Nέο "Σισμίκ" για την Τουρκία

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2013

Ξαφνικά η Τουρκία απέκτησε ένα νέο «Σισμίκ», ένα νέο ερευνητικό σκάφος, γεγονός που δείχνει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει άμεσα έρευνες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να ανεβάσει την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Την αγορά του νέου πλοίου σεισμικών ερευνών ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. Το μήκους 85 μέτρων πλοίο με την ονομασία «Polarcus Samur», το οποίο αγοράστηκε από νορβηγική εταιρία έναντι 130 εκατομμυρίων δολαρίων, θα μετονομαστεί σε «Βarbaros Hayrettin Paşa» και θα πραγματοποιεί τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.

Το σκάφος ήδη βρίσκεται στα ναυπηγεία Τούζλα της Κωνσταντινούπολης και σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Εταιρίας Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) Αλι Ριζά Τοϊγκάρ, «το συγκεκριμένο πλοίο μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες σε βάθος 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή, διαθέτει μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας και έχει ναυπηγηθεί μόλις το 2011. Είμαστε υπερήφανοι που το αποκτήσαμε». Ο ίδιος τόνισε πως το πλοίο θα βαφτεί στα ερυθρόλευκα χρώματα «όπως η τουρκική σημαία». Ο Τοϊγκάρ ανέφερε πως το «Barbaros Hayrettin Paşa» θα ξεκινήσει τις εργασίες σεισμικών ερευνών περίπου στις 20 Φεβρουαρίου από τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τανέρ Γιλντίζ όμως ανακοίνωσε πως οι έρευνες αρχικά θα ξεκινήσουν μεν στη Μαύρη Θάλασσα, αργότερα όμως θα συνεχιστούν και στη Μεσόγειο. «Το συγκεκριμένο πλοίο έχει αποδείξει την αξία του σε διεθνές επίπεδο και σε δισδιάστατες και σε τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες», τόνισε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Η Τουρκία άλλαξε γρήγορα τα σχέδιά της και αυτό δεν προοιωνίζεται κάτι καλό.

Πριν από λίγους μήνες ανακοινώθηκε ότι η TPAO είχε ξεκινήσει διαγωνισμό ναυπήγησης πλοίου σεισμικών ερευνών από τουρκικά ναυπηγεία και είχε ήδη λάβει προσφορές για την κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου σκάφους.

Ομως, η παραλαβή του προβλεπόταν ότι θα ολοκληρωθεί το 2015 κι αυτή η ημερομηνία φαίνεται πως θεωρήθηκε μακρινή για τους σχεδιασμούς της Αγκυρας.Tούρκοι αξιωματούχοι είχαν αναφέρει στην εφημερίδα «Zaman» πως «μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν οι Ελληνοκύπριοι στη Μεσόγειο θεωρήθηκε άμεση ανάγκη η προμήθεια ενός σύγχρονου σκάφους θαλάσσιων ερευνών από την εταιρία TPAO».

Το γνωστό στη χώρα μας «Σισμίκ», το οποίο είχε σταλεί ανοιχτά της Κύπρου για να κάνει σεισμικές έρευνες, θεωρείται πεπαλαιωμένο σε σχέση με μηχανήματα μιας άλλης εποχής, απλά η Αγκυρα το χρησιμοποιούσε περισσότερο για συμβολικούς λόγους προκαλώντας κρίση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Με το νέο υπερσύγχρονο σκάφος που απέκτησε όμως φαίνεται πως θα αρχίσει σεισμικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο οπουδήποτε θέλει…

Η αγορά από την Τουρκία ερευνητικού σκάφους, αντί ναυπήγησης, δείχνει βιασύνη της γείτονος η οποία κατά τις εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων σχετίζεται και με τη συζήτηση περί ΑΟΖ στην Ελλάδα.

Η απόφαση της Αγκυρας να αποκτήσει νορβηγικό πλοίο σεισμικών ερευνών, με μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες, τρισδιάστατης απεικόνισης, προϊδεάζει για το επόμενο βήμα που θα είναι να προβεί σε προκλήσεις. Σε Αθήνα και Λευκωσία αναμένουν (το θεωρούν σχεδόν βέβαιο) ότι το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ -και μάλιστα στα οικόπεδα για τα οποία η κυβέρνηση ήδη έχει προκηρύξει διαγωνισμούς και έχει προχωρήσει σε αναθέσεις-και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στόχος, στη μεν κυπριακή ΑΟΖ να αμφισβητήσει εμπράκτως το δικαίωμα της Λευκωσίας να προχωρά σε διαγωνισμούς με ξένες εταιρίες για έρευνες και αξιοποίηση των κοιτασμάτων, στις δε ελληνκού ενδιαφέροντος θαλάσσιες περιοχές να προκαταλάβει τις κινήσεις της Αθήνας ενόψει πιθανής ανακήρυξης ΑΟΖ ή κατάθεσης συντεταγμένων στο ΟΗΕ για την υφαλοκρηπίδα.

Τυχόν κλιμάκωση των προκλήσεων από μέρους της Τουρκίας πάντως θα έρχεται σε αντίθεση με τη δρομολογημένη για τις 4-5 Μαρτίου σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, δηλαδή της κοινής συνεδρίασης των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο χωρών.

Οι δηλώσεις Ερντογάν, εξάλλου, μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ, όπως και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, έχουν ήδη δημιουργήσει κλίμα το οποίο κάθε άλλο παρά σε διάθεση συνεννόησης παραπέμπει. Το επισήμανε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οτι η Αγκυρα δεν σκοπεύει να ρίξει τους τόνους φαίνεται και από άλλες κινήσεις και δηλώσεις. Σε συνέχεια της παρέμβασης Ερντογάν για τη μειονότητα στη Θράκη και το τζαμί στην Αθήνα, ήρθε μία ακόμα πρόκληση, αυτή τη φορά από το νέο υπουργό Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος έχει καταγωγή από την Κομοτηνή, ήταν Έλληνας πολίτης και τώρα αποκαλεί όλους τους μουσουλμάνους της Θράκης «Τούρκους» και τονίζει πως η πατρίδα τους είναι η Τουρκία!

Eλεύθερος Τύπος

15 σχόλια:

TED 1 Φεβρουαρίου 2013 - 6:40:00 μ.μ. EET  

Προσοχή αρκαντασλάρ, η θάλασσα έχει πολλούς κινδύνους (κύματα, υφάλους κλπ.).

Επίσης μην επιχειρήσετε να βρείτε τη Μάλτα, δεν υφίσταται τέτοιο νησί.

ΕτΑ 1 Φεβρουαρίου 2013 - 6:43:00 μ.μ. EET  

Θα ξεκινήσει έρευνες στον Εύξεινο Πόντο διότι εκεί δεν έχει υφάλους.

Ανώνυμος 1 Φεβρουαρίου 2013 - 7:02:00 μ.μ. EET  

Ουσιαστικά η Τουρκία εγκατέλειψε το πρόγραμμα ναυπήγησης ερευνητικού σκάφους 131 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε δρομολογήσει και προχώρησε στην αγορά για να προλάβει τις εξελίξεις μετά την ανάθεση των ερευνών από την Αθήνα στην PGS.

Ανώνυμος 1 Φεβρουαρίου 2013 - 10:33:00 μ.μ. EET  

Αυτό το πλοίο μάλλον θα γίνει ένας ωραιότατος τεχνητός ύφαλος για τα ψάρια του Αιγαίου μας, αλλά και για τα χταπόδια τα οποία θα φωλιάζουν χαρούμενα στα ενδότερα μπαινοβγαίνοντας από την τρύπα δίπλα από εκεί που γράφει Polarcus. Γενικά τέσσερα πέντε χρονάκια μετά την υποβρυχιοποίησή του το καραβάκι θα σφύζει από ζωή!

Τόλης Β

Supercop748 1 Φεβρουαρίου 2013 - 10:40:00 μ.μ. EET  

Mε ένα HARPOON δεν προκειται να μείνει ούτε βίδα....!!!

Mithridates 1 Φεβρουαρίου 2013 - 11:58:00 μ.μ. EET  

Για όσους ενδιαφέρονται να διαβάσουν πως ξεκίνησαν οι "έρευνες" των Τούρκων στο Αιγαίο και τις σκοπιμοτητες που τις υπαγόρεψαν, ο αείμνηστος Νεοκλής Σαρρής έχει γράψει σχετικά:

http://www.enkripto.com/2009/12/blog-post_7019.html

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2013 - 9:09:00 π.μ. EET  

Άντε μπρε καρντάσια, και καλό πάτο!!!!

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2013 - 9:57:00 π.μ. EET  

Ταξιδι βγαινω στο γιαλο "βαρβαρο"μονο του να βρω,τα κυματα θα σκισω,τα ψαρια θα ρωτησω,"βαρβαρε"οπου να κρυφτεις εγω θα σε ....ξεσκισω. Για να μην ξεχναμε.Αναφορα στους συναδερφους εκει στην 114.Ξερουν αυτοι. Γιαννης Τσιπος

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2013 - 3:07:00 μ.μ. EET  

"Mε ένα HARPOON δεν προκειται να μείνει ούτε βίδα....!!!"

Χαχαχαχαχα! Ονειρο ζωης να δω κατι τετοιο και ποσο ηθελα να δειξουμε λιγακι τα δοντια μας (μια φορα).

Αει σιχτιρ, Μογγολοι!

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2013 - 7:24:00 μ.μ. EET  

Επειδή είναι Νορβηγικό το σκάφος αυτό νομίζω ότι κάποια πατριωτάκια Νορβηγοί τύπου Penquin που φωλιάζουν σε κάποιους εκτοξευτήρες τόσα χρόνια μακριά απο την πατρίδα τους ,θα ήθελαν να συναντηθούν απο κοντά και να αγκαλιαστούν θερμά, ευκαιρία είναι .

Ανώνυμος 2 Φεβρουαρίου 2013 - 9:11:00 μ.μ. EET  

@ 7:24
Πάντα έβρισκα συγκινητικες τις στιγμές όταν μακρινοί συγγενείς βρίσκονται και αγκαλιάζονται ;)

Ανώνυμος 3 Φεβρουαρίου 2013 - 4:54:00 μ.μ. EET  

αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι η σπουδή με την οποία η τουρκία ΑΓΟΡΑΣΕ! ερευνητικό σκάφος έχει να κάνει με το ότι παίρνουν στα σοβαρά τις κινήσεις μας για την εκμετάλλευση υδρογοναθράκων κ.λπ. και βέβαια όχι ότι μας φοβούνται! απλα κατάλαβαν ότι στο παχνίδι "παιζει" ο ξένος παράγων (δντ και λοιποί δανειστές) οι οποίοι θέλουν τα λεφτά τους πίσω! και αφού μας στραγγαλίζουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στο τέλος ζητούν και τη μερίδα του λέοντος, ήτοι τον πλούσιο ορυκτό πλούτο της χώρας! Συνεπώς, τρέχουν οι τουρκαλάδες και δεν περιμένουν μέχρι το 2015 για να βγάλουν πλοίο στ΄ανοικτά.
και βέβαια με την πονηριά τους θα κοιτάξουν να αρπάξουν από το πτώμα της Ελλάδος ό,τι και όπως περισσότερα μπορέσουν!
εδώ είμαστε και θα φανεί στο εγγυτατο μέλλον!

Γιάννης

Ανώνυμος 4 Φεβρουαρίου 2013 - 3:54:00 μ.μ. EET  

ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ.ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΝΑ ΣΑΠΙΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ? ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ? ΜΗΠΩΣ ΟΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΑ ΙΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΜΟΡΝΙΝΓΚΣΤΑΡ ΠΕΡΙ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ?

Ioannis 4 Φεβρουαρίου 2013 - 4:22:00 μ.μ. EET  

Ή τώρα ή ποτέ,εάν υποχωρήσει η κυβέρνηση η Τουρκία θα μετατρέψει το Αιγαίο σε γκρίζα ζώνη.
Αποφασιστικότητα και λεβεντιά και θα πούνε τον Αλλάχ Χουσεϊν.

Ανώνυμος 4 Φεβρουαρίου 2013 - 4:35:00 μ.μ. EET  

Οκ ενα χαρπουν αρκει, το θεμα ειναι ποιος θα το στειλει...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP