Άρχισε ο "Παρμενίων 2013"

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκίνησε σήμερα η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας "Παρμενίων 2013", που θα διαρκέσει ως τις 4 Οκτωβρίου και θα διεξαχθεί σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών, επί βάσεως ΤΑΑΣ και ΤΑΜΣ. Αξίζει να σημειωθεί ότι "Παρμενίων" είχε διεξαχθεί για τελευταία φορά το 2010, δηλαδή πριν τρία χρόνια.

Πρέπει με την ευκαιρία να τονιστεί για άλλη μια φορά, ότι η αξία του "Παρμενίωνα" είναι μεγάλη. Οι επιμέρους τακτικές ασκήσεις μικρής και μεσαίας κλίμακας είναι ίσως πιο αποδοτικές για την εξειδικευμένη εκπαίδευση των κλάδων, αλλά αυτό που προσφέρει ο "Παρμενίων" είναι αναντικατάστατο: είναι η συνολική προσομοίωση συνθηκών πολεμικής κινητοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της κλήσης εφέδρων και της εμπλοκής άλλων τομέων του κρατικού μηχανισμού. Σε πολιτικό επίπεδο, η διεξαγωγή του Παρμενίωνα συνιστά έμπρακτη απόρριψη των αφελών δογμάτων περί "σημειακών κρίσεων", που υποβαθμίζουν το ενδεχόμενο συνολικής κινητοποίησης στην ελληνική πολεμική σχεδίαση.

Επομένως η αξία της άσκησης δεν περιορίζεται στην εκπαιδευτική της χρησιμότητα, αλλά περιλαμβάνει και το μήνυμα που εκπέμπεται, τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό. Για τους λόγους αυτούς, η διεξαγωγή της άσκησης φέτος, παρά την οικονομική στενότητα και τα πάσης φύσεως προβλήματα που αυτή δημιουργεί στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξίζει ιδιαίτερο έπαινο.


Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τους Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς (ΜΕΣ), συμμετέχουν και πολιτικοί Φορείς (ΥΠΕΘΑ, ΓΓΕΕ&ΓΓΜΕ, ΠΑΜ-ΠΣΕΑ του πολιτικού τομέα, ΥΠΔΤ&ΠΤΠ-Αρχηγείο ΕΛ.ΑΣ, ΥΠΔΤ&ΠΤΠ-Αρχηγείο Π.Σ, ΥΠΝ-Αρχηγείο Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ, ΕΥΠ, ΥΠΑ, ΕΜΥ).

Σκοπός της ασκήσεως είναι:
α. Η εξέταση-αντιμετώπιση της δημιουργούμενης, από τις διεθνείς εξελίξεις, κατάστασης στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.
β. Η εφαρμογή σχεδίων, καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.
γ. Η εφαρμογή και αξιολόγηση των σχεδίων, διαδικασιών και η διατήρηση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
δ. Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του πολιτικού τομέα, της ΕΛ.ΑΣ και του Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.

Η άσκηση διεξάγεται σε ρεαλιστική βάση, επί 24ώρου βάσεως.

5 σχόλια:

Ανώνυμος 1 Οκτωβρίου 2013 - 12:04:00 π.μ. EEST  

Αγαπητοί φίλοι, αυτό που έχω να σας μεταφέρω από την Αλεξανδρούπολη, είναι τα χαμόγελα και οι ευμενείς σχολιασμοί των ντόπιων όλο το πρωί και το μεσημέρι που περνούσαν σε χαμηλή πτήση ζευγάρια της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από την πόλη.
Αυτή η βοή ήταν απλά απολαυστική, όπως και η ανοιχτές στροφές που έπαιρναν τα αεροσκάφη πάνω από την πόλη, για να στραφούν πάλι νοτιοδυτικά και να χαθούν.
Ακόμα και ο καιρός άλλαξε για να γίνει η άσκηση πιο ρεαλιστική. Από το βράδυ της Δευτέρας απανωτές μπόρες σε όλη την περιοχή, τουλούμια νερό, αστραπές, βροντές και πολλά μποφόρ αέρα.
Τα σκηνάκια πρέπει να στέναξαν :)

Ο Έβρος χαιρετίζει τον Παρμενίωνα! (Η αλήθεια είναι οτι μας έλειψε, όπως και ο Χαλύβδινος Θώρακας).

Can

Γεράκι 1 Οκτωβρίου 2013 - 8:56:00 π.μ. EEST  

Το επετειακό RF-4E συνοδευόμενο από δύο F-16 επισκέφτηκε το ανατολικό Αιγαίο, χαμηλή πτήση, in trail. Μια μητέρα παραδίπλα δείχνει στο παιδί της το σχηματισμό και του λέει "κοίτα τα ελληνικά που κυνηγούν το τούρκικο". :)

Ανώνυμος 1 Οκτωβρίου 2013 - 1:48:00 μ.μ. EEST  

με δάκρυα στα μάτια: παρμενίων 2013!

μηδενιστής.

Ανώνυμος 2 Οκτωβρίου 2013 - 4:13:00 μ.μ. EEST  

ε, καλά τώρα, όπου γάμος και χαρά η βασίλω πρώτη.
άσκηση χωρίς την έγκριση του μηδενιστή? που πάτε κύριοι αρχηγοί των ΕΔ? καταστρώσατε τα σχέδια σας χωρίς να διαβάσετε τι σας σέρνει σε κάθε κίνησή σας, ώστε να βάλετε μυαλό για τις επόμενες, απαράδεκτον...

Ανώνυμος 3 Οκτωβρίου 2013 - 9:07:00 π.μ. EEST  

@2 Οκτωβρίου 2013 - 4:13:00 μ.μ. EEST

το αγαπημένο μου τρολ!

μηδενιστής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP