Προκαλεί η Αγκυρα εν όψει διεθνών ασκήσεων

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

H "περιοχή ευθύνης" της Διοίκησης Αιγαίου της
Τουρκικής Ακτοφυλακής, σύμφωνα με την επίσημη
 ιστοσελίδα της.
Του Νίκου Μελέτη

Μία ακόμη ευκαιρία για αμφισβήτηση της δικαιοδοσίας της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, ακόμη και σε ελληνικά χωρικά ύδατα, βρήκε η Αγκυρα με αφορμή την αναζήτηση ναυαγού ανατολικά της Μυτιλήνης.

Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή και ενώ ήδη οι ελληνικές αρχές είχαν εκδώσει ΝΟΤΑΜ (Α1962/12) για την ανάληψη επιχείρησης SAR νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης με ισχύ μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Λίγη ώρα αργότερα η Τουρκία εξέδωσε δική της ΝΟΤΑΜ (Α4236/12) με την οποία αμφισβητούσε την ελληνική περιοχή ευθύνης SAR όπως προβλέπεται από τον ICAO.

Η ανταλλαγή ΝΟΤΑΜs συνεχίσθηκε από ελληνικής πλευράς πλέον, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αναγγελίες είναι άκυρες και παράνομες και ότι η μόνη αρμόδια αρχή για SAR εντός του FIR Αθηνών είναι η ΥΠΑ. Η ελληνική ΝΟΤΑΜ αφού παρουσιάζει το νομικό-θεσμικό πλαίσιο που καλύπτει τις επιχειρήσεις SAR επισημαίνει ότι πέραν όλων αυτών η περιοχή στην οποία διεξαγόταν η έρευνα ήταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και έχει το αποκλειστικό δικαίωμα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.Το περιστατικό αυτό πάντως συμπίπτει με αυξημένη δραστηριότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο εντός του FIR Αθηνών, που πιθανόν να έχει ενοχλήσει την Αγκυρα.

Ασκήσεις


Η Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με το Γαλλικό Ναυτικό στις 17 Δεκεμβριου στην περιοχή νοτίως των Κυθήρων μέχρι δυτικά των Χανίων, ενώ θα προηγηθεί στις 14 Δεκεμβρίου εκτεταμένη άσκηση της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε περιοχές νοτιοανατολικά της Κρήτης, νοτίως της Ρόδου και ανατολικά του Καστελόριζου, αλλά και στο απώτατο νοτιοανατολικό όριο του FIR Αθηνών. Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις του ρωσικού στόλου, χθες έγινε γνωστό ότι παραμένουν στο Αιγαίο η ναυαρχίδα Moskva και η φρεγάτα Smetlivy με δύο ακόμη συνοδευτικά σκάφη.

Έθνος

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP