Τουρκία: Επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ταξίμ

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις πέρασαν το πρωί της Τρίτης τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα για να απομακρύνουν τους λιγοστούς διαδηλωτές που βρίσκονταν εκείνη την ώρα επιτόπου. Τις συνόδευαν δύο τεθωρακισμένα οχήματα με κανόνια νερού.

Η επέμβαση σηματοδοτεί την επιστροφή της αστυνομίας στην πλατεία μετά την απόσυρσή της την προηγούμενη εβδομάδα -και συμπίπτει με την προειδοποίηση του Ερντογάν πως δεν θα ανεχτεί «παράνομες διαδηλώσεις» μαζί με το κάλεσμά του σε διάλογο με τους διαδηλωτές.

Η αστυνομία αφαίρεσε τα πανό και τις φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές στην πρόσοψη του "Πολιτιστικού Κέντρου Ατατούρκ" που βλέπει στην πλατεία, ενώ ο τοπικός κυβερνήτης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού δήλωσε ότι η αστυνομία δεν έχει πρόθεση να διαλύσει τη διαδήλωση στο γειτονικό πάρκο Γκεζί. Πάντως εκατοντάδες διαδηλωτές με αντιασφυξιογόνες μάσκες και πλαστικά κράνη συγκεντρώθηκαν στα σκαλιά που οδηγούν από την πλατεία στο πάρκο, ενώ η αστυνομία έχει παρατάξει τα οχήματα με τις αντλίες νερού γύρω από την πλατεία. Μία ώρα μετά την επέμβαση, τα πνεύματα οξύνθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν μεγαλύτερη χρήση δακρυγόνων όταν ομάδα διαδηλωτών πλησίασε τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας

Η επέμβαση της αστυνομίας έρχεται λίγες ώρες μετά από ανακοίνωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς ότι ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί την Τετάρτη με τους ηγέτες της «Πλατφόρμας του Πάρκου Γκεζί». «Ζήτησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και εκείνος συμφώνησε να μιλήσει με τους διοργανωτές», δήλωσε ο κ. Αρίντς τη Δευτέρα το απόγευμα, με στόχο, όπως είπε, να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες.

Οπωσδήποτε η μέρα αναμένεται ενδιαφέρουσα στην Κωνσταντινούπολη - θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

2 σχόλια:

Nikos 11 Ιουνίου 2013 - 9:19:00 π.μ. EEST  

Μακάρι να ήταν ο Νεοκλής Σαρρής κοντά μας, κάτι τέτοιες μέρες φαίνεται η απώλεια του…

Ανώνυμος 11 Ιουνίου 2013 - 4:22:00 μ.μ. EEST  

Live stream
http://rt.com/on-air/istanbul-protest-tear-gas/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP