817 φακέλους άφησε ο Παναγιωτόπουλος!

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013

 
Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Οι 817 ανυπόγραφοι φάκελοι που «κληρονόμησε» ο Δ. Αβραμόπουλος από τον προκάτοχό του, δείχνουν το μέγεθος της αδιαφορίας του Π. Παναγιωτόπουλου, και κατ’ επέκταση της κυβερνήσεως, για την Εθνική Αμύνα. Ως «αποχαιρετιστήριο δώρο» δε, προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, άφησε τις εκκρεμούσες επί ένα και πλέον μήνα μεταθέσεις, βυθίζοντας στην αβεβαιότητα τον οικογενειακό προγραμματισμό χιλιάδων στελεχών. Αιτία της καθυστερήσεως; Τα 4.000 ρουσφέτια μεταθέσεων που είχε συγκεντρώσει η πολιτική ηγεσία, εκ των οποίων 3 στα 4 προήρχοντο από το γραφείο του υπουργού. Όλα αυτά τα ρουσφέτια, προωθήθηκαν από τον Π. Παναγιωτόπουλο στα Γενικά Επιτελεία, προς εξέταση, με φυσική συνέπεια απίστευτη σπατάλη χρόνου και ενέργειας από πλευράς επιτελων, για την μία προς μία εξέταση των περιπτώσεων. Οι επιπτώσεις από αυτή την καθυστέρηση, απλώς δεν ενδιέφεραν τον υπουργό.

Αν η παραπάνω εικόνα δείχνει την βούληση για έργο, που έχει ο μέσος πολιτικός προϊστάμενος που τοποθετείται σε τόσο κρίσιμες θέσεις, οι τελευταίες επιλογές προσώπων στο ΥΠΕΘΑ, επιβεβαιώνουν την αίσθηση ότι το συγκεκριμένο υπουργείο αντιμετωπίζεται από τους πολιτικούς ηγέτες ως «σκουπιδότοπος», στον οποίο «παρκάρουν» όποιον νάναι. Φυσικά, οι περιστάσεις για την αντιμετώπιση των δεινών προβλημάτων της κρίσεως, επιβάλλουν σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, την τοποθέτηση τεχνοκρατών στις καίριες θέσεις ευθύνης. Αν όμως ο πολιτικός κόσμος, παρά την εμφανή έλλειψη πολιτικών εφεδρειών επιπέδου, εμφανιζόταν διστακτικός στην τοποθέτηση ενός εξωκομματικού στρατηγού ως ΥΕΘΑ, η ιδιαιτερότητα των συνθηκών υπό τις οποίες επήλθε τελικά ο ανασχηματισμός της κυβερνήσεως, ανέτρεψε τα πάντα, οδηγώντας στην πεπατημένη. Μετά λοιπόν τον εντελώς ανεπαρκή Π. Παναγιωτόπουλο, ποιος; Τί απέδωσε το νέο «παρκάρισμα», στο ΥΠΕΘΑ;

Ο ΥΦΕΘΑ Αθανάσιος Δαβάκης, άβγαλτος και άπειρος, ανέλαβε για έναν και μόνο λόγο: θεωρήθηκε ότι η τοποθέτησή του μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά, στην πορεία της Χρυσής Αυγής στην εκλογική του περιφέρεια... Άτομο, αναμφισβήτητα καλών προθέσεων, αλλά τα τριτεύοντα καθήκοντα που δίχως άλλο θα του ανατεθούν, δεν δικαιολογούν την παρουσία του ως τρίτο μέλος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ.

Η ΑΝΥΕΘΑ Φ. Γεννηματά, τοποθετήθηκε με έναν και μόνο σκοπό: να επιβλέψει την συγκάλυψη των όποιων «θεμάτων» άφησε στο πέρασμά του από το ΥΠΕΘΑ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Επιλεγμένη για έναν χώρο με τον οποίο εκ των πραγμάτων είναι ξένη, είναι βέβαιο ότι ουδείς θα μπορεί να την κατηγορήσει στο τέλος ως «αποτυχημένη». Ήδη στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε, αναδείχθηκαν και οι κίνδυνοι που υπάρχουν εάν η ΑΝΥΕΘΑ μεταφέρει τις γνωστές ιδεοληψίες της παράταξέως της, επιδιδόμενη σε ένα «κυνήγι μαγισσών». Η ερώτηση – πάσα που της έγινε, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ενδεικτική των κινδύνων από την αναστάτωση που μπορεί να επιφέρει η μεταφορά στο Στράτευμα, του ιδιότυπου «ιερού πολέμου» που εμπνεύστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος, συνοδευέται από την φήμη του μετριοπαθούς αλλά αδύναμου, ως προς την επίτευξη έργου ουσίας. Τοποθετήθηκε μόνο και μόνο για την τήρηση του «πρωτοκόλλου υπουργείων», μετά την κατάληψη του ΥΠΕΞ από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Διαθέτει όμως εμπειρία από την πρόσφατη ολιγόμηνη θητεία του στο ΥΠΕΘΑ και σίγουρα μπορεί να αποδώσει περισσότερα από τον Π. Παναγιωτόπουλο, που έσπασε κάθε ρεκόρ ανεπαρκείας. Αποτελεί άλλωστε και την μόνη ελπίδα της ΝΔ, ώστε να «κερδίσει» την τάξη των στρατιωτικών, την οποία έχει χάσει με την συνέχιση της «εκδικητικής» πολιτικής που εγκαινίασε στο ΥΠΕΘΑ το δίδυμο Βενιζέλου – Μπεγλίτη.

Στην ομιλία του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Δ. Αβραμόπουλος στάθηκε σε κάποια πράγματα. Αποκήρυξε τον κομματισμό. Το αν αυτό ήταν προειδοποίηση προς την Φ. Γεννηματά ή απλό «καρφί» για τους Παναγιωτόπουλο – Καράμπελα και την αναταραχή που προκάλεσαν χάνοντας τον έλεγχο των κρίσεων, θα φανεί στην πράξη. Εμφανίσθηκε επίσης κάθετα αντίθετος στις νέες μισθολογικές περικοπές των στρατιωτικών, που έχουν ήδη διαφανεί. Αν ο Δ. Αβραμόπουλος καταφέρει να τις αποτρέψει, εκμεταλλευόμενος την προσωπική του σχέση με τον πρωθυπουργό και την δυσαρέσκεια που δοκίμασε το τελευταίο διάστημα, αυτή θα είναι μια σημαντική συμβολή.
Σε κάθε περίπτωση, οι 817 ανυπόγραφοι φάκελοι για τους οποίους ο Π. Παναγιωτόπουλος θα μείνει στην ιστορία, δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά και σοβαρά ζητήματα ουσίας που εκκρεμούν επί τουλάχιστον έναν χρόνο. Τί μπορεί να κάνει με αυτά ο Δ. Αβραμόπουλος, αν θέλει να αφήσει θετικό πρόσημο ως ΥΕΘΑ; Είναι πολύ εύκολο και απλό: Να εισακούσει τις υπεύθυνες εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ
____

 

Σημ Εν Κρυπτώ: Ευχαριστούμε για την αναδημοσίευση πληροφοριών από το παρόν ιστολογιο σε εφημερίδες κι επαγγελματικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους αλλά καλό θα είναι να αναφέρεται και η πηγή και ο συγγραφέας που έχει κάνει και το ρεπορτάζ, όπως προστάζει και η δεοντολογία άλλωστε.

13 σχόλια:

ΟΠΛΙΤΗΣ 28 Ιουνίου 2013 - 11:45:00 μ.μ. EEST  

Τα τελευταία 24 χρόνια δεν μπορώ να φέρω στη μνήμη μου κάποιον ικανό υπουργό ή υφυπουργό.
Εκείνο που με εξοργίζει όμως, είναι η παθητικότητα των Αρχηγών και των επιτελών, που ενώ στην ουσία δεν έχουν τίποτα να χάσουν (τουλάχιστον οικονομικά - συνταξιοδοτικά), δέχονται το όργιο των ''βυσματικών'' μεταθέσεων, τις πελατειακές σχέσεις πολιτικών - στελεχών και των διαχωρισμό των τελευταίων σε ''εκλεκτούς'' που τα αιτήματα τους εξετάζονται και στους άλλους, το ''ανώνυμο πλήθος''.
Ας υποδεχτούμε έναν ακόμη άχρωμο, άοσμο, άγευστο πολιτικό προιστάμενο.

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2013 - 2:22:00 μ.μ. EEST  

@ 28 Ιουνίου 2013 - 11:45:00 μ.μ

Τι ψάχνεις τώρα.
Μέχρι συνταγματάρχης πηγαίνεις με την αξία σου μετά αποφασίζει το κόμμα με την απαραίτητη έγκριση της "Πρεσβείας"...

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2013 - 3:21:00 μ.μ. EEST  

τι ψάχνετε τώρα , αυτοί είναι οι χειρότεροι
Πολιτικοί Υπάλληλοι,γι'αυτούς αξιολόγηση δεν γίνεται; πάλι οι "άλλοι" θα φταίνε που δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι του τέως υπουργού

Το μόνο που ελπιζω είναι πως Ευτυχώς δέν θρηνούμε και άλλα θύματα, γιατί μόνο αυτό τις ζωές μας εν ώρα υπηρεσίας φαντάρων-πολιτικών υπαλλήλων-στελεχών
να προστατέψουμε έχει μείνει.

P25 ΚΩΣΤΑΚΟΣ

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2013 - 5:02:00 μ.μ. EEST  

Αντε να ανοιξουν οι πύλες των Ε.Δ.!!!


Ο Αλάσκας.

Ανώνυμος 29 Ιουνίου 2013 - 6:59:00 μ.μ. EEST  

Μου εχει σχηματιστεί η εντύπωση πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση προ εκλογών με ΥΠΕΘΑ το Φράγκο, ηταν η καλύτερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.

Ανώνυμος 30 Ιουνίου 2013 - 10:35:00 π.μ. EEST  

Αν υποθεσουμε οτι ενας Αρχηγος εβγαινε μια μερα σε συνεντευξη τυπου και ελεγε "ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΞΗΣ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ..."
ΘΑ ΕΠΕΦΤΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΣΗ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΛΛΗ ΤΟΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ. ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

Δημήτρης 30 Ιουνίου 2013 - 12:29:00 μ.μ. EEST  

Ο Σάββας είναι λεβέντης και λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Ανυπαρξία πολιτικών υπευθύνων του ΥΠΕΘΑ και εθελοδουλεία των Αρχηγών. Μόνη έγνοια η ικανοποίηση των "ποσοστών" στις "βυσματικές" μεταθέσεις. Δυστυχώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από την πεπατημένη και θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην μετριότητα που τους διακρίνει.

Ανώνυμος 30 Ιουνίου 2013 - 7:43:00 μ.μ. EEST  

Είστε σίγουροι ότι αν έβγαινε ένας Αρχηγός και βαρούσε παραίτηση καταγγέλοντας ρουσφέτια, ότι θα έπεφτε η κυβέρνηση; Δεν έχετε καταλάβει ότι ο κόσμος δεν δίνει πενιά; Είστε εκτός πραγματικότητας. Να σταματήσει αυτό το αστείο "έπρεπε να παραιτηθεί" (ο κάθε Αρχηγός)ΞΥΠΝΗΣΤΕ. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται και πολύ περισσότερο οι πολιτικοί

Ανώνυμος 30 Ιουνίου 2013 - 10:09:00 μ.μ. EEST  

Βλάσσης και Defencepoint έκαναν κριτική στον Παναγιωτόπουλο όσο εκείνος ήταν υπαμ.Οι υπόλοιποι...γαργάρα και τα μαγαζάκια τους πάνω απ'όλα.

Ανώνυμος 1 Ιουλίου 2013 - 12:22:00 μ.μ. EEST  

μήπως το προβλημα ειναι η γραφειοκρατική λειτουργία του υπουργείου; Σε ποιες αλλες χώρες ο υπουργός σπαταλα τον χρόνο του βάζοντας τζίφρες σε φακέλους με μεταθεσεις, αποστρατείες, κτλ.

Manolis 4 Ιουλίου 2013 - 12:14:00 μ.μ. EEST  

Μην ανυσηχιετε. Tωρα που ηρθε στο ΥΠΑΜ ο Μητσαρας ο Αβραμοπουλος θα βαλει σε ολα ταξη!!! http://www.sofokleousin.gr/archives/137310.html

Δημήτρης 5 Ιουλίου 2013 - 10:23:00 μ.μ. EEST  

Ο ανύπαρκτος "πιτσαδώρος" και από τα περασμένα Χριστούγεννα από την Μεγίστης και "διαβιβαστής" κόκκινος Πάνος ξεπέρασε για τους γνωρίζοντες παλαιόθεν και τον έτερο ανύπαρκτο ΥΦΕΘΑ Μπεντενιώτη.
Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν είναι απλώς ακατάλληλοι. Είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνοι για την ΠΑΤΡΙΔΑ μας!!!
Όσο για το θέμα των Αρχηγών, γνωρίζετε άπαντες ότι τα καθεστωτικά ΜΜΕ πνίγουν κάθε φωνή και κίνηση διαμαρτυρίας (υπόθεση Ζιαζιά).
Οι πολιτικοί μας επί χρόνια δυστυχώς είναι άκρως επικίνδυνοι κι ερασιτέχνες σε θέματα Αμύνης, Διπλωματίας και Ασφαλείας.

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2013 - 1:20:00 μ.μ. EEST  

Στα κράτη που σέβονται την υπόσταση τους και που οι πολιτικές ηγεσίες δεν
είναι φερέφωνα αλλοτρίων συμφερόντων,
δεν γίνονται Υπουργοί Εθνικής Άμυνας
οι λιμοκοντόροι, αλλά άνθρωποι που έχουν γνώση των ζητημάτων που άπτονται της Εθνικής Ασφαλείας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP