Τουρκία και ισλαμιστές τρομοκράτες εναντίον του PYD

Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013

του Σάββα Καλεντερίδη

Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν πέσει οι μάσκες και η Τουρκία προσφέρει ανοιχτά υποστήριξη, οπλισμό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπου δυο χιλιάδες ισλαμιστές τρομοκράτες που προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης Σερεκάνιγιε, στο Δυτικό Κουρδιστάν.

Πρόκειται για μέλη της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα, που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική και παρακλάδι της Αλ Κάιντα, από τις ΗΠΑ, που ενισχύονται από Κούρδους νεαρούς, ελεγχόμενους από τις τουρκικές υπηρεσίες, που προσπαθούν να αναστήσουν τις δομές της παρακρατικής-παραστρατιωτικής οργάνωσης Χίσμπουλάχ, γνωστή και ως Χίζμπι-Κόντρα. Οι νεκροί από πλευράς τρομοκρατών τις τελευταίες δέκα ημέρες φθάνουν τους εκατό, ενώ απροσδιόριστος είναι ο αριθμός των τραυματιών, οι οποίοι, σημειωτέον, διακομίζονται στα νοσοκομεία της πόλης Τζεύλαν-πινάρ, που βρίσκεται στο τουρκικό έδαφος.

Η πόλη Σερεκάνιγιε, που ελέγχεται από τις ομάδες ενόπλων που έχει συγκροτήσει το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που θεωρείται κλώνος του ΡΚΚ, έχει μπει στο στόχαστρο της Άγκυρας γιατί έχει στρατηγική σημασία, αφού βρίσκεται περίπου στο μέσον της απόστασης μεταξύ Νοτίου Κουρδιστάν και ακτών της Αν. Μεσογείου, και σε περίπτωση που πάρουν τον έλεγχό της οι ισλαμιστές τρομοκράτες της Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα-Αλ Κάιντα, διακόπτουν τη συνέχεια ων κουρδικών περιοχών και άρα την έξοδο των Κούρδων προς τη θάλασσα, που είναι στρατηγικός στόχος του Νοτίου Κουρδιστάν, για να καταφέρει να μεταφέρει το πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Σημειωτέον ότι οι Κούρδοι υπερασπιστές της πόλης Σερεκάνιγιε έχουν στα χέρια τους πτώμα 25χρονου Κούρδου από το Βόρειο Κουρδιστάν (ΝΑ Τουρκία), ο οποίος ήταν συνεργάτη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, που προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την οργάνωση Χιζμπουλάχ.
Τέλος, να υπογραμμίσουμε και να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία, όταν πρόκειται για τα συμφέροντά της, συνεργάζεται όχι με τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά ακόμα και με το διάβολο, χωρίς να υπολογίζει ανθρώπινες ζωές και φυσικά χωρίς να υπολογίζει τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον!

infognomonpolitics
 


Σημ Εν Κρυπτώ: Aπόσπασμα του άρθρου "Tουρκικό Κουρδιστάν : Καθυστερώντας το αναπόφευκτο" που δημοσιεύτηκε στις 8/12/12 :

Στα μέσα Νοέμβρη, 300 μαχητές της Ghouraba al-Sham εισήλθαν σε αραβικές γειτονιές της πόλης Sere Kaniye (Rass al-Ain στα αραβικά) στην οποία εδρεύει μία από τις τέσσερις Ταξιαρχίες Λαϊκής Άμυνας των Κούρδων (YPG) και συγκρούστηκαν με καθεστωτικές δυνάμεις. Οι Κούρδοι τους κάλεσαν να απομακρυνθούν, φοβούμενοι αεροπορικές προσβολές που θα προκαλέσουν κύμα φυγής του κουρδικού πληθυσμού στην μέχρι τώρα ήρεμη ευρύτερα περιοχή της Hasaka, κάτι το οποίο αρνήθηκαν. Οι Κούρδοι επισημαίνουν ότι βρίσκονται στην αντιπολίτευση αλλά μάχονται για δίκαιη πολιτική λύση με ειρηνικά μέσα δημιουργώντας εξ αρχής αυτοδιοικούμενες δομές κι αποφεύγουν να λάβουν μέρος στη σύγκρουση. Σύμφωνα με κουρδικές καταγγελίες, τουρκικές υπηρεσίες έχουν στείλει τουλάχιστον 1000 αντικαθεστωτικούς μαχητές σε στρατόπεδο της τουρκικής πόλης Nusaybin, 3 χιλιόμετρα από την κουρδική πόλη Qamishli, έδρα Ταξιαρχίας της YPG. Η Qamisli διαθέτει και αεροδρόμιο. Να σημειωθεί ότι έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες των αντικαθεστωτικών για κατάληψη αεροπορικών βάσεων σε Aleppo, Idlib, Taftanaz και Meng κάτι που θα διευκόλυνε την προμήθεια υποστήριξης ενώ παράλληλα θα στερούσε την χρήση τους από την Συριακή αεροπορία. H προσφάτως (25/11) "καταληφθείσα αεροπορική" βάση του Marj al-Sultan, είναι βάση ελικοπτέρων και στερείται διαδρόμων αποπροσγείωσης.

Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν την πρώτη εκτεταμένη προσπάθεια εξάπλωσης των συγκρούσεων σε πόλη που ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις. Οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι το τουρκικό πυροβολικό υποστήριξε την διείσδυση των Τζιχαντιστών στην πόλη και την μετακίνηση δυνάμεων βόρεια του Qamishli, με σκοπό συνδιασμένη επίθεση του FSA, των Τζιχαντιστών της Ghouraba al-Sham και της al-Nusra Front για την κατάληψη του αεροδρομίου. Στα πλαίσια προετοιμασίας της επιχείρησης, τουρκικές υπηρεσίες και Τζιχαντιστές έχουν έρθει σε συνεννόηση με ηγέτες φυλών στα περίχωρα του Qamishli αλλά και της ευρύτερης βόρειας Συρίας: της λεγόμενης "Αραβικής Ζώνης", που αποτελείται από 40 χωριά αραβικού πληθυσμού, τα οποία κι εξόπλισαν. Η "Αραβική Ζώνη" εκτείνεται βόρεια του Χαλεπίου μέχρι την Sere Kaniye. Η αδράνεια (;) της κουρδικής πολιτοφυλακής έχει επιτρέψει την κατάληψη κατάληψη πόλεων που θεωρούνταν υπο κουρδικό έλεγχο, από τους αντικαθεστωτικούς. ΝΑ σημειωθεί ότι ορισμένα κουρδικά κόμματα όμως το Yekiti Party και το Kurdistan Freedom Party (Azadi) έχουν ανοικτούς διάυλους με την τουρκική πλευρά. Προφανής στόχος των Τούρκων είναι ο έλεγχος της περιοχής αυτής, η ανατροπή του κουρδικού ελέγχου στη Sere Kaniye και Qamishli η οποία θα δώσει το έναυσμα αντίστοιχων επιχειρήσεων και σε πόλεις υπο κουρδικό έλεγχο στα δυτικά, όπως στο Kobane και στο Afrin. Τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την βάση για την επιθυμητή, απο την Άγκυρα, Ζώνη Ασφαλείας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP