Άρχισαν τουρκικές παρενοχλήσεις στην ΑΟΖ

Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013

Λευκωσία: Τουρκικά πολεμικά σκάφη προσπάθησαν μετά τα μεσάνυκτα της Τρίτης να παρενοχλήσουν τη διαδικασία σεισμογραφικών ερευνών για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας που διεξάγει το νορβηγικό σεισμογραφικό σκάφος «Ramform Sovereign», συνοδευόμενο από τα υπό κυπριακή σημαία σκάφη «EDT Αργοναύτης» και «Flying Enterprises».

Στοιχεία που ήρθαν εν γνώσει του «Φ» δείχνουν ότι τουλάχιστον δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, πλησίασαν σε απόσταση περίπου τριών ναυτικών μιλίων τα τρία σκάφη που διεξάγουν από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και ζήτησαν από τον καπετάνιο του «Ramform Sovereign» να απομακρυνθεί, επειδή δήθεν βρισκόταν «σε τουρκικά ύδατα».

Μετά από συνεννόηση με τους κυβερνήτες των κυπριακών σκαφών, ο καπετάνιος του υπό σημαία Σιγκαπούρης σκάφους, απάντησε ότι βρισκόταν σε περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπέδειξε ότι βρισκόταν 60 ν. μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 150 ν. μίλια από τις ακτές της Τουρκίας. Ένα τουρκικό σκάφος πλησίασε σε μικρότερη απόσταση προς το υπό κυπριακή σημαία πλοίο που ακολουθεί το σεισμογραφικό, χωρίς όμως να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στον 33ο παράλληλο, δηλαδή στα βόρεια όρια των τεμαχίων «5» και «6», σε περιοχή η οποία εφάπτεται τουρκικών διεκδικήσεων. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία παρέμειναν στην περιοχή μέχρι και τις 2.00 τα ξημερώματα οπότε και απομακρύνθηκαν χωρίς οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», για το επεισόδιο ενημερώθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου. Οι δύο υπουργοί τέθηκαν σε συναγερμό και παρακολουθούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας την εξέλιξη των γεγονότων, με την εμπλοκή και του πλοίαρχου Κωνσταντίνου Φυτιρή.

Το «Ramform Sovereign» –ένα από τα πιο σύγχρονα σεισμογραφικά σκάφη στον κόσμο– συνέχισε με τη συνοδεία των «EDT Αργοναύτης» και «Flying Enterprises» τη διαδικασία τρισδιάστατης σάρωσης στην κυπριακή ΑΟΖ και αργά χθες βρισκόταν στα τεμάχια «10» και «11».
Οι σεισμογραφικές έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις έρευνες που θα γίνουν στο τεμάχιο «12» (ειδικά στο κοίτασμα «Αφροδίτη») και κοντά στην περιοχή της επιβεβαιωτικής γεώτρησης.

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Πηγή Φιλελεύθερος
Σημ. Εν κρυπτώ: Στις 12:00 το στίγμα του ήταν 33°11’28.32” Βόρειο, 32°57’10.44” Ανατολικό, με πορεία 049° και ταχύτητα 2,9 κόμβους.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP