Ο αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Κ. Χρηστίδης μιλάει για τις περικοπές στις ένοπλες δυνάμεις

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Toν προβληματισμό του για  τις μειώσεις στα κονδύλια για τις ένοπλες δυνάμεις εκφράζει ο αρχηγός ΓΕΝ σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Π.Καρβουνόπουλο, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News. O αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης κάνει λόγο για "δυσβάστακτες και δυσανάλογες περικοπές στις Ε.Δ", ζητά διατήρηση των πάγιων οδοιπορικών ως αντιστάθμισμα για τις υπερωρίες που δεν λαμβάνουν οι στρατιωτικοί και την καταβολή ημερήσιας αποζημίωσης στα 3/3 στο προσωπικό των πλοίων του Στόλου. Ο κ. Χρηστίδης δηλώνει ότι ο "κυβερνήτης δεν εγκαταλείπει ποτέ το πλοίο και το πλήρωμά του την ώρα της μάχης" στην ερώτηση γιατί δεν παραιτείται, αν και μεταξύ άλλων, περιγράφοντας τα καθήκοντα του αρχηγού, λέει πως "είναι έτοιμος να παραιτηθεί, θέτοντας το συμφέρον του έθνους και του Πολεμικού Ναυτικού, πάνω από τον εαυτό του".

-Εκφράσατε με έγγραφό σας την ανησυχία σας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ για όσα λέγονται και γράφονται για το εφάπαξ του προσωπικού. Είναι η πρώτη επί της ουσίας αντίδραση Αρχηγού Γενικού Επιτελείου μέσα στα θεσμικά όρια βέβαια. Γιατί κάνατε αυτή τη κίνηση;

Α/ΓΕΝ:
"Η πλειονότητα του προσωπικού του ΠΝ προσέφερε και προσφέρει, κυρίως από αγάπη για το Ναυτικό μας και την Πατρίδα, πολλές φορές εις βάρος των οικογενειακών και προσωπικών υποχρεώσεων. Για στελέχη που συνεχίζουν και προσφέρουν από αγάπη και υπευθυνότητα και επιδεικνύουν υψηλότατο αίσθημα ευθύνης, θα ήταν άδικο να μειωθούν οι κόποι ζωής, την ίδια στιγμή που άλλοι συνάδελφοι τους, που έλαβαν την απόφαση και αποστρατεύτηκαν, έχουν ήδη λάβει το σύνολο του εφάπαξ, το οποίο βέβαια και αυτοί δικαιούνταν. Η κίνηση μου λοιπόν αυτή ήρθε ως απλός σεβασμός και ηθική υποχρέωση στον μόχθο των στελεχών του ΠΝ, καθώς πρέπει το εν λόγω προσωπικό να το εμπνεύσω και να το πείσω για την άριστη προπαρασκευή του ΠΝ προς πόλεμο και τη διατήρηση του αξιόμαχου, ανεξάρτητα του πόσο δυσβάσταχτα οικογενειακά προβλήματα τους δημιουργεί η οικονομική κρίση".

-Οι περικοπές που έχουν υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια οι στρατιωτικοί είναι ασύλληπτες. Και υπάρχει το παράπονο ότι σ αυτά τα τρία χρόνια οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΕΔ επέλεξαν δημοσίως τουλάχιστον να μην εκφράσουν τους προβληματισμούς τους. Σε άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βρετανία, είδαμε και ακούσαμε τους Αρχηγούς να επισημαίνουν στην κυβέρνηση τις επιπτώσεις των περικοπών. Παρακαλώ για το σχόλιο σας. Επίσης, υπάρχουν κάποιες σκέψεις, κάποια μέτρα που θα μπορούσαν αν εφαρμοστούν να "ανακουφίσουν" το προσωπικό από τις συνέπειες των περικοπών;

Α/ΓΕΝ:
Όντως οι περικοπές που έχουν ήδη υποστεί οι στρατιωτικοί είναι μεγάλες. Βέβαια, ακολουθούν και έτερες, ακόμα μεγαλύτερες. Η σημερινή εποχή είναι δύσκολη για όλους μας. Η Πατρίδα μας ευρίσκεται σε δύσκολη θέση και όλοι οι Έλληνες υποφέρουν οικονομικά. Επομένως, από τα οικονομικά μέτρα δεν μπορεί να εξαιρεθεί το προσωπικό του ΠΝ. Το θέμα είναι τα μέτρα να είναι δίκαια.

Γνωρίζω ότι είναι δυσβάστακτα για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι και δυσανάλογα. Καταρχάς, να σας αναφέρω ότι η στρατιωτική Ηγεσία κατ' επανάληψη έχει διατυπώσει, θεσμικά και αρμοδίως, τους προβληματισμούς της για τις πάσης φύσεως μειώσεις επί των αποδοχών και των προϋπολογισμών των Γενικών Επιτελείων.

Όσο αφορά σε μέτρα που θα μπορούσαν αν εφαρμοστούν να "ανακουφίσουν" το προσωπικό από τις συνέπειες των περικοπών, μπορώ να σταθώ σε πολλά παραδείγματα αλλά θα αναφέρω μόνο δύο.

Όλα ανεξαιρέτως τα Υπουργεία έχουν θεσμοθετήσει και κατοχυρώσει πληρωμές των υπερωριών και εργασίας πέραν του πενθημέρου. Σε ότι αφορά στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό είχε την μορφή επιδόματος ως πάγια οδοιπορικά. Τυχόν κατάργηση των παγίων οδοιπορικών θεωρώ ότι δεν είναι ηθικά δίκαιο, ενώ είναι ηθικά νόμιμη και δίκαιη η θεσμοθέτησή τους, στην ίδια ακριβώς λογική που είναι θεσμοθετημένα για τα Σώματα Ασφαλείας.

Θεωρώ ότι η διατήρηση των παγίων οδοιπορικών είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Να σας τονίσω ότι πολλά στελέχη εργάζονται πολύ πέραν του ωραρίου, χωρίς να έχουν ποτέ εισπράξει ένα ευρώ παραπάνω ή παλαιότερα μία δραχμή.

Επιπρόσθετα, την καταβολή της ημερήσιας αποζημίωσης στα 3/3 αντί για 2/3 στο προσωπικό των πλοίων του Στόλου, που πλέουν μερόνυχτα για την φύλαξη των ανατολικών μας συνόρων, θεωρώ ηθικά επιβεβλημένη, καθόσον καλύπτεται μέσα από τον μειωμένο λειτουργικό προϋπολογισμό του Ναυτικού και είναι ένα μικρό συμβολικό ποσό που έχει εγκριθεί από την Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και εκκρεμεί η έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Θα ήθελα να σας αναφέρω ότι είναι διαφορετικό πράγμα να είναι κάποιος 10 ημέρες εν πλω, μακριά από το σπίτι και την οικογένεια του, και διαφορετικό να επιστρέφει κάθε ημέρα στις 10 το βράδυ στο σπίτι του. Δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο ανθρώπινος παράγοντας και ότι διοικούμε μέσω ανθρωποκεντρικής διοίκησης. Πρέπει να το κάνουμε και πράξη.

- Όλο αυτό το διάστημα που οι περικοπές αποτελούν το κύριο θέμα προβληματισμού των στελεχών και του προσωπικού, ακούγονται απόψεις που υποστηρίζουν ότι οι Αρχηγοί, ειδικά στο τελευταίο πακέτο μέτρων το οποίο έπληξε τις ΕΔ , θα έπρεπε να εξετάσουν ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησης; Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό;

Α/ΓΕΝ:
Οι Αρχηγοί υπηρετούν το έθνος, σέβονται και τιμούν τις παραδόσεις. Λειτουργούν ως οφειλέτες του έθνους, δεν κρατούν καρέκλα και σφραγίδα για να επιβληθούν, αλλά για να προσφέρουν. Ασκούν βίο φιλόπατρι, έντιμο, έμπονο και ασκητικό. Ο Αρχηγός δεν μετράει τι έπραξε, αλλά τι έχει μπροστά του να πράξει, διότι ο δρόμος μπροστά του δεν έχει τέρμα, συνεχώς επεκτείνεται, εξασφαλίζει την κατανόηση του εθνικού συμφέροντος και των προτεραιοτήτων του από τους υφισταμένους του.

Ο Αρχηγός καλείται να αφήσει πρότυπα συμπεριφοράς προς τους νεότερους , οι οποίοι τον θέλουν ειλικρινή, συνεπή συνετό και αποφασιστικό, με θάρρος της γνώμης, ασυμβίβαστο και πάντα έτοιμο να αναλάβει προσωπική θυσία έναντι του γενικού καλού. Ο Αρχηγός αναγνωρίζει και επαινεί το ήθος, την αρετή, την φρόνηση και την γνώση των στελεχών, προωθεί την αξιοκρατία και ταυτόχρονα κτυπάει τη ραθυμία, την αδιαφορία, την άγνοια και τα παραπτώματα. Επομένως, είναι έτοιμος να παραιτηθεί θέτοντας το συμφέρον του Έθνους και του Πολεμικού Ναυτικού πάνω από τον εαυτό του. Δεν συμβιβάζεται σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος, ηθικής, προσωπικού κύρους και Ναυτικών Παραδόσεων.

Η τιμή του όπλου ανήκει στον Αρχηγό του άρα καθοριστικό κριτήριο στην απόφασή του είναι και τα ερωτήματα: «Τι επιβάλει το χρέος έναντι του ΠΝ και των στελεχών του; Παραίτηση η παραμονή;» «Πιστεύει ο Αρχηγός ότι με την επιλογή ή μη παραίτησης θα συνεχίσει την προσφορά του στο ΠΝ και ότι η προσφορά του θα είναι μεγαλύτερη με την παραίτηση του;» Το δίλημμα λοιπόν είναι υπαρκτό και η απόφαση γνωστή. Το προσωπικό του ΠΝ διαπαιδαγωγείται με τη βασική αρχή ότι ο Κυβερνήτης δεν εγκαταλείπει ποτέ το πλοίο και το πλήρωμα του την ώρα της μάχης.

-Οι περικοπές που έχουν γίνει έχουν επηρεάσει την επιχειρησιακή μας ικανότητα; Ρωτάω γιατί οι πολίτες ακούνε τους πολιτικούς να λένε ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση, αλλά ανησυχούν.

Α/ΓΕΝ:
Το ΠΝ επί του παρόντος διατηρεί την επιχειρησιακή του ικανότητα. Όμως, περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού, με αναπόφευκτα συνεπακόλουθα τη μείωση της επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως και τη δυσκολία συντήρησης και αναβάθμισης του υπάρχοντος υλικού, δεν μπορεί παρά να την επηρεάσει μεσο-μακροπρόθεσμα. Τα στελέχη του ΠΝ έχουμε δεσμευτεί δια όρκου να εξαντλήσουμε τα όρια της φυσικής, ψυχικής και πνευματικής αντοχής στην εκτέλεση της αποστολής μας με χρήση των μέσων που μας διαθέτει η πατρίδα μας διότι αυτό συμβαδίζει με το χρέος μας και τις ναυτικές παραδόσεις.

Ως Αρχηγός ΓΕΝ, στο δημοκρατικό όπλο που υπηρετώ και έχω την τιμή να προΐσταμαι, είμαι υποχρεωμένος να αποδεχτώ την πολιτική εντολή να προπαρασκευάσω το ΠΝ για ανάληψη αποστολών και επιχειρήσεων με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού και υλικού.

Σε ότι αφορά το αξιόμαχο, όπως επιβεβαιώνει η ιστορία του, το ΠΝ δεν κάμπτεται ενώπιον των δυσμενών συσχετισμών, εμφορείται από δημοκρατικό και επιθετικό πνεύμα και εμπνέεται από την ναυτική παράδοση. Η παρουσία του ΠΝ είναι σεβαστή στην Μεσόγειο, ενώ παγκοσμίως είναι παραδεκτή η ναυτοσύνη του.

Εν κατακλείδι, το αξιόμαχο στην ουσία στηρίζεται στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, στο ηθικό των στελεχών του και στην αξιοκρατία. Η μείωση του λειτουργικού προϋπολογισμού του Ναυτικού, που είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του και την «αναδιάταξη» του Στόλου, θέματα τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Το ΠΝ τα τελευταία χρόνια κατέβαλε μία μεγάλη προσπάθεια για να ισοσκελίσει την οικονομική του λειτουργία και να συμβάλει στην αποφυγή δημιουργίας χρεών. Η προσπάθειααυτή περαιτέρω μείωσης του λειτουργικού μας κόστους συνεχίζεται με παροπλισμό παλαιών πλοίων και με λήψη ακόμη και επαχθών μέτρων όπως η μείωση ασκήσεων και αποστολών. Παράλληλα, τα πληρώματα μας έχουν αυξήσει την αυτοεπισκευαστική τους ικανότητα και καρτερικά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και περαιτέρω ευθύνες για τη διαχείριση των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Όμως, για να διατηρηθεί το αξιόμαχο απαιτείται επιχειρησιακή εκπαίδευση. Τα πληρώματα των πλοίων και οι επιτελείς των θαλάμων επιχειρήσεων χρειάζονται σκληρή, παρατεταμένη εκπαίδευση εν πλω προκειμένου να εξασφαλίζεται η υψηλή ετοιμότητα, η αυτοπεποίθηση και το αναγκαίο ηθικό στην αντιμετώπιση των πραγματικών καταστάσεων.

Τα παραπάνω προϋποθέτουν εξασφάλιση οικονομικών πόρων τουλάχιστον στους τομείς προμήθειας καυσίμων και ανταλλακτικών.Πολλαπλασιαστής της ισχύος μας και απάντηση στη έλλειψη ποσότητας είναι η ποιότητα και το ηθικό του προσωπικού. Αυτά προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού. Πιστεύω ότι τα στελέχη μας ανταποκρίνονται και διατηρούν υψηλό φρόνημα.

Στο προσωπικό μας βασίζουμε τα πάντα.
Άλλωστε τα ακόλουθα λόγια του Ναυάρχου Κουντουριώτη δεν σταματούν να μας καθοδηγούν: «Εγώ κύριε Πρόεδρε δεν καταγίνομαι με το χι συν ψι και τας γωνίας αποκλίσεως. Ξεύρω να πω ένα πράγμα. Καράβια άνευ ικανού εμψύχου υλικού, είναι μόλυβδος βαρύς βυθιζόμενος εντός ύδατος. Σας διαβεβαιώ ότι με τα καράβια που έχομε θα κάμουμε καλά τη δουλειά μας».

-Μέσα σ'αυτή τη θύελλα που βιώνουμε, η ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολική Μεσογείου κυριολεκτικά βράζει. Και το ΠΝ έχει να παίξει σ αυτή τη περιοχή πολύ σημαντικό ρόλο. Ανησυχείτε για τις εξελίξεις στη "γειτονιά" μας;

Α/ΓΕΝ:
Οπωσδήποτε. Κάθε πρόκληση όμως είναι και μία ευκαιρία. Μην ξεχνάτε ότι η κύρια περιοχή που επιχειρούμε ποτέ δεν ήταν ήρεμη. Πιστεύω ότι την παρούσα περίοδο, αλλά και την επόμενη δεκαετία, αναδύονται νέες προκλήσεις για τις οποίες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να έχουμε λύσεις εκ των προτέρων. Με την παραδοσιακή πρόκληση να είναι παρούσα, με τις ενεργειακές οδούς με τις νέες στρατηγικές συμμαχίες που αναπτύσσονται στην περιοχή, αλλά και με την αστάθεια που παρουσιάζουν ορισμένα κράτη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο ρόλος της Ελλάδας γίνεται ολοένα και πιο κομβικός. Το Πολεμικό Ναυτικό αποτελεί ισχυρότατο όπλο στις επιταγές της Κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού, με αποτρεπτική ισχύ έναντι της εχθρικής επιβουλής, καθώς και ικανό πρεσβευτή της Ελλάδας στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή.Στηρίζουμε την αμυντική πολιτική της Ελλάδας.

-Φέτος εορτάζουμε τα 100 χρόνια των Βαλκανικών πολέμων. Το Πολεμικό Ναυτικό, αποτέλεσε το ισχυρό χαρτί στα χέρια του τότε Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο όχι μόνο για την είσοδο της χώρας μας στη Βαλκανική Συμμαχία, αλλά και για την απελευθέρωση της χώρας από τον Οθωμανικό ζυγό. Το ΠΝ τιμά τους ήρωες του με σεμνότητα και σεβασμό. Ποιό είναι το μήνυμα σας επ' ευκαιρία του εορτασμού των Βαλκανικών πολέμων?

Α/ΓΕΝ: Διαχρονικά - από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα - το Πολεμικό μας Ναυτικό προασπίζει τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η σημερινή εποχή μοιάζει σε πολλά με αυτή προ των Βαλκανικών Πολέμων. Λίγο πριν από την έκρηξη των Βαλκανικών Πολέμων, η χώρα μας βρισκόταν σε δύσκολη θέση στο διεθνή περίγυρο και σε δεινή οικονομική θέση. Όμως, λαός, στρατιωτικοί και πολιτεία, καθοδηγούμενοι από τη χαρισματική ηγεσία του Ελευθερίου Βενιζέλου, ύψωσαν το ανάστημά τους και έγιναν ένα, μπροστά στις προκλήσεις της εποχής. Από το Αιγαίο των Βαλκανικών Πολέμων ξεπρόβαλαν οι παραδοσιακές αξίες του Πολεμικού Ναυτικού, το δημοκρατικό πνεύμα, η ναυτοσύνη, η ορμητικότητα, η ανδρεία, η ψυχική δύναμη, η επινοητικότητα, η πρωτοπορία και η πρωτοβουλία. Αξίες που είναι ιερές για εμάς τους σύγχρονους.

Σήμερα, ένα αιώνα μετά, μία νέα περίοδος αρχίζει για την Ελλάδα, που κινητοποιώντας τις δυνάμεις της πρέπει, όχι μόνο απλά να αγωνιστεί αλλά να κερδίσει το μέλλον της. Τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου προς τον Ναύαρχο Κουντουριώτη «Η πατρίς αξιοί από υμάς όχι απλώς να αποθάνετε υπέρ αυτής. Αυτό θα ήταν το ολιγότερο. Άξιοι να νικήσετε. Και θα νικήσετε. Είμαι υπερβέβαιος» πρέπει να γίνουν συνείδηση του κάθε Έλληνα. Έτσι θα φανούμε κι εμείς αντάξιοι των ηρώων των Βαλκανικών Πολέμων και της γενιάς εκείνης των Ελλήνων, που έβλεπε την πατρίδα της με υπερηφάνεια και ήταν έτοιμη να θυσιαστεί για την ελευθερία της.

Από τη θέση μου σας διαβεβαιώνω ότι αν απαιτηθεί, πέρα από κάθε αντιξοότητα, το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, θα αγωνιστεί με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση για να υπερασπίσει την ακεραιότητα της πατρίδας μας, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Real News

13 σχόλια:

Αρματιστής 25 Νοεμβρίου 2012 - 3:43:00 μ.μ. EET  

Λόγος Λακωνικό, καθαρός, μεστός, απόλυτος και σαφής αναφορικά με την επιχειρησιακή ικανότητα ...

Ανώνυμος 25 Νοεμβρίου 2012 - 8:32:00 μ.μ. EET  

και ενώ ο Αρχηγός μιλάει και εκθέτει την ΩΜΗ πραγματικότητα, ο κ..λοσβουγγάριος άδωνις λοιδωρεί και κατηγορεί ότι οι ΕΔ δεν συμπαραστέκονται στην κυβέρνηση, οι ένστολοι είναι οι λιγότερο αδικημένοι σε σχέση με άλλους δ.υ. και ο σαμαράς έχει υποσχεθεί μόλις φτιάξουν τα πράγματα (χαχαχα!! μηδενιστή που είσαι;;;)θα είναι από τους ΠΡΩΤΟΥΣ που θα αποζημιωθούν!!!
θέλει; ναι ή όχι; να του βάλει κάποιος το ρόλεξ στο "αυτί";;!!!

Γιάννης

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 25 Νοεμβρίου 2012 - 10:20:00 μ.μ. EET  

Εγώ αντίθετα Γιάννη πολύ τα χαίρομαι τα όσα λένε Άδωνις και Σια γιατί το κόμμα του Καρατζαπαίρνη πολλοί στρατιωτικοί το στήριζαν με χίλια και ειδικότερα τους πλασιέ βιβλίων - ξέρω και συγκεκριμένα για τον Βελόπουλο.

Ανώνυμος 25 Νοεμβρίου 2012 - 10:31:00 μ.μ. EET  

Ουδείς δεν επιθυμεί μείωση της μαχητικής ισχύος των ΕΔ της χώρας, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί συνδέεται αυτή με τις απολαβές και τα εφάπαξ των στελεχών.
Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι οι απολαβές των εν ενεργεία στελεχών μειώθηκαν λιγότερο απ' ότι άλλων κατηγοριών εργαζομένων ;
Η μέγιστη κατάντια και δυστηχία αυτής της χώρας υπήρξε το ότι το δυναμικότερο κομμάτι της, η νεολαία, είχε σαν κύριο στόχο της την εισαγωγή σε στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές και ονειρεύοταν το δημοσιοϋπαλληλίκι, αντί να στραφεί προς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, τις επιχειρήσεις και την νεωτερικότητα.
Το κράτος χρεωκόπησε, δεν μπορεί να δίνει πλέον υψηλές αμοιβές στους υπαλλήλους του, ας γίνονται στρατιωτικοί (και εν προκειμένω στελέχη του ΠΝ) μόνο αυτοί που το επιθυμούν.
Δυστυχώς επιστροφή στην προτεραία κατάσταση δεν γίνεται να υπάρξει στο ορατό μέλλον.
Το ΠΝ και οι ΕΔ καλούνται να λειτουργήσουν με αυτές τις συνθήκες.

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2012 - 10:19:00 π.μ. EET  

@ Ανώνυμος 25 Νοεμβρίου 2012 10:31:00 μ.μ.

"...αντί να στραφεί προς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, τις επιχειρήσεις και την νεωτερικότητα..."

Αγαπητέ φίλε, ο "υγιής" ιδιωτικός τομέας που τον εκθειάζουν "θεοί και δαίμονες" γνωρίζεις τι λέει;
" ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΦΤΩΧΕ ΜΗ ΓΙΝΩ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ!!!"
"κολλάω" ένσημα από το ΄77 σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Το ιαπωνικό θαύμα των εταιρειών που βασίζεται στην αρχή "από τον παππού στον εγγονό" ΕΔΩ δεν υπαρχει!! ΕΔΩ σου λέει "αυτά είναι, ζήσε όπως-όπως και να ξέρεις ΟΥΔΕΙΣ αναντικατάστατος!!!"
γιαυτό η νεολαία προτιμάει στρατό και αστυνομία για κάτι ΣΙΓΟΥΡΟ και όχι να ΜΑΤΩΝΕΙΣ ώρες ατελείωτες για να ταΐζεις τα βλαστάρια των "αφεντικών" που την κάνουν κοπάνα από κάθε υποχρέωση προς την πατρίδα τους! θέλεις από το στρατό, από φορολογικές υποχρεώσεις, συμμετοχή στα κοινά και ΟΛΑ αυτά βέβαια με τις αβάντες των "κυβερνόντων"!! πήγαν να ψηφίσουν για τους εφοπλιστές νόμο οικειοθελούς!!! εισφοράς στο κράτος! έγραψαν ότι έκαναν πίσω. ΑΝ είναι δυνατόν όταν σήμερα διαβάζουμε ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο "πανε" περίπατο ελαφρύνσεις για όσους έχουν ένα μισθό της πείνας, παιδιά, στεγαστικό δάνειο κ.λπ.!!! τέτοια ξεφτίλα, ενώ για τους έχοντες πάλι "μια από τα ίδια"! αλλά ξέχασα, αυτοί θα ρίξουν χρήμα στην αγορά και θα τονωθεί η οικονομία!!!
συνεπώς, μη νομίζουμε ότι θα σωθούμε ΜΟΝΟ από τον ιδιωτικό τομέα.

Γιάννης

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2012 - 6:10:00 μ.μ. EET  

Καλησπέρα σας. Πριν λίγες ημέρες , και αναφορικά με μια δημοσίευση που αφορρούσε το αξιόμαχο των ΕΔ, απο έναν υποστράτηγο Ε.Α δεν με απατά η μνήμη μου είχα κανει κάποια σχόλια. Ως κεραυνός εν αιθρία μετά απο λίγες ημέρες γνωστοποιήθηκε η συνεντευξη, καθώς και η αλληλογραφία του Α/ΓΕΝ με την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ, πάνω στο θέμα των περικοπών. Αρχικά θα ήθελα να εξάρω την κίνηση του Α/ΓΕΝ, που τουλάχιστον απέκτησε το θαρρός και όντας εν ενεργεία αρχηγός αποφάσισε να πεί την γνώμη του δημοσίως. Επίσης αυτή η κίνηση του έχει χαρακτηρισθεί απο πολλούς (που δεν είχαν ποτέ το ίδιο θάρρος) ως ατόπημα , δεδομένου του ότι τρόπον τινά άφησε έκθετο (λένε) τον Α/ΓΕΕΘΑ που Θεωριτικά ήταν δική του ευθύνη να προβεί σε μιά αντιστοιχη ενέργεια.Ομως αυτός ..τιτιβίζει... οπότε και ο γενειοφόρος Ναύαρχος ορθώς έπραξε και δεν ασχολήθηκε με τα του ...τυπικού της ηγεσίας. Στο προκείμενο. Επειδή στον απόηχο της συνέντευξης έχουν ειπωθεί πολλά. Ας πω κι εγώ μερικά πράγματα. Πρώτα απ όλα τα στελέχη των ΕΔ παράγουν έργο -δυστυχώς- αόρατο - από πολλούς. όλοι όσοι έχουν μολύβι και χαρτί στα χέρια τους κάνοντας λογαριασμούς για το πόσα έχουν μειωθεί, και αν έχουν ευεργετηθεί η αδικηθει λιγοτερο τα στελεχη των ΕΔ , ας σκεφτούν ότι τοπικές οικονομίες συντηρούνται απο αυτά . Θέλτε να μιλήσουμε για εργασιακές συνθήκες και αποζημειώσεις . Ας ψάξουν να βρούν πότε ένας ΔΕΚΑΝΈΑΣ,ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ,ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ επιδοτήθηκε με επιδομα εγκαιρης προσελευσης (όχι πως ζήτησαν ποτέ η θέλησαν ποτέ τα στελέχη των ΕΔ κάτι τέτοιο). Ποτέ.Γιατί? μα μα γιατι τον καιρο που μοιραζοντουσαν λεφτα σε μορφη αυξησεων για να κερδηθουν εκλογικες αναμετρησεις αμφιβολου αποτελεσματος, αυτοι οι άνθρωποι έπρεπε να βάλουν ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ έτσι τους ελεγαν. Πότε ενα στελεχος πληρωθηκε νυχτερινο συμφωνα με τον νομο και αργια συμφωνα με το νομο. Αν βαλει κατω κανεις τα νουμερα μονο με 4 υπηρεσιες κυριακη ημερα και τα νυχτερινα βγαινει μισος μισθος. Αντ'αυτου 0.33 την ώρα και πολλά είναι. Αυτα για όσους ομιλούν περί εύνοιας. Παμε στα επιχηρεσιακα. Δηλαδή τι πρέπει να κάνει ο άνθρωπος ( ο Α/ΓΕΝ) για να τους αρέσει. Να κάτσει να βλέπει καραβια χωρις πετέλαια ανταλλακτικα τροφιμα (σε λιγο ετσι οπως το πανε) κκαι να μην πει κουβέντα. Και όταν βλέπει ότι ο καθένας στο υπουργείο του (πολιτικός εννοώ) κάνει δημόσιες σχέσεις να κάνει πάλι τον χαζό ? Ευτυχώς ο Ναύαρχος με όλες τις παραξενιές του είναι σοβαρος και καλιεργημένος άνθρωπος και δεν συμπλέει. Τέλος , είναι καιρός οι ελληνες πολίτες να μάθουν ορισμένα πράγματα εκ των έσσω . Αυτά είχα να πώ σας χαιρετώ
Νίκος Ε.Ε στέλεχος.

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2012 - 6:29:00 μ.μ. EET  

Ωραία να μην κανουμε ακραίες περικοπε΄ς στις Ενοπλες δυνάμεις.
ΑΛΛΑ. Είναι δυνατόν να συνεχιζεται (???) να δυναται να παίρνει κανείς συνταξη στα 45 με συνταξη άνω των 1200 και μπολικο εφαπαξ?
Βλέπω γύρω μου τετοιες καταστάσεις και τρελαινομαι. Εκτός και αν μου είπαν ψεμματα οι .....συνταξιοδοτούμενοι ή η συγγενείς τους

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2012 - 6:59:00 μ.μ. EET  

Φιλτατε..στα 25 χρονια ο στρατιωτικος καταβαλει περιπου ...4000 ευρω ετησιως για κρατησεις συνταξεως . ΣΤΑ 25 χρονια περνει ενα εφαπαξ περιπου 49000 ευρω πλεον και μια συνταξη στα 1200 (συνταξη+ μετοχικα ταμεια) παρε εσυ 100.000 ευρω βαλτα σε μια τραπεζα ..και μετα απο 25 χρονια πες μου ποσα θα ειναι. Για να ξερουμε και τι λεμε....οταν μετραμε τα ποσα παιρνει. Στα 45 λοιπον ..ναι στα 45 γιατι στα 45 φιλτατε εισαι στις 4 ακρες της ελλαδας ...και τα βαζεις κατω ...μετρας και βλεπεις οτι νοικιαζεις πληρωνεις εισητηρια τηλεφωνα φαγητο τα παντα με 23 % τι σου μενει ?? οτι μενει και στον αλλον που εβαλε μεσο ..και επιασε δουλεια στη δεη του τοπου του, την εφορια την τραπεζα , τον δημο, την νομαρχια. Ολοι αυτοι δεν φευγουν ποτε στα 25 ... γιατι ? γιατι ειναι στον τοπο τους και δεν ξερουν ουτε απο χιονια, ουτε απο κυμματα, ουτε απο αερηδες ουτε απο υγρασιες....

Ανώνυμος 26 Νοεμβρίου 2012 - 9:25:00 μ.μ. EET  

μιλάτε ακόμη για τις περικοπές για όλους και περισσότερο γιαυτούς που δεν βλέπουν οικογένεια, παιδιά και ΥΓΕΙΑ σχεδόν στο σύνολο της στρατιωτικής τους καριέρας;! ο φίλτατος Αρματιστής που παραλίγο να ...από την καρδιά του, το 'επαθε από την καλοζωΐα;;!!
διαβάστε λοιπόν για την κα στις Βρυξέλλες με διπλούς μισθούς, εκλεκτή γνωστών και μη εξαιρετέων κουρασμένων της βο(υ)λής και μετά συνεχίστε τον "επικοδομητικό διάλογο" για το ύψος των μισθών!
αλήθεια τα παιδιά τι να τα κάνουμε, αφού με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και οσοι ΑΚΟΜΗ δουλεύουμε ΔΕΝ θα μπορούμε να τα ταΐσουμε;;!!

Γιάννης

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 27 Νοεμβρίου 2012 - 12:39:00 π.μ. EET  

Εγώ ξέρω οτι είναι ντροπή ανώτατα στελέχη των ΕΔ να πληρώνονται λιγότερα από υπάλληλο του δήμου (και σε κάτι δήμους που δεν τους πιάνει το μάτι σου)ή πολύ λιγότερα από έναν υπάλληλο ΔΕΚΟ με απολυτήριο Λυκείου. Είναι δείκτης αξιών της κοινωνίας μας. Δεν τελείωσαν τα λεφτά, η τσίπα μας τελείωσε οριστικά και φτάσαμε στην κρίση.

Ανώνυμος 27 Νοεμβρίου 2012 - 3:36:00 μ.μ. EET  

Ενα σχόλιο.

1200 ευρω συνταξη στα 45? Παμε καλά? Μετα αναρωτιώμαστε γιατι πάμε κατα διαόλου.

Ανώνυμος 27 Νοεμβρίου 2012 - 3:48:00 μ.μ. EET  

27 Νοεμβρίου 2012 3:36:00 μ.μ. EET

εξαρτάται πότε ξεκινάς δουλειά πχ στα 18 και τί δουλειά κάνεις

ένας 45ρης πιλότος που βγαίνει στην σύνταξη πόσα πρέπει να παίρνει;

μηδενιστής

Ανώνυμος 27 Νοεμβρίου 2012 - 9:31:00 μ.μ. EET  

Παράκληση να μην γράφονται ανακρίβειες για μισθούς,κρατήσεις,συντάξεις και συναφή.

Τώρα αντιληφθήκατε ότι το μπουρδέλο δεν δουλεύει σωστά και ότι για αυτό δεν φταίει το interior design αλλά οι πουτάνες και η τσατσά??

Προβοκάτωρ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP