Σοβαρή κρίση στο Τουρκικό Ναυτικό

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Τον δρόμο της παραίτησης επέλεξε ο
Τούρκος Αρχηγός Στόλου,
Αντιναύαρχος Nusret Güner
Λιγοστεύουν επικίνδυνα οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, καθώς στις καταδίκες για το σχέδιο Βalyoz, υπόθεση Egkenekon και το δίκτυο κατασκοπίας "Πανδώρα", έρχονται να προστεθούν και παραιτήσεις διαμαρτυρόμενων ναυάρχων.

Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων τουρκικών ΜΜΕ,  η προ διμήνου παραίτηση του  Αντιναυάρχου Nusret Güner, είχε τον χαρακτήρα διαμαρτυρίας για τις δικαστικές καταδίκες συναδέλφων του, εμπλεκόμενων στις υποθέσεις του Σχεδίου Balyoz και της Ergenekon. O Tούρκος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Emin Murat Bilgel προσπάθησε να μεταπείσει τον Güner, ο οποίος όμως επέμεινε στην απόφαση του. Ο Αντιναύαρχος Nusret Güner κατείχε την θέση του Αρχηγού Στόλου του Τουρκικού Ναυτικού.

Σαν να μην έφτανε αυτό, όπως έγινε γνωστό προφυλακιστέος κρίθηκε ο Επιτελάρχης του Τουρκικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Veysel Kösele, στα πλαίσια της έρευνας για την πρόσφατη υπόθεση κατασκοπίας που ταλανίζει τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με το ογκωδέστατο κατηγορητήριο, ο Kösele κατηγορείται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη κατοχή διαβαθμισμένων κρατικών και στρατιωτικών εγγράφων (την καλησπέρα μας στον κ.Βενιζέλο).

Πρόσφατα δημοσιεύματα φέρουν τον Τούρκο Α/ΓΕΝ βαθύτατα προβληματισμένο από την παρούσα κατάσταση, σε σημείο να εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο "ηρωικής εξόδου", υποβάλοντας και αυτός παραίτηση. Πιθανή παραίτηση Bilgel θα δημιουργούσε ακόμα οξύτερο πρόβλημα καθώς εκεί που έχει φτάσει η επετηρίδα δεν θα υπάρχει υψηλόβαθμος αξιωματικός για να τον αντικαταστήσει..

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώην Τούρκος Α/ΓΕΝ ναύαρχος ε.α. Özden Örnek καταδικάστηκε σε 20ετή κάθειρξη για την συμμετοχή του στο σχέδιο Βαριοπούλα. Προφυλακισμένοι στα πλαίσια της ίδιας υπόθεσης βρίσκονται μεταξύ άλλων οι:

Αντιναύαρχος Mehmet Otuzbiroğlu, Διοικητής Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής,
Αντιναύαρχος Abdullah Can Erenoğlu Διοικητής Νότιας Θαλάσσιας Περιοχής
Υποναύαρχος Ali Semih Çetin, Επιτελάρχης Διοίκησης Στόλου,
Υποναύαρχος Soner Polat, Διευθυντής Εφοδιασμού και ΔΜ Διοίκησης Πολεμικού Ναυτικού,
Αρχιπλοίαρχος Αbdullah Gavremoğlu, Υποδιευθυντής Διεύθυνσης Προσωπικού Διοίκησης Πολεμικού Ναυτικού,
Αρχιπλοίαρχος Ahmet Türkmen, Διοικητής Στόλου Υποβρυχίων,
Αρχιπλοίαρχος Ramazan Cem Gürdeniz, Διευθυντής Αρχών και Σχεδίων Διοίκησης Πολεμικού Ναυτικού,
Αρχιπλοίαρχος Turgay Erdağ, Επιτελάρχης Διοίκησης Ακτοφυλακής,
Αρχιπλοίαρχος Mehmet Fatih İlğar, Διοικητής Ναυτικής Βάσης Αλεξανδρέττας,
Αρχιπλοίαρχος Cem Aziz Çakmak, Διοικητής Ναυτικού Συγκροτήματος Νότιας Αποστολής, Αρχιπλοίαρχος Levent Erkek, Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης ΤΠΝ Καραμουρσέλ,
Αρχιπλοίαρχος Levent Görgeç, Διοικητής Κέντρου Εκπαίδευσης, Δοκιμών και Ανάπτυξης Διακλαδικού Δόγματος.
O επίσης συλληφθείς Πλοίαρχος Hakan Mehmet Köktürk υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά την διάρκεια της κράτησης του.

Οι περισσότεροι ανωτέρω αξιωματικοί κατείχαν θέσεις-κλειδιά , γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία κρίσιμων Διοικήσεων του Ναυτικού της γείτονος.  Παραδοσιακά η θέση του Διοικητή Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής αποτελεί "βατήρα" για την θέση του Αρχηγού Στόλου, με την σειρά της "βατήρα" για την θέση του Α/ΓΕΝ.. Όπως είναι φυσικό υπόδικοι αξιωματικοί δεν μπορούν να προαχθούν, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση τους, γεγονός που έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ομαλότητα της διαδικασίας προαγωγών.

Οι νέες δικαστικές περιπέτειες υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματικών έρχονται να επιβαρύνουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση καθώς στα πλαίσια της έρευνας για το σχέδιο Βαριοπούλα, έχουν συλληφθεί άνω των εκατό εν ενεργεία αξιωματικών, 31 εκ των οποίων στρατηγοί ή ναύαρχοι. Αν αναλογιστούμε ότι στις ΤΕΔ υπάρχουν περίπου 300 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί (στρατηγοί/πτέραρχοι/ναύαρχοι), γίνεται αμέσως αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι γείτονες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η τουρκική πλευρά αναμένεται να ζητήσει την ελληνική συνδρομή, αντλώντας πολύτιμη τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις ΕΑΕΥ (επαναφορά αποστράτων σε ενεργό υπηρεσία) στις οποίες κατέχουμε τα πρωτεία παγκοσμίως.

3 σχόλια:

TED 24 Ιανουαρίου 2013 - 4:27:00 μ.μ. EET  

Η τελευταία παράγραφος, όλα τα λεφτά!

Ανώνυμος 24 Ιανουαρίου 2013 - 5:45:00 μ.μ. EET  

χαχαχα
Ναι, θα επαναφέρουν τον Μπαρμπαρόσσα!!

Αντώνιος ο από ΕΛΔΥΚ

ΑΧΕΡΩΝ 24 Ιανουαρίου 2013 - 9:11:00 μ.μ. EET  

Αντιναύαρχος Mehmet Otuzbiroglu;
Ἄν όντως αὐτό εἶναι το όνομα,να ξέρετε ότι otuzbir σημαίνει 31,και χρησιμοποιείται ὠς εὐφημισμός ἀντί της λέξεως αὐνανισμός.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP