Νύχτα έντασης, ξημέρωμα οργής και απεργίας στην Κωνσταντινούπολη

Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Τα αστυνομικά μπλόκα στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, η ρίψη δακρυγόνων και οι σποραδικές συγκρούσεις τη νύχτα προς Δευτέρα με τους ανυποχώρητους διαδηλωτές δείχνουν ξεκάθαρα πως η πόλωση δεν υποχωρεί μετά την -σχεδόν παραληρηματική- ομιλία Ερντογάν στη νέα πολυπληθή συγκέντρωση υποστηρικτών του.

Σε απεργία έχουν καλέσει τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα για τη Δευτέρα, αντιδρώντας στην άγρια αστυνομική καταστολή του Σαββάτου. Στην απεργία παίρνουν μέρος και οι ενώσεις γιατρών και μηχανικών.

Τη νύχτα προς Δευτέρα, αστυνομικοί στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι με πολιτικά και γκλόμπ όπως αναφέρει το Reuters, έριχναν δακρυγόνα και κυνηγούσαν ομάδες νεαρών με καλυμμένα πρόσωπα που τους πετούσαν πέτρες.

Πάνω τους πετούσαν ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ το κυνηγητό συνεχιζόταν μέσα στα στενά καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να εμποδίζει τη συγκέντρωση διαδηλωτών.

Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία της πόλης που είχαν μείνει μέχρι τώρα σχετικά ήρεμα, όπως την περιοχή γύρω από τη γέφυρα του Γαλατά αλλά και το Νισάντασι.

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP