O Άκης και το σκάνδαλο των ραντάρ TPQ-37

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Η προμήθεια των ΤΡQ-37 κόστισε  130 εκ ευρώ.
Του Κώστα Φράγκου

Ένα σκουλήκι ψόφιο να το σκοτώσω δεν μπορώ, Να φύγω δε μ' αφήνει. Λαϊκό ασματίδιο Για το ρεπορτάζ περί της ληστείας του Δημοσίου με την αγορά των σλοβακικών πυροβόλων SUZANA, που δημοσιεύθηκε, δέχθηκα από μερικούς κριτική. «Τα βάζεις με τον Άκη που έχει ψοφήσει; Τώρα το θυμήθηκες;» Δεν το θυμήθηκα τώρα. Το «Π» έχει φιλοξενήσει τουλάχιστον τρία κείμενά μου για το θέμα τα πέντε τελευταία χρόνια. Τότε δεν έδινε κανείς σημασία. Τώρα που άνοιξε ο βόθρος, θα πρέπει οι καταδυναστευόμενοι και λεηλατηθέντες πολίτες να μάθουν ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Άκης είναι, απλώς, η κορυφή του παγόβουνου των αμαρτιών του τ. υπουργού και παρ' ολίγον πρωθυπουργού.

Να πληροφορηθεί πως ένας άνθρωπος είχε ποδοπατήσει έναν ανίκανο πρωθυπουργό και είχε παραπλανήσει αφελείς ή αδιάφορους συναδέλφους του, που έδειχναν ότι δεν έβλεπαν ή δεν άκουγαν. Δεν θα τους ονομάσω συνενόχους, αν και τους πρέπει, αλλά αφελείς και άφρονες. Φέρουν κι αυτοί σημαντικές ευθύνες. Επιπλέον είναι η ώρα να ελεγχθεί ο ρόλος και των άλλων συντελεστών των οργίων: γεν. γραμματέων Εξοπλισμών, προέδρων επιτροπών, στελεχών της ιεραρχίας επιτελών και Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, που έχτιζαν μεθοδικά τις προμήθειες και ετοίμαζαν το «πιάτο» στον υπουργό.

Ιστορικό


• Με το υπ' αρ. 219/10.1197 πρακτικό του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου αποφασίζεται η προμήθεια 6 ραντάρ αντιπυροβολικού-αντιολμικού για τις ανάγκες του Στρατού, σύμφωνα με τις συνταχθείσες προδιαγραφές.

• Το θέμα παραπέμφθη στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΕ) για διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.

• Αρχική έγκριση προμήθειας από ΓΔΕ, όχι όμως με διεθνή διαγωνισμό, αλλά ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ από τη RAYTHEON (ενταύθα αντιπρόσωπος η ΑΧΟΝ) (21.5.99).

• Συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης ΓΔΕ - ΓΕΣ (22.6.99). Εκπρόσωπος του ΓΕΣ ορίζεται ο αντισυνταγματάρχης Μενέλαος Μεϊμάρης.

• Τον Οκτώβριο 1999 ο παραπάνω αντισυνταγματάρχης υποβάλλει αναφορά στο ΓΕΣ/ΔΠΒ, με την οποία καταγγέλλει ότι η πρόταση της R για τα ραντάρ TPQ-37 δεν πληροί προδιαγραφές. Προσθέτει ότι τα ραντάρ είναι υπερκοστολογημένα και «παρωχημένης» τεχνολογίας.

• Η εταιρεία, ομού μετά της ΓΔΕ, για να «σώσουν» την κατάσταση, φέρνουν στην Ελλάδα δύο ραντάρ για να αξιολογηθούν επιτόπου, ώστε να αρθούν οι αντιρρήσεις του ΓΕΣ και κάνει έκπτωση… 1,6%.

• Τα ραντάρ αξιολογούνται στη Σχολή Πυροβολικού, με αποτελέσματα όχι ευχάριστα για τους πωλητές. Η επιτροπή του ΓΕΣ σημειώνει ότι οι Αμερικανοί έχουν έτοιμα για την αγορά τα TPQ-47 και θέλουν να ξεφορτωθούν τα TPQ-37. Προσθέτει ότι στην αγορά κυκλοφορούν, ήδη, τα ραντάρ COBRA (γαλλογερμανικά) και ARTHOUR (σουηδικά), σύγχρονα και φθηνά, ιδιαίτερα τα δεύτερα.

• Έπειτα από αυτά συντάσσεται ΦΕΕ (Φύλλο Ενημέρωσης Εισήγησης), που υπογράφεται από το αρμόδιο Γραφείο της ΔΠΒ/ΓΕΣ, διευθυντή Πυροβολικού, διευθυντές Κλάδων, Α' υπαρχηγό, Β' υπαρχηγό και, τελικά, από τον Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγο Κ. Παναγιωτάκη, με το οποίο προτείνεται: – Ακύρωση προμήθειας των ΤPQ-37. – Συναξιολόγηση, εξαρχής, TPQ-37, COBRA, ARTHOUR και όποιου άλλου ραντάρ υπάρχει στην αγορά.

Ο Αρχηγός προσθέτει ότι τα ραντάρ αυτά (TPQ-37) είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας και δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Όταν το έγγραφο αυτό παρουσιάζεται στον Άκη, υπουργό Άμυνας, που σημειώνει «να γίνει η προμήθεια, ως αρχική απόφαση», άπαντες χειροκρότησαν την αποφασιστικότητα του αρχιστράτηγου, που δεν είχε υπηρετήσει ούτε ως απλός στρατιώτης! • Κόστος 130 εκατ. ευρώ. •

Μετά την αποχώρηση του Άκη (Οκτώβριος 2001), επειδή τα παραληφθέντα ραντάρ ήταν αξιοθρήνητα, έγινε απεγνωσμένη προσπάθεια από τον διάδοχό του Γ. Παπαντωνίου (συμπαράσταση στον συνάδελφο) να επαναξιολογηθούν (2003), με ψιλοδιορθώσεις της εταιρείας στο πεδίο βολής ΠΕΤΡΩΤΩΝ. Η νέα αναφορά γράφει, επί λέξει: «Δεν επιβεβαιώθηκαν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Πέραν αυτού, πληρώνουμε χωρίς λόγο πυρομαχικά και καταπονούμε προσωπικό για τις δοκιμές». Ο κ. Γιάννος, αντί να επιστρέψει τα ραντάρ και να ζητήσει τα χρήματα πίσω, «εποίησεν τη νήσσαν». Τα επόμενα Έτσι φορτώθηκε ο Ελληνικός Στρατός 6 άχρηστα ραντάρ (130 εκατ. ευρώ), όπως είχε φορτωθεί προ ολίγου 12 πυροβόλα SUZANA (22,3 δισ. ευρώ). Για την Άμυνα, ρε γαμώτο… Ο Σημίτης συνέχιζε να κοιμάται. Γίνεται αλλαγή της κυβέρνησης.

Ο νέος πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, στις προγραμματικές του δηλώσεις (12.5.04) αναφέρει (sic - πρακτικά Βουλής): «Στον ευαίσθητο χώρο της Άμυνας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις συνώνυμες της ασυδοσίας. Δεσμευθήκαμε προεκλογικά ότι θα προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, αλλά και αυστηρότητα, σε εξονυχιστικό έλεγχο. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συγκάλυψη. Αναφέρω μόνο μία χαρακτηριστική περίπτωση: Αυτήν των ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ-37, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Η στρατιωτική ηγεσία, στο σύνολό της, ήταν αρνητική. Κι όμως, αγοράστηκαν. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ. Καταθέτω το έγγραφο. Το θέμα θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη…»

Η Εξεταστική Επιτροπή-νούλα Επί τω ακούσματι του λόγου του πρωθυπουργού, ο τότε ΥΕΘΑ, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ένθερμος θιασώτης της κάθαρσης (η οποία σύντομα του έφαγε το κεφάλι), έστειλε τον φάκελο στον Εισαγγελέα, μαζί με την υπόθεση ΤΟR-M1. Υπόλογοι υπουργοί, Άκης και Γιάννος. Κόλαφος!

• Η ανακρίτρια (Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη) δεν αργεί να βγάλει το πόρισμά της (21.9.04).
• Το στέλνει στον Άρειο Πάγο και από εκεί, ταχύτατα (28.9.04), υποβάλλεται στη Βουλή υπογεγραμμένο από τον Αντιεισαγγελέα Ελευθ. Βορτσέλα. Η Βουλή αποφασίζει παραπομπή σε Εξεταστική Επιτροπή των Τσοχατζόπουλου - Παπαντωνίου.

Η Επιτροπή (πλειοψηφία ΝΔ).Θαυμάστε τους. Πρόεδρος: Ο Ι. Τραγάκης, που αργότερα δηλώνει («Νέα» 2.2.07): «Εγώ δεν θα έστελνα ποτέ βουλευτή στο απόσπασμα». Μέλη: Α. Λυκουρέντζος (γραμματέας), Κ. Γκιουλέκας, Ε. Ζαγορίτης, Χρ. Ζώης, Συμεών Κεδίκογλου, Β. Πολύδωρας κ.ά. (ΝΔ) Ευάγγ. Βενιζέλος, Μιχ. Καρχιμάκης, Κοσμίδης, Κουλούρης, Λοβέρδος, Νιώτης κ.ά. (ΠΑΣΟΚ) Πατσιλινάκος (ΚΚΕ) Ξηροτύρη - Αικατερινάρη (ΣΥΝ).

Οι Νεοδημοκράτες είναι απολύτως ήρεμοι, οι ΠΑΣΟΚοι άκρως επιθετικοί, με σημαιοφόρους Βενιζέλο - Λοβέρδο, που υπεραμύνονται της αθωότητας του κατηγορουμένου όχι με επιχειρήματα, αλλά με φωνές και απειλές. Ο Άκης δηλώνει («Βήμα» 6.5.07): «Είμαι ευτυχής που με στήριξαν συνάδελφοί μου». Δεν τους έβαλαν, όμως, εκεί να τον στηρίξουν, αλλά να τον ελέγξουν. Όταν κατέθετε ο τ. Α/ΓΕΣ, στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης, κύριος μάρτυρας κατηγορίας, ο Βενιζέλος ξιφουλκεί και τον προσβάλλει ιταμά. Λέει προς τον κ. Τραγάκη, που φαίνεται να συμφωνεί:

«Να διερευνηθεί, κ. πρόεδρε, εάν ορθώς ο Α/ΓΕΣ προσυπέγραψε έγγραφο των υφισταμένων του ενάντια στην αγορά των TPQ-37, εάν ήταν νόμιμη η διαδικασία αυτή ή εάν η μεγάλη παρανομία είναι εκεί, ότι δηλαδή εστάλη το έγγραφο για να προωθηθούν συγκεκριμένα, άλλα συστήματα!»

Επίλογος

Για να μη σας κουράσω άλλο, σας πληροφορώ ότι η περιώνυμη Επιτροπή Τραγάκη αθώωσε τους δύο υπουργούς διότι «ουδέν επιβαρυντικό προέκυψε». Στο περιστύλιο της Βουλής, οι Νεοδημοκράτες της Επιτροπής, διηγούντο μεν ιστορίες με σημεία και τέρατα για τα κατορθώματα των υπουργών, αλλά απέφευγαν επιμελώς να αναφέρουν από πού πήραν εντολή να πνίξουν την υπόθεση. Εις υγείαν μας… Φταίει μόνον ο Άκης ή κι εκείνοι που καλλιέργησαν το κλίμα για να φτάσει μέχρι τον Κορυδαλλό;

Το Παρόν

10 σχόλια:

Αναδελφος 13 Μαρτίου 2013 - 3:00:00 μ.μ. EET  

Να επανεξεταστουν αμεσα και εις βαθος αυτες οι υποθεσεις, απο την δικαιοσυνη μονον, χωρις πολιτικες παρεμβασεις.Αν η κατασταση ειναι οπως περιγραφει το αρθρο,ειμαστε σαν χωρα για κλαματα.

Μanolis 13 Μαρτίου 2013 - 3:16:00 μ.μ. EET  

Μα πως θα κυκλοφορουσαν οι κυριες Λιακουνακου, Σταματη και Παπαντωνιου ως υπερπαραγωγες στο Κολωνακι καθημερινα βρε παιδια? Με τα μισθα του υπουργου - προμηθευτου? Γινονται αυτα?

Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2013 - 4:37:00 μ.μ. EET  

την κατάσχεση της ΑΧΟΝ και όλα τα των μετόχων το σκέφτηκε κανείς;

μηδενιστής

Pro από Συμβασιλεύουσα 13 Μαρτίου 2013 - 6:35:00 μ.μ. EET  

Να ζητησω και εγω με την σειρα μου να μπαινουν παραπανω σχολια δεξια;10-15
Θα ηταν εφικτο κατι τετοιο;

Αρματιστής 13 Μαρτίου 2013 - 6:43:00 μ.μ. EET  

Το υπόψη θέμα έκλεισε. Τέλος. Απαγορεύεται η αναψηλάφηση. Οι τότε αντίπαλοι που διασταύρωναν τα ξίφη τους στη βουλή εναντίον και υπέρ του Άκη, είναι σήμερα συνέταιροι στην εξουσία. Τέλος.

Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2013 - 10:42:00 μ.μ. EET  

Για γέλια και για κλάμματα.Θυμαμαι ξεκάθαρα το θέμα (και εγώ και αυτο΄΄ι που συμμετείχαν άμεσα κάνοντας τις βολές) καθώς είχαμε εμπλακεί έμεσα με την αξιολόγηση των ρανταρν κάνοντας βολές με τους 4,2 στα Πετρωτά,( κατά τις οποίες θα δοκιμάζονταν τα ραντάρ.) Θυμαμαι ότι αφού απέτυχαν να βρουν τις θέσεις των όλμων στις διάφορες βολές που γίνανε, στο τέλος ζητήθηκε να ρίξουν με συγκεκριμένα στοιχεία βολής . προσημειωμένα από πριν, αλλά και πάλι απέτυχαν. Και όντως ταλαιπωρήθηκε κόσμος, προσωπικό και μέσα με αυτή την ιστορία και όντως πρόκειτε περι παντελώς άχρηστου συστήματος, από τα πολλά που αγοράσθηκαν παρά τις αρνητικές εισηγήσεις, των στρατιωτικών. Αλλά δυστυχώς δεν γίνονται ευρεως γνωστά τα εγκλήματα των πολιτικών στο βάρος της εθνικής άμυνας, ή πως αλλιώς σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ σε άχρηστα, υπερτιμημένα, οπλικά συστήματα, και στο τέλος η εθνική άμυνα ήταν και ποιο υποβαθμισμενη από ποιο πριν.

Ανώνυμος 14 Μαρτίου 2013 - 12:12:00 π.μ. EET  

Η όλη πορεία του πρώην υπουργού και παρολίγον πρωθυπουργού,αντανακλά τη σοβαρή παθογένεια στην οποία βρίσκεται η κοινωνία μας τις τελευταίες δεκαετίες.Ο τρόπος με τον οποίο το συγκεκριμένο πρόσωπο αναρριχήθηκε αλλά και παρέμεινε μέχρι πρότινος στην εξουσία είναι χαρακτηριστικός όλων αυτών.
Το γεγονός οτι δεν έγινε πρωθυπουργός είχε ως αιτία εσωκομματικές διεργασίες και συμμαχίες-ευτυχώς- και όχι τη βούληση του ελληνικού λαού.Και λέω ''ευτυχώς'',διότι δε θα δίσταζε να χρηστεί απο μια αφασική κοινωνία έτσι όπως είχε καταντήσει η ελληνική,βυθισμένη στο βούρκο της διαπλοκής,των πελατειακών συμφερόντων και της ευμάρειας.Πρόσωπα σα τον Άκη ήταν ''οι δικοί μας άνθρωποι'' και ας πήγαινε και το παλιάμπελο.
Φυσικά για το θέμα της εξοπλιστικής μίζας και του σκάρτου υλικού ούτε λόγος(Αρματιστή μου δίνεις ωραία ασσίστ) απο το πολιτικό περίγυρό των ομο'ι'δεατών του,αλλά και των πολιτικών του υποτιθέμενων αντιπάλων,γιατί άραγε;
Ο Άκης και ο κάθε Άκης αυτής της χώρας,αφέθηκε ασύδοτος να πράττει μπίζνες,διότι δε βρέθηκε κανείς να τον κυνηγήσει τόσα χρόνια....Κόρακας κοράκου μάτι ως γνωστόν δε βγάζει.
Έστω και με αυτό το τρόπο τώρα στο τέλος,κάποια θεία δίκη επήλθε.Δε γνωρίζω πόσο θα μείνει έγκλειστος,αλλά το στίγμα έχει μείνει.Κάποια στιγμή Κύριος Μωραίνει.....


Μέντωρ

Αρματιστής 14 Μαρτίου 2013 - 12:39:00 μ.μ. EET  

@ Μέντωρ
Αγαπητέ φίλε
Οι κάθε λογής Άκηδες, δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ. Ο Άκης της Στάματη, ήταν πλέον πολιτικό πτώμα και για αυτό τον έριξαν στην αρένα. Το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να τελειώσει τους διάφορους Άκηδες. Επειδή τρέφεται και επιβιώνει από δαύτους.

Είναι βέβαιο όμως ότι θα "τελειώσει" τον Ελληνικό λαό. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 54 δις ευρώ. Από αυτά νομίζω ότι τα 2 δις (περίπου) τα οφείλουν 2.300.000 Έλληνες. Λοιπόν. Η πολιτεία, δηλαδή το πολιτικό σύστημα θα εξαντλήσει κάθε δυνατό και βίαιο μέσο για να εισπράξει τα 2 δις ευρώ. Επειδή είναι εύκολο. Τα 2 δις τα οφείλουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Τα εύκολα θύματα του διεφθαρμένου και ανίκανου πολιτικού συστήματος που κατέστρεψε τη χώρα και τώρα τη σώζει μετατρέποντας τη σε άθλιο προτεκτοράτο. Θα κατασχέσει λοιπόν με συνοπτικές διαδικασίες τους μισθούς και συντάξεις. Των μισθωτών και των συνταξιούχων. Των εύκολων θυμάτων. Με βάση νομοθετικά διατάγματα.
Δεν υπάρχει όμως καμιά απολύτως περίπτωση να εκδώσει νομοθετικά διατάγματα για την κατάσχεση του κάθε διεφθαρμένου, μικρού ή μεγάλου Άκη, που κατάκλεψε το δημόσιο (δηλαδή όλους εμάς). Δεν θα εκδώσει νομοθετικά διατάγματα για τη κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων αυτών που χρωστούν τα υπόλοιπα 52 δις ευρώ. Ούτε θα εκδώσει νομοθετικά διατάγματα για τη κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων αυτών που συλλαμβάνονται με μεγάλες περιουσίες και τεράστιες καταθέσεις που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν με ποιο τρόπο τις απέκτησαν.

Αν ήθελε το κράτος να είναι δίκαιο και να σώσει τη χώρα, θα ψήφιζε ένα νομοθετικό διάταγμα, ή θα έφερνε στην ανάγκη μια συντακτική πράξη (αφού λένε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο, όλα είναι δυνατά και επιτρέπονται) και θα κατάσχε ότι εύρισκε που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί. Όχι θα δέσμευε, αλλά θα κατάσχε. Και αυτός που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει το μαύρο πλούτο του να πήγαινε δικαστικά. Και αν το δικαστήριο τον δικαίωνε να του επέστρεφε το κράτος το πλούτο του.

Αλλά τέτοια πράγματα στην Ελλάδα δεν γίνονται επειδή είναι "αντισυνταγματικά". Με αποτέλεσμα οι "Άκηδες" να μη τελειώσουν ποτέ

Nativist 14 Μαρτίου 2013 - 6:56:00 μ.μ. EET  

@ Αρματιστή

Μάλλον δίκιο έχεις. Τίποτε δεν άλλαξε, ούτε θα αλλάξει σ' αυτό τον τόπο.

Ανώνυμος 14 Μαρτίου 2013 - 8:47:00 μ.μ. EET  

@Aρματιστή,

Το λυπηρότερο όλων,είναι να διαπιστώνεις οτι δεν υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας σου αυτός ή αυτοί οι οποίοι θα εμπνεύσουν στους πολίτες πραγματικό αίσθημα δικαιοσύνης, κοινωνικής πρόνοιας και εθνικής ευθύνης.Απόγνωση...Δυστυχώς τα συνθήματα της δεκαετίας του ογδόντα παρέμειναν συνθήματα,οι μαο'ι'κοί φοιτητές του εβδομήντα που διατείνοντο οτι υπήρξαν οι πρωτεργάτες του αγώνα για μια δημοκρατική και δικαιότερη κοινωνία φόρεσαν γραβάτες και χειροφιλούν τη Φράου απο το Βερολίνο,οι λογής μουσσάτοι που φέροντο να μάχονται για τα συνδικαλιστικά δίκαια όλο κατέληξαν με βίλες και υπερπολυτελή αυτοκίνητα ...Ουαί τοις αδυνάτοις,ουαί κι αλλοίμονο στο καθημερινό οικογενειάρχη,βιοπαλαιστή,έντιμο πολίτη ο οποίος το μόνο που αποζητά είναι ο στοιχειώδης χώρος για ανασάνει,μακρυά απο τα λαμπερά φώτα και τα φλας των δεξιώσεων,τα κολακευτικά σχόλια,το φαγοπότι κάθε είδους και τις ανίερες συμμαχίες...
Σ.Σ Αλήθεια,πάψαμε ποτέ να είμαστε προτεκτοράτο(επειδή το ανέφερες);

Μέντωρ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP