Tακτικό στρατό συγκροτούν οι Κούρδοι της Συρίας

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Του Σάββα Καλεντερίδη

Η τελευταία συνάντηση που είχε ο Αμπντουλλάχ Οτζαλάν με τους δικηγόρους του ήταν αυτή της 27ης Ιουλίου του 2011. Έκτοτε, οι τουρκικές αρχές έχουν απαγορεύσει κάθε επαφή των δικηγόρων με τον έγκλειστο στη φυλακή Κούρδο ηγέτη, ενώ έχουν περιοριστεί και οι συναντήσεις του με τους οικείους του, με τους οποίους έχει συναντηθεί δύο ή τρεις φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ο λόγος του αποκλεισμού του Άπο από τον έξω κόσμο, από το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και από τους οικείους του, είναι η εκτίμηση των ιθυνόντων ότι μέσω των επαφών αυτών ο Οτζαλάν καθοδηγεί τον αγώνα, διατηρώντας έτσι τον ηγετικό και άρα συνεκτικό του ρόλο στο Κίνημα.

Κατά την τελευταία αυτή συνάντηση με τους δικηγόρους ο Άπο τους έδωσε μια επιστολή, που είχε ως αποδέκτη την ηγεσία του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα μας, εκφράζει το 70% των Κούρδων του Δυτικού Κουρδιστάν, όπως αποκαλείται η ΒΔ Συρία.

Η επιστολή αυτή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή των Financial Times, Loveday Morris, ο οποίος βρίσκεται στο Δυτικό Κουρδιστάν, όπου στην κυριολεξία παίζεται το παιχνίδι της επαναχάραξης ισορροπιών, επιρροών αλλά και συνόρων στην περιοχή της Μεσοποταμίας, διαβάστηκε πρόσφατα στην αυτοδιοικούμενη από τους Κούρδους πόλη Ντέρικ, σε συγκέντρωση της νεολαίας του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), το οποίο, σημειωτέον, θεωρείται κλώνος του ΡΚΚ.

Ο ηγέτης ΚΑΙ των Κούρδων της Συρίας, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, απευθυνόμενος στην κουρδική νεολαία, μέσω της επιστολής του, που, επαναλαμβάνουμε γράφτηκε πριν ενάμιση χρόνο, είπε τα εξής:

"Μην συντάσσεστε με το μέτωπο του Άσαντ, ούτε με αυτό των αντικαθεστωτικών. Να αποτελέσετε μια τρίτη αυτόνομη δύναμη στη Συρία. Προετοιμάστε μια στρατιωτική δύναμη 15 χιλιάδων ανδρών, η οποία θα προστατέψει τις κουρδικές περιοχές. Αν δεν ακολουθήσετε τη στρατηγική αυτή, θα σας λιώσουν Ο κάθε νέος Κούρδος, θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτήν την προσπάθεια και θα πρέπει να προετοιμάσει τον εαυτό του κατάλληλα, ούτως ώστε να υπερασπιστεί με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα του».

Με βάση νεώτερες πληροφορίες, εκτός από τις ομάδες των ανταρτών που δρουν στη Συρία, ο αριθμός και η τοποθεσία δράσης των οποίων δεν ανακοινώνεται για ευνόητους λόγους, και τις αρκετές χιλιάδες ενόπλων Κούρδων που δρουν ως Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας στις έξι μεγάλες πόλεις που ελέγχονται και αυτοδιοικούνται από το PYD, οι Κούρδοι έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση δυο ταξιαρχιών, οι οποίες έχουν έδρα το Κάμισλο, πρωτεύουσα του Δυτικού Κουρδιστάν, που κάθεται σε μια πολύ πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχή!!!

Αφού σημειώσουμε τη διορατικότητα και την οξυδέρκεια του Άπο, ο οποίος αποκομμένος από την έξω κόσμο και μέσα από τη φυλακή, έχει τη δυνατότητα να προλαβαίνει τις εξελίξεις και να χαράσσει στρατηγική για το λαό του -σε αντίθεση με τους δικούς μας ηγέτες, που βυθισμένη στο βούρκο της διαφθοράς δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν πέρα από τη μύτη τους, όπως αποδείχτηκε από τη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που διέλυσε την Ελλάδα- να τονίσουμε ότι ακριβώς αυτή κατάσταση, το γεγονός, δηλαδή, ότι οι Κούρδοι δεν συντάχτηκαν με τη μια ή την άλλη πλευρά και αποτελούν πλέον μια Τρίτη αυτόνομη δύναμη στη Συρία, είναι που προκαλεί το μεγάλο πονοκέφαλο στην Άγκυρα.

Με άλλα λόγια, η Άγκυρα βλέπει ότι η στρατηγική του Άπο, που υιοθετήθηκε από τους Κούρδους, τους έχει καταστήσει ήδη τρίτη αυτόνομη δύναμη στη Συρία,και αν ανατραπεί ο Άσαντ, όπως επιδιώκει η ίδια με την πολιτική της, θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυτήν την τρίτη δύναμη, η οποία, να το υπογραμμίσουμε, ήδη έχει κερδίσει μια ντε φάκτο αυτονομία και όπως βλέπουμε από την φωτογραφία που δημοσιεύουμε, αποκτά και τακτικό στρατό.

Δηλαδή, η Τουρκία ανακάλυψε ότι με την πολιτική της στο ζήτημα της ανατροπής του Άσαντ, στην ουσία δουλεύει για την ίδρυση ενός δεύτερου κουρδικού κράτους, εξέλιξη που θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την αυτονομία και των δικών της Κούρδων, που ξεπερνούν τα είκοσι εκατομμύρια.Και ως διορθωτική κίνηση στον παραπάνω άστοχο σχεδιασμό, η τουρκική εθνοσυνέλευση έδωσε πρόσφατα εξουσιοδότηση για την πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων εκτός συνόρων, εάν η κυβέρνηση κρίνει κάτι τέτοιο απαραίτητο. Ο στόχος της απόφασης αυτής είναι οι Κούρδοι της Συρίας και του Ιράκ.

Ινφογνώμων

4 σχόλια:

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2012 - 3:39:00 μ.μ. EEST  

"....οι Κούρδοι δεν συντάχτηκαν με τη μια ή την άλλη πλευρά..."
και μπορεί βέβαια κάπως έτσι να είναι. Όμως ΜΟΝΟΙ τους χωρίς την "έξωθεν" βοήθεια είναι αδύνατον να σταθούν στα πόδια τους! αναφέρεστε βέβαια και στα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου στις περιοχές που ελέγχουν, οπότε εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα ΠΟΙΟΙ και ΓΙΑΤΙ τους βοηθούν με κάθε τρόπο και τι ανταλλάγματα έχουν πάρει! Γνωρίζετε καλύτερα ότι όλα είναι "δούναι και λαβείν"! Νομίζω ότι δύο είναι τα ζητούμενα: 1. πετρέλαιο, μόνοι σας δεν μπορείτε, άρα σας βοηθάμε για ανεξαρτησία και μας πληρώνετε σε είδος και
2."κάποιοι" να θέλουν να "κοντύνουν" τους μεγαλοιδεατισμούς των πασάδων και ΣΙΓΟΥΡΑ ένας "ανώδυνος" τρόπος γιαυτούς είναι η χρησιμοποίηση των Κούρδων με τη λαχτάρα που έχουν για ελευθερία και δική τους πατρίδα!
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως γιατί κάπως έτσι "τη φάγαμε και ημείς"! συνταχθείτε μαζί μας μπροστά στον κίνδυνο, μας ζητούσαν "φίλοι και σύμμαχοι", πολεμείστε, σκοτωθείτε και μετά Ο,ΤΙ θέλετε! και φυσικά μετά "μη τον είδατε τον παναή!!

Γιάννης

Ανώνυμος 8 Οκτωβρίου 2012 - 4:19:00 μ.μ. EEST  

"και πριν αλέκτωρ φωνήσαι"
σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου μου, το "εν κρυπτώ" αναφέρει ότι "2000 σκληροτράχηλοι Κύπριοι έσπευσαν στο κάλεσμα της πατρίδας". ΣΥΝΕΧΩΣ και σε όλους του αγώνες του Έθνους οι Κύπριοι έδιναν το παρόν! Τι πήραν ειδικά από τους "συμμάχους εγγλέζους";;;
κρεμάλες, πράσινη γραμμή και στο τέλος τη διχοτόμηση του νησιού!
Ίσως οι Κούρδοι να είναι πιο τυχεροί! ίδωμεν!

Γιάννης

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ 9 Οκτωβρίου 2012 - 6:58:00 μ.μ. EEST  

Κύριοι, προσωπικά ο αγώνας των Κούρδων με ενδιαφέρει όσο αιμορραγούν οι πασάδες και αναγκάζονται να διατηρούν στρατό εκεί. Οι ίδιοι οι Κούρδοι υπήρξαν πειθήνια όργανα των Τούρκων και εκτέλεσαν με ευχαρίστηση το σχέδιο εξόντωσης του αρμενικού αρχικά και ελληνικού μετά πληθυσμού. Στις περιοχές τους στον ανατολικό πόντο μαρτύρησαν κυριολεκτικά οι Έλληνες στα χέρια τους. Οπότε δεν τους λυπάμαι που ήλθε η σειρά τους. Μας είναι απλώς πολύ χρήσιμοι έως πολύτιμοι. Τίποτα άλλο.

Ανώνυμος 10 Οκτωβρίου 2012 - 11:00:00 μ.μ. EEST  

Σωστός ο κάου-μπόυ, δεν υπάρχουν φιλίες και να τα ξεχάσουμε αυτά. Μόνο συμφέρον τίποτε άλλο. Γελάω όταν ακούω για ελληνοσερβική φιλία, Ελλάς - Γαλλία συμμαχία και άλλα κουραφέξαλα.

Να διαβάζουμε και λίγο ιστορία, κάνει καλό.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP