Επίσκεψη Φώτη Φωτίου στο Ισραήλ

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Τις βάσεις για συντονισμένη συνεργασία σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας έθεσε η χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου στο Ισραήλ και η συνάντηση του με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μασέ Γιαλόν, ενώ αποφασίστηκε η σύσταση τεχνικών επιτροπών για προώθηση όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν.

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε πως η χθεσινή συνάντηση υπήρξε πολύ παραγωγική και έδωσε την ευκαιρία να συζητηθούν σειρά θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων των δυο χωρών σε θέματα ασφάλεια και ιδιαίτερα της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς «μετά τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία συνορεύει με αυτήν του Ισραήλ, διανοίγονται τομείς συνεργασίας και στον τομέα αυτό».

«Αποφασίσαμε και θέσαμε τις βάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο Υπουργείων μας και αποφασίσαμε να εργαστούμε συντονισμένα», είπε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι «για το λόγο αυτό, συγκροτήσαμε τεχνικές επιτροπές για προώθηση όλων των θεμάτων που συζητήσαμε και η πρώτη συνάντηση αυτών των επιτροπών θα γίνει στην Κύπρο, στις 28 Μαΐου». Σημειώνοντας ότι «δεν νοείται συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, χωρίς να εξετάζεται και η πτυχή της ενεργειακής ασφάλειας, η οποία είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό και λεπτό θέμα», ο κ. Φωτίου ανέφερε πως «χθες τέθηκε η βάση για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός στρατηγικός διάλογος, στα θέματα που αφορούν την ενεργειακή ασφάλεια και τη γενικότερη συνεργασία μας».

«Μέσα από το διάλογο αυτό θα μας δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις, να εκμεταλλευόμαστε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε σχέση με την ενέργεια», είπε ο Υπουργός Άμυνας, ενώ διαμήνυσε πως «η συνεργασία μας με το Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα, δεν αποτελεί απειλή για κανένα, αλλά απεναντίας, έχει σαν πρώτο στόχο την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μας και δεν στρέφεται εναντίον οποιουδήποτε άλλου κράτους».

Ο Φώτης Φωτίου είπε ακόμη πως δεν αποκλείονται παρόμοιες συνεργασίες με άλλες γειτονικές χώρες όπως την Ελλάδα, το Λίβανο και την Αίγυπτο και πως ο Ισραηλινός ομόλογος του αποδέχθηκε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κάτι το οποίο θα ανακοινωθεί στις επόμενες εβδομάδες.

Στο πλαίσιο της συνάντηση, κατέληξε, αποφασίστηκε η συνέχιση των κοινών ασκήσεων έρευνας και διάσωσης και η δυνατότητα διεύρυνσης αυτών των ασκήσεων μεταξύ των δυο χωρών, ώστε να εμπλακούν και άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα.

Πηγή iKyprosRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP