Νέοι αρχηγοί Όπλων στην Τουρκία – αποστρατεύτηκε ο επικρατέστερος για αρχηγός Στρατού

Σάββατο, 3 Αυγούστου 2013

φωτογραφία Reuters
Επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του αρχηγού Στρατού Ξηράς και μετέπειτα αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν ο στρατηγός Μπεκίρ Καλιοντσού, μέχρι πρότινος επικεφαλής της ισχυρής Στρατοφυλακής, ο οποίος ωστόσο αποστρατεύτηκε. Σημειώνεται πω το όνομά του φέρεται να έχει εμπλακεί στην υπόθεση Εργκενεκόν, με την απόφαση του δικαστηρίου να αναμένεται την Δευτέρα.
Τον διορισμό των νέων αρχηγών των τριών ‘Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε το Σάββατο η Τουρκία, λίγες ημέρες αφότου η Βουλή επικύρωσε τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του στρατού. Συγκεκριμένα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, αρμόδιο για τις προαγωγές και αποστρατείες ανώτατων αξιωματικών, διόρισε το στρατηγό Χουλούσι Ακάρ ως νέο επικεφαλής του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ακάρ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα αρχηγού ΓΕΕΘΑ το 2015, αντικαθιστώντας την προηγούμενη επιλογή Ερντογάν για την εν λόγω θέση, τον στρατηγό Νετσντέτ Οζέλ. Ο Οζέλ ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων το 2011, έπειτα από την αιφνιδιαστική παραίτηση της τότε στρατιωτικής ηγεσίας. Επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του αρχηγού Στρατού Ξηράς και μετέπειτα αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν ο στρατηγός Μπεκίρ Καλιόντζου, μέχρι πρότινος επικεφαλής της ισχυρής Στρατοφυλακής (στρατιωτική δύναμη υπεύθυνη για την τήρηση της τάξης σε περιοχές που βρίσκονται έξω από την αρμοδιότητα της πολιτικής Αστυνομίας), ο οποίος ωστόσο αποστρατεύτηκε.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα ήταν αντίθετη στην επιλογή Καλιόντζου καθώς τον θεωρούσε επικριτή της κυβέρνησης Ερντογάν, ενώ παράλληλα το όνομά του φέρεται να έχει αναφερθεί σε καταθέσεις μαρτύρων για την πολύκροτη υπόθεση Εργκενεκόν. Η απόφαση του δικαστηρίου για το Εργκενεκόν αναμένεται την Δευτέρα. Παράλληλα, το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε τον διορισμό του αντιναυάρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου ως διοικητή του Ναυτικού, και του αντιπτεράρχου Ακίν Οζτούρκ ως επικεφαλής της Αεροπορίας. Νέος αρχηγός της Στρατοφυλακής ανέλαβε ο στρατηγός Σερβέτ Γιορούκ. Υπενθυμίζεται πως οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν τρία πραξικοπήματα μεταξύ του 1960 και του 1980, ενώ παράλληλα οδήγησαν στην πτώση της ισλαμικής κυβέρνησης το 1997. Κατά την πρωθυπουργία του, ο κ. Ερντογάν έχει συρρικνώσει την επιρροή του στρατού στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, ενώ παράλληλα εκατοντάδες ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τη φερόμενη εμπλοκή τους στα φερόμενα πραξικοπηματικά σχέδια Βαριοπούλα (Balyoz) και Εργκενεκόν

Πηγή: ΣΚΑΪ


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP