραστηριότητας ισούνται με το 3% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας.

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμύνης αυξάνεται κατά 7,1% (μείωση 0,6% συνυπολογιζομένου του πληθωρισμού). Ο υπουργός Αμύνης διευκρίνισε, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής βουλής, ότι το 48% του προϋπολογισμού του υπουργείου του χρησιμοποιείται για να καλυφθούν τα κόστη της μισθοδοσίας.

Πραγματικές αυξήσεις —συνυπολογιζομένου του πληθωρισμού— καταγράφονται στους προϋπολογισμούς της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, γεγονός το οποίο αποδίδεται στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η σύγκρουση στη Συρία και η δράση του PKK.

Ο προϋπολογισμός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) αυξάνεται από τα 995,5 εκατ. τουρκικές λίρες το 2013 σε 1 δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες το 2014, οριακά κάτω από τον πληθωρισμό. Ο προϋπολογισμός της αστυνομίας αυξάνεται κατά 12,4%.

Ο προϋπολογισμός της Ακτοφυλακής (SGK) αυξάνεται από 432 εκατ. τουρκικές λίρες σε 452 εκατ., και αυτός οριακά κάτω από τον πληθωρισμό.

Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οι εκτός προϋπολογισμού δαπάνες που απορροφούνται κυρίως από τον προϋπολογισμό της Χωροφυλακής και της Γενικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για έλλειψη διαφάνειας των προϋπολογισμών αυτών και ζήτησε από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και που εισάγουν ελέγχους διαφάνειας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Έτσι ενώ ο υπουργός Αμύνης υπολογίζει τον προϋπολογισμό του υπουργείου του στο 1,2% ΑΕΠ, η αντιπολίτευση εκτιμά αντίθετα ότι ανέρχεται στο 2,3 του ΑΕΠ.

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού BDP Χασίπ Καπλάν αμφισβήτησε την ανάγκη αύξησης των προϋπολογισμών άμυνας και ασφάλειας επισημαίνοντας τα πρωτοφανή επίπεδα ειρήνης και ασφάλειας που επικρατούσαν τον τελευταίο χρόνο στην Τουρκία ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία που έγινε με τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Βουλευτές από όλες τις παρατάξεις ζητούν μεγαλύτερο έλεγχο και διαφάνεια στον προϋπολογισμό της γενικής Γραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), που είναι υπεύθυνη για τις προμήθειες του συνόλου σχεδόν των εξοπλισμών.

Η SSM δαπανά 1,5 δισεκ. δολάρια εκτός προϋπολογισμού για να χρηματοδοτήσει διάφορα σχέδια. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δαπανήθηκαν φέτος 777 εκατομμύρια δολάρια (574 εκατ. ευρώ) δαπανήθηκαν φέτος σε «έρευνα και ανάπτυξη».

«Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει διατυπώσει σοβαρές ανησυχίες για την έλλειψη διαφάνειας και επίβλεψης στην Γενική Γραμματεία» επισήμανε ο κ. Μουσλίμ Σαρί, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσω capital.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP