Δυσαρέσκεια στην Κύπρο για τον Α. Ντάουνερ

Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013

Επιστολή στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, στην οποία καταγγέλλει ότι ο ειδικός σύμβουλός του Αλεξάντερ Ντάουνερ «επιχειρεί να προσδώσει πολιτικό περιεχόμενο στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντερβίς Έρογλου στις 29 Μαΐου», απέστειλε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Ο κ. Αναστασιάδης στην επιστολή του δηλώνει πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί στο προγραμματισμένο δείπνο με τον Ντερβίς Έρογλου εάν δεν αποσαφηνίσει ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, και όχι ο Ντάουνερ (!), ότι η προγραμματισμένη συνάντηση είναι κοινωνικής φύσης και όχι ένδειξη επανέναρξης των συνομιλιών. Φράση που υπονοεί ότι για την κυπριακή πλευρά ο λόγος του Ντάουνερ στερείται αξιοπιστίας.

Πάντως η υπόθεση του δείπνου Αναστασιάδη - Έρογλου φαίνεται πως είναι μόνο η "κορυφή του παγόβουνου" των παραπόνων της κυπριακής πλευράς κατά του κ. Ντάουνερ, καθώς σοβαρό ζήτημα προκαλεί και η δημοσίευση ενός 77 σέλιδου εγγράφου του Α. Ντάουνερ, στο οποίο καταγράφονται οι συγκλίσεις και αποκλίσεις που προέκυψαν από τις διαπραγματεύσεις του Δ. Χριστόφια με τους κατοχικούς ηγέτες Ταλάτ και Έρογλου από το 2008 έως το 2012. Η σύμπτωση της δημοσίευσης του εγγράφου αυτού, που ο Α. Ντάουνερ απέστειλε στους Αναστασιάδη και Έρογλου στις 30 Απριλίου, με την ανακοίνωση του επικείμενου δείπνου, προφανώς δημιουργεί κλίμα επανέναρξης συνομιλιών. Το ερώτημα βεβαίως είναι αν ο κ. Αναστασιάδης πράγματι δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, ή αν απλώς ενοχλήθηκε από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα. Η αναφορά του σε "λανθασμένους χειρισμούς που υποβαθμίζουν την αξιοπιστία του" ίσως υπονοεί το δεύτερο...


Πάντως στην επιστολή του ο Ν. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει ότι δεν είναι δυνατόν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πριν τον Οκτώβριο του 2013 εξαιτίας της κατάστασης της οικονομίας και υπενθυμίζει ότι οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν τον Μάρτιο του 2012 εξαιτίας της αντίδρασης της Τουρκίας για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάμβανε τότε την Προεδρία της Ε.Ε..

Το 77 σέλιδο έγγραφο Νταουνερ καλύπτει όλες τις πτυχές του ζητήματος και καταγράφει τα κεφάλαια: διακυβέρνησης, οικονομίας, ιθαγένειας, ασφάλειας, εδαφικό και εξωτερικών σχέσεων. Στις συγκλίσεις περιλαμβάνεται η δέσμευση για τις τέσσερις ελευθερίες αλλά και τα γνωστά σημεία με τις «γενναιόδωρες προσφορές» του Προέδρου Χριστόφια, όπως η εκ περιτροπής Προεδρία, οι έποικοι, το περιουσιακό και η σταθμισμένη ψήφος. Οι μεγαλύτερες συγκλίσεις καταγράφονται στα θέματα διακυβέρνησης ενώ στα θέματα περιουσιακών υπάρχουν αρκετές υποσημειώσεις που αφορούν σε ενστάσεις των δύο πλευρών ενώ συμπεριλαμβάνονται και τα έγγραφα που είχαν ανταλλάξει οι δύο πλευρές σε δύο φάσεις των διαπραγματεύσεων. Επίσης αρκετές συγκλίσεις εντοπίζονται και στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχολιάζοντας το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γ. Ομήρου προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «οι υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις απευθείας διαπραγματεύσεις να διεκδικηθούν από την τουρκική ως οριστικές, και το έγγραφο να θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία». Ο ίδιος κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ότι δεν θα αποδεχθεί τις υποχωρήσεις αυτές και διερωτήθηκε, εάν θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μην συνέβη τίποτε, και εάν θα διατηρηθεί η ανεπαρκής, όπως ανέφερε, διαπραγματευτική βάση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε πως ήταν γνωστό ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρούσαν σε κωδικοποίηση των συγκλίσεων και των αποκλίσεων.

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών γεννά σοβαρές απορίες και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ και των συνεργατών του. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, προειδοποίησε ότι «επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων στη διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού» προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις «γενναιόδωρες» προσφορές Χριστόφια. Παράλληλα, κάλεσε τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να αποκηρύξει τις μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ, και να προβληματιστεί σοβαρά για το γεγονός ότι ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού, με πράξεις, παραλείψεις και μεθοδεύσεις, έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αμεροληψίας. Ο κ. Καρογιάν υπενθύμισε το περίγραμμα προγραμματικών θέσεων για το Κυπριακό, που συμφώνησε το ΔΗΚΟ με τον κ. Αναστασιάδη, και εισηγήθηκε την επεξεργασία και την κατάρτιση συνολικού πλαισίου προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού στον κατάλληλο χρόνο. Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης Αναστασιάδη- Έρολγου πρέπει να επανεξεταστεί ή ακόμη και να αναβληθεί, εάν ο κ. Ντάουνερ και οι συνεργάτες του συνεχίσουν να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ), Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι αν δεν απομακρυνθεί ο κ. Ντάουνερ, δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό. Σχολιάζοντας το έγγραφο συγκλίσεων για το Κυπριακό ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι με τον τρόπο που συντάχθηκε και παρουσιάστηκε από τον κ. Ντάουνερ «επιχειρείται να θεωρηθεί ως νέο τετελεσμένο γεγονός». Επίσης, σημείωσε ότι όλες οι ενέργειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ επιδιώκουν να εγκλωβίσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μία διαδικασία, το χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η άσκηση πιέσεων. «Εμείς δεν θα συναινέσουμε ποτέ στην έναρξη συνομιλιών και να υπάρχουν στο τραπέζι οι απαράδεκτες και επικίνδυνες υποχωρήσεις Χριστόφια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης.

Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών προκαλεί ανησυχία, γεννά εύλογα ερωτηματικά και θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Ελένη Χρυσοστόμου, δήλωσε ότι η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω με τη σημερινή επιστολή του κ. Αναστασιάδη, με την οποία καταγγέλλει τον κ. Ντάουνερ ότι προσπαθεί να παρουσιάσει το δείπνο με τον Ντερβίς Έρογλου ως γεγονός μεγάλης πολιτικής σημασίας.

Με στοιχεία από www.in.gr και www.sigmalive.com

6 σχόλια:

Ανώνυμος 17 Μαΐου 2013 - 6:19:00 μ.μ. EEST  

Σίγουρα είμαι εκτός θέματος αλλά δε μπορεί να γίνει κι αλλιώς αφού θέλω να σας κάνω μια ερώτηση. Αν θέλετε απαντάτε.
Εδώ και 2 εβδομάδες περίπου ο Βελισάριος που έγραφε παλιά και στο Εν Κρυπτώ μαζί με τον Αρματιστή και τον Κλεάνθη που και αυτοί σχολιάζουν στο Εν Κρυπτώ, κάνουν μια σημαντική προσπάθεια να γράψουν μια παρουσίαση της Μικρασιατικής Εκστρατείας σε συνέχειες.
Λινκ: http://belisarius21.wordpress.com/2013/05/02/%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%ce%ba%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b1-%ce%b7-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9/
Θα περίμενα το Εν Κρυπτώ να στηρίξει την προσπάθεια με αναδημοσιεύσεις ή με λινκ ή έστω να κάνει κάποια αναφορά, αλλά δεν έχω δει τίποτα. Δεν ξέρω αν είχατε διαφωνίες (γιατί σε μια στιγμή ο Βελισάριος ανέβασε και στο δικό του blog τα κείμενα που είχε γράψει στο Εν Κρυπτώ) αλλά δε σας τιμά να τον "εξαφανίζετε". Για μένα είναι πολύ αξιόλογο ιστολόγιο, και επίσης είναι πολύ σημαντικό που γράφει ο Αρματιστής.
Δε σας ζητώ να δημοσιεύσετε το σχόλιο μου, απλά να το λάβετε υπόψη σας.

Οδυσσέας 17 Μαΐου 2013 - 7:52:00 μ.μ. EEST  

@ Ανώνυμο 6.19:
Παρ' ότι εκτός θέματος, δημοσιεύω το σχόλιό σου και θα το απαντήσω, γιατί η απορία είναι εύλογη και μπορεί να την έχουν και άλλοι αναγνώστες.
Θεωρούμε κι εμείς το ιστολόγιο του Βελισάριου εξαιρετικό (το ίδιο και τους Αρματιστή και Κλεάνθη) και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την καινούρια προσπάθεια για τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Έχω ευχηθεί προσωπικά στο Βελισάριο καλή επιτυχία στην προσπάθεια, και με την ευκαιρία την εύχομαι και στους υπόλοιπους συντελεστές, διαδικτυακώς.
Όταν ο Βελισάριος επέλεξε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο δικό του ιστολόγιο, μας κατέστησε κατηγορηματικά σαφές ότι δεν επιθυμεί πλέον καμία αναδημοσίευση, αλλά ούτε και λινκ, από το "Εν Κρυπτώ". Οι επιλογές του αυτές, η πρώτη κατανοητή και η δεύτερη ακατανόητη, είναι πάντως σεβαστές και οι δύο. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αναδημοσιεύουμε πλέον τίποτα από αυτό το ιστολόγιο, ούτε βάζουμε λινκς.

Ανώνυμος 17 Μαΐου 2013 - 11:33:00 μ.μ. EEST  

Θα πάθουν πολλά οι Κύπριοι με τον Αναν-στασιάδη που έβγαλαν.
Ισχύει πάντα δυστυχώς "οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν".

Δεν έμαθαν τίποτα με τον Καταστρόφια που έβγαλαν ήθελαν και Αναν-στασιάδη και τους πούλησε με το καλημέρα στο παζάρι.

Οδυσσέας 20 Μαΐου 2013 - 12:34:00 μ.μ. EEST  

@ Μηδενιστή:
Προφανώς συμφωνώ με το σχόλιό σου, αλλά δεν το δημοσιεύω γιατί δε θέλω να διαιωνιστεί αυτή η συζήτηση.

Ανώνυμος 20 Μαΐου 2013 - 5:20:00 μ.μ. EEST  

Τους δουλεύουν κανονικά και στη Μεγαλόνησο.

Αυτό εδώ πάντως τον καίει τον Αναστασιάδη.

https://www.dropbox.com/s/13kt8p7g62k3lya/SHMADEMENH%20TRAPOULA.pdf

Ανώνυμος 22 Μαΐου 2013 - 10:21:00 μ.μ. EEST  

Η ΧΟΙΡΟΦΑΤΣΑ Α.ΝΤΑΟΥΝΕΡ ΕΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΙ ΠΟΝΗΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΥΧΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΑΥΛΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΕΙ ΑΡΩΝ ΑΡΩΝ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΝ ΕΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΝΑΝΣΤΑΣΙΑΔΗ. ΤΩΡΑ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΥΝΑΝΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΕΝΔΟΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΣΤΗΣΟΥΝΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP