Οι εξεγέρσεις στον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο

Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου 2012

Το τριήμερο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Οι Εξεγέρσεις στον Αραβο- Μουσουλμανικό κόσμο: Ζητήματα Ειρήνης και Σταθερότητας στη Μεσόγειο» πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας σε αμφιθέατρο του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Η διοργάνωση του συνεδρίου έγινε από τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ιωάννη Θ. Μάζη, πρόεδρο του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Το συνέδριο σημαίεωσε ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς αποτέλεσε ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων διακεκριμένων εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας από Τουρκία, Ισραήλ, Αίγυπτο και φυσικά από την Ελλάδα. Επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις στο περιθώριο των διεργασιών του συνεδρίου με τους ομιλητές για σημαντικά θέματα όπως: τις επιπτώσεις της «Αραβικής Άνοιξης», την ισλαμική τρομοκρατία και το διαμορφωθέν γεωπολιτικό status quo.

Στο συνέδριο συμμετείχαν από το εξωτερικό οι : Αmikam Nachmani, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Bar-Ilan (Ισραήλ), Dr. Ref`at Es-Sa`eed, Γερουσιαστής Αιγύπτου, Πρόεδρος του Κόμματος Taggamoo, Sait Cetinoglou: Καθηγητής, Free University-Turkey and Middle East Forum Foundation (Τουρκία), David Menashri, Καθηγητής, Διευθυντής του Κέντρου Ιρανικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Τel Aviv (Ισραήλ), Dr. Jean Guellec, Ερευνητής στο Institut Choiseul, Paris Béril Dedeoglu, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Galatasaray (Τουρκία), Dr. Zuhal Mert Uzuner, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Marmara (Τουρκία). Στο τέλος η «ψυχή» του συνεδρίου ο καθηγητής Ιωάννης Θ. Μάζης ευχαρίστησε από καρδιάς τους συμμετέχοντες, τους παριστάμενους και ιδιαίτερα τους φοιτητές του που τον βοήθησαν στη διοργάνωση.

1 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Δεκεμβρίου 2012 - 6:31:00 μ.μ. EET  

Πρέπει να ήταν πολύ ενδιαφέρον συνέδριο. Αν το ήξερα, θα πήγαινα να το παρακολουθήσω. Μακάρι τέτοιου είδους διοργανώσεις στο εξής να διαφημίζονται περισσότερο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP