Βαλκανιομάχων Κυπρίων απόγονοι

Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Φθινόπωρο 1912 : 2000 σκληροτράχηλοι Κύπριοι
απαντούν στο κάλεσμα της πατρίδας
Του Λάζαρου Μαύρου

Μια συγκινητική στιγμή χθες στο Ράδιο Πρώτο λίγο μετά τις οκτώ το πρωί. Μόλις είχε ολοκληρωθεί δίωρο ραδιοφωνικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια απ’ την έναρξη των Βαλκανικών Απελευθερωτικών Πολέμων του 1912 -13 και η συνέντευξη με τον καθηγητή ιστορίας στο Παν/μιο Κύπρου, κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, ερευνητή και συγγραφέα της συμμετοχής των Κυπρίων Εθελοντών στους αγώνες του έθνους. Ένας υπερήφανος εγγονός Βαλκανιομάχου, ο κ. Χαρίλαος Ναφαΐδης, απ’ τον Αστρομερίτη, κατέφθασε στον σταθμό κομίζοντας δύο ιερά εθνικά κειμήλια του αείμνηστου παππού του, πατέρα της μητρός του:

Ενα ξεθωριασμένο στρατιωτικό πηλήκιο, με το ρούχινο στέμμα, τότε εθνόσημο του Ελληνικού Στρατού, που ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Στρατιωτικών Ελευθέριος Βενιζέλος είχε απονείμει τότε ιδιοχείρως στους Κύπριους Εθελοντές. Και μια μαυρόασπρη ομαδική φωτογραφία πολεμιστών, Πάσχα του 1913, στην απελευθερωθείσα από 11ης Νοεμβρίου 1912 Καστοριά. Για την έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και κειμηλίων «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η Κύπρος», που θ’ ανοίξει στις 19 Οκτωβρίου στο Βυζαντινό Μουσείο της Αρχιεπισκοπής.

Μαζί με εκατοντάδες άλλους Κυπρίους, είχε σπεύσει διά θαλάσσης, 18χρονος εθελοντής το 1912, ο παππούς Αργυρός Πετρή Μασούρας με το παρατσούκλι Κούζος. Και πολέμησε με το Τάγμα Ευζώνων του ηρωικού Ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου. Και εναντίον των Τούρκων στην Ήπειρο και εναντίον των Βουλγάρων στη Μακεδονία. Ο Βελισσαρίου θυσιάστηκε μαχόμενος κατά των Βουλγάρων 12 Ιουλίου 1913 στη μάχη της Κρέσνας. Ο παππούς ο Κούζος, ο Βαλκανιομάχος, ήταν απόγονος δυό αδελφών απ’ τον Αστρομερίτη, Ζήνωνος και Μιχαήλ, που είχαν πάει εθελοντές στη Ρούμελη και στον Μοριά, Αγωνιστές στην Εθνεγερσία του 1821.

Μετά τον νικηφόρο 2ο Βαλκανικό, επέστρεψε στην Κύπρο κι επί δύο χρόνια εργαζόμενος στα χωράφια δεν είχε λεφτά ν’ αγοράσει ρούχα, γι’ αυτό φορούσε ακόμα τη στρατιωτική του στολή. Τη δεκαετία του ’60, θυμάται ο εγγονός του, πήγαινε στον Αστρομερίτη για να τον φέρει μ’ αυτοκίνητο στις παρελάσεις των παλαιών πολεμιστών στη Λευκωσία, ο επίσης εθελοντής πολεμιστής των Βαλκανικών Πολέμων και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, σε Τάγμα Ευζώνων, Ευστάθιος Χατζηδημητρίου, αείμνηστος πατέρας του διατελέσαντος και βουλευτή της ΕΔΕΚ Τάκη Χατζηδημητρίου. Κι όταν το 1972, λίγο πριν πεθάνει, τον ρωτούσε, καθώς τον βοηθούσε στο ξύρισμα ο εγγονός του, γιατί είχε αποφασίσει πάμπτωχος στα 18 του να πάει εθελοντής στους Βαλκανικούς Πολέμους, ο 78χρονος Αργυρός Πετρή Μασούρας - Κούζος απάντησε όπως θ’ απαντούσαν όλοι οι Έλληνες Κύπριοι Εθελοντές Πολεμιστές, πεσόντες κι επιζήσαντες, όλων των αγώνων του έθνους: «Για την Ένωσιν, γιε μου. Για την Ένωσιν».

ΕΡΩΤΗΣΗ
Και πού να ξέρουν, όσοι από τους ΑΚΕΛιστές μας ξέρουν τον Ύμνο των Εθελοντών του κόμματός τους «για της Ελλάδας μας τη λευτεριά» του 1943, που έγραψε τότε τους στίχους ο Τεύκρος Ανθίας, ότι η μουσική του ήταν από ελληνικό εμβατήριο των πολεμιστών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, που διέσωσε σε ντοκιμαντέρ της για τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1966 η Λίλα Κουρκουλάκου και το διένειμε στους αναγνώστες της πέρσι η εφημερίδα «Τα Νέα» των Αθηνών;

Σημερινή

2 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 9 Οκτωβρίου 2012 - 9:52:00 π.μ. EEST  

Ὸπως σχολὶασα πρὸσφατα επὶ τη επετεὶω της ανεξαρτησὶας της Κυπριακὴς Δημοκρατὶας,η Μεγαλὸνησος ὲχει προσφὲρει περισσὸτερα απ´ὸσα το εθνικὸ κὲντρο της ὲχει ''χαρὶσει''.

Ανώνυμος 6 Ιουλίου 2013 - 3:53:00 μ.μ. EEST  

H ΔΟΥΛΗ Κύπρος, συμπαραστάθηκε κι αυτή, και συμμετέσχε σ’ όλους τους αγώνες του Έθνους. Συμπορεύτηκε σ’ όλο το μήκος της εθνικής πορείας της Μητέρας πατρίδας μας, γιατί θεωρούσε πως κοινή είναι η μοίρα του Έθνους - Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι συνέβη πάντοτε και το αντίθετο-, να συμπορευθεί δηλαδή και να συμπαρασταθεί το ΕΘΝΟΣ στις δυσκολίες και τις ανάγκες της Κύπρου. "Δούλος και τότε ο Κυπριακός λαός, αλλά καιόμενος από τον έρωτα προς την Ελευθερίαν, ως η λοιπή Φυλή, προσέφερεν επί του αυτού βωμού τα τιμιώτερά του θύματα, Αρχιερείς, ανωτέρους κληρικούς, προύχοντας ,επιφανείς ή αφανείς μάρτυρας της Ελληνικής Ιδέας. «Γνώριμα είναι εις τα τέκνα της Κυπριακής γης τα θλιβερώς ένδοξα Θεσσαλικά πεδία, τα αιματοβαφή Ηπειρωτικά βουνά, ο δοξοβάδιστος δρόμος προς την νύμφην του Θερμαϊκού, τα πλήρη εθνικών αναμνήσεων πεδία του Μαιάνδρου και Καΰστρου, τα πράσινα βάθη των Ελληνικών θαλασσών. Δεν είναι ολίγοι οι ήρωες του, όσων τα οστά λευκαίνονται ήδη εις κάθε γωνίαν Ελληνικήν, όπου εσύρθη εκδικητικός ο ρους των αηττήτων διαδόχων των αθανάτων Ακριτών κατά τους τελευταίους τούτους χρόνους».
Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στα τμήματα του Έθνους που κινδυνεύουν, έστω αν αυτά ανήκουν στην επικράτειά της ή όχι. Κοινά είναι τα προβλήματα, κοινή και η μοίρα όλου του Ελληνισμού. Αν δεν αναχαιτισθούν τα μακρόπνοα καταχθόνια σχέδια των Τούρκων με την κατακλυσμιαία εισροή Νεο-Οθωμανών εποίκων-εισβολέων που καταπατούν και σφετερίζονται τα χώματα της Κύπρου, και αν δεν ανακοπή η μεθοδευμένη και ύπουλη εξαγορά εδαφών της Θράκης, θα οδηγήσουν νομοτελειακά στη συρρίκνωση του ελληνισμού και σε σταδιακό εθνικό ξεκαθάρισμα.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP