Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ απαντά η Αγκυρα για την ΑΟΖ

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Ρηματική διακοίνωση, σε απάντηση της ανάλογης ελληνικής ενέργειας, όσον αφορά το δικαίωμα της Ελλάδας να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο, έστειλε η Τουρκία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η τουρκική ρηματική διακοίνωση, όπως εξάλλου αναμενόταν, επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις της, και αντικρούει τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί στο κείμενο που εστάλη στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις 20 Φεβρουαρίου.

«Αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας» σχολιάζει το υπουργείο ΕΞωτερικών.

«Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Με τη ρηματική διακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου, Αθήνα είχε ενημερώσει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας υδρογονανθράκων σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

www.in.gr

15 σχόλια:

Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2013 - 1:23:00 π.μ. EET  

ο πολεμος αρχιζει
το ειπε και το ντιφενσ!!

Τοτός 13 Μαρτίου 2013 - 9:39:00 π.μ. EET  

Στο σχολείο μου μάθανε ότι το Αιγαίο είναι Ελληνική θάλασσα.

Στο σχολείο μου μάθανε επίσης ότι χωρίς πόλεμο ή συνθηκολόγηση εδάφη και κυριαρχικά δικαιώματα δεν παραχωρούνται.

Οπότε τι τέλικα γίνεται με μας. Ή κάτι λάθος μας μάθαιναν στο σχολείο ή συνθηκολογήσαμε και δεν μας το'παν...

ProKroust 13 Μαρτίου 2013 - 9:54:00 π.μ. EET  

Ο Πατήρ Παΐσιος :
Όταν, θα ακούσεις στην τηλεόραση να γίνεται θέμα για τα μίλλια , για την επέκταση των μιλίων (της αιγιαλίτιδας ζώνης ) από 6 σε 12 μίλλια , τότε από πίσω έρχεται ο πόλεμος . Ακολουθεί . ¨ Λέω : ¨Και ποια κράτη θα συμμετέχουν ; ¨ ¨Κοίταξε μετά την πρόκληση των Τούρκων , θα κατέβουν οι Ρώσσοι στα Στενά . Όχι για να βοηθήσουν εμάς . Αυτοί θα έχουν άλλα συμφέροντα . Αλλά , χωρίς να το θέλουν θα βοηθήσουν εμάς . Τότε ,οι Τούρκοι για να υπερασπιστούν τα Στενά , που είναι στρατηγικής σημασίας , θα συγκεντρώσουν εκεί και άλλα στρατεύματα . Παράλληλα δε , θα αποσύρουν δυνάμεις από καταληφθέντα εδάφη . Όμως θα δουν τότε τα άλλα κράτη της Ευρώπης , συγκεκριμένα η Αγγλία , η Γαλλία , η Ιταλία και άλλα έξι-εφτά κράτη της ΕΟΚ , ότι η Ρωσσία θα αρπάξει μέρη , οπότε θα πουν : «Δεν πάμε και εμείς εκεί πέρα , μήπως πάρουμε κανένα κομμάτι ; » Όλοι όμως θα κυνηγούν την μερίδα του λέοντος . Έτσι θα μπουν και οι Ευρωπαίοι στον πόλεμο ¨ .

Σ΄αυτό το σημείο ρωτάω : ¨Εμείς τι θα κάνουμε ; Ο ελληνικός στρατός θα πάρει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο ; ¨ ¨Όχι ¨ λέει . ¨Θα βγάλει η κυβέρνηση απόφαση να μην στείλει στρατό . Θα κρατήσει στρατό μόνο στα σύνορα . Και θα είναι μεγάλη ευλογία που δεν θα πάρει μέρος . Γιατί , όποιος πάρει μέρος σε αυτόν τον πόλεμο , χάθηκε …

Alexandros 13 Μαρτίου 2013 - 11:28:00 π.μ. EET  

Απολύτως αναμενόμενο βήμα, το μονο που έχει γίνει είναι να έχει τεθεί το θέμα επίσημα στον ΟΗΕ, αυτή τη στιγμή δείχνει να είναι μια κίνηση πιο πολύ προς όφελος μας. Οπωσδήποτε θα πρέπει να φύγουμε μακριά από τις διμερείς διαπραγματεύσεις, σωστή και η κίνηση για ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων και θα πρέπει να ενταθεί ακόμα περισσότερο. Βεβαια θα δούμε που το πάει και η Τουρκια, όσο βλέπει εμάς να μην κάνουμε κινήσεις διεκδίκησης των αυτονόητων και όσο βλέπει πως η απειλή πολεμου φέρνει αποτέλεσμα, μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα και τα άκρα είναι να βγει ένα καράβι για έρευνες. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τέτοιο ενδεχόμενο, το οποιο αν δεν έχει ως αποτέλεσμα θερμό επεισόδιο, τότε ερχόμαστε προ τετελεσμένων! Θα πρέπει οπωσδήποτε άμεσα να αρχίσουμε κινήσεις για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων καταρχάς, το οποιο είναι αυτονόητο και κατά δεύτερον ανακήρυξης AOZ.

Θα ήθελα να γράψω και κάτι άλλο πέρα από τα τετριμμένα. Θα ήταν χρήσιμο σε συνδυασμό με τις πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, να υπάρξει και μια πολιτισμική "επίθεση" από τα προξενεία από άκρη σε άκρη σε όλον τον κόσμο. Πραγματικά θα εκπλαγούν από το ποσο αποτελεσματικός είναι ο πολιτισμός και από την επίδραση που έχει στην κοινή γνώμη.

Μην με αρχίσετε πάλι με το δεν υπάρχουν λεφτά για τέτοια, δε μιλάμε για παραγωγές Hollywood, απλά πραγματάκια είναι αρκετά, αρκεί να είναι καλόγουστα!

Helias Valenti 13 Μαρτίου 2013 - 12:46:00 μ.μ. EET  

Διαβάζω την ίδια "είδηση" σε όλους τους εξειδικευμένους και μη ειδησεογραφικούς τόπους. Παντού η ίδια. Η είδηση ότι η Τουρκία κατέθεσε ρηματική διακοίνωση και το σχόλιο επ' αυτής του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Αντιγραφή επικόλληση όλων από το in.gr και μάλλον το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κανείς μα κανείς δεν αναφέρει πρωτογενώς ή έστω δευτερογενώς τίποτα για το τι ακριβώς αναφέρει η διακοίνωση αυτή, αντί του επίσημου ελληνικού σχολίου.
Έχοντας δουλέψει στον κλάδο αυτό, στο ιντερνετικό τουλάχιστον μέρος του, την πρακτική αυτή της ΜΗ είδησης τη γνωρίζω καλά. Αλλά περίμενα από τους έγκυρους εξειδικευμένους ιστότοπους, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνω εξόχως κι εσάς, ένας τουλάχιστον από εσάς να κάτσει να τη διαβάσει και να μας γράψει ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΣ τι ακριβώς αναφέρει...
Τίποτα προσωπικό, απογοήτευση προς τον κλάδο...

Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2013 - 1:04:00 μ.μ. EET  

Ν΄ΑΡΧΙΣΕΙ φίλε ανώνυμε!! Ν΄ΑΡΧΙΣΕΙ!
Βγήκα χθες ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!!! και γύρισα με τα πόδια ΟΛΗ τη Θεσ/κη για 2η δουλειά!έστω λίγες ώρες, έστω λαντζέρης για το φροντιστήριο της μεγάλης κόρης! δεν είναι αμαρτία να είναι πανέξυπνη, όπως ΟΛΑ τα σημερινά παιδιά και να μη μπορείς να τη σπουδάσεις;;!!
ΤΙΠΟΤΑ!!! Να γιατί αυτοκτονεί ο κόσμος!! Εχεις ΜΙΑ δουλειά! την κρατάς ως κόρη οφθαλμού και δέχεσαι τον κάθε εξεφτελισμό!! και ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!!
Ν΄ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΚΕΡΑΤΑΣ!! για να χωριστεί ή ήρα απ΄το στάρι!!
για να γίνει το "ντου" και να πω στον ηλίθιο τον άδωνι για το αν έχουμε ΛΙΓΕΣ ή πολλές αυτοκτονίες!!! ή στον παχυδερμοβενιζέλο αν μπορεί να ζήσει οικογένεια αυτό το τομάρι με 430 ευρώ μισθό το μήνα, όπως γράφουν σήμερα οι φυλλάδες!!

Γιάννης

deligios 13 Μαρτίου 2013 - 1:05:00 μ.μ. EET  

Μας βλέπω για "θερμό" και μετά τα γνωστά.... no flags, no ships, no troops .
Θέλω να δω ποιος θα πει αυτή την φορά το μεγάλο ευχαριστώ στους συμμάχους.

Καλό είναι πάντως να έχουν υπόψιν τους κάποιοι πως δεύτερο λάθος δεν θα υπάρξει και οι "εφιάλτες" θα βρεθούν βαθιά βαθιά στο Αιγαίο....

Αν λοιπόν επιθυμούν την ειρήνη στην γειτονιά μας καλό είναι να σκεφτούν καλά τις κινήσεις τους.

enkripto 13 Μαρτίου 2013 - 3:10:00 μ.μ. EET  

@Helias valenti

Σε ποιόν κλάδο αναφέρεσε;

Επειδή μάλλον δεν παρακολούθησες πρόσφατη ανάλογη συζήτηση, να το πούμε άλλη μια φορά. Δημοσιογράφοι δεν είμαστε, στον ελεύθερο χρόνο μας γράφουμε. Καλό το ρεπορτάζ και το "πρωτογενές υλικό" αλλά έχουμε και δουλειές..

Παρεπιπτόντως, την τουρκική διακοίνωση δεν θα μπορούσαμε να την παραθέσουμε γιατί (μέχρι στιγμής) δεν την έχει δημοσιεύσει ούτε το Τουρκικό ΥΠΕΞ, ούτε και κανένα ελληνικό μέσο.

Χαίρομαι που έχεις υψηλές προσδοκίες από το Εν Κρυπτώ, αλλά χρειάζεται λίγο υπομονή, κάποια στιγμή θα μάθουμε περισσότερα.

Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2013 - 5:15:00 μ.μ. EET  

@Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2013 -1:04:00 μ.μ.
Φιλε Γιαννη απαραδεκτη η σταση σου "ναρχισει ο πολεμος γιατι υπαρχουν εσωτερικα προβληματα στη χωρα".
Δλδ για να καταλαβουμε, σε ακφραζει η γνωστη παροιμια "η δικια μου μανα πεθανε,κανενος να μη μεινει"?
Ντροπη και μονο ντροπη!
Οσο για την ουσια των δημοσιευσεων,οι πιο υποψιασμενοι θα "δουνε" τις Τουρκικες ενεργειες στο παρασκηνιο της πωλησης ΔΕΠΑ στους Ρωσους!
DIOMEDESGR

Ανώνυμος 13 Μαρτίου 2013 - 5:32:00 μ.μ. EET  

@Helias valenti

Aφού ρε μεγάλε είσαι του κλάδου, γιατί δεν έψαξες μόνος σου να βρεις τι αναφέρει η ρηματική διακοίνωση να μάθουμε κ εμείς; Μήπως επειδή δεν δημοσιεύθηκε ούτε από τα ΗΕ ούτε από το τουρκικό ΥΠΕΞ; Κ αν παρακολουθείς το θέμα, δεν διάβασες σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ αμέσως μετά την κατάθεση της ελληνικής ρηματικής διακοίνωσης ότι θα υπάρξει απάντηση της Άγκυρας στα ΗΕ;

enkripto 13 Μαρτίου 2013 - 9:31:00 μ.μ. EET  


Σύμφωνα με το κείμενο της τουρκικής ρηματικής διακοίνωσης, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος» και αποκαλύπτεται παρακάτω, η Άγκυρα επιμένει ότι όλες οι περιοχές στις οποίες είχαν παραχωρηθεί άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρατική εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), βάσει και των αποφάσεων της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν στις 27 Απριλίου 2012 στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως,«βρίσκονται πλήρως εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, στην οποία η Τουρκία ασκεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα (exclusive sovereign rights) με σκοπό την έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του βυθού και του υπεδάφους βάσει Διεθνούς Δικαίου, τόσο του εθιμικού όσο και της νομολογίας διεθνών και διαιτητικών δικαστηρίων».

Επομένως, τα οικόπεδα που δημοσιεύθηκαν βρίσκονται, σύμφωνα με τους Τούρκους, εκτός των χωρικών υδάτων του Καστελορίζου και άλλων ελληνικών νησιών της περιοχής. Και είναι εμφανής η απόπειρα να αξιοποιηθούν πρόσφατες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που δικαιώνουν, όπως πιστεύει η Άγκυρα, τις τουρκικές θέσεις. Η πρώτη σχετική απόφαση είναι αυτή του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ρουμανίας και Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. (2008). Η δεύτερη απόφαση αφορά στη διαμάχη Μιανμάρ - Μπανγκλαντές και στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στον κόλπο της Βεγγάλης (2012).

Στη συνέχεια, η τουρκική πλευρά αμφισβητεί τα όσα προβλέπει ο νόμος 4001/2011 περί των εξωτερικών ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τα χαρακτηρίζει μάλιστα «παραπλανητικά και ανεδαφικά» (misleading and unfounded), σε μία εμφανή απόπειρα να ακυρώσει τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Όπως εξηγεί, τα σχετικά άρθρα του νόμου αυτού «αντιβαίνουν τις καθιερωμένες διατάξεις και αρχές του Διεθνούς Δικαίου προσπαθώντας να κατοχυρώσουν τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βάση τη μέση γραμμή μεταξύ ηπειρωτικών εδαφικών μαζών και νησιωτικών σχηματισμών».

Προσθέτει δε ότι «η θεμελιώδης αρχή, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, που διέπει την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ μεταξύ κρατών αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές είναι η παραγωγή ενός ισοδύναμου αποτελέσματος (αρχή της ευθιδικίας). Επομένως, η οριοθέτηση θα έπρεπε να επιτελείται επί τη βάση αυτής της αρχής, η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες, όπου ειδικές περιστάσεις επικρατούν και πρέπει να γίνονται σεβαστές». Η άποψη αυτή συνιστά πάγια τουρκική θέση τις τελευταίες δεκαετίες.

Στη συνέχεια και αφού προσεκτικά διακρίνει μεταξύ Αιγαίου Πελάγους και Μεσογείου, η τουρκική ρηματική διακοίνωση επικεντρώνεται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (το κομμάτι που ενδιαφέρει την Τουρκία καθορίζεται και με ακριβείς συντεταγμένες δυτικά του 32ου μεσημβρινού), όπου η Άγκυρα διατηρεί «νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα».

Σε μία κίνηση που εξαφανίζει ουσιαστικά το νησιωτικού σύμπλεγμα του Καστελορίζου (στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση η ελληνική πλευρά στη δική της διακοίνωση), η Τουρκία επιμένει ότι «τα εξωτερικά της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες περιοχές ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ακτογραμμής, το ακραίο δυτικό σημείο της οποίας θα καθοριστεί σύμφωνα με την έκβαση μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές περιστάσεις».

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην τουρκική ρηματική διακοίνωση, λέγοντας ότι«αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας. Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

BHMA

Pro από Συμβασιλεύουσα 13 Μαρτίου 2013 - 11:01:00 μ.μ. EET  

Θα το ξαναγραψω .

Αλορ σε λα γκερ .

Υγ . Αλλιως κρεμαλες .

Helias Valenti 14 Μαρτίου 2013 - 1:29:00 π.μ. EET  

Όχι κύριοι δεν είμαι του κλάδου, απλά έχω περάσει από αυτόν και ξέρω πώς γενικά δουλεύει. Και θα σε παρακαλούσα όταν δημοσιεύεις ανωνύμως να έχεις τουλάχιστον πιο φίλιο ύφος, για να μην πω τίποτα χειρότερο για τη συσχέτιση όσων γράφεις με όσα λέω. Όταν έγινε η ελληνική διακοίνωση όλα τα ελληνικά μέσα ανέφεραν το περιεχόμενό της, αν όχι ακριβώς, περιγραφικά μεν, αλλά όχι βάσει του τουρκικού σχολιασμού ως προς αυτήν...
Όσο αφορά τη συντακτική ομάδα του εν κρυπτώ, όπως είπα δεν αναφέρομαι προσωπικά προς εσάς αλλά γενικά για την κατάσταση αυτό του κλάδου. Ανέρτησα δε αυτό το σχόλιο εδώ κι όχι αλλού, όχι επειδή αφορά εσάς, αλλά επειδή πιστεύω ότι αν υπήρχε ένας χώρος όπου θα αναφερόταν κάτι παραπάνω κι έγκυρο για τη συγκεκριμένη είδηση, πέραν της κονσέρβας του ΑΠΕ, αυτό πιθανότατα θα ήταν αυτό εδώ. Αυτήν την προσδοκία μου έχετε δημιουργήσει κάτι που μάλλον τιμητικό προς εσάς είναι. :)

Ανώνυμος 14 Μαρτίου 2013 - 9:20:00 π.μ. EET  

Αγαπητέ DIOMEDESGR, καλημέρα.
όχι φίλε μου να μην ΠΕΘΑΝΕΙ η μάνα κανενός!!
όμως αυτό το κρυφτούλι και οι τσαμπουκάδες των απέναντι με τις ΦΟΒΙΕΣ και τα ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΤΑ των δικών μας, πρέπει κάποτε να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!
Δεν κάνω το ΡΑΜΠΟ από τον καναπέ! και ο πόλεμος ΔΕΝ θα μας λύσει τα προβλήματα ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ και εξωτερικά!
αντιθέτως θα δημιουργήσει ΠΟΛΛΑ περισσότερα!
Αλλά είναι πάρα πολλοί που σκέφτονται όπως εγώ, ίδε παραπάνω και τον Pro από Συμβασιλεύουσα. Και μιάς και έχουμε φτάσει στο ΑΜΗΝ και οι αντοχές μέρα με τη μέρα λιγοστεύουν, σκέφτομαι το ΜΠΑΜ μήπως και ξεκαθαρίσουμε και το τοπίο με ΟΛΑ τα δικά μας τα λαμόγια που συνεχίζουν και μας δουλεύουν ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ! (ίδε να ξεκαθαριστεί η ήρα απ΄το στάρι)
Αυτό φοβούνται οι "κυβερνώντες", γιατί γνωρίζουν ότι θάρθει και η σειρά τους και βάζουν την ουρά στα σκέλια σε ΚΑΘΕ πρόκληση και προσβολή!

Γιάννης

Alexandros 14 Μαρτίου 2013 - 7:00:00 μ.μ. EET  

Αγαπητοί φίλοι του enkripto, Για μένα η σημερινή μέρα είναι ένα τρομερό μάθημα. Είχα λίγο χρόνο ελεύθερο και άρχισα να ψάχνω στο διαδίκτυογια το θέμα των θαλασσίων ζωνών, έπεσα σε ένα βιβλίο κατά τύχη και για πρώτη φορα βρέθηκα αντιμέτωπος με το joint development zone!

Κρατήστε αυτό το παραπάνω και σημειώστε, Ιαπωνία-Νότιος Korea, Σαουδική Arabia-Μπαχρέιν, Σαουδική Arabia-Kuwait, Ταϊλάνδη-Μαλαισία, Μεγάλη Βρετανία-Νορβηγία και άλλες χώρες δηλαδή, έχουν κάνει τέτοιες συμφωνίες, η συμφωνία μεταξύ Ιαπωνίας και Νοτιου Κορέας έγινε ύστερα από ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων........ Από ο,τι καταλαβαίνω αυτού του είδους η διαπραγμάτευση γίνεται,πίσω από τα φώτα τις δημοσιότητας. Το αφήνω προς το παρόν γιατί δεν έχω χρόνο να το αναπτύξω αυτή τη στιγμή, αλλα σίγουρα θα επανέλθω, γιατί πλέον τα ερωτήματα είναι άπειρα.........για μένα τουλάχιστον.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP