Το who-is-who του Συριακού εμφυλίου

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Άντικαθεστωτικοί αντάρτες ενεδρεύουν στην
συνοικία Karmal Jabl της πόλης Aleppo (18/10/12)
«Είναι σχεδόν εσωτερικό μας ζήτημα ό,τι συμβαίνει σε μια χώρα με την οποία μοιραζόμαστε σύνορα μήκους 900 χιλιομέτρων»

Tαγίπ Ερντογάν

Δυνάμεις Αντιπολίτευσης

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (SNC) ήταν το κύριο πολιτικό όργανο της συριακής αντιπολίτευσης, πρίν την δημιουργία του Εθνικού Συνασπισμού. Δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ με την πλήρη στήριξη της Άγκυρας και του Σαρκοζύ. Είναι μια παράταξη επτά κομμάτων που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Διακυρηγμένος στόχος είναι η αποπομπή του Άσαντ και η δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, που θα διοργανώσει εθνικό συνέδριο για την δημοκρατική μετάβαση και την διενέργεια εκλογών. Φέρεται να στηρίζει με στρατιωτικό υλικό τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), ο διοικητής του οποίου το αρνείται. Τη μεγαλύτερη επιρροή στο Συμβούλιο ασκεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα γεγονός το οποίο προκαλεί αντιδράσεις από τις υπόλοιπες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί μια ενιαία έκφραση των αντικαθεστωτικών, με αποτέλεσμα η πολύμηνη αναζήτηση δημιουργίας ενός νέου πολιτικού οργάνου, εκφραστή και νομίμου εκπροσώπου της συριακής αντιπολίτευσης να καταλήξει στη σύσταση του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός προέκυψε πριν από λίγες μέρες στο συνέδριο της Κωνσταντινούπολης που συμμετείχαν 80 διοικητές αντικαθεστωτικών ομάδων υπο την αιγίδα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον με σκοπό την ενιαία έκφραση των συριακών δυνάμεων αντιπολίτευσης. Αναγνωρίστηκε άμεσα ως νόμιμος αντιπρόσωπος του συριακού λαού από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Ομάν) κι έπειτα από τις ΗΠΑ. Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναγνώρισε απλώς ότι αποτελεί έναν νόμιμο αντιπρόσωπο και πρωταρχικό συνομιλητή κυρίως λόγω των επιφυλάξεων του Ιράκ και της Αλγερίας, με τον Λίβανο να απέχει επικαλούμενο την ευαίσθητη κι ιδιαίτερη σχέση του με τη Δαμασκό. Τον Συνασπισμό στηλίτευσε ο επικεφαλής της Χεζμπολλάχ κατηγορώντας τον ως κατασκεύασμα των ΗΠΑ. Ο Υφ.Εξ. της Συρίας χαρακτήρισε τη σύνοδο της αντιπολίτευσης στο Κατάρ ως "Κύρηξη πολέμου" και κατήγγειλε ότι δεν θέλει την ειρηνική επίλυση διευκρινίζοντας ότι "η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τη συριακή αντιπολίτευση η ηγεσία της οποίας βρίσκεται στη Συρία και όχι με αυτήν που κατασκευάστηκε ή διευθύνεται» στο εξωτερικό."Το Ιράν από την μεριά του ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει στις 18 Νοεμβρίυ μια σύνοδο στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης, των φυλών, των πολιτικών κομμάτων, των μειονοτήτων και της αντιπολίτευσης.

Η Επιτροπή Εθνικού Συντονισμού είναι  συνασπισμός δεκατριών αριστερών πολιτικών δυνάμεων, τριών κουρδικών οργανώσεων και νεολαίων ακτιβιστών. Τάσσεται ρητά κατά οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης και καλούν σε απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων και την εξεύρεση πολιτικής λύσης μέσω διαλόγου και δημοκρατικών διαδικασιών.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα (Al Ekhwan al-Musslemin) στηρίζει τον ένοπλο αγώνα κρατώντας όμως επιφυλάξεις σχετικά με την δημιουργία θρησκευτικού κράτους και την εφαρμογή Ισλαμικού Νόμου (Sharia). Το θρησκευτικό κι εθνοτικό μωσαϊκό που συνυπήρχε ειρηνικά πλέον διχάζεται, δημιουργώντας ερωτηματικά σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις.


Κουρδικές πολιτικές δυνάμεις και πολιτοφυλακή

Τα δύο κύρια ρεύματα πολιτικής έκφρασης των Κούρδων της Συρίας είναι το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (KNC) και το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Κύριο σημείο τριβής ανάμεσα τους, η επιδιωκώμενη μορφή αυτοδιάθεσης, εάν δηλαδή θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Κούρδων του Ιράκ, διεκδικώντας αυτονομία σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα αυτοδιοίκησης ή εντός της συριακής κεντρικής κυβέρνησης.

Το Κουρδικό Εθνικό Συμβούλιο (KNC) περιλαμβάνει 13 κουρδικά πολιτικά κόμματα υπό τις ευλογίες του Μπαρζανί και είναι ευρέως αποδεκτό από το πολιτικό σύστημα, αντίθετα από το PYD, το οποίο συνδέεται με το ΡΚΚ.  Έχει έντονη παρουσία στις κουρδικές περιοχές της ανατολικής επαρχίας της Hasaka και ανάλογη του PYD στις πόλεις Ein Arab, Δαμασκό και στο Χαλέπι. Αρχικά συντάχθηκε με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (SNC) αλλά αποχώρησε υπό την πίεση των εξελίξεων και την δυναμική του PYD. Οι συνιστώσες του KNC επιδιώκουν την αναγνώριση των Κουρδικών δικαιωμάτων στα πλαίσια μιας ενωμένης Συρίας.

Το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) επιδιώκει ηγεμονικό ρόλο στη Κουρδική κοινότητα της Συρίας και ουσιαστικά προσπαθεί να κάνει ότι το PKK στο βόρειο Ιράκ το 1991. Απώτερος σκοπός η συνομοσπονδία με το Ιρακινό, και μελλοντικά Τουρκικό Κουρδιστάν. Δημιουργεί και αναπτύσσει κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα καθώς και δυνάμεις πολιτοφυλακής που προστατεύουν τον κουρδικό πληθυσμό από επιθέσεις των αντιμαχομένων. Είναι οργανωμένο κυρίως στην βορειοδυτική κουρδική περιοχή Afrin.

Το Ανώτατο Κουρδικό Συμβούλιο (SNC) προήλθε από την συνένωση πολιτικών δυνάμεων των PYD και KNC που έλαβε χώρα στις 25 Ιουλίου 2012, στo Ιρακινό Κουρδιστάν και υπογράφτηκε παρουσία του Προέδρου της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του Νοτίου Κουρδιστάν (KRG), Μπαρζανί, λίγες μέρες μετά την δημιουργία της ένοπλης πτέρυγας του PYD (YPG) που αναλάμβανε την προστασία κουρδικών περιοχών και πόλεων. Η συμφωνία χαιρετίστηκε από πλήθος κόσμου που ξεχύθηκαν σε πόλεις υπό κουρδικό έλεγχο σε Kobane, Afrin, Derik, Amude και Tırbesıpi.

Οι Μονάδες της Λαϊκής Άμυνας (YPG) δημιουργήθηκαν στις 20 Ιουλίου 2012. Στα πλαίσια εφαρμογής του σχεδίου αυτονομίας του PYD  ιδρύθηκαν νέοι δήμοι, σχολεία κουρδικής γλώσσας, άλλαξαν τα αραβοποιημένα ονόματα τοπωνυμίων, οργανώθηκαν τοπικά συμβούλια και συγκροτήθηκαν ομάδες αυτοάμυνας για την προστασία των κουρδικών περιοχών και πόλεων. Ο αριθμός των μαχητών του YPG εκτιμάται σε περισσότερα από 10.000 και δημιούργησαν μέχρι στιγμής τέσσερις ταξιαρχίες στην κουρδική περιοχή με έδρες τις πόλεις Afrin, Qamishli, Kobane και Sere Kaniye, μαχητές επίσης προστατεύουν τις δύο περιοχές του Χαλεπίου, Sheikh Maqsood και Achrafiye.

Γυναίκες Λαϊκής Άμυνας (ΥPG) σε μπλόκο της πόλης Derek


Αντικαθεστωτικές Ομάδες

Τις τελευταίες δεκαετίες, μετά την επέμβαση των Αμερικανών στο Ιράκ, σημειώθηκε αύξηση του ισλαμικού φονταμενταλισμού στο εσωτερικό της Συρίας, όπως και σε γειτονικές χώρες. Φορείς του ήταν πάμπολες ισλαμιστικές ομάδες με αρκετές ιδεολογικές και σεκταριστικές διαφορές, χωρίς κοινή οργάνωση και στόχους, άλλες είχαν υπόγειες διασυνδέσεις με το κράτος ενώ πολλές από αυτές είχαν τρομοκρατική δράση εντός κι εκτός Συρίας. Αν και ο διαχωρισμός είναι δύσκολος, γενικά οι ένοπλες ομάδες χωρίζονται σε αυτές που ανήκουν στον FSA και σε εκείνες ακραίων ισλαμιστών που λειτουργούν εκτός αυτού.

Ο "Ελεύθερος Συριακός Στρατός" (Free Syrian Army - FSA) δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2011, από διάσπαρτες ένοπλες ομάδες λιποτακτών και πολιτών. Αρχικά δήλωνε έδρα την τουρκική επαρχία Hatay δημοσιεύοντας τηλέφωνο επικοινωνίας αριθμό τουρκικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας....http://www.free-syrian-army.com/en/contact/

Μετά την δημιουργία του FSA, o πρόεδρος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε ανοικτά την κυβέρνηση Ερντογάν για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του τουρκικού συντάγματος που απαγορεύει την εγκατάσταση ξένων στρατευμάτων στην τουρκική επικράτεια χωρίς την έγκριση της Εθνοσυνέλευσης. Να σημειωθεί ότι ο φιλοκυβερνητικός τύπος στην Τουρκία αποδίδει την επικριτική στάση του Κιλιτσντάρογλου στην προσπάθεια του να οικειοποιηθεί την ψήφο των Αλεβιτών, (διακριτή αλλά σχετικά συγγενή σέκτα προς τους Σύρους Αλαουίτες) οι οποίοι αποτελούν το 20% του τουρκικού πληθυσμού συμπεριλαμβανομένου και μεγάλου ποσοστού Κούρδων και συγκαταλέγει στα μέλη της τον ίδιο τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Δορυφορική εικόνα του καταυλισμού στο Apaydin

"Προσφυγικός καταυλισμός" Apaydin, Hatay

Την ίδια ώρα ανταποκριτές από διεθνή ΜΜΕ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τον προσφυγικό καταυλισμό του Apaydin που θεωρείται η βάση του FSA χωρίς αποτέλεσμα. Δημοσιεύθηκε πληθώρα άρθρων σχετικά με τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, την απαγόρευση προσέγγισης και την απουσία στοιχείων που χαρακτηρίζουν προσφυγικούς καταυλισμούς όπως η ύπαρξη γυναικόπαιδων και απλωμένου ρουχισμού, καθώς και τις αναφορές του τοπικού πληθυσμού σχετικά με την παρουσία ένοπλων γενειοφόρων που πηγαινοέρχονται από και πρός τα σύνορα. Μετά από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε φρόντισαν να αλλάξουν την αναφερόμενη έδρα και σύμφωνα με ανακοίνωσή τους το αρχηγείο μεταφέρθηκε σε "απελευθερωμένες συριακές περιοχές".

Ομάδες του FSA φέρεται να εκπαιδεύονται και να εξοπλίζονται από τον τουρκικό στρατό με προφανή σκοπό τον έλεγχο της βόρειας συριακής περιοχής που κυριαρχεί κουρδικός πληθυσμός. Στήριξη επίσης έχουν κι από τις ΗΠΑ που επισήμως επιθυμούν να συνδράμουν σε "υλικοτεχνικό εξοπλισμό", όχι όμως και σε οπλισμό. Το τι γίνεται υπογείως βέβαια είναι άλλη ιστορία.. Πέραν του "προσφυγικού καταυλισμού" στο Apaydin αναφέρεται ως τόπος εκπαίδευσης οι εγκαταστάσεις στο Incirlik αλλά και στο Kilis με χαρακτηριστική αναφορά της τουρκικής εφημερίδας YENIÇAG που ανέφερε ότι 800 μαχητές, που είχαν λάβει μέρος και στις συγκρούσεις στη Λιβύη, διείσδυσαν από το προσφυγικό στρατόπεδο του Kilis στη Συρία και εκτέλεσαν 108 αμάχους, στην πλειονότητα γυναίκες και παιδιά σε μια ακόμα προσπάθεια να κατηγορηθεί από τα δυτικά ΜΜΕ η κυβέρνηση Ασαντ και να δικαιολογηθεί μια χερσαία επέμβαση. Τις τελευταίες μέρες Κούρδοι ηγέτες καταγγέλλουν την διείσδυση Τζιχαντιστών από τουρκικό στρατόπεδο του Nusaybin στα σύνορα με την κουρδική πόλη Qamishli. Επίσης δημοσίευμα της ισπανικής ABC ανέφερε την μεταφορά Τζιχαντιστών της Ισλαμικής Ομάδας Λίβυων Μαχητών (GICL) στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Ο "Συριακός Εθνικός Στρατός" (Syrian National Army - SNA) συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβρη με την Τουρκο-Γαλλική συμφωνία και την υποστήριξη των ΗΠΑ με σκοπό να επιτύχει εκεί που απέτυχε ο FSA, στην συσπείρωση δηλαδή των διάσπαρτων αντικαθεστωτικών ομάδων και την εκμετάλλευση χιλιάδων εκπαιδευμένων στρατιωτών που αυτομόλησαν απο τον καθεστωτικό στρατό. Διοικητής του SNA ορίστηκε ο Υποστράτηγος Muhammad Hussein al-Haj Ali που διέφυγε στην Τουρκία. Το γεγονός της συγκρότησης του SNA προβλήθηκε έντονα από τα δυτικά ΜΜΕ τον μήνα εκείνο αλλά οι μετέπειτα εξελίξεις διάψευσαν τις προσδοκίες για καλύτερη οργάνωση κι εξοπλισμό που είναι το κυριότερο πρόβλημα των αντικαθεστωτικών ομάδων. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι "υπάρχουν οι εθελοντές αλλά αδυνατούν να τους εξοπλίσουν". Τις τελευταίες μέρες γίνεται ακόμα μία προσπάθεια ένωσης των αντικαθεστωτικών -πολιτικών- δυνάμεων όπως αυτής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού που θα καθορίσει και τις εξελίξεις στην ένοπλη πτέρυγα της αντιπολίτευσης. Τον Σεπτέμβρη περιέργως τα διεθνή ΜΜΕ βιάστηκαν, από ότι φαίνεται, να αντικαταστήσουν τον FSA από τον SNA αναφέροντας μάλιστα ότι δύο Ταξιαρχίες του SNA διοικούνται ήδη από Τούρκους αξιωματικούς χωρίς όμως να εμπλέκονται στις μάχες και περιορίζονται στην έδρα τους πλησίον της Gaziantep.

Ομάδες ακραίων ισλαμιστών και Τουρκικός συντονισμός

Δημιουργήθηκαν κι οργανώθηκαν από εξτρεμιστές με εμπειρία στην οργάνωση τέτοιων ομάδων, διαθέτοντας άφθονο χρήμα με την υποστήριξη του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας.  Οι δύο πρώτες φέρονται να χρηματοδοτούν και να εξοπλίζουν τους εξτρεμιστές και η Τουρκία να αναλαμβάνει την εκπαίδευση και την υποστήριξη στα στρατόπεδα των συνόρων. Κοινό χαρακτηριστικό των ομάδων αυτών είναι η έντονη παρουσία στην Δυτική Συρία κυρίως πλησίον των τουρκοσυριακών συνόρων όπου κατοικούν στην πλειονότητα Αλαουίτες και Χριστιανοί με ότι σημαίνει αυτό στον "ιερό πόλεμο" που διεξάγουν. Οι ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού δεν θα επιβίωναν στις συγκρούσεις με τον καθεστωτικό στρατό αν δεν είχαν την υποστήριξη των ομάδων αυτών, πέραν της υποστήριξης που τους παρέχει η Άγκυρα. Οι ακραίες ισλαμιστικές ομάδες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην έκταση, στην ένταση και στην έκβαση των μαχών λόγω της εμπειρίας και του φανατισμού τους.

Η Liwaa al-Ummah η οποία δραστηριοποιείται βόρεια του Idlib, τέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 υπό τον FSA. Ιδρυτής και διοικητής είναι ο Αl-Mahdi al-Harati. Τους προηγούμενους μήνες έδωσε συνεντεύξεις στο Canal Plus και στη Le Figaro, από ένα χωριό στα τουρκοσυριακά σύνορα όπου διέμενε για τουλάχιστον δύο μήνες,  στο οποίο εκπαίδευε μαχητές της οργάνωσης.  Ο συμπαθής κατα τα άλλα κ Αl-Mahdi υπήρξε μέλος της Al Qaeda, και πρώην διοικητής της Ταξιαρχίας της Τρίπολης. Ήταν παρών στη γνωστή σε όλους μας επέμβαση στο Mavi Marmara (βλέπε: Άλλος ένας Ελληνικός παραλογισμός) και αιχμαλωτίστηκε από τις Ισραηλινές δυνάμεις. Τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν και τον Adem Kikli, υπολοχαγό του Abdel Ηakim Belhaj (ιστορικός ηγέτης της Λιβυκής Al Qaeda), ο οποίος πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στην Τουρκία και ειδικότερα στη ΝΑΤΟική βάση του Incirlik για να οργανώσει ομάδες εκατοντάδων μαχητών της Al Qaeda για την συμμετοχή τους στις συγκρούσεις της Συρίας στο πλευρό του FSA. Εξάλλου πέραν των υπολοίπων αναφορών είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρώην αξιωματικού της CIA, Philip Giraldi, σχετικά με τη χρήση της ΝΑΤΟικης βάσης του Incirlik για την προμήθεια και την εκπαίδευση αντικαθεστωτικών σε εξοπλισμό υποκλοπών κι επικοινωνίας. O Abdel Ηakim Belhaj παραμένει ένας από τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες ενώ μαζί με τον Σεΐχη Ali Al-Salibi πρωταγωνιστούν στην Λιβυκή πολιτική σκηνή. Οι Belhaj και Αl-Salibi κατάφεραν να εξασφαλίσουν μεγάλο μέρος από τα κονδύλια ύψους 2 δις δολ. της χρηματοδότησης του Κατάρ, για λογαριασμό της Λιβυκής Al Qaeda. Η αντιτρομοκρατική επιτροπή του ΟΗΕ, και το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ διατηρούν στη μαύρη λίστα τους την οργάνωση του Abdel Ηakim Belhaj και του Σεΐχη Salabi υπό την παλαιά της ονομασία "Μαχόμενη Ισλαμική Ομάδα στη Λιβύη".

Mε το μπλε αλεξίσφαιρο γιλέκο εμφανίζεται ο Paul Conroy, "φωτορεπόρτερ" της The Sunday Times πράκτορας όπως αποκαλύφθηκε της ΜΙ6, με το μαύρο ο Αl-Mahdi al-Harati και δεξιά με την παραλλαγή ο Abdel Hakim Belhaj
Σύμφωνα με την Daily Telegraph ήδη από τα τέλη του 2011 ο προσωρινός πρόεδρος της Λιβύης μεσολάβησε για την συνάντηση του Abdel Ηakim Belhaj με ηγετικά στελέχη του FSA στη Τουρκία με σκοπό να τον αντιπροσωπεύσει για την προμήθεια όπλων και μαχητών τους οποίους και θα αναλάμβανε να εκπαιδεύσει, έχοντας εμπειρία καθότι ήταν ο ηγέτης της Al-Jama al-Islamiyyah al-Muqatilah bi-Libya.

Το υπο Λιβυκή σημαία Al-Entisar "The Victory", Λιμάνι Αλεξανδρέττας (σημ.Iskenderun), 35 μίλια από τα συριακά σύνορα, 6 Σεπτεμβρίου 2012.
Δημοσιογράφοι από το Fox News, τους Times του Λονδίνου και το BBC ανέφεραν ότι το Al Entisar μετέφερε 400 τόνους φορτίο το οποίο περιελάμβανε (το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο μέχρι στιγμής)  φορτίο οπλισμού για τους αντικαθεστωτικούς, το οποίο εξασφαλίστηκε από την Λιβύη. Αναφέρεται η ύπαρξη αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα το συγκεκριμένο φορτίο ήταν τόσο πλούσιο, ώστε ξέσπασε διαμάχη ανάμεσα στον FSA και την Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Συρίας σχετικά με την διανομή του. Ο υπεύθυνος της μεταφοράς του οπλισμού όπως αναφέρεται είναι η τουρκική ΜΚΟ με τίτλο "Τουρκικό Ιδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ελευθερία και την Ανθρωπιστική Βοήθεια" (ΙΗΗ) (βλέπε ΜΙΤ και Μavi Marmara) η οποία βρίσκεται πίσω από το κίνημα "Free Gaza" και τον στολίσκο της "ανθρωπιστικής βοήθειας" που προσπαθεί να σπάσει τον Ισραηλινό αποκλεισμό. Η ΜΚΟ το 2010 οδήγησε τέτοιο στολίσκο με το Mavi Marmara με τα γνωστά γεγονότα.

Υποστηρικτής και χρηματοδότης της ροής εξοπλισμού από την Λιβύη αναφέρονται το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία οι οποίες όμως ανταγωνίζονται για τις ομάδες-τελικούς αποδέκτες. Ενώ το Κατάρ υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα σε αντίθεση με την Σ.Αραβία ο αραβικός σύνδεσμος στο τουρκικό κέντρο συντονισμού είναι σε επαφή με τον Abu Khalid της Ταξιαρχίας Tawhid. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι Σαλαφιστική και ως εκτούτου δεν έχει καλές σχέσεις με την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Όχι τυχαία, ο ηγέτης της οργάνωσης Shuqur Al Sham Ahmad, εν ονόματι Abu Issa,  δημοσίευσε video με καταγγελίες κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σε στενή πάντα συνεργασία με την Jabhat al-Nusra, αμφότερες "ανταγωνιστικές" ομάδες για τον FSA, υπό Σαουδαραβική επιρροή. Παρά τον ανταγωνισμό" των κέντρων υποστήριξης Κατάρ-Σ.Αραβίας οι περισσότερες δυνάμεις ακραίων ισλαμιστών συνεχίζουν να λαμβάνουν εξοπλισμό κι υποστήριξη μέσω του οργανωτικού τουρκικού κέντρου που έχει στηθεί στην Κωνσταντινούπολη και το οποίο λειτουργεί ως σύνδεσμος-διαμεσολαβητής ανάμεσα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Σαουδική Αραβία με στόχο να ελέγξουν τη συριακή εξέγερση. Τον περασμένο Αύγουστο περισσότεροι από 3500 μαχητές από τα κράτη του Κόλπου, την Λιβύη, την Τυνησία, την Τσετσενία, την Σομαλία και το Σουδάν πέρασαν τα σύνορα από την Τουρκία στη Συρία, ενώ η προσπάθειες ποδηγέτησης του FSA από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, σε αντάλλαγμα εξοπλισμού και χρηματοδότητησης, κορυφώνονται. Τον Ιούνιο του 2012 σε ρεπορτάζ των New York Times αναφέρθηκε ότι η CIA αγοράζει οπλισμό από Κατάρ-Σ.Αραβία και τα προωθεί στην Μουσουλμανική Αδελφότητα ενώ παράλληλα τους τροφοδοτεί με δορυφορικές πληροφορίες σχετικά με τις μετακινήσεις των καθεστωτικών δυνάμεων.

Ταξιαρχία Tawhid. Ηγέτες της είναι ο Abdul Aziz al-Salama κι ένα πρώην μέλος της Fatah al Islam ο Τζιχαντιστής Abdul Qader Al-Saleh (με ψευδώνυμο Abu Khalid) που έγινε διεθνώς γνωστός από την συνέντευξή που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του Al Jazeera, Ahmet Muvaffak Zeydan. Ο κ.Zeydan που είναι γνωστός για την συμπάθεια που τρέφει στην Al-Qaeda και τις συνεντεύξεις που πήρε από τον Osama bin Laden, είναι πρώην μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων της Συρίας. H Tαξιαρχία Tawhid Υποστηρίζεται από το Kατάρ και οργανώθηκε στα πρότυπα της Λιβυκής Ισλαμικής Ταξιαρχίας της Τρίπολης. Η ηγετική ομάδα της δεν δίστασε να χαιρετίσει  δημοσίως την συμμετοχή της Al-Nusra Front, παραστρατιωτικής ομάδας της Al-Qaeda, στις συγκρούσεις. Κουρδικά ΜΜΕ τον περασμένο Ιούνιο είχαν αποκαλύψει μυστικό έγγραφο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο απευθύνονταν στο τουρκικό προξενείο της πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν σχετικά με την αποσταθεροποίηση της κουρδικής περιοχής. Σε αυτό γίνονταν αναφορά σε συναντήσεις μεταξύ των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και του Abdul Qader Al-Saleh με απώτερο σκοπό να αναγκάσει τις κουρδικές δυνάμεις να ενταχθούν σε αυτές τις συριακής εξέγερσης.

Abdul Qader Al-Saleh
Έτερος στόχος, ήταν να στρατολογήσει και να ενώσει τις διάσπαρτες ένοπλες ομάδες που μάχονταν στο Χαλέπι κι άνηκαν στον FSA. Τους προηγούμενους μήνες προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις και να προβάλει την ομάδα του ως θριαμβεύτρια των συγκρούσεων στο Χαλέπι και στην Ιντλιμπ, ανεβάζοντας εκατοντάδες προπαγανδιστικά video στο διαδίκτυο κι αναφέροντας ότι οι μαχητές του φτάνουν τους 8.000. Στις αρχές Σεπτεμβρίου υποστήριξε ενεργά την προσπάθεια ένωσης διαφόρων εξτρεμιστικών ομάδων με τον FSA, για την δημιουργία του Syrian National Army, χωρίς θετικά αποτελέσματα. Να σημειωθεί ότι οι άνδρες των ομάδων αυτών υποχρεώνονται να αφήνουν γενειάδα και να προσεύχονται τηρώντας τον Σαλαφιστικό ισλαμικό κώδικα όπως ορίζουν οι χρηματοδότες (Κατάρ-Σαουδική Αραβία) για να απολαμβάνουν χρηματοδότηση και εξοπλισμό. Στις συγκρούσεις που βιντεοσκόπησαν κι ανάρτησαν στο διαδίκτυο εμφανίζονται να συνεργάζονται με την ομάδα Τζιχαντιστών της Jabhat Nusrah , σε άλλο εμφανίζονται με την Σαλαφιστική Ahrar al-Sham (επίθεση αυτοκτονίας) ενώ επιτέθηκαν και σε βάση αεράμυνας στο Salqin σε συνεργασία με τις προηγούμενες δύο και την Deraa al-Thawra. Κύριος χρηματοδότης και κέντρο υποστήριξής της αποτελεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Συρίας.

Μία από τις ομάδες που είναι υπό την διοίκησή του κ. Al-Saleh (απλή συνωνυμία με την πρώην σύμβουλο του κ.Βούγια) είναι και η Ταξιαρχία Salahuddin Al Ayoubi, ομάδες της οποίας δρούν στο Ιράκ κατά των Αμερικανικών δυνάμεων και χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση. Το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη οργάνωση ευθύνεται για σειρά επιθέσεων κατά των κουρδικών πληθυσμών όπως αναφέρουν οι κουρδικές Μονάδες Λαικής Άμυνας (YPG), με προφανή στόχο να τις εμπλέξουν στην εμφύλια σύγκρουση. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του PKK.

«Οι επιτιθέμενες ομάδες πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον του κουρδικού λαού. Δεν πρέπει να είναι οι δολοφόνοι του κουρδικού λαού εμπιστευόμενοι την Τουρκία. Αν επιμείνουν για αυτές τις επιθέσεις, θα πρέπει να ξέρουν ότι εμείς, ως κίνημα για την απελευθέρωση του Κουρδιστάν, θα υποχρεωθούμε να παρέχουμε στρατιωτική υποστήριξη στον λαό μας του Δυτικού Κουρδιστάν»

Τους τελευταίους μήνες η ταξιαρχία αυτή ευθύνεται για μια σειρά επιθέσεων σε άμαχο πληθυσμό σε γειτονιές του Χαλεπίου και σε κοντινά χωριά που προστατεύονται από τις κουρδικές Μονάδες Λαϊκής Άμυνας (YPG) που είχε ως αποτέλεσμα να διεξαχθούν μάχες και αντίποινα εκατέρωθεν. Στις αρχές του μήνα απήγαγαν κι εκτέλεσαν διοικητή ομάδας YPG, μετά από αποτυχημένη προσπάθεια ανταλλαγής σωρών φονευθέντων μαχητών. Το YPG καταγγέλλει ότι πίσω από αυτήν βρίσκεται το πολιτικό κίνημα, Kurdish Freedom Party-Azadi (Ελευθερία), που υποστηρίζεται από την Άγκυρα. Άξια αναφοράς είναι η σύλληψη (τέλη Ιουλίου) του Γενικού Γραμματέα του Azadi και μέλος του KNC, Mustafa Juma, όταν μετά από έλεγχο σε διασυνοριακό σταθμό στα σύνορα με το Ιράκ, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε έγγραφα σχετικά με τις δυνάμεις του YPG στο τουρκικό προξενείο του Ιρακινού Κουρδιστάν... Ο Juma ελευθερώθηκε έπειτα από την παρέμβαση του Μπαρζανί ο οποίος έπειτα πρωταγωνίστησε στη προσπάθεια δημιουργίας ενιαίου οργάνου που θα αντιπροσωπεύει τον συροκουρδικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ, η Άγκυρα επίσης υποστηρίζει ένοπλες ομάδες Τουρκμάνων όπως την Abou Omar Dadika που επιτέθηκε στα τέλη Οκτωβρίου σε κουρδικό χωριό στην περιοχή Afrin κι απωθήθηκε από δυνάμεις των YPG. Χαρακτηριστική του παιχνιδιού που παίζει η Άγκυρα στο Συριακό Κουρδιστάν είναι η συνέντευξη ενός κουρδικής καταγωγής σύρου ηγέτη μιας 45μελούς ένοπλης ομάδας που συμμετείχε στις συγκρούσεις στο Χαλέπι. "If we - Kurds and Arabs - join ranks, and are able to get military support from Turkey, we can fight not only the regime but also the PKK," Η συνέντευξη δόθηκε από το κρησφύγετό του στην επαρχία Hatay...

H Jabhat al-Nusra γνωστή κι ως al-Nusra Front με πλήρες ονομασία Jabhat al-Nusra li-Ahl al-Sham min Mujahedi al-Sham fi Sahat al-Jihad (The Front for Aid to the People of the Levant by the Mujahideen of the Levant on the Battlefields of the Jihad) όπως παρουσιάστηκε φέτος τον Ιανουάριο, με το "πεδία μαχών της Jihad" να υποδηλώνει τη διεθνή δράση των μαχητών της. Δεν είναι η πολυπληθέστερη ομάδα Τζιχαντιστών, αλλά σίγουρα είναι η πιο περιβόητη με τους πλέον έμπειρους μαχητές κι αποτελεί παρακλάδι της Al Qaeda με πλούσια τρομοκρατική δράση. Ο FSA αρνείται ότι ανήκει στις τάξεις του αλλά τους μαχητές της τους χαρακτήρισε ως "Ειδικές Δυνάμεις του Χαλεπίου" μετά από τις επιτυχημένες επιχειρήσεις υποστήριξης τις φορές που δυνάμεις του FSA πιέζονταν και οπισθοχωρούσαν. Ενισχύθηκε με μέλη της Ιρακινής Al Qaeda και της Fatah al-Islam και στις 23 Ιανουρίου με video στο youtube ανακοίνωσε την ίδρυση των Free Ones of the Levant Brigades. Η δράση της περιλαμβάνει πολλές βομβιστικές επιθέσεις από τη Δαμασκό και τα περίχωρα της μέχρι τα βόρεια κι ανατολικά σύνορα. Σε συνεργασία με άλλες ισλαμιστικές ομάδες, όπως τάγματα της Al Farouq συμμετείχε σε σφοδρές μάχες, καταλαμβάνοντας Συριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αρωγοί, μέλη του Ισλαμικού κινήματος al-Fajr  και Tσετσένοι μαχητές. Συνήθεις τακτικές δράσης είναι οι επιθέσεις με IED, οι επιθέσεις αυτοκτονίας και οι εκτελέσεις απαχθέντων κι αιχμαλώτων που κινηματογραφούν και δημοσιεύουν στο διαδίκτυο.

Μαχητής της Al Nusrah Front εκτελεί αιχμαλώτους στρατιώτες μετά την επίθεση στην Hanano

Η Ghouraba al-Sham (Ξένα Συντάγματα Δαμασκού) είναι γνωστή ομάδα Τζιχαντιστών παρακλάδι της Al Qaeda με πλούσια τρομοκρατική δράση στο Αφγανιστάν, στη Δαμασκό και στο Ιράκ. Πιστεύεται ότι είναι η μετονομασία ή αδελφή ομάδα της Jund Al-Sham που πολεμούσε τις Αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ σε συνεργασία με άλλες ομάδες της Al Qaeda. Τα διεθνή δημοσιεύματα την αναφέρουν ως κομμάτι του FSA και η συριακή κυβέρνηση την κατονομάζει τα τελευταία χρόνια ως μια την κύρια ακραία ισλαμιστική ομάδα που καθοδηγείται κι υποστηρίζεται από ξένες δυνάμεις για την ανατροπή του καθεστώτος.

Ταξιαρχία Shuhada γνωστή κι ως The Martyrs of Idlib Brigade συμμετέχει σε συγκρούσεις στην επαρχία Idlib. O διοικητής της Basel Eissa σκοτώθηκε σε αεροπορική προσβολή στις 5 Νοεμβρίου 2012 στην πόλη Harem στην οποία οι μαχητές του μάχονται επί βδομάδες για τον έλεγχό της. Λίγες μέρες πριν εξέφραζε σε δημοσιογράφο του France24 τους φόβους του για τις αεροπορικές προσβολές. Η Harem των 25.000 κατοίκων βρίσκεται στα τουρκοσυριακά σύνορα κι από τις μάχες έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα, σε αυτήν λήφθηκε το βίντεο από το Ιρανικό PressTV που αναμεταδόθηκε κι από το Al Jazeera, με την εκτέλεση ενός άοπλου από μαχητές της συγκεκριμένης ταξιαρχίας ισλαμιστών.

Ο Eissa είχε γίνει γνωστός για την επιτυχημένη διοίκηση μαχητών στην Idlib τον Μάρτιο και την κατάληψη της Armanaz τον Ιούνιο, γειτονική πόλη της Harem στα τουρκοσυριανά σύνορα. Απαντώντας στις καταγγελίες του Reuters εκτελέσεις αιχμαλώτων στρατιωτών και άλλα εγκλήματα πολέμου από δικούς του ενόπλυς, δήλωσε ότι προσπάθησε να τους αποτρέψει, ότι η βιαιότητα υπάρχει στον πόλεμο αλλά είναι κάτι που οι μαχητές του γενικά αποφεύγουν... Πάντως οι δημοσιογράφοι φωτογράφισαν πλήθος νεκρών στρατιώτών στις πόλεις Harem και Armanaz. Οι θανόντες είχαν εκτελεστεί, δεμένοι πισθάγκωνα και απο μία σφαίρα στο κεφάλι.

O Συριακός Απελευθερωτικός Στρατός (Syrian Liberation Army - SLA) που  συγχέεται συνήθως με τον FSA, αποτελεί ένα μέτωπο ομάδων Σαλαφιστών αλλά και μετριοπαθών ισλαμιστών που δραστηριοποιείται κυρίως στην επαρχία Idlib. Ο εξοπλισμός του είναι μάλλον ελλειπής αφού καταγγέλλει ότι ο καλύτερα εξοπλισμένος FSA δεν εμπλέκεται το ίδιο ενεργά στις μάχες. Μεγάλο μέρος της δράσης του αναλώνεται σε βομβιστικές ενέργειες με IED. Στον SLA ανήκουν οι ομάδες Ansar al-Islam στη Δαμασκό, Shuqur Al Sham σε Idlib και Hama, al-Farouq στη Homs, Amro Bin A’as και Deir Azzour Revolutionary Council στην Deir Azzour.

H Μεραρχία Haqq είναι μια ριζοσπαστική ισλαμιστική συμμαχία ομάδων που μάχονται με την γνωστότερη Ταξιαρχία Farouq στη Homs. Ηγείται από τον Abderrahman Suways, πρώην αλεξιπτωτιστή που φυλακίστηκε μαζί με εκατοντάδες άλλους στις έρευνες του 2000, για συμμετοχή στην πολιτική οργάνωση Ηizb ut Τahrir.

H Ταξιαρχία Al Farouq μάχεται δυτικά της Homs. Τα μέλη της έχουν δεί εκτεταμένη δράση, ενώ συχνά βιντεοσκοπούν και αναρτούν στο διαδίκτυο πληθώρα εγκληματικών ενεργειών, γεγονός που έχει απασχολήσει τα διεθνή ΜΜΕ ούκ ολίγες φορές. Σύμφωνα με τους ίδιους, ανήκουν στις τάξεις του FSA κάτι που επίσημα απορρίπτεται εδώ και μήνες. Φέρεται να συνεργάζεται με άλλες γνωστές ομάδες και να αποτελεί σύνδεσμό της Fatah al-Islam στην ευρύτερη περιοχή. Όπως προείπαμε είναι γνωστή κυρίως από τα video με τις απαγωγές κι εκτελέσεις αμάχων και αιχμαλώτων του καθεστωτικού στρατού. Μαχητές της απήγαγαν ομάδα Ιρανών μηχανικών σε πετρελαϊκή εταιρεία. Το Time την χαρακτηρίζει από τις πλέον ισχυρές δυνάμεις ακραίων ισλαμιστών.

Η Al Abbas είναι μια από τις ομάδες που μάχεται στη πόλη Deir Al Zour, ανήκει στην Al Farouq.

Η Ahrar al-Sham θεωρείται η πολυπληθέστερη Ταξιαρχία Τζιχαντιστών, η συνεχής εισροή χιλιάδων Σαλαφιστών όμως την μετέβαλε ουσιαστικά σε Σαλαφιστική. Συνεργάζεται στενά με την Jabhat al-Nusra και τον FSA κι άλλες ομάδες, αλλά οι επιθέσεις της επικεντρώνονται κυρίως σε κυβερνητικούς και στρατιωτικούς στόχους με βομβιστικές επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας. Συγκροτήθηκε στα τέλη του 2011, οι ίδιοι δηλώνουν ότι αποτελείται από 25 Ταξιαρχίες διεσπαρμένες σε όλη τη Συρία, στην ιστοσελίδα τους περιλαμβάνονται 60 ομάδες. Καρπώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο από την χρηματοδότηση του Καταρ και της Σαουδικής Αραβίας και το μεγαλύτερο μέρος των "εισαγόμενων" μαχητών. Ηγέτης της θεωρείται ο Abdul-Rahman al-Souri που αναφέρεται κι ως Abu Abdullah.

Απο την επίσημη ιστοσελίδα της Ahrar al-Sham

H Shuqur Al Sham μάχεται μαζί με την Ahrar al-Sham, εμπνέεται από την Al Qaeda και σε αυτή μετέχουν Σύριοι, Άραβες, Γάλλοι και Βέλγοι Τζιχαντιστές. Ηγέτης της ο Ahmad Abu Issa τον οποίον έχουμε ήδη αναφέρει.

Η Fatah al-Islam αποτελείται κυρίως από Τζιχαντιστές και Σαλαφιστές μαχητές, είναι από τις ομάδες που εμπνέονται από την Al Qaeda κι έχει πλούσιο παρελθόν τρομοκρατικών ενεργειών και μαχών κυριότερα σε Λίβανο αλλά και στο Ιράκ. Υπέστη μεγάλες απώλειες τα προηγούμενα χρόνια και η κατάσταση στη Συρία της δίνει την ευκαιρία για στρατολόγηση νέων μαχητών. Πρόσφατα αναφέρθηκαν μαχητές της να εισέρχονται στη Συρία με βαρύ οπλισμό, ο ηγέτης της Abu Hussam al Shami, γνωστός κι ως Abdul Aziz al Kourkli, ο οποίος σκοτώθηκε τις προηγούμενες μέρες σε συγκρούσεις στη Δαμασκό.

H Ansar Al Sham συγκροτήθηκε από τον Σείχη Abu Baseer al-Tartusi (Abdal Munem Mustafa Halima) στρατολογώντας δεκάδες Βρετανούς Tζιχαντιστές. Ο al-Tartusi θεωρείται από τους κορυφαίους θεωρητικούς και διαμορφωτές κοινής γνώμης, κι από τους πλέον εξέχοντες σαλαφιστές ιεροκήρυκες που προωθεί το κίνημα των Τζιχαντιστών. Διέμενε στη Βρετανία από το ΄80 αφού διώχθηκε από το καθεστώς Άσαντ. Τις τελευταίες βδομάδες εμφανίστηκε σε video στη πόλη Λατάκια. Τις περασμένες δεκαετίες υποστήριζε την επιβολή δια της βίας Ισλαμιστικών καθεστώτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν, αλλά είναι αντίθετος σε επιθέσεις αυτοκτονίας και επίθεσεις σε μη-μουσουλμανικούς πληθυσμούς, ενώ κατάγγειλε τη μη συνεργασία της Jabhat al-Nusra με τον -κοσμικό- FSA, υπέρ του οποίου τάσσεται. Το σκεπτικό είναι απλό : "Ας ρίξουμε τώρα τον Ασάντ και μιλάμε για θεολογικές διαφορές αργότερα"

H Ahfad al-Rasul ανήκει στον FSA, μάχεται στη Δαμασκό κι είναι γνωστή για τις εκτελέσεις υψηλόβαθμων αξιωματικών του συριακού στρατού.

Η Suleiman Fighting Company είναι  ομάδα που εμφανίστηκε σε συγκρούσεις σε Idlib και Ηama και ηγείται από τον Σαλαφιστή Abu Suleiman al-Hamawi. Πρώην έγκλειστος φυλακών υψηλής ασφάλειας  που φημίζεται για εγκληματικές δραστηριότητες σχετιζόμενες με την διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Η Deraa Al Thawrah αποτελείται από ομάδες Βεδουίνων στα νότια σύνορα της χώρας, που διευκολύνουν και διασφαλίζουν τις οδούς μεταφοράς δυνάμεων και υλικού προς το εσωτερικό.

Κοινό χαρακτηριστικό των ομάδων ακραίων ισλαμιστών είναι συνήθης πρακτική εκτέλεσης αιχμαλώτων, απαχθέντων αμάχων, κατηγορούμενων ως πρακτόρων του κράτους και των αποστατών (Kafir). Κοινό τους χαρακτηριστικό επίσης είναι η εχθρική στάση έναντι όλων εκείνων που χαρακτηρίζουν κατά τα κριτήριά τους ως μη "γνήσιων μουσουλμάνων" στοχοποιώντας όχι μόνο αλλόθρησκους αλλά κι ομόθρησκους κατοίκους, πέραν των καθεστωτικών δυνάμεων. Ως εισαγόμενοι μαχητές κι ως μισθοφόροι πιστοί ενδιαφέρονται μόνο για την δημιουργία ενός κράτους που θα εφαρμόζονται οι επιταγές του Ισλαμικού Νόμου κι αδιαφορούν κατά τη δράση τους για τις συνέπειες επί του τοπικού πληθυσμού. Αυτό μεταφράζεται σε εισβολές σε κατοικημένες περιοχές που δεν υπάρχουν συγκρούσεις και επιθέσεις σε κυβερνητικούς στόχους άνευ ουσιαστικής αξίας με σκοπό να προκαλέσουν την αντίδραση του καθεστωτικού στρατού, είτε με πυροβολικό, είτε με αεροπορικές προσβολές, με συνέπεια την καταστροφή οικιών και τη δημιουργία νέων προσφυγικών κυμάτων. Να σημειωθεί ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συχνά πυρομαχικά διασποράς με καταστροφικές συνέπειες.

38 σχόλια:

Ανώνυμος 18 Νοεμβρίου 2012 - 8:46:00 μ.μ. EET  

Απτή απόδειξη για ποιο λόγο αυτό το blog περιβάλλεται με ανυπόκριτο θαυμασμό από τους ασχολούμενους με θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Συγχαρητήρια, "εν κρυπτώ"!
Α.Ε.

Ανώνυμος 18 Νοεμβρίου 2012 - 10:09:00 μ.μ. EET  

"Να σημειωθεί ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν συχνά πυρομαχικά διασποράς με καταστροφικές συνέπειες."
Και εντός κατοικημένων περιοχών μάλιστα... Υπάρχουν σχετικά βίντεο (π.χ http://www.youtube.com/watch?v=09V37WP2W5w).
Μην ξεχνάμε ότι όταν το έκαναν οι ΝΑΤΟικοί στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, είχαν εισπράξει την κατακραυγή.
Δύο παρατηρήσεις:
- θα έπρεπε να αναλύσουμε κάποια στιγμή την στάση των Ρώσων.
Πέραν του μπλοκαρίσματος ψηφισμάτων στον ΟΗΕ, τι άλλο έπραξαν για να βοηθήσουν τους μοναδικούς τους συμμάχους στην Μεσόγειο ;
Μήπως περίμεναν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και αναλόγως να πράξουν ;
Και δεν μιλάμε βεβαίως για απευθείας εμπλοκή, όπως αφελώς ανέφερε το πράβδα.νετ, αλλά για εφοδιασμό σε υλικά.
Εδώ βλέπουμε την Συριακή Αεροπορία να πετάει Mig-23B, τα οποία χρησιμοποιούν βόμβες ελεύθερης πτώσης...
- το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Άσαντ, πρέπει να είναι το ηθικό του Στρατού του.
Και δεν μιλάω βεβαίως μόνο για τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς που αυτομολούν στους αντάρτες, αλλά την έλλειψη διάθεσης για μάχη σε κάποιες περιπτώσεις.
Στο youtube κυκλοφορούν βίντεο με πομπές τεθωρακισμένων, τα οποία κατευθύνονται με μεγάλη ταχύτητα, και όταν προσβάλλεται ένα άρμα, αντί να τα υπόλοιπα να σταματήσουν και να ψάξουν τους ενεδρεύοντες, αυτά συνεχίζουν προσπαθώντας να διαφύγουν.
Δεν ξέρω τι σόϊ τακτικές είναι αυτές, μάλλον πεσμένο ηθικό δείχνουν.

Νικηταράς ο τουρκοφάγος 18 Νοεμβρίου 2012 - 10:19:00 μ.μ. EET  

Να υποθέσουμε ότι η λεπτομερής περιγραφή των δυνάμεων της συριακής "αντιπολίτευσης" συνεπάγεται και την ύπαρξη λεπτομερούς σχεδίου αντιμετώπισης παρόμοιας πιθανής "αναταραχής" στη χώρα μας.

Ας είναι καλά τα 2,5 εκατομμύρια λαθρομετανάστες που μας φόρτωσαν οι πολιτικάντηδες όλα αυτά τα χρόνια και οι τούρκοι καλοθελητάδες.

Υ.Γ.1: Η ερώτηση δεν είναι ρητορική και χρήζει απάντησης...

Υ.Γ.2: Κωμικοτραγική η σκηνή του "άντρα" με τη μισή στολή παραλλαγής και τα ...σανδάλια, που εκτελεί για πλάκα και πισώπλατα πάνω από 15 αιχμαλώτους πολέμου. Σίγουρα θα εκπαιδεύτηκε καλά από τους "άντρες" του "ένδοξου" τουρκικού στρατού...

Spyridon 18 Νοεμβρίου 2012 - 11:18:00 μ.μ. EET  

Mπράβο στον "εν κρυπτώ" για την εμπειστατωμένη ανάλυσή του.Εγώ θα ήθελα απλά να προσθέσω ότι οι Ισλαμιστές αντάρτες που επετέθησαν κατά των Κούρδων στο Χαλέπι ηττήθηκαν συντριπτικά. Επίσης, η γυναίκα διοικητής των Μονάδων Λαϊκής Περιφρούρησης που είχε απαχθεί τελικά επέστρεψε σώα κι αβλαβής με βάση δημοσιεύματα του ekurd.net. Πιστεύω πως το μέλλον της Συρίας θα κριθεί στο Καμισλί. Εάν οι Ισλαμιστές αντάρτες επιτεθούν σ'εκείνη την πόλη, οι Κούρδοι θα πολεμήσουν και θα επεκτείνουν την δράση τους και στο Χαλέπι ως αντίποινα. Και μια ήττα για τους αντάρτες στο Χαλέπι ίσως να σημάνει και το τέλος του πολέμου.

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2012 - 10:47:00 π.μ. EET  

μόνο από τις φάτσες καταλαβαίνεις το επίπεδο πολιτισμού τους!! και τι περιμένει όσους πέσουν στα χέρια τους είτε αιχμάλωτοι είτε πολίτες--αν τυχόν κάνουν κυβέρνηση!!
βέβαια και οι "αγγελόμορφοι" δυτικοί δεν είναι καλύτεροι, αλλά είπαμε αυτοί ενδιαφέρονται για την κονόμα και τίποτε περισσότερο!! τα ζωντόβολα που σκοτώνουν τους δικούς τους τι καταλαβαίνουν!!
Γιάννης

Ηλίας Κ. 19 Νοεμβρίου 2012 - 12:11:00 μ.μ. EET  

Εξαιρετικό άρθρο. Αυτά να βλέπουμε και να προετοιμαζόμαστε.
Παρακαλώ όσους διαβάζουν το blog αυτό ή άλλα αξιόπιστα sites γεωπολιτικού περιεχομένου να τα προωθούν σε φίλους και γνωστούς. Πρέπει να ξυπνήσουμε από το λήθαργο πριν είναι αργά.
Οργανωθείτε. Οπλιστείτε. Γρηγορείτε.

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2012 - 2:12:00 μ.μ. EET  

εκπληκτικό άρθρο και ανάλυση, συγχαρητήρια!

konstantinos germanos 19 Νοεμβρίου 2012 - 2:20:00 μ.μ. EET  

Πολυ ενδιαφέρον το αρθρο με σχολια που στερούνται σοβαρότητας ομως...Πραγματικα απορώ πως υπαρχει κοσμος που βαζει τη Συρια στο ιδιο καζανι με την Ελλαδα... Προφανώς οσοι σχολιαζουν δεν εχουν γνωση της κοινωνικής και πολιτικης πραγματικότητας της μεσης Ανατολης αλλα οπως φαίνεται ουτε της Ελλάδος...Ειναι τουλάχιστον ανοητο να θεωρουμε πως θα μας κανουν πολεμο....οι οικονομικοι παρανομοι μεταναστες εντος της χωρας....

TED 19 Νοεμβρίου 2012 - 4:19:00 μ.μ. EET  

@ konstantino germano

Ανόητος είσαι εσύ και να προσέχεις με τί χαρακτηρισμούς απαντάς σε άλλους σχολιαστές που εκφράζουν ευπρεπώς τη γνώμη τους.

Αν θεωρείς ότι η Ιστορία δεν βρίθει παραδειγμάτων όπου μουσουλμανικές μειονότητες μετέτρεψαν ολόκληρες περιοχές σε εμπόλεμη κόλαση (Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο, Φιλιπίνες, Νότια Ταϋλάνδη) ή περιπτώσεων όπου μαζική συγκέντρωση μουσουλμάνων τίναξε στον αέρα ευαίσθητες κοινωνικοπολιτικές ισορροπίες (βλ. εμφύλιο στο Λίβανο και μουσουλμανικά γκέτο σε προάστιο πόλεων της Δυτικής Ευρώπης), δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

Δεν πρέπει να κοιτάς μόνο την ΤΩΡΙΝΗ κατάσταση (είναι πεινασμένοι φτωχοδιάβολοι, ήρθαν για να έχουν καλύτερη μοίρα, και λοιπά "ανθρωπιστικά"), αλλά να προβλέψεις και το πως θα συμπεριφερθούν ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ οι εκατοντάδες χιλιάδες βάρβαροι που, χωρίς την παραμικρή διάθεση ένταξης στον Δυτικό πολιτισμό, "αυτοπροσκλήθηκαν" στη χώρα μας.

konstantinos germanos 19 Νοεμβρίου 2012 - 5:24:00 μ.μ. EET  

δεν απαντησα σε κανεναν τωρα αν θικτηκες αυτο ειναι δικο σου θεμα....
Στη βοσνια και τα υπολοιπα μερη που αναφερεις υπηρχε η διαφορα πως οι μουσουλμανοι ηταν γηγενής κατοικοι κι οχι ανθρωποι που φυγαν απο εμπολεμες ζωνες (γιατι καποιος να φυγει απο μια εμπολεμη ζωνη και να παει να μετατρεψει το μερος που θα παει και παλι σε εμπολεμη ζωνη?) η λογο φτωχιας...Ακομα κι αν δεκτω πως καποιοι απο αυτους εχουν αλλες διαθεσεις αποτελουν μικρο ποσοστο μεσα σ αυτους που απλα ψαχνουν μια καλητερη τυχη...

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2012 - 5:37:00 μ.μ. EET  

Ελάτε ρε παιδιά, είναι προφανές ότι ο άνθρωπος είναι ξένος, απλά υπερασπίζει την απόψη του.

Απο την δική τους οπτική

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2012 - 5:39:00 μ.μ. EET  

"γιατι καποιος να φυγει απο μια εμπολεμη ζωνη και να παει να μετατρεψει το μερος που θα παει και παλι σε εμπολεμη ζωνη?"

Jihad = ιερή υποχρέωση για τους φανατικούς ισλαμιστές.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 19 Νοεμβρίου 2012 - 5:47:00 μ.μ. EET  

@TED
Νομίζω οτι η απρέπεια είναι δική σου. Ο Κωνσταντίνος μίλησε για την όντως ανόητη σκέψη οτι η Ελλάδα κινδυνεύει με μουσουλμανική εξέγερση. Δεν χαρακτήρισε πρόσωπο αλλά σκέψη - προφανώς υπάρχει διαφορά. Στον τόπο μας το πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση είναι η εγκληματικότητα και η βλακεία του Παπανδρέου (αν ήταν μόνο βλακεία)που τους κουβάλησε εδώ. Υποθέτω οτι μπορούμε σταδιακά να λύσουμε το πρόβλημα και πολλοί ισχυρίζονται πως υπάρχει η πολιτική βούληση - προσωπικά νομίζω απλώς οτι ο Σαμαράς προσπαθεί να ανακόψει την άνοδο της ΧΑ και δεν έχει ιδιαίτερη πεποίθηση στο όλο εγχείρημα της σκούπας. Σε κάθε περίπτωση πάντως ευχόμαστε να πετύχει.

Τα παραδείγματα που φέρνεις είναι όλα από χώρες όπου οι ισλαμιστές έχουν κυριαρχία και την ανοχή ή υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού. Τις περισσότερες φορές μάλιστα ήταν καθοδηγούμενοι και με υλική υποστήριξη των ίδιων των δυτικών κρατών. Αλλιώς δε θα είχαν ούτε ξεκινήσει ούτε κυριαρχήσει. Όσο για τα γκέτο της Ευρώπης, τζάμπα ο φόβος. Ιστορικά έχει αποδειχτεί οτι τέτοια ζητήματα λύνονται εν μια νυκτί, αν πράγματι διαγνωστεί από τους κρατούντες κίνδυνος (πραγματικός ή φανταστικός. Εν μια νυκτί εξαφάνισαν τον Ελληνισμό της Πόλης άλλωστε. Ο ανθρωπισμός των Ευρωπαίων φτάνει ως εκεί που αρχίζουν τα συμφέροντά τους. Πάντως είναι αξιοπερίεργο πως άμα μιλά κανείς για ορατό εσωτερικό εμφύλιο του ζητούνται πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης, ενώ άμα κραυγάζει οτι θα μας πνίξουν οι βάρβαροι και απολίτιστοι μουσουλμάνοι είναι γνήσιο πατριωτικό ενδιαφέρον...

Jack Daniels 19 Νοεμβρίου 2012 - 6:13:00 μ.μ. EET  

Ό,τι κάνουν οι τούρκοι στην Συρία με περίπου τον ίδιο τρόπο, αλλά για διαφορετική αιτία, θα μπορούσαν να το κάνουν και εδώ.

Οπλίζοντας δηλαδή ομάδες μουσουλμάνων που σίγουρα θα έχουν περάσει μέσα στη χώρα μαζί με τους διάφορους εξαθλιωμένους που περνούν κάθε μέρα τα σύνορα.

Επίσης καλό είναι να το ξανασκεφτεί όποιος ισχυρίζεται ότι έλα μωρέ μπορούμε να ελέγξουμε τους λαθρομετανάστες εύκολα.

Μιλάμε για 2.500.000 κατ'ελάχιστον άτομα. Και 25.000 από αυτούς να οπλιστούν και να δράσουν σαν άτακτοι κάποια στιγμή θα είναι μεγάλο πρόβλημα.

Alexandros 19 Νοεμβρίου 2012 - 6:57:00 μ.μ. EET  

Όπως το βλέπω εγώ το θέμα του θεωρητικού κινδύνου από τους Μουσουλμάνους μετανάστες, τότε ο κίνδυνος αυτός δεν έχει να κάνει με το να καταλάβουν οι Μουσουλμάνοι μετανάστες την Αθηνα η τη Θεσσαλονίκη, αλλα να υποστηρίξουν κάποια πιθανή Τουρκικη επέμβαση στη Θράκη, για αυτό άλλωστε και οι Τούρκοι κάνουν τα πάντα να εμφανιστούν ως δήθεν προστάτες των απανταχού Μουσουλμάνων, ενώ χρήζει μεγάλης προσοχής και το p[ρόσφατο φαινόμενο όπου βρέθηκαν 10000 "καλασνικοβ" κρυμμένα υποθαλασσία.

Οποιος κίνδυνος υπάρχει είναι αυτός ο κίνδυνος κατά τη γνώμη μου, για αυτό θα πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει στη χωρα και τι ρολο παίζει για να προλαμβάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας πυρήνων "Jihadistwn" στη Χωρα, ενώ επιτέλους θα πρέπει να ελέγξουμε το εμπόριο οπλων και τα όπλα τα οποια κατάσχονται θα πρέπει να εντάσσονται στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού. Γενικά θα πρέπει κάθε κίνδυνο να τον θέτουμε στο σωστό μέγεθος και να μην τρομοκρατούμαστε και τρομοκρατούμε.

Όσον αφορά τον κίνδυνο εμφυλιου, πιστεύω ότι αυτός έγκειται σε κάποια complex στο κεφάλι φανατικών κουμμουνιστών, αν αυτά καταφέρουν και επικρατήσουν σε μεγάλη μερίδα του κόσμου τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας, ο,τι και αν πάθουμε θα έχουμε βγάλει τα ματια μας μονοι μας. Οποιοι υποσκάπτουν τέτοιες ιδέες δε, θα πρέπει να μπαίνουν στη φυλακή άμεσα, αυτή είναι η γνώμη μου και όχι να είναι υποψήφιοι του Ελληνικού Κοινοβολίου.......

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2012 - 7:01:00 μ.μ. EET  

ευκολα μπορει να γινει ζημια στην Ελλαδα ειδικα στη Θρακη

μονο εκει κινδυνευει η περιοχη να γινει ανεξαρτητο εδαφος επειδη υπαρχουν μουσουλμανοι..βεβαια δν ειναι ουτε Τουρκοι ουτε Ελληνες ειναι ουδετεροι και η Τουρκια προσπαθει να τους παρει με το μερος της

αμα το καταφερει λογω αχρηστων πολιτικων που εχουμε θα εχουμε θεμα

βεβαια ολα λυνονται αρκει να γινει μια τρομοκταυικη η αλλη επιθεση πχ σε μια εκκλησια

μετα φυγανε ολοι

Αρματιστής 19 Νοεμβρίου 2012 - 7:08:00 μ.μ. EET  

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική και κατατοπιστική παρουσίαση.

Τι βλέπω:
Ένα τεράστιο παζλ από οργανώσεις, ενώσεις, ομάδες, αδελφότητες, στρατούς, ταξιαρχίες, σαλαφιστές, τζιχαντιστές μισθοφόροι και ως κερασάκι στη τούρτα την Al Qaeda που εναντίον της ο «Μεγάλος Σατανάς» έχει κηρύξει αδυσώπητο πόλεμο, αλλά που πιθανό στη Συρία να εξυπηρετεί τα σχέδιά του.

Και για ποιο σκοπό μάχονται όλες αυτές οι ομάδες;
Για τη Δημοκρατία; Για το λαό και την ευημερία του; Για το ανύπαρκτο μάλλον Συριακό έθνος; Για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας;
Και ασφαλώς όχι.
Κατά την άποψή μου για την αποκαθήλωση του Ασάντ και στη συνέχεια για τη νομή της εξουσίας. Και για τη πίστη του προφήτη βεβαίως – βεβαίως!!!

Και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ για τα συμφέροντα του Μεγάλου Αφεντικού, διότι « …. υπό την αιγίδα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ….. Αναγνωρίστηκε άμεσα (ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός) ως νόμιμος αντιπρόσωπος του συριακού λαού από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (……) κι έπειτα από τις ΗΠΑ».
Ίσως το μεγάλο αφεντικό να αντιλήφθηκε ότι οι πόλεμοι με εμπλοκή της στρατιωτικής του δύναμης δεν επιτυγχάνουν στους σκοπούς τους και δεν του κάνουν και πολύ καλό.

Τώρα τι θα πετύχει τελικά η Τουρκία από όλη αυτή τη κατάσταση και κατά πόσο τη συμφέρει η εμπλοκή της στο Συριακό εμφύλιο, είναι μάλλον άγνωστο. Οπωσδήποτε όμως η δημιουργία μιας ακόμη αυτόνομης ή ημιανεξάρτητης Κουρδικής οντότητα κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης του Ιράκ, δεν νομίζω ότι την εξυπηρετεί. Και οπωσδήποτε όταν όλα θα τελειώσουν ανάμεσα στους Άραβες της Συρίας και τη Τουρκία, θα αναβιώσει και πάλι η χρόνια καχυποψία και εχθρότητα.

Το μεγάλο ερωτηματικό όμως είναι, στο κατά πως και πόσο οι εξελίξεις στα Αραβικά κράτη (και ειδικά στη Συρία) που βρίσκονται στη γειτονιά μας, επηρεάζουν τα συμφέροντα της χώρας μας.

Οι Έλληνες στρατηγικοί αναλυτές που σιτίζονται στο δημόσιο πρυτανείο, λέτε να έχουν συντάξει αξιόπιστες αναλύσεις και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα να τις έχουν μελετήσει εμβριθώς;

TED 19 Νοεμβρίου 2012 - 7:14:00 μ.μ. EET  

@ ΦΚΜΚ

Ξέρω πολύ καλά τι έγραψε ο κ. Γερμανός, και ότι δεν είχε σκοπό να βρίσει. Αλλ'ούτε τις ιδέες άλλων δικαιούται να χαρακτηρίζει ως "ανόητες". Όποιος διαφωνεί με κάποιαν άποψη, ας εξηγήσει αναλυτικά γιατί διαφωνεί και πως βλέπει ο ίδιος το ζήτημα.

Επί της ουσίας τώρα: ΑΝ κάποια στιγμή (σε 2, 5, 10 χρόνια) δημιουργηθεί θέμα, από τα πιό ανώδυνα (όπως π.χ. "απαγόρευση" της διάθεσης οινοπνευματούχων ποτών σε κάποια γκέτο των Αθηνών) έως και πιό ζόρικα (ένοπλες δράσεις στην ενδοχώρα σε περίπτωση πολέμου) και ως Κράτος δεν έχουμε σκεφθεί ΚΑΝ τέτοια ενδεχόμενα, θα είναι πολύ αργά. Οι ανησυχίες (και όχι ρατσιστικές φοβίες) πρέπει να υπάρχουν από τώρα.

Αρματιστής 19 Νοεμβρίου 2012 - 7:18:00 μ.μ. EET  

@ Jack Daniels

Αυτά δεν μπορούν να συμβούν στη χώρα μας. Αυτό που γίνεται στη Συρία υποστηρίζεται είτε από τα ίδια τα όμορα κράτη είτε δια μέσω των κοινών συνόρων τους (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος, Ιράκ) και οπωσδήποτε υποστηρίζεται από μέρος του λαού της Συρίας. Δεν υφίστανται εδώ στην Ελλάδα σήμερα αυτές οι δυνατότητες.

Στη χώρα μας το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου μεγάλες περιοχές έχουν ήδη καταληφθεί από τους ξένους και έχουν εγκαταλειφθεί από τους Έλληνες. Σταδιακά εκεί δημιουργείτε πλέον ένα ιδιότυπο γκέτο, που πιθανό αργότερα να αποτελέσει πηγή προβλημάτων, εφόσον μάλιστα η χορήγηση ιθαγένειας λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ανώνυμος 19 Νοεμβρίου 2012 - 9:13:00 μ.μ. EET  

Πολύ καλή ανάλυση.Με λίγα λόγια στην Συρία γίνεται το έλα να δεις.Αχταρμάς.
Το πραγματικό ενδιαφέρον βρίσκεται στο ποιος-οι πραγματικά είναι πίσω από ολα αυτά και τι σκοπούς επιδιώκει-ουν.Νομίζω ότι δεν είναι μια απλή θρησκευτική-φυλετική-πολιτική διαμάχη.Είδομεν.

Ανώνυμος 20 Νοεμβρίου 2012 - 10:00:00 π.μ. EET  

@Αλέξανδρος
10,000 καλάσνικοφ; αν τα βάλεις σε κουτιά των 10 έχουμε 100 κούτες-μπαούλα... Θες 5-6 νταλίκες μόνο για την μεταφορά.

-----------------------

Οι προβοκάτορες υπάρχουν και θα υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Πάντα υπάρχει ένας πρωθυπουργός-εμίρης-πρόεδρος κτλ που βλέπει ευκαιρίες σε μπάχαλα χώρες για να πουλήσει όπλα. Το 1996 και τα ίμια είναι ΤΡΑΝΟ παράδειγμα. 2 μη ετοιμοπόλεμες χώρες μετά απο 26 χρόνια απραξίας έδωσαν μάχη για το ποιός θα αγοράσει τα πιο πολλά όπλα δίνοντας δουλειά στις εκλογικές περιφέρειες των αμερικανικών midweest και στην κοιλάδα του ρήνου.

Στην ελλάδα και 2,5 εκ μετανάστες να είχαμε υπάρχουν 2 προβλήματα: Ύπαρξη BMW σε μεγάλο αριθμό. Δύσκολο να αρχίσεις απελευθερωτικό πόλεμο σε μια χώρα με BMW.
Ύπαρξη στρατού ο οποίος έχει προκόψει - και έχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ γνώσεις - σε 2 πράγματα: αμυντικό ορεινό πόλεμο, αντιαντάρτικο.
Και μπορεί να βρίζω ΣΥΝΕΧΕΙΑ τον ΕΣ αλλά είμαι σίγουρος 100% οτι στις 2 αυτές αποστολές απλώς δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης ακόμα και με τον μπριζολοφάγο έφεδρο.

μηδενιστής

Jack Daniels 20 Νοεμβρίου 2012 - 11:24:00 π.μ. EET  

@Ανώνυμος 20/12/12 10:00 π.μ.

"Θες 5-6 νταλίκες μόνο για την μεταφορά"
Και με τον τρόπο που λες, μια νταλίκα το χρόνο να περνάς, με πέντε λαδώματα τελωνειακών σε βάθος πενταετίας έχεις τελειώσει...

"Ύπαρξη BMW σε μεγάλο αριθμό. Δύσκολο να αρχίσεις απελευθερωτικό πόλεμο σε μια χώρα με BMW"
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει σε ένα-δυο χρόνια ποιο θα είναι το οικονομικό τοπίο στην Ελλάδα.


@Αρματιστής
Ακολουθούν μερικές σκέψεις σε μορφή "brain storm", δηλαδή ελληνιστί, όπως έρχονται...

Μακάρι να γίνουν όπως τα λες. Αλλα δυστυχώς έχουμε πολλούς καλοθελητάδες γείτονες που σε συντονισμό από τους Τούρκους μπορούν να μαζέψουν εύκολα π.χ. 1000 οπλισμένους τρελλάκηδες τσάμηδες στην περιοχή της Ηπειρου, 1000 σκοπιανούς στη Μακεδονία, 1000 τουρκόφρονες στην Θράκη, 1000 φανατικούς μουσουλμάνους σε Αθήνα, Θεσσαλονική, Πελοπόννησο κλπ και να δημιουργήσουν προβλήματα.

Τελικά όμως όλα θα είναι ζήτημα χρονισμού.
Οι αμερικανοί χρειάζονται τους Τούρκους για τον "έλεγχο" της Ρωσίας. Ο Πούτιν όμως είναι ήδη στριμωγμένος. Εαν λυθεί μέσα στον επόμενο χρόνο το Συριακό και το Ιρανικό, οι αμερικανοί με την αύξηση της δικής τους παραγωγής υδρογονανθράκων θα καταφέρουν να μειώσουν την τιμή τους διεθνώς και θα στραγγαλίσουν την οικονομία του Πούτιν οδηγώντας στην πτώση του και στην διαδοχή του από κάποιον "παγκοσμιοποιημένο" δισεκατομμυριούχο.

Τότε θα τελειώσει και ο ρόλος της Τουρκίας, τότε θα τελειώσουν και τα βάσανα τα δικά μας. Οι αμερικάνοι φυσικά και καταλαβαίνουν που το πάει ο τρελο-Ερντογκάν και ο βλάκας υπουργός εξωτερικών του. Ουδέποτε πρόκειται να αφήσουν να αναπτυχθεί μια νέα Οθωμανική αυτοκρατορία σε μια περιοχή χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, αφού τότε οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες της περιοχής θα είναι κομματιασμένες.

Εαν καταφέρουμε λοιπόν να κρατηθούμε "ακέραιοι" μέχρι και την πτώση Πούτιν δεν θα έχουμε τελικά προβλήματα. Εαν καταφέρουν οι Τούρκοι και εκκινήσουν "ζητήματα" πριν την πτώση Πούτιν τότε θα ζοριστούμε αρκετά αλλά θα τα καταφέρουμε.

Ζοριστούμε είναι η ακριβής έκφραση γιατί ο Ελληνικός στρατός, οι έφεδροι και ο λαός ανέκαθεν είχαν ακμαίο φρόνημα διαρκείας.

Σε άνταρτικο τύπου Συρίας, Λιβύης κλπ. το φρόνημα είναι καθοριστικό και αυτό φαίνεται να λείπει από το στρατό του Ασσαντ και παλαιότερα στο στρατό του μακαρίτη Καντάφι.

Ανώνυμος 20 Νοεμβρίου 2012 - 2:03:00 μ.μ. EET  

@Jack Daniels

φίλε είπα bmw ας το πω έτσι:
http://3.bp.blogspot.com/-VmHi1pFNLc0/T05L9FrckdI/AAAAAAAAPAY/F0p3wgE9x9Y/s640/santorini+beuatiful+place+greece+coolaristo+8.jpg

μπορεί εσύ και γω να μην έχουμε λεφτά αλλά υπάρχουν πολλοί που έχουν. δεν υπάρχει ιστορικό πλούσιας ή "πλούσιας" χώρας με εμφύλιο.

ούτε ισλαμιστής ξένος ούτε "ιδεολόγος" έλληνας θα κάνει κίνηση.

μηδενιστής

Ανώνυμος 20 Νοεμβρίου 2012 - 2:30:00 μ.μ. EET  

@ Jack Daniels 20 Νοεμβρίου 2012 11:24:00 π.μ.
Ο πούτιν όμως ως πρώην πράκτωρ δεν "μασάει"! και η πτώση που αναφέρετε δεν θα είναι και τόσο εύκολη --αν ποτέ συμβεί--γιαυτό και κάνει "τουμπεκί" με την κατάσταση στη Συρία και περιμένει! ποιός ξέρει τι έχουν συζητήσει με τον ομπάμα, τι ανταλλάγματα και υποσχέσεις έχουν δοθεί εκατέρωθεν, με αποτέλεσμα εδώ και αρκετό καιρό να έχει σταματήσει να εκδηλώνεται και στην κατάλληλη στιγμή να κάνει την κίνηση σαν έμπειρος παίκτης!

Γιάννης

TED 20 Νοεμβρίου 2012 - 4:29:00 μ.μ. EET  

@ μηδενιστή

δεν υπάρχει ιστορικό πλούσιας ή "πλούσιας" χώρας με εμφύλιο


Ο προ εμφυλίου (και πρό παλαιστινιακής παρουσίας) Λίβανος (με παρατσούκλι "Ελβετία της Μέσης Ανατολής"), τί ήταν;

Ανώνυμος 21 Νοεμβρίου 2012 - 1:47:00 π.μ. EET  

Bosanac

Ως άνθρωπος που έζησε στην ενωμένη Γιουγκοσλαβία μέχρι τις αρχές του '90, που γνώρισε, έφαγε, ήπιε, γλέντησε και συναναστράφηκε Σέρβους, Βόσνιους και Κροάτες, ορθοδόξους, καθολικούς και μουσουλμάνους, ως ζωντανός μάρτυρας της καθημερινότητας, των σχέσεων και της κατάστασης σε όλη τη Σερβία και τη Βοσνία, στο Βελιγράδι, στο Νόβι Σαντ, στο Σαράγιεβο, αλλά και στα χωριά (χριστιανικά, μουσουλμανικά και μικτά) των κοιλάδων του Ντρίνα και του Σάβα, σας εγγυώμαι οτι από τη μια μέρα στην άλλη ΟΛΑ μπορούν να αλλάξουν μεταξύ γειτόνων, φίλων και γνωστών. ΟΛΑ....

Ανώνυμος 21 Νοεμβρίου 2012 - 2:37:00 π.μ. EET  

@Bosanac

Αυτό έγινε στη Συρία με την κρίση. Διαβάζουμε συνεντεύξεις σύρων μουσουλμάνων που λένε ότι τόσα χρόνια δεν ήξεραν ούτε τους ενδιέφερε τι θρήσκευμα είναι οι γείτονες. Τώρα έτσι όπως έγιναν λένε ότι προσέχουν σε ποιον μιλάνε βάσει θρησκεύματος, κι ας είναι γείτονες 30 χρόνια.

Ανώνυμος 21 Νοεμβρίου 2012 - 10:06:00 π.μ. EET  

Φίλοι μου μου μιλάτε για 3 τεχνητά κράτη και τα 3 δημιούργημα του Α'ΠΠ που κατα τύχη ένα απο αυτά έβγαλε λεφτά το 50.
Ο Λίβανος φτιάχτηκε απο τους γάλλους σαν χριστιανικό κράτος (και σαν ζώνη εμπορίου σαν το χονγκ κονγκ). Την πάτησε το 67 όταν άνοιξε τα σύνορα και μπήκαν οι άραβες και ξεκίνησαν τα γεννητούρια. Θυμάται κανένας σήμερα οτι ήταν χριστιανοί κάποτε;
Η Συρία τα ίδια χάλια. Τεχνιτό κράτος εμπόδιο ανάμεσα στα αγγλικα υπεριορδανία, ιρακ, ισραήλ. Δεν είχε ποτέ λόγο ύπαρξης. Δεν ξέρουν οι ίδιοι γιατί διαφέρουν απο τους γείτονες στα ανατολικά και νότια. Η Γαλλική Ινδοκίνα της δύσης.

Τόσο στη συρία όσο και στο λίβανο δεν μιλάμε για εμφύλιο. Εμφύλιος είναι όταν έχουμε την ίδια φυλή. Άραβες, κούρδοι, "βυζαντινοί", τούρκοι, εβραίοι, ασσύριοι, αλλοδαποί δεν έκαναν ποτέ έθνος.
Τα κράτη αυτά φτιάχτηκαν στο διάλειμμα απο το απογευματινό brandy μεταξύ 2 διπλωματών.

Η Γιουγκοσλαβία ήταν άλλο ένα τερατούργημα του Α' ΠΠ. Έδωσαν σε μια μειοψηφία έλεγχο 10+ εθνοτήτων αναδημιουργώντας μια νοτιότερη αυστροουγγαρία. Η αυστροουγγαρία επέζησε όσο είχε δυνατούς αυτοκράτορες όπως όλα τα πολυεθνικά τερατουργήματα. Έσβησε δημιουργώντας τον ΑΠΠ. Η Γιουγκοσλαβία βγήκε απο τις στάχτες και επανέλαβε την συνταγή. Χρειάστηκε μόλις ένας ποδοσφαιρικός αγώνας και 2-3 βιβλία ιστορίας.
Είναι δυνατόν ποτέ να ξαναγίνει ελληνοτουρκικό κράτος; Όποιος λέει οτι δεν το έβλεπε είναι αγράμματος. Το μέγεθος των σφαγών το δείχνει. Δεν έχει επαναληφθεί απο τον 30ετή πόλεμο σφαγή επιπέδου ρουάντας στην ευρώπη. Οι ίδιοι γείτονες που έλεγαν καλημέρα χτες έμπαιναν στο απέναντι σπίτι με ματσέτα. Και καλά μετά οι δυτικοί απορούσαν πως και γιατί... Υποκρισία κάργα.

Η χώρα μας ούτε πολυεθνική είναι - όσο και να προσπαθούν να την κάνουν - ούτε φτιάχτηκε νύχτα. Η κύρια εθνότητα του 97% έχει 4,000 ιστορία, είναι μάνα του δυτικού πολιτισμού, της δυτικής κουλτούρας. Σε 4,000 χρόνια μπορεί να μας λένε κάτι άλλο, να πιστεύουμε στην θεά κάλι και να μας λένε τζετ λι αλλά θα υπάρχουμε. Κανένας άλλον πλην των εβραίων δεν μπορεί να το ισχυριστεί αυτό στη δύση.
Σενάρια για διασπάσει και λοιπά κουραφέξαλα φτιάχνουν οι ίδιοι που κονομάνε ΤΩΡΑ απο την εθνική αυτή καταστροφή. Στεφάνι στον κεμαλ, τσάντα LV, καγιεν με σημαία της "κρήτης", λογαριασμό στο isle of man και θέση υπουργού, γενικού γραμματέα ή προέδρου ΜΚΟ. Ξεχνάνε οτι στο μπαμ οι πρώτοι που θα πέσουν θα είναι αυτοί. Νομίζουν οι μλκς οτι δεν έχουν φάκελο...

μηδενιστής

Ανώνυμος 21 Νοεμβρίου 2012 - 1:48:00 μ.μ. EET  

"....Στεφάνι στον κεμαλ, τσάντα LV, καγιεν με σημαία της "κρήτης", λογαριασμό στο isle of man και θέση υπουργού, γενικού γραμματέα ή προέδρου ΜΚΟ. Ξεχνάνε οτι στο μπαμ οι πρώτοι που θα πέσουν θα είναι αυτοί. Νομίζουν οι μλκς οτι δεν έχουν φάκελο..."

είχες δεν είχες μας "έφτιαξες" πάλι!!!
εκείνο το:"... σημαία της "κρήτης",..." ΠΟΣΟΙ άραγε το γνωρίζουν;;;!!!
ομοίως και για τη Γιουγκοσλαβία!
ένα τερατούργημα που στα τελευταία του τίτο(δεκαετία του ΄70) ΠΟΛΛΟΙ "υποψιασμένοι" έγραφαν και συζητούσαν για την επικείμενη καταστροφή στην μετά τίτο εποχή, η οποία άργησε, είναι η αλήθεια, "πήρε όμως η μπάλα" χιλιάδες αθώους!!

Γιάννης


Ανώνυμος 21 Νοεμβρίου 2012 - 7:35:00 μ.μ. EET  

"Ύπαρξη στρατού ο οποίος έχει προκόψει - και έχει ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ γνώσεις - σε 2 πράγματα: αμυντικό ορεινό πόλεμο, αντιαντάρτικο.
Και μπορεί να βρίζω ΣΥΝΕΧΕΙΑ τον ΕΣ αλλά είμαι σίγουρος 100% οτι στις 2 αυτές αποστολές απλώς δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης ακόμα και με τον μπριζολοφάγο έφεδρο.

μηδενιστής"

Και είμαστε σίγουροι ότι όλη αυτή η γνώση του Ε.Σ. περί του Αντι-ανταρτικού αγώνα δεν "πέθανε" μαζί με τους αξιωματικούς του ΕΣ της εποχής του ελληνικού εμφυλίου? γιατί από τότε έχει να πολεμήσει ο ΕΣ αντάρτες (μαζί με κάτι αρχικές αποστολές εκκαθάρισης ανταρτών στην Κορέα στον τομέα ευθύνης του όταν ήταν ακόμη "φρέσκος" σε αυτο το είδος επιχειρήσεων) οι οποίοι αντάρτες του ΔΣΕ στο τέλος έπαψαν και να χρησιμοποιούν ανταρτικές τακτικές και θέλησαν να γίνουν τακτικός στρατός ενώ δεν είχαν τις υποδομές-εξοπλισμό-ανθρώπινο δυναμικό για αυτό το εγχείρημα! αν και αυτή είναι ερώτηση για τον Αρματιστή να μας πει αν όλη αυτή η γνώση καταγράφηκε και συνεχίζεται να διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές ή περνά στα "ψιλά" στην εποχή των "μικρότερων ικανότερων ευέλικτων αερομεταφερόμενων" ανοησιών κτλ

Πέτρος Κ.

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 21 Νοεμβρίου 2012 - 11:21:00 μ.μ. EET  

Ο μηδενιστής έχει δίκιο. Πιστεύετε ότι οι ρατσίσταροι Ευρωπαίοι θα ανέχονται τους - όπως και να το δούμε - υποανάπτυκτους και μεσαιωνικών αντιλήψεων ισλαμιστές στη χώρα τους αν δεν τους είχαν ανάγκη και αν δεν ήξεραν ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να τους απελάσουν/ξεφορτωθούν/"πείσουν" να φύγουν; Υπάρχει τεράστια παράδοση πογκρόμ και ξενηλασίας στην Ευρώπη. Πρόσφατα ο Σαρκοζύ ξεφορτώθηκε όλους τους Ρουμάνους Ρομά της χώρας του (και κάμποσους που δεν ήταν Ρουμάνοι. Οι Ναζί βρήκαν όλους τους Εβραίους στην Ευρώπη σε χρόνο μηδέν - οι ευρωπαϊκές χώρες κρατάνε λεπτομερή αρχεία...
Αν αποφασίσεις να ξεφορτωθείς κάποιους το κάνεις. Αν οι Τούρκοι στη Θράκη γίνουν πρόβλημα, θα αρκέσουν καμμιά 500αρια απελάσεις - πάντα εν μία νυκτί - και θα λυθεί το πρόβλημα. Το πολύ πολύ να μας καταδικάσει η Τουρκία, το Πακιστάν, καμμια συνιστώσα, η ΔΗΜΑΡ και καμμιά ΜΚΟ (αν απομείνει καμια με την κρίση). Ε, θα το αντέξουμε νομίζω.

Ανώνυμος 22 Νοεμβρίου 2012 - 12:09:00 π.μ. EET  

Η εξέλιξη του ελληνικού προβλήματος έναντι της Τουρκίας θα καθοριστεί μελλοντικά σε μεγάλο βαθμό κι από τις εξελίξεις στο Κουρδικό, εν προκειμένου των Κούρδων της Συρίας.

Όλες αυτές οι ομάδες κι όλα τα κέντρα που τις υποστηρίζουν είναι φαινομενικά σύμμαχοι έναντι του Μπααθικού καθεστώτος. Η Άγκυρα υποστηρίζεται από την Δύση για να οργανώσει και να υποστηρίξει τους ένοπλους αντάρτες, υποτίθεται το FSA. Αντικειμενικές δυσκολίες θέτουν το FSA αναποτελεσματικό κι ανίκανο για τον σκοπό της ανατροπής. Οι ομάδες εξτρεμιστών ισλαμιστών, που πρόθυμα εξυπηρετήθηκαν από Άγκυρα-Δύση κάνοντας τον μεσάζοντα του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας, στη πορεία απέκτησαν πρωταγωνιστικό ρόλο από κομπάρσοι που απλώς έδιναν ποιότητα με τον φανατισμό τους.

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει η Δύση μετά. Τα φονταμενταλιστικά κέντρα επιδιώκουν να εδραιωθεί κράτος στα δικά τους αυταρχικά πρότυπα βασισμένα στη Σαρία. Η Άγκυρα επιθυμεί να αναχαιτίσει την κουρδική προσπάθεια αυτονομίας και η Δύση εξοπλίζει αυτούς που θα πολεμήσει στο μέλλον.

Έτσι γίνονταν πάντα.

Γ.

Ανώνυμος 22 Νοεμβρίου 2012 - 10:40:00 π.μ. EET  

Η Συριακή Αεροπορία άρχισε να χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου, οι οποίες κανονικά απαγορεύονται...http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=masbzooKVus#!
Σημάδι απελπισίας ;

Ανώνυμος 22 Νοεμβρίου 2012 - 11:06:00 π.μ. EET  

@ φκμκ 21 Νοεμβρίου 2012 11:21:00 μ.μ.

"...Αν οι Τούρκοι στη Θράκη γίνουν πρόβλημα,θα αρκέσουν καμμιά 500αρια απελάσεις - πάντα εν μία νυκτί - και θα λυθεί το πρόβλημα..."

τελευταίως με εκπλήσσεις;;!! δηλ. ΤΩΡΑ οι τούρκοι δεν είναι πρόβλημα στη Θράκη;; και θα έχουμε τα "κότσια" να απελάσουμε εν μιά νυκτί έστω και καμιά 500αριά;;!!!!
εδώ τους πράκτορες που αλωνίζουν ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε "ζάφτι"!! και θα προβούμε σε απελάσεις;;;!!
μήπως αναφέρεσαι σε άλλη χώρα;;;!!!!
φιλικά
Γιάννης

Ανώνυμος 22 Νοεμβρίου 2012 - 12:02:00 μ.μ. EET  

Ο/Η Ανώνυμος είπε...
Η Συριακή Αεροπορία άρχισε να χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου, οι οποίες κανονικά απαγορεύονται...http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=masbzooKVus#!
Σημάδι απελπισίας ;

Μπορεί απλώς σημάδι έλλειψης των κατάλληλων βομβών-υποπυρομαχικών, μην ξεχνάμε ότι η σύγκρουση πλέον μετρά πολλούς μήνες και μια αεροπορία μπορεί να καταναλώσει πολύ γρήγορα τα ελλειπή? αποθέματα και χρησιμοποιούν ότι έχουν ή απλώς προσπαθούν να μειώσουν το ηθικό των ανταρτών. και η δική μας ΠΑ θα μπορούσε σε ένα πόλεμο να εξαντλήσει κάπου 5000 βόμβες σε λιγότερο από 10 μέρες.
αλήθεια πότε απαγορεύτηκε ο λευκός φώσφορος? στα μέσα του 90 στα άρματα μας προβλεπόταν φόρτος μερικών βλημάτων λευκού φωσφόρου για καταστροφή μη θωρακισμένων οχημάτων ή κατάδειξη στόχου

Πέτρος Κ.

Mithridates 4 Δεκεμβρίου 2012 - 4:03:00 μ.μ. EET  

Ηeads up se Avramo + Delave: Paixte to xarti toy FSA opote h Toyrkia anaferetai se PKK kai "tromokratikes organwseis". Den einai da ki pyrhnikh fysikh, ligo nionio 8elei!!!

Ανώνυμος 5 Δεκεμβρίου 2012 - 10:16:00 π.μ. EET  

Posted 2 days ago

Gruesome footage has emerged apparently showing Syrian rebels executing loyalists while their victims pleaded for their lives. One of the gunmen is heard referencing an al-Qaeda-linked group behind several terrorist attacks in Syria.

http://www.military.com/video/operations-and-strategy/warfare/fsa-executes-assad-loyalists/2008245701001/

Posted 5 days ago

Location: Deraa - Syria -- Victim: Unknown -- Perpetrator: FSA -- Original video released by FSA titled "this is the end of pro-gov " on YT.

http://www.military.com/video/operations-and-strategy/warfare/fsa-executes-unarmed-man/2000875130001/

Ανώνυμος 27 Φεβρουαρίου 2013 - 6:39:00 μ.μ. EET  

Η περίπτωση της Συρίας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχει μια εφαρμογή στην Ελλάδα. Το γεγονός όμως πως στην Ελλάδα καμία αρχή δεν γνωρίζει ακριβώς τι, που και ποιος είναι αρκετό για να δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα κάποια στιγμή. Ας μην ζούμε στον κόσμο της σοκολάτας.
Ο επιτιθέμενος έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως μια Τουρκία που το παίζει προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων μπορεί άνετα να στρατολογήσει μερικούς από τους ισλαμιστές που υπάρχουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσει χάος όπου και όταν αυτή κρίνει. Προβοκάτσια, δολιοφθορά ή αντάρτικο πόλεων μπορεί να δημιουργήσει ασύμμετρη απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες φυσικά είναι σε θέση να γνωρίζουν και να μονιτοράρουν πιθανούς πυρήνες και να προλάβουν μια τέτοια εξέλιξη πριν ακόμα εκδηλωθεί.
Το σκηνικό με το "σκισμένο" κοράνι στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια, ήταν ένα άριστο παράδειγμα διαχείρισης περιστατικού μικρής κλίμακος που σίγουρα έδωσε αρκετά στοιχεία στις αρχές για το τι μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί σε κάποια άλλη περίπτωση.
Το σίγουρο όμως είναι πως η εθνική ασφάλεια είναι ζήτημα όλων μας και σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ορθάνοιχτα και να αναφέρουμε περίεργα γεγονότα ή κινήσεις που διαδραματίζονται κοντά μας (πολύ περισσότερο αν βρισκόμαστε κοντά σε στρατηγικής σημασίας περιοχές). Μια πληροφορία δεν πρέπει να την κρίνουμε ούτε να την παραμελούμε διότι κανείς μας δεν είναι σε θέση να την αξιολογήσει και να την αξιοποιήσει. Αυτό μπορούν να το κάνουν οι ειδικοί οι οποίοι μπορούν να αξιολογήσουν να επιβεβαιώσουν και να αξιοποιήσουν της πληροφορίες που λαμβάνουν από διαφορετικά κανάλια.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP