Oι συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης στο επίκεντρο των επαφών του ΥΕΘΑ στη Ρωσία

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Συνάντηση διάρκειας 40 λεπτών είχε χθες στη Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος με το Ρώσο ομόλογό του Sergei Shoigu, στο περιθώριο Διεθνούς Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν η διμερής αμυντική συνεργασία και περιφερειακά ζητήματα ασφαλείας. Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τη συντήρηση και διασφάλιση ανταλλακτικών των ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (αντιαεροπορικά συστήματα OSA-AKM, TOR-M1, S-300 και Πλοία Ταχείας Μεταφοράς τύπου Zubr). Από ρωσικής πλευράς δεν ετέθη κανένα θέμα παροχής ναυτικών διευκολύνσεων ούτε υπήρξε οποιαδήποτε νύξη για εξοπλιστικά προγράμματα, με τον Έλληνα υπουργό να επιφυλάσσεται σε μελλοντική συνάντηση για πιο αναλυτική συζήτηση για τυχόν συνεργασίες με την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος επέδωσε στον Sergei Shoigu επιστολή του Κάρολου Παπούλια προς τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, η οποία περιείχε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας είχε και ο Κύπριος ομόλογός του, Φώτης Φωτίου, από τον οποίο η ρωσική πλευρά ζήτησε ευθέως περισσότερες και συχνότερες ναυτικές διευκολύνσεις. Η Μόσχα ζήτησε επίσης από τη Λευκωσία την παροχή διευκολύνσεων για την προσωρινή φιλοξενία Ρώσων υπηκόων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη Συρία.

Ο ΥΠΑΜ επιβεβαίωσε το πρόγραμμα προμήθειας δύο περιπολικών σκαφών (ΟΡV) για την κάλυψη των αναγκών της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και προανήγγειλε συνάντηση με τη διοίκηση του κρατικού οργανισμού Rosoboronexport. Η ρωσική ναυπηγική βιομηχανία δεν έχει να επιδείξει κάτι ιδιαίτερο σε αυτό το τομέα, πλην των περιπολικών κλάσης Rubin που χρησιμοποιεί η συνοριοφυλακή της χώρας.

Τέλος, ο Φ. Φωτίου επανέλαβε τη βούληση της κυπριακής κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα Συνεταιρισμού για την Ειρήνη (PfP) του ΝΑΤΟ. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κρούση της Λευκωσίας προς την Άγκυρα ώστε να μη μπλοκαριστεί η ένταξη στο PfP με αντάλλαγμα την άρση του κυπριακού βέτο για την ένταξη της Τουρκίας στον Οργανισμό Άμυνας της ΕΕ.

Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP