Ανάσυρση γερμανικού Αrado Ar-196 στην Νάξο

Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

H πτέρυγα του Αrado Ar-196
(Φωτογραφία Naxos news)
Έναν ακόμα μικρό θυσαυρό του Ελληνικού αρχιπελάγους έφερε στην επιφάνεια τις προηγούμενες ημέρες ανεμότρατα στην Νάξο. Πιο συγκεκριμένα οι Ναξιώτες ψαράδες, ανέσυραν ένα γερμανικό υδροπλάνο Arado Ar-196 της εποχής του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, βορειοανατολικά του νησιού.

Πρόκειται για το δεύτερο Ar-196 που ανασύρεται στην συγκεκριμένη περιοχή.  To 1982, το ψαράδικο Ροβινσών του Ναξιώτη καπετάνιου Σαράντη Οικονόμου, παρέσυρε με τα δίχτυα του (στο 36° 49'βόρειο, 25° 22' ανατολικό σε βάθος περίπου 91μ) τα συντρίμμια ενός Arado AR 196. Για να μην ξαναμπλέξει στα δίχτυα και άλλη φορά, το τράβηξε μέχρι τον πλησιέστερο όρμο Αλιμνιά (συνηθισμένη ονομασία για νησίδες και βραχονησίδες, που με την ιταλική παραφθορά έγιναν "'Ιμια") της Ηρακλειάς, νοτιοανατολικά της Νάξου όπου και το απόθεσε. Η δράση των γερμανικών υδροπλάνων στην κατεχόμενη Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα πλούσια, όπως περιγράφει στο εξαιρετικό άρθρο του (Πτήση 2/1995) ο ιστορικός Δημήτρης Βογιατζής.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 1943 οκτώ Beaufighter Mk.VI της 252ης Μοίρας και της 227ης από την Λεμεσό (Ακρωτήρι), επέδραμαν σε τρία γερμανικά πλοία που ελιμενίζοντο νοτιανατολικά της Νάξου, προκαλώντας ζημιές σε αυτά και καταρρίπτοντας ένα υδροπλάνο Ar196. Συγκεκριμένα το κονβόι αποτελούσαν δύο μεταγωγικά πλοία ένα των 5000 κόρων, ένα των 2000 κόρων, και κάποιο πλοίο συνοδείας των 500 κόρων. Με την άφιξη τους στην περιοχή ενεπλάκησαν πρώτα με τα υδρόπλανα συνοδείας καταρρίπτοντας ένα από αυτά από τον αρχηγό σχηματισμού, τον Επισμηναγό Κήθ Φώλκνερ.

(Φωτογραφία Naxos news)
(Φωτογραφία Naxos news)
(Φωτογραφία Naxos news)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP