ΤΑΜΣ "Νικηφόρος 2013" στη Σαμοθράκη, με επιστράτευση τοπικών εφεδρειών...

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Νικηφόρος 2013» στη Σαμοθράκη στην περιοχή ευθύνης της Τακτικής Διοίκησης 41ου Συντάγματος Πεζικού (ΤΔ/41ου ΣΠ) «ΣΑΡΑΝΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ», σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του έγκυρου ιστοτόπου defencepoint.gr.

Από τις απογευματινές ώρες η ΤΑΜΣ εισέρχεται στην τελική της φάση την οποία θα παρακολουθήσει και ο Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο οποίος προγραμματίζεται να αφιχθεί στο ακριτικό νησί περί τις 15.00.

Λίγο μετά την άφιξη του Α/ΓΕΣ, περί τις 16.00 συγκροτήματα της ΤΔ/41ου ΣΠ θα πραγματοποιήσουν εξάλειψη εχθρικού αεροπρογεφυρώματος που θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν εχθρικές αεροκίνητες δυνάμεις. Την εξάλειψη του εχθρικού αεροπρογεφυρώματος θα ακολουθήσει η οργάνωση ζωνών ρίψεων (ΖΡ) για την υποδοχή εφοδίων και ενισχύσεων στις αμυνόμενες φίλιες δυνάμεις.

Μετά την άφιξη των ενισχύσεων και εφοδίων οι φίλιες δυνάμεις πρόκειται να ανασυγκροτηθούν και περί ώρα 21.00 θα εκτελέσουν επιχείρηση άμυνας επί της ακτής προκειμένου να εξουδετερώσουν και καταστρέψουν εχθρικές αποβατικές δυνάμεις. Αντικειμενικός σκοπός των φίλιων δυνάμεων είναι η καταστροφή του εχθρού προτού αυτός μπορέσει να επιτύχει διείσδυση και στη συνέχεια να δημιουργήσει προγεφύρωμα. Πάντως για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο η ΤΔ/41ου ΣΠ έχει ετοιμότητα επέμβασης με εφεδρεία που αποτελείται από μεγάλης ισχύος πυρός και ταχυκινησίας συγκροτήματα.

Κατά την άμυνα επί της ακτής ο εχθρός θα προσβληθεί με πυρά πυροβολικού από αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A3GEA2, άρματα μάχης Leopard 1A5, κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα, αντιαεροπορικά πυροβόλα ZU-23 των 23 χλστ. (που τα πυρά τους είναι αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας σε τέτοιες περιπτώσεις), βαρέα όπλα πεζικού (πολυβόλα M2 των 0,50 ιντσών και όλμοι 81 χλστ και 4,2 ιντσών) και φυσικά τον φορητό οπλισμό των τμημάτων που είναι ταγμένα επί της ακτής απόβασης.


Αξίζει να επισημανθεί ότι για την ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2013» κινητοποιήθηκε η τοπική εφεδρεία της νήσου που συμπλήρωσε τις μονάδες, υπονομάδες και τμήματα της ΤΔ/41ου ΣΠ, όπως επίσης και οι Εθνοφύλακες. Μάλιστα με βάση τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία η προσέλευση των εφέδρων και των εθνοφυλάκων χαρακτηρίζεται ως ικανοποιητική. Τόσο οι έφεδροι όσο και οι εθνοφύλακες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρών πραγματοποίησαν βολές και εκπαίδευση σε πλήθος αντικειμένων τόσο ημέρα όσο και νύκτα.

Η ΤΑΜΣ «Νικηφόρος 2013» αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή της φιλοσοφίας του ΓΕΣ που συστηματικά επιδιώκει την εκπαίδευση των σχηματισμών και μονάδων εκστρατείας σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της νύκτας μέσω ΤΑΜΣ το σενάριο των οποίων περιλαμβάνει όλη το φάσμα επιχειρήσεων (εξάλειψη αεροπρογεφυρωμάτων και προγεφυρωμάτων, καταστροφή διεισδύσεων, υποδοχή ενισχύσεων, ανεφοδιασμός φίλιων δυνάμεων με εναέριες ρίψεις, ασφάλεια εσωτερικού, κ.λπ.), της άμυνας νήσων.

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP