H Μάχη του Υψοδείκτου 1378 13-15 Ιουλίου 1913

Σάββατο, 13 Ιουλίου 2013


O υψοδείκτης 1378 βρίσκεται είκοσι (20) χλμ βορειοανατολικά από ΣΙΜΙΤΛΗ και 15 χλμ Βορειοδυτικά του ΡΑΖΛΟΓΚ, στις Νότιες υπώρειες των ΡΙΛΑ ΠΛΑΝΙΝΑ.

Η μάχη του υψ. 1378 ήταν αναντίρρητα η σκληρότερη και αιματηρότερη από όλες τις μάχες από όσες συνήψε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους δυο Βαλκανικούς πολέμους. Κατά παράδοξη επιταγή της Μοίρας, στην τελευταία αυτή μάχη του πολέμου βρέθηκαν αντιμέτωπα αφ' ενός μεν το 1/38 Σύνταγμα Ευζώνων του Συνταγματάρχου Παπαδοπούλου Δ. αποτελούμενο από το 9ο Τάγμα Ευζώνων (Διοικητής Ταγματάρχης Βελισσαρίου Ι., επάνω αριστερά), το 8ο Τάγμα Ευζώνων (Διοικητής Ταγματάρχης Βασιλούνης), και το Τάγμα Κρητών (Διοικητής Ταγματάρχης Κολοκοτρώνης Γ.), ήτοι το ηρωϊκώτερο τμήμα του Ελληνικού Στρατού, και το Σύνταγμα της Βασιλικής Φρουράς της Βουλγαρίας, το οποίο ήτο το εκλεκτότερο Σύνταγμα του Βουλγαρικού Στρατού. 'Ησαν σχεδόν όλοι μεγαλόσωμοι άνδρες και επολέμησαν μετ' εξαιρετικού πείσματος και ανδρείας κατά τον πεισματώδη εκείνο διήμερο αγώνα.


Έλληνες στρατιώτες στα στένα της Κρέσνας
Το ηρωϊκό Σύνταγμα τρείς φορές κυρίευσε το ύψωμα 1378 και τρείς φορές εκτοπίσθηκε απ' αυτό. 'Ηδη από τις 12 και 13 Ιουλίου έχουν φονευθεί επικεφαλής των Ταγμάτων τους ο Διοικητής του Τάγματος Κρητών Ταγματάρχης Κολοκοτρώνης Γ. και ο θρυλικός Διοικητής του 9ου Τάγματος Ευζώνων Ταγματάρχης Βελισσαρίου Ι. Γρήγορα τους ακολουθεί και ο νέος Διοικητής του 9ου Τ. Ευζώνων Λοχαγός Μανωλίδης.Η πρωία της 15 Ιουλίου 1913 ευρίσκει το Σύνταγμα κυρίαρχο του υψώματος. Οι Βούλγαροι διακόπτουν τις επιθέσεις τους γιατί οι απώλειες τους είναι τρομακτικές. Μεταξύ αυτών και ο Διοικητής του Συντάγματος της Φρουράς. Οι κλιτύες και οι χαράδρες ήσαν καλυμμένες απο πτώματα Ελλήνων και Βουλγάρων ανάμικτα. Ο αγώνας υπήρξε τόσο λυσσώδης και εκ του συστάδην, ώστε πολλοί εκ των πεσόντων εκατέρωθεν έφεραν τραύματα δια λόγχης, αρκετοί δε Βούλγαροι είχαν κτυπηθεί δια λίθων των οποίων έκαναν χρήση οι Εύζωνοι, όταν εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά τους.


Η μάχη του υψ.1378 είναι πραγματική εποποία. Το θρυλικό 1/38 των Ευζώνων ετερμάτισε στα παλαιά βουλγαρικά σύνορα την ένδοξη πολεμική σταδιοδρομία του με πραγματικό ολοκαύτωμα. Εκ των αξιωματικών του Συντάγματος παρέμειναν όρθιοι μόνο ο Διοικητής του Συντάγματος, ενας Λοχαγός, ένας Υπολοχαγός και τρείς Ανθυπολοχαγοί. Οι συνολικές απώλειες του Συντάγματος στο υψ.1378 ανήλθαν σε 859 άνδρες. Εκ του 9ου Τάγματος Ευζώνων επέζησαν ενας Υπολοχαγός και 79 Εύζωνοι.


Ο Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος, αντί συλλυπητηρίων ετηλεγράφησε στην οικογένεια του Ταγματάρχου Βελισσαρίου την παρακάτω φράση: "Χαιρετίζω τον ήρωα των ηρώων".

Πηγή ΓΕΕΘΑ. Περισσότερα για τον Μαύρο Καβαλλάρη Ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου εδώ κι εδώ.


4 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2013 - 2:56:00 π.μ. EEST  

ΟΙΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΘΑΝΑΤΟΙ..ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ,ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΧΥΘΗΚΕ ,ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ;;; ΜΗΠΩΣ ,ΙΣΤΟΡΙΚΑ ,ΤΟ ΠΕΖΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΤΙΜΗΜΑ;;ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΑΓΕ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ;;;

Αριστοτέλης 13 Ιουλίου 2013 - 12:14:00 μ.μ. EEST  

Πράγματι κάποτε είχα διαβάσει ένα εξαιρετικό άρθρο που ανέφερε αυτό ακριβώς, ότι σε πολλές περιπτώσεις (αν όχι στις περισσότερες) η ελληνική στρατηγική ήταν δια της εφόδου. Δηλαδή μηδέν στρατηγική. Χάθηκε τόσος κόσμος.
Ο Βελισαρίου είχα διαβάσει ότι είχε πλαγιοκοπήσει και είχε βρεθεί στα νώτα του εχθρού στην περιοχή των Ιωαννίνων, αλλά μάλλον ήταν από τις εξαιρέσεις.

Εύχομαι στο μέλλον οι αξιωματικοί μας να έχουν φαντασία και δημιουργικότητα και οι λίγοι να κατανικήσουν τους πολλούς.

Ανώνυμος 13 Ιουλίου 2013 - 3:36:00 μ.μ. EEST  

ΣΤΙΣ 3ΜΕΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ ΧΑΘΗΚΑΝ 8.700 ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΜΑΣ.ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΗΝΗΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ..ΣΤΟ ΕΣΚΗ ΣΕΧΙΡ ΚΑΙ ΑΦΙΟΝ ΚΑΡΑΧΙΣΑΡ Η ΑΝΟΡΓΑΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ Η ΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΗΓΗΤΟΡΩΝ ΜΑΣ ,ΚΟΣΤΙΣΕ ΕΚΑΤΟΜΒΕΣ ..ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 40 ΣΤΗΝ ΠΕΡΟΧΗ ΤΟΥ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΤΟ ΑΙΜΑ ΧΥΘΗΚΕ ΣΠΑΤΑΛΑ..ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ 74 Η ΕΛΔΥΚ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΟΝΕΛΙ ,ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΘΕΣΗ ,ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ,ΜΕ ΟΛΟ ΚΙ ΟΛΟ 4 ΣΑΡΑΒΑΛΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ..ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ ΞΑΝΑΧΥΘΗΚΕ ΑΛΟΓΑΡΙΑΣΤΑ..

Ανώνυμος 15 Ιουλίου 2013 - 12:27:00 π.μ. EEST  

Γιατι τα αφησαμε αυτα τα μερη;;;;

Δ.Ν.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP