Κύπρος: Παρενόχληση πολιτικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Σε έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη η Αγκυρα στα τέλη Ιανουαρίου, όταν, σύμφωνα με αναφορές κυπριακών MME, έλαβε χώρα ένα άκρως ανησυχητικό περιστατικό. Δύο τουρκικά μαχητικά F16 παρενόχλησαν αεροσκάφος των αερογραμμών των Ην. Αραβικών Εμιράτων (Emirates), ενώ αυτό πετούσε εντός του κυπριακού εναέριου χώρου, και ζήτησαν από τον πιλότο να σταματήσει να υπακούει στις οδηγίες του πύργου ελέγχου Λευκωσίας και να συνεννοείται με τον πύργο ελέγχου του παράνομου κατοχικού αεροδρομίου της Τύμπου. Η παρενόχληση επαναλήφθηκε δύο φορές με διαφορά δέκα λεπτών.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την 28η Ιανουαρίου. Το αεροσκάφος της Emirates -Boeing 777-300- εκτελούσε πτήση από Ντουμπάι προς το αεροδρόμιο της Καζαμπλάνκα. Oταν εισήλθε στον εναέριο χώρο της Κύπρου, ο πιλότος συντονίσθηκε με τον πύργο ελέγχου της Λευκωσίας. Από τον πύργο ελέγχου του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου επενέβησαν στη συχνότητα έκτακτης ανάγκης, ζητώντας του να συντονισθεί με αυτούς· ο πιλότος τούς αγνόησε και συνέχισε να συνομιλεί με τον πύργο ελέγχου της Λευκωσίας, ακολουθώντας τις οδηγίες του ICAO.

Στην περιοχή βόρεια της Κύπρου βρισκόταν σε εξέλιξη άσκηση για την οποία είχαν δεσμευθεί δύο περιοχές. Τα F16 που συμμετείχαν προσέγγισαν το αεροσκάφος και το παρενόχλησαν, πετώντας παράλληλα με αυτό σε πολύ κοντινή απόσταση, σε ύψος 300 ποδών πάνω από αυτό, κάτι που επαναλήφθηκε δις. Και στις δύο περιπτώσεις, ο πιλότος του Boeing δεν μετέβαλε τα χαρακτηριστικά της πτήσης και ακολούθησε την πορεία του. Τα μαχητικά απομακρύνθηκαν κατευθυνόμενα βόρεια. Για το περιστατικό, το οποίο προκάλεσε έντονη ανησυχία και ερμηνεύεται ως απόφαση της Αγκυρας να κλιμακώσει την ένταση στην Κύπρο, έχει συνταχθεί έγγραφη αναφορά από τον πιλότο της Emirates, ενώ οι αρμόδιες κυπριακές αρχές προέβησαν σε καταγγελία προς τα Ηνωμένα Εθνη.

www.kathimerini.gr

1 σχόλια:

Ανώνυμος 11 Φεβρουαρίου 2013 - 5:03:00 μ.μ. EET  

Μια νέα εποχή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ σφραγίστηκε με την υπογραφή, τη Δευτέρα, της μεταβίβασης 30% των δικαιωμάτων της Noble στο τεμάχιο 12 της AOZ της Κύπρου στις εταιρείες Delek και Αvner, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη.

Μιλώντας μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε σε «στρατηγική συνεργασία που περιλαμβάνει οικονομικές και πολιτικές πτυχές».

Αναφέρθηκε σε οικονομίες κλίμακας μεταξύ των δύο χωρών τόσο για τη εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12 όσο και σε αυτό του Λεβιάθαν, το πλειοψηφικό πακέτων των μετοχών του οποίου κατέχουν οι τρεις εταιρείες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP