Έρευνα για τους Πομάκους στην Τουρκία ζητά Κούρδος βουλευτής

Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Τη στιγμή που το ελληνικό κράτος παρακολουθεί σχεδόν απαθές την πολιτισμική γενοκτονία που υφίστανται οι Πομάκοι της Ροδόπης από τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς του Προξενείου της Κομοτηνής, ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), βουλευτής Μπίνγκιολ Ιδρίς Μπαλουκέν, κατέθεσε Πρόταση Διεξαγωγής Έρευνας, οποία θα καταλήξει σε συμπεράσματα και θα προτείνει λύσεις για την ανάδειξη της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού των Πομάκων που διαβιούν στην Τουρκία. Η έρευνα θα προτείνει επίσης λύσεις για να σταματήσει η αφομοίωση των Πομάκων που ζουν στην Τουρκία.

Η πρόταση του Κούρδου βουλευτή, που ζητεί την υποστήριξη αυτής της πληθυσμιακής ομάδας με τον πλούσιο πολιτισμό, στηρίζεται στο 104ο και 105ο άρθρο του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με τον Μπαλουκέν οι Πομάκοι, εκτός από τη Δυτική Θράκη και τη Βουλγαρία, κατοικούν στην Αν. Θράκη, στην Κωνσταντινούπολη, τα Δαρδανέλια (Τσανάκκαλε), Μαγνησία, Προύσσα, Σαγγάριο κ.α.

Ο Μπαλουκέν στην πρότασή του αναφέρει αρκετά στοιχεία για την ιστορία και τον πολιτισμό των Πομάκων.

Τελικά, υπάρχει πιθανότητα οι Πόμακοι στην Τουρκία να βρουν τα δικαιώματά τους, ενώ στην ελληνική Θράκη θα συνεχίζεται η πολιτιστική τους γενοκτονία και ο εκτουρκισμός τους από το τουρκικό Προξενείο, με την άτυπη σύμπραξη του ελληνικού κράτους.
Ακούει κανείς;

infognomonpolitics

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP