Τουρκικό θράσος μέσα στην Αθήνα

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Η Τουρκία δεν φιλοδοξεί μόνο να διατηρήσει την κατοχή στην Κύπρο, στο Κουρδιστάν, στον Πόντο, να μην πληρώσει το ιστορικό και υλικό αντίτιμο για τις γενοκτονίες που έχει διαπράξει και να επεκτείνει την κυριαρχία της στα ελληνικά εδάφη. Θέλει να καθορίσει και όρια στους πνευματικούς ορίζοντες των Ελλήνων. Αφενός μέσω των προπαγανδιστικών τουρκικών σίριαλ που προβάλλουν οι ελληνόφωνοι τηλεοπτικοί σταθμοί και αφετέρου μέσω της «απαγόρευσης» παρουσιάσεων βιβλίων εντός των ελληνικών συνόρων!

Συγκεκριμένα, χθες έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Μουράτ Καραγιλάν «Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν», που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Ινφογνώμων. Εκδότης είναι ο Σάββας Καλεντερίδης, τακτικός συνεργάτης της «δημοκρατίας» και γνωστός στο πανελλήνιο από την ευδόκιμο υπηρεσία του στην ΕΥΠ και την ηρωική προσπάθειά του να σώσει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν από τα νύχια των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Ο συγγραφέας του έργου Μουράτ Καραγιλάν διατέλεσε μέλος της ηγετικής ομάδας του ΡΚΚ, ήταν συντοπίτης και συναγωνιστής του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και γνωρίζει όσο λίγοι το προσκήνιο και το παρασκήνιο του τιτάνιου αγώνα των Κούρδων για την ελευθερία.

Η παρουσίαση αρχικά είχε οριστεί να γίνει στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας. Η τουρκική κυβέρνηση, ως αναμενόταν, ενοχλήθηκε σφόδρα από το γεγονός της κυκλοφορίας του βιβλίου και από τη σημειολογία της συμμετοχής στην παρουσίασή του Ελλήνων διπλωματών, στρατιωτικών και πανεπιστημιακών καθηγητών σ' έναν χώρο όπως το... Πολεμικό Μουσείο. Είναι δυνατόν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία πρέπει να «φινλανδοποιηθεί» και να προσδεθεί στο άρμα τής υπό... νεκρανάστασης (έτσι θέλουν να ελπίζουν) οθωμανικής αυτοκρατορίας, να συμμετέχει επισήμως σε τέτοια βιβλία που κάνουν «τζιζ»; Φυσικά και όχι! Η παράδοση -της άνευ όρου παράδοσης στα κελεύσματα της Αγκυρας- που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις Σημίτη και Παπανδρέου δεν είναι εύκολο να λησμονηθεί.

Διά της διπλωματικής οδού ασκήθηκαν πιέσεις (να αναβληθεί η εκδήλωση!) και διατυπώθηκαν... φιλικές παραινέσεις προς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο συνεμορφώθη ταχέως προς τας υποδείξεις της γείτονος. Για να εξευμενίσει την Τουρκία άλλαξε τον τόπο της παρουσίασης - από το Πολεμικό Μουσείο σε αίθουσα του ξενοδοχείου Hilton!

Ευτυχώς, ο διασυρμός της πολιτικής τάξης της χώρας και η επίσημη παραδοχή της υπαγωγής μας στη δικαιοδοσία της Αγκυρας αποφεύχθηκαν με παρέμβαση άνωθεν. Πολύ... άνωθεν. (Οταν ενημερώθηκε για το ζήτημα που είχε προκύψει ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», έδωσε εντολή αρμοδίως να προχωρήσουν κανονικά και να αγνοήσουν τους «κακούς μας γείτονες»). Η παρουσίαση έγινε και με μεγάλη επιτυχία στο Πολεμικό Μουσείο. Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι και το ευρύ, εθνικά ευαισθητοποιημένο κοινό παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των ομιλητών.

Δημοκρατία

Σημ Εν Κρυπτώ : Την προσπάθεια τουρκικής παρέμβασης επιβεβαίωσε το ΥΠΕΞ.. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την παρουσίαση του βιβλίου του Καραγιλάν σε αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου και κατά πόσο αυτό δημιουργεί ζήτημα έναντι της θέσης της Ελλάδας για την "τρομοκρατία", ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γρηγόρης Δελαβέκουρας ανέφερε τα εξής..:


«Η Ελλάδα, καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της. Αυτή είναι και η θέση σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο επί της αρχής, όσον και στο μέτρο που αφορά την οργάνωση PKK.

Χθες, ιδιώτες διοργάνωσαν εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου στελέχους του ΡΚΚ, σε νοικιασμένη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, εν αγνοία των αρμοδίων αρχών. Το δε ΥΠΕΘΑ διενήργησε εξέταση και αποδόθηκαν ευθύνες.

Το γεγονός αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική κυβέρνηση και έρχεται σε αντίθεση με την πάγια θέση μας για την τρομοκρατία.

Συνεπώς δεν υφίσταται κανένα ζήτημα».


Στην ανωτέρω δήλωση απάντησε με σφοδρότητα ο εκδότης του βιβλίου κ.Καλεντερίδης από το ιστολόγιο infognomonpolitics:

Casus Belli για ένα βιβλίο ή αλλιώς Φιν-Ελλαδοποίηση*


Άρθρο-απάντηση στις αθλιότητες της Άγκυρας, που μετά τη Θράκη, ασκεί κρατική τρομοκρατία και στην ...Πλατεία Συντάγματος


Του Σάββα Καλεντερίδη

«Η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος», είπε ο Σταύρος Λυγερός σε πρόσφατη ομιλία του σε συνέδριο με θέμα την εξωτερική πολιτική. Δεν πέρασαν τέσσερις μέρες για να επαληθευθεί με τον καλύτερο τρόπο ο προσφάτως απολυθείς έγκριτος δημοσιογράφος.

Για να εξηγήσουμε το γιατί, θα πρέπει να κάνουμε μια αναφορά στο ζήτημα που προέκυψε με την παρουσίαση του βιβλίου «Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν», του Μουράτ Καραγιλάν, που μετέφρασε ο γράφων και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.

Για την παρουσίαση του βιβλίου διαμαρτυρήθηκε έντονα το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, ενώ ξεπέρασαν κάθε όριο αναίδειας και παραλογισμού οι παρεμβάσεις του πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και στα κόμματα, ο οποίος μάλλον εζήλωσεν την δόξαν του προξένου της Κομοτηνής, που δρα ως γκαουλάιτερ ή πιο σωστά ως νεοοθωμανός βαλής στη Θράκη.

Η τουρκική πλευρά σε νομικό επίπεδο διατείνεται ότι η ίδια η έκδοση του βιβλίου είναι παράνομη και, απ’ ότι πληροφορούμεθα, σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά για να απαγορεύσει την περαιτέρω κυκλοφορία του βιβλίου στην Ελλάδα.

Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο διατείνεται ότι με την παρουσίαση του βιβλίου στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, και με την παρουσία ανάμεσα στους ομιλητές δυο πρέσβεων, ο ένας εν ενεργεία, αποσπασμένος στο γραφείο του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ο άλλος επί τιμή (συνταξιούχος), άτυπος και άμισθος σύμβουλος στον υπουργό εθνικής αμύνης, το ελληνικό κράτος εμπλέκεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία, αφού το ΡΚΚ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ε.Ε., άρα και από την Ελλάδα.

Τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς είναι απολύτως γελοία και ανόητα και δεν θα έπρεπε καν η ελληνική πλευρά να δεχτεί τη διαμαρτυρία, την οποία μάλιστα θα έπρεπε να επιστρέψει ως απολύτως απαράδεκτη.

Να εξηγήσουμε γιατί, αφού, αν κρίνουμε από τη δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, όχι μόνο η τουρκική αλλά ούτε η ελληνική πλευρά έχει αντιληφθεί την ουσία του γεγονότος και της όλης υπόθεσης. Είπαμε, η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος!

Πρώτον, το βιβλίο εκδόθηκε στην τουρκική γλώσσα από τις Εκδόσεις Μεσοποταμία, που έχουν έδρα τη Γερμανία, και κυκλοφορεί από διετίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπου έχουν γίνει παρουσιάσεις από στελέχη και υποστηρικτές του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος του Κουρδιστάν που ζουν νόμιμα στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., χωρίς η Τουρκία να προβεί σε κανένα διάβημα προς τη Γερμανία.

Δεύτερον, η έκδοση, η κυκλοφορία και η παρουσίαση ενός βιβλίου από έναν εκδοτικό οίκο, ασχέτως περιεχομένου και συγγραφέως, δεν είναι τίποτε παραπάνω από αυτό που λεν οι ίδιες οι λέξεις. Είναι μια αλυσίδα διαδικασιών καθαρά ακαδημαϊκού χαρακτήρα.

Τρίτον, η εκδήλωση, την οποία επιχείρησε να απαγορεύσει η τουρκική πρεσβεία και με την εμπλοκή άλλων εξωγενών παραγόντων, ήταν εκδήλωση του εκδοτικού οίκου και όχι οποιασδήποτε οργάνωσης.

Τέταρτον, στην εκδήλωση δεν συμμετείχε κανένας εκπρόσωπος του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος.

Πέμπτον, ο εν ενεργεία διπλωμάτης (ο πρέσβης επί τιμή τελικά δεν παρέστη), συμμετείχε στην εκδήλωση ως πρόσωπο και εξέφρασε προσωπικές απόψεις, μιλώντας απολύτως ακαδημαϊκά για τις διπλωματικές πτυχές των αναφερομένων στο βιβλίο και όχι ως υπηρεσιακός παράγοντας, και

Έκτον, το Πολεμικό Μουσείο δεν διοργάνωσε την εκδήλωση ούτε παραχώρησε την αίθουσα, αλλά την ενοικίασε έναντι υψηλού τιμήματος στον εκδοτικό οίκο, ο οποίος δήλωσε σε σχετικό έντυπο τον τίτλο και τον συγγραφέα του βιβλίου όταν υπέβαλε το αίτημα για την αίθουσα.

Μετά από όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς πού βρήκε το θράσος ή καλύτερα ποιος έδωσε το δικαίωμα στην Τουρκία και τους αγενέστατους εκπροσώπους της να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν θέμα κυριολεκτικά εκεί που δεν υπάρχει;

Όσον αφορά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου εξωτερικών κ. Δελαβέκουρα που έκανε την Τετάρτη το βράδυ σε συντάκτη της «δημοκρατίας» και την Πέμπτη, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου του ΑΠΕ, με τις οποίες επαναλαμβάνει το «ποίημα» ότι το ΡΚΚ έχει αναγνωριστεί από την Ε.Ε. και από την Ελλάδα ως «τρομοκρατική οργάνωση», θα λέγαμε από τούδε και στο εξής να μην παραλείπει να επαναλαμβάνει κάθε μέρα αυτή τη δήλωση τουλάχιστον μια φορά, για να διατηρήσουμε ως χώρα τον τίτλο του “καλού και υπάκουου παιδιού” και να …καταξιωθούμε στα μάτια της Άγκυρας.

Εμείς απλά να σημειώσουμε ότι πίσω από τη λύσσα και τον τρόμο των μηχανισμών του τουρκικού κράτους, που ασκούν κρατική τρομοκρατία σε υπαλλήλους και σε παράγοντες του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών, βρίσκεται η αγωνία της Άγκυρας να μην αποκαλυφθούν τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει το τουρκικό κράτος εναντίον του κουρδικού λαού, εγκλήματα που αποκαλύπτει το βιβλίο, και να μην γίνουν γνωστές οι θέσεις και τα δίκαια του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού.

Για να μη μιλά κανείς στην Ελλάδα για τα 34 παιδιά που σκοτώθηκαν από στοχευμένο βομβαρδισμό τουρκικών F-16 στο χωριό Ρομπόσκι, στα σύνορα με το Ιράκ, έγκλημα για το οποίο δεν λογοδότησε κανείς, αφού οι δολοφόνοι καλύπτονται από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Για να μην μιλά κανείς στην Ελλάδα, υπό το φόβο της στάμπας της τρομοκρατίας, για τους δέκα χιλιάδες φυλακισμένους Κούρδους πολιτικούς από την κυβέρνηση Ερντογάν, πολιτικοί που δεν συμμετείχαν σε ένοπλη δράση.

Για να μη μιλά και να μη γράφει κανείς -και δυστυχώς έτσι γίνεται- για την κρατική τρομοκρατία που ασκείται σε δημοσιογράφους που τολμούν να γράψουν για τα δίκαια του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού, τρομοκατία που φέρνει την Τουρκία στην πρώτη θέση των χωρών σε αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων.

Επίσης, επειδή η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι το μόνο φρένο στα επεκτατικά της σχέδια εναντίον της Ελλάδος μπορούν να αποτελέσουν οι Κούρδοι, μέσω της διεκδίκησης των νόμιμων δικαιωμάτων τους, θέλουν την Ελλάδα στο “καναβάτσο”, για να συνεχίσει να είναι μια χώρα του χεριού της.

Με άλλα λόγια, η Άγκυρα θέλει να τον ελληνικό λαό τυφλό, βουβό και κουφό σε ό,τι αποτελεί εμπόδιο στα επεκτατικά της σχέδια και αποχαυνωμένο στην νεοοθωμανική ευωχία του καναπέ και των δεκάδων τουρκικών τηλεοπτικών σειρών και σε καμία περίπτωση δεν τον θέλει σκεπτόμενο, ούτε ενημερωμένο για τον τιτάνιο αγώνα ενός λαού που, που παρότι μάχεται κόντρα σε γιγαντιαίες δυνάμεις, κατορθώνει να στέκεται όρθιος και να νικά. Και δεν το θέλουν αυτό, την ενημέρωση μέσω του συγκεκριμένου βιβλίου, για να μην παραδειγματιστούμε. Οπότε, άσε τους Έλληνες στους καναπέδες και την νεοοθωμανική αποχαύνωση.

Τώρα, αν αναρωτηθούμε γιατί σε αυτόν τον αγώνα της Άγκυρας, που δίνεται αδιάκοπα με νεοοθωμανική λύσσα από την τουρκική κυβέρνηση και από τους Τούρκους διπλωμάτες, για άλλη μια φορά υποχωρεί η Αθήνα (και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών), που υφίσταται την βάρβαρη τουρκική επιθετικότητα στη γραμμή Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη, αλλά και την εχθρότητα στη γραμμή Σκόπια-Αλβανία και τον υπό δημιουργία άξονα Λιβύη-Αίγυπτος-Γάζα-Συρία (μετά Άσαντ), που στην πρώτη περίπτωση έχει στόχο την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος και της Κύπρου και στη δεύτερη τον περιορισμό των δικαιωμάτων της χώρας μας στην ΑΟΖ της Αδριατικής και της Ανατολικής Μεσογείου, την απάντηση θα τη βρούμε στην αρχή του άρθρου μας.

Όμως είπαμε, η λογική του κατήφορου είναι ο …πάτος!!!

10 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 1 Δεκεμβρίου 2012 - 11:04:00 π.μ. EET  

@"εν κρυπτὼ"
Εγὼ σας εὶχα πεὶ κὰποια πρὰγματα για τον Αβραμὸ πρὶν λὶγο καιρὸ.
Τα θυμὰστε;

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2012 - 6:06:00 μ.μ. EET  

@ pro
βιάστηκες, όπως και άλλοι λοιποί να με ρίξετε στην πυρά όταν για ΤΕΤΟΙΕΣ υποχωρήσεις προ ημέρων έγραφα!!
Ευτυχώς που δεν έχει μόνο ο φκμκ παιδεία και γνώσεις, αλλά και ο ΑΧΕΡΩΝ και ο Ιερολοχίτης και άλλοι ΠΟΛΛΟΙ που "πήραν" το μέρος μου και ΣΑΣ εξήγησαν περί τίνος επρόκειτο!
ΒΙΑΣΤΗΚΑ κι εγώ με τη σειρά μου να δώσω ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στους "κυβερνώντες" για τη συμπεριφορά τους απέναντι στον μπερίσα! ΚΡΙΜΑ, ΚΡΙΜΑ γιατί ΝΟΜΙΖΑ ότι ΕΤΣΙ θα συνεχίζαμε!!!

Γιάννης

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2012 - 8:28:00 μ.μ. EET  

Να κρατήσουμε την ουσία;
Έκαναν παρεμβάσεις οι Τούρκοι, το ΥπΕξ "μάσησε", αλλά ο Σαμαράς δε μάσησε, και η εκδήλωση έγινε κανονικά στο Πολεμικό ΜΟυσείο.

Αναδελφος 1 Δεκεμβρίου 2012 - 8:40:00 μ.μ. EET  

Συμφωνα με σημερινο δημοσιευμα της ηλεκτρονικης εκδοσης της Hurriet 1/12/2012, 4 Ελληνες στρατηγοι, μεταξυ των οποιων και ο διευθυντης του Πολεμικου Μουσειου απαλλαχτηκαν των καθηκοντων τους, λογω του συμβαντος.Αληθευει η προκειται για τουρκικη προπαγανδα?

Ανώνυμος 1 Δεκεμβρίου 2012 - 9:29:00 μ.μ. EET  

δρούτσας; δρούτσας; (οι απόψεις περί ΑΟΖ είναι πολύ της "μοδός"!!)
δελαβέκουρας; δελαβέκουρας;
λέτε να τον δούμε και σύντομα ΥΠΕΞ;!

ΑΧΕΡΩΝ 2 Δεκεμβρίου 2012 - 8:21:00 π.μ. EET  

@Ανὼνυμο 1/12 8:28 μ.μ
Ὰν υποθὲσουμε ὸτι την πατὰτα την ὲκανε εθελοντικὰ ο Αβραμὸ,ο Αντουὰν δεν θα ὲπρεπε να τον ''αποκεφαλὶσει'',ὼστε και η ὸποια παρεξὴγηση να αρθεὶ,και να ξεκαθαρὶσει ποιὸς εὶναι ο αρχηγὸς της ΝΔ;
Μὴπως και ο Σαμαρὰς παιζει κρυφτοὺλι;

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2012 - 9:34:00 π.μ. EET  

Αμαν πια κυριε Σαββα με τις λυκοφιλιες και την κουρδολαγνεια σας. Οι τσετες του κεμαλ τι καταγωγης ηταν? ΚΟΥΡΔΟΙ! Μην το ξεχναμε! Οργανωστε καμια ημεριδα καλυτερα για το συγχρονο ανταρτικο του ποντου και την μεταστροφη των τουρκων προς την ορθοδοξια και αφηστε τα πρακτορικιστικα

Ανώνυμος 2 Δεκεμβρίου 2012 - 9:59:00 π.μ. EET  

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΓΛΥΦΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΟΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ. ΤΙ ΞΕΦΤΙΛΑ.

Alexandros 2 Δεκεμβρίου 2012 - 2:47:00 μ.μ. EET  

Όσο με ικανοποίησε εν μέρει η αντίδραση έναντι της Αλβανίας, γιατί ήταν πολύ ήπια κατά τη γνώμη μου, το θέμα έπρεπε να είχε μεταφερθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, άλλο τόσο και ακόμα περισσότερο απογοητεύτηκα από την αντιμετώπιση, αυτής της απαράδεκτης διαμαρτυρίας της Άγκυρας. Οι Ισλαμοφασίστες να απαιτούν από τη χώρα μας να ασκήσει λογοκρισία! Στην Ισλαμοφασιστική χώρα τρομοκράτη η λογοκρισία μπορεί να είναι κοινή πρακτική, αλλά εμείς υποτίθεται είμαστε δημοκρατική και ανεξάρτητη χώρα! Επιπλέον είναι τρομερό το ότι η διγλωσσία της Άγκυρας παραμένει αναπάντητη, υποστήριξη στη ΧΑΜΑΣ, τρομοκρατική οργάνωση το PKK, αμυντικό όπλο τα Πατριοτ, επιθετικό τα S-300, 12 μίλια στις Τουρκικές βραχονησίδες
της Μαύρης Θάλασσας, casus Beli στην Ελλάδα για το αντίστοιχο δικαίωμα. Πρέπει να ξυπνήσουν εκεί στο Υπουργείο και στην κυβέρνηση γενικότερα όσο είναι καιρός!

ΑΝΩΝΥΜΟΣ 3 Δεκεμβρίου 2012 - 1:42:00 μ.μ. EET  

Αγαπητέ Alexandos, πολύ ωραία η ανάλυσή σου για την Τουρκία και τα ερωτήματα που θέτεις για την δική μας πλευρά, δεν έχεις διαβάσει Π. ΚΟΝΔΥΛΗ,για να πάρεις την απάντησή σου, πέρασαν πάνω από 10 χρόνια που τα έχει γράψει και έχει προβλέψει ότι η Ελλάδα θα γίνει δορυφόρος της Τουρκίας ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP