Κλιμάκιο της Καταριανής αεροπορίας στην 114ΠΜ

Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Mirage 2000-5EDA της ΠΑ του Κατάρ στην 114ΠΜ
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, την Πέμπτη 12 και την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013, κλιμάκιο εκατόν δεκαοκτώ (118) ατόμων της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, αποτελούμενο από Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και πολιτικό προσωπικό, έφθασε στην 114 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Τανάγρας, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο Πολεμικών Αεροποριών. Για τη μεταφορά του προσωπικού και των υλικών χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα (4) αεροσκάφη C-130 και ένα (1) C-17.

Η συνεργασία των δύο Πολεμικών Αεροποριών, η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 Οκτωβρίου 2013, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ασκήσεις εναέριας μάχης, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των τεσσάρων (4) Μ2000-5 της Αεροπορίας του Κατάρ, των αεροσκαφών Μ2000-5 της 331Μ και 332Μ καθώς και άλλων τύπων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας.


Την περασμένη Τρίτη, την 114ΠΜ επισκέφθηκε και ο Α/ΑΤΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης, όπου τον υποδέχτηκε ο Διοικητής της Πτέρυγας, Σμήναρχος (Ι) Θωμάς Χατζηαθανασίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ενημερώθηκε για θέματα της Μονάδας, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό της, καθώς και με το προσωπικό του κλιμακίου της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, το οποίο βρίσκεται στην Αεροπορική Βάση Τανάγρας.
Ας θυμηθούμε τι γράφαμε τον περασμένο Νοέμβριο με την ευκαιρία της επίσκεψης του Α/ΓΕΕΘΑ στο Κατάρ:

"Οπωσδήποτε το γεγονός ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ συνοδευόταν στη συγκεκριμένη επίσκεψη από τον Διοικητή Αεροπορικής Υποστήριξης δίνει αφορμή για σκέψεις. Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ διαθέτει 12 αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-5EDA, που παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό ομοιοτυπίας με τα 25 ελληνικά Mirage 2000-5 Mk2...

Βέβαια, δεδομένου ότι το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας έστω και για την εκμετάλλευση "ευκαιριών", τυχόν σκέψεις περί άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος για τα αεροσκάφη αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας. Πολύ πιθανότερο φαίνεται το ενδεχόμενο, η συμμετοχή του Δ/ΔΑΥ στη συνάντηση των δύο Α/ΓΕΕΘΑ να συνδέεται με την εμπειρία της ΠΑ στην υποστήριξη του Mirage 2000 και τις αντίστοιχες ανάγκες της αεροπορίας του Κατάρ. Άλλωστε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Odyssey Dawn" το 2011, ένα σμήνος Mirage 2000 του Κατάρ είχε μετασταθμεύσει στην 115 ΠΜ και συμμετείχε από εκεί στις επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη.

Παρ' όλα αυτά, και επειδή κανείς δε γνωρίζει τι φέρνει το μέλλον, θα υπενθυμίσουμε ότι το Κατάρ από ετών συζητά την πώληση των αεροσκαφών αυτών - μεταξύ άλλων έγιναν αποτυχημένες κρούσεις στην Ινδία και την Ινδονησία. Η πρόθεση αυτή πιθανόν να έχει αναζωπυρωθεί, καθώς πρόσφατα δημοσιεύθηκαν πληροφορίες που θέλουν το Κατάρ να επιδιώκει την αντικατάσταση των 12 αυτών Μιράζ με Rafale. Ας σημειωθεί ότι η πρόταση ανταλλαγής παλιότερων Μιράζ με Rafale περιλαμβάνεται σταθερά στην πολιτική της Dassault για την προώθηση του τελευταίου σε παλιούς πελάτες (είχε άλλωστε προταθεί και στην Ελλάδα).

Εμείς θα θυμίσουμε τι γράφαμε το 2010 στην πρότασή μας για την απόκτηση των αεροσκαφών από την ΠΑ: "θα μπορούσαν να αποκτηθούν τα 12 Mirage 2000-5Mk2 του Κατάρ, σε τιμή πολύ φθηνότερη από τον εκσυγχρονισμό που προτείνει η Dassault για τα ελληνικά, και μαζί με τα υπάρχοντα να εξοπλίσουν (25+12=37 αεροσκάφη) και τις δύο μοίρες της 114 ΠΜ. Από τα μη εκσυγχρονισμένα ελληνικά αεροσκάφη, θα μπορούσαν περίπου τα μισά να διατηρηθούν σε πλόιμη κατάσταση και να συγκροτήσουν ένα σμήνος ΤΑΥΝΕ ανά μοίρα για την εκμετάλλευση των ΑΜ-39 Exocet".(άλλα σχετικά κείμενά μας εδώ και εδώ)

Εννοείται ότι οι προτάσεις μας αυτές είχαν προκαλέσει την αντίδραση διαφόρων εξοπλιστικών κύκλων και ιστοσελίδων που διέβλεψαν "κίνδυνο να μείνει η ΠΑ 20 χρόνια πίσω" κλπ., ενώ άλλοι κατάπιναν την κάμηλο της ομοιοτυπίας σε ραντάρ/κινητήρες και διύλιζαν τον κώνωπα για διαφορές σε υποσυστήματα... Ας μας πουν τώρα τι αεροσκάφος αιχμής αποκτήθηκε αντί για τα "ξεπερασμένα" Μιράζ 2000 και πώς θα καλυφθεί το κενό της απόσυρσης των μαχητικών 2ης γενιάς...

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι:
(1) Ο στόλος των Mirage 2000 της 114 ΠΜ έχει στρατηγική αξία δυσανάλογη προς το μικρό ποσοστό του επί της οροφής της ΠΑ, δεδομένου ότι τα αεροσκάφη αποτελούν τους μόνους διαθέσιμους φορείς των πυραύλων AM-39 Exocet και SCALP-EG.
(2) Μετά τη ματαίωση του εκσυγχρονισμού των 19 παλαιότερων αεροσκαφών EGM/BGM, αυτά οδηγούνται στην απαξίωση και απομένουν μόλις 25 εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη, αριθμός αντιοικονομικός από άποψη υποστήριξης. Η προσθήκη των αεροσκαφών του Κατάρ θα κάλυπτε ιδανικά το κενό, συμπληρώνοντας ουσιαστικά την προβλεπόμενη δύναμη 2 μοιρών.
(3) Οι οικονομικές συνθήκες ναι μεν δεν είναι ευνοϊκές σήμερα, αλλά και η αντικατάσταση των αεροσκαφών του Κατάρ δεν θα γίνει αύριο, καθώς προαπαιτείται παραγγελία των νέων αεροσκαφών και αναμονή ως την παράδοσή τους, δηλαδή διάστημα τουλάχιστον 2-3 χρόνων. Σε αυτό το διάστημα, πολλά μπορεί να αλλάξουν και για την Ελλάδα. Θα ήταν σκόπιμο λοιπόν η Ελλάδα να δηλώνει παρούσα και ενδιαφερόμενη."

Περισσότερες φωτογραφίες που αποδέσμευσε το ΓΕΑ:


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP