Τρίτη ημέρα επαφών Αναστασιάδη στο Ισραήλ

Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

Ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη επίσκεψη του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Ισραήλ. Το πρωί είχε συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γʼ και στη συνέχεια παρακάθισε σε γεύμα εργασίας που παράθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

«Κύπρος και Ισραήλ εγκαινιάζουν μια νέα εποχή στις σχέσεις τους. Αυτό που δημιουργεί τις νέες προοπτικές είναι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, η οποία επιβάλλει μια συνεργασία τέτοια, ώστε μέσα από στρατηγικές συμμαχίες να επωφεληθούν και οι δύο χώρες», είπε ο κ. Αναστασιάδης. «Από πλευράς της Κύπρου, που είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει και η απόφαση για τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης απέναντι από το Σουέζ, κάτι που δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν, να το αξιοποιήσουν για εξαγωγές είτε στην Άπω Ανατολή είτε στην Ασία», προσέθεσε ο κύπριος Πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν το Ισραήλ έχει εκφράσει άποψη για τον τερματικό υγροποίησης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχουν εταιρείες στο Ισραήλ που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην ανέγερση του τερματικού.

Είπε επίσης ότι μέσα από τις επαφές του στο Ισραήλ επιβεβαιώθηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρόεδρος, στην προσφώνησή του στο γεύμα, επισήμανε τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, επιμένοντας στην ανάγκη επέκτασής της.

«Εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Κύπρο, την οποία το Ισραήλ θεωρεί κοντινό φίλο τόσο πολιτικά όσο και γεωγραφικά», είπε ο κ. Πέρες. Επισήμανε ότι Κύπρος και Ισραήλ είναι συνδεδεμένες με πολλούς τρόπους και προσέθεσε: «Χωρίς την Κύπρο, το Ισραήλ θα ήταν πολύ μακριά από την Ευρώπη, ενώ τώρα απέχει μόνο 50 λεπτά, χάρη στην Κύπρο».

Το απόγευμα ο κ. Αναστασιάδης προσφώνησε στο Τελ Αβίβ επιχειρηματικό φόρουμ, που οργάνωσαν το ΚΕΒΕ και η Ομοσπονδία Επιμελητηρίων του Ισραήλ.

Απόψε θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και θα επιστρέψει στην Κύπρο νωρίς αύριο το πρωί.

www.naftemporiki.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP