Περί εκκένωσης αραιοκατοικημένων νησιών: όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά...

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε σήμερα η πληροφορία ότι η τρόικα ζήτησε από την κυβέρνηση την εκκένωση των νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 150 κατοίκων, καθώς επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επισήμως η είδηση διαψεύστηκε από το υπουργείο Οικονομικών με την εξής ανακοίνωση: «Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα, από την τρόικα, εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας. Οι σχετικές φήμες που μεταδόθηκαν στο διαδίκτυο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα». Επίσης ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Η είδηση που μεταδίδουν ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η τρόικα ζητεί την εκκένωση αραιοκατοικημένων νησιών, για να εξοικονομηθούν πόροι, είναι (φυσικά) εντελώς αναληθής». Αργότερα και ο αρμόδιος υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κ. Μουσουρούλης ερωτηθείς από δημοσιογράφο δήλωσε: «Στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ουδέποτε κανείς έθεσε τέτοιο θέμα. Σε όποιον και αν ετίθετο κάτι τέτοιο, μόνο ως πολύ κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί».

Όλα καλά λοιπόν; Όχι βέβαια.

Πρώτον, διότι οι πρώτες δύο διαψεύσεις είναι ξεδιάντροπα ψευδείς: εβδομήντα (70) άτομα από το χώρο της ναυτιλίας άκουσαν σήμερα τον κ. Μουσουρούλη να λέει, μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά, ότι μέλος του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας πρότεινε την εκκένωση όλων των ελληνικών νησιών που κατοικούνται από έως 150 κατοίκους, προκειμένου να «λυθεί» το θέμα των άγονων γραμμών. Και ότι ο ίδιος τους απάντησε «δεν το διαπραγματευόμαστε». Σύμφωνα δε με πληροφορίες που δημοσίευσε ο ιστότοπος capital.gr, η συζήτηση ξεκίνησε με πρωτοβουλία ενός στελέχους του τεχνικού κλιμακίου της τρόικα ως ιδέα στα πλαίσια της συζήτησης για εξοικονόμηση δαπανών με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, που πάντως απέκλεισαν κάθε συζήτηση. Άρα λοιπόν ο κ. Μουσουρούλης όταν λέει ότι "στον υπουργό δεν τέθηκε τέτοιο θέμα", ίσως τυπικά να λέει αλήθεια, αλλά πάντως σε υφισταμένους του το θέμα τέθηκε.

Δεύτερον, διότι η διάψευση του εκπροσώπου του κ. Ρεν στον δικό του προσωπικό λογαριασμό στο twitter, δεν δεσμεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον επίτροπο Ρεν. Πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι η Κομισιόν και ο εκπρόσωπός της (Ματίας Μορς) αποτελούν μόνο το 1/3 της τρόικας, η διάψευση αυτή δε δεσμεύει τα άλλα δύο μέρη της τρόικας (ΔΝΤ και ΕΚΤ) που εκπροσωπούνται από άλλα πρόσωπα (Τόμσεν, Μαζούχ) και ως τώρα τηρούν σιγή...

Τρίτον, διότι η εκκένωση νησιών του Αιγαίου δεν θα ήταν μόνο μια βάναυση ενέργεια για τους κατοίκους τους, αλλά και ένα σοβαρό πλήγμα στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Όπως είναι γνωστό, το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ εξαρτάται από το κατά πόσον κατοικούνται. Στα νησιά με πληθυσμό κάτων των 150 κατοίκων εμπίπτουν, ενδεικτικά, η Ψέριμος, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, η Γαύδος και η Στρογγύλη. Όλα τους στρατηγικής σημασίας, όλα τους αμφισβητούμενα από την Τουρκία. Έτσι η εκκένωση των κατοίκων τους θα επέφερε στην Ελλάδα ένα στρατηγικό πλήγμα, μπροστά στο οποίο ωχριούν όλες οι περικοπές δαπανών που επιβάλλει η τρόικα στις Ένοπλες Δυνάμεις...

Τέταρτον, διότι το Αιγαίο και τα νησιά του είναι η ψυχή της Ελλάδας - όσο πιο μικρά, τόσο πιο πολύ. Αυτό ύμνησε ο Ελύτης, αυτό απέδειξε η Κυρά της Ρω, αυτό αποδεικνύουν και σήμερα οι νησιώτες μας που μένουν σε αυτούς τους βράχους τους δύσκολους, ατέλειωτους χειμώνες, όταν και οι λίγοι "εναλλακτικοί" επισκέπτες του καλοκαιριού φεύγουν. Το κόστος μερικών επιδοτούμενων δρομολογίων, ενός αγροτικού γιατρού, άντε και μερικών λιμενικών, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το ελληνικό κράτος γι' αυτούς. Αν δεν μπορεί να το κάνει ούτε αυτό, δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης. Με άδεια ταμεία επιζεί ένα έθνος - με άδεια ψυχή όχι.

Ας πάρουν λοιπόν θέση οι εμπλεκόμενοι: η τρόικα (ως σύνολο ή όλα τα μέρη της) να τοποθετηθεί για τον υπάλληλό της, και η ελληνική κυβέρνηση να το απαιτήσει. Διάτρητες διαψεύσεις δεν πείθουν κανέναν. Αν πράγματι ήταν απλά ένα ατυχές αστείο, αρκεί η παραδοχή του λάθους: "Ατυχής ο αστεϊσμός του χαμηλόβαθμου στελέχους, του έγιναν αυστηρές συστάσεις". Ή μήπως δεν ήταν;


Υστερόγραφο: Αλήθεια, αυτά τα "χαμηλόβαθμα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας" τα έχει ελέγξει καμιά ελληνική υπηρεσία; Όταν συγκεκριμένα μέτρα που προτείνουν "φωνάζουν" ότι εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα (και όχι την ανάταξη της οικονομίας), τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα ήταν άτρωτοι σε μια δελεαστική και προσοδοφόρα προσέγγιση από πλευράς "φίλων και συμμάχων" μυστικών υπηρεσιών; Οι καιροί είναι πονηροί, γενικώς...

17 σχόλια:

strategy 11 Οκτωβρίου 2012 - 9:53:00 μ.μ. EEST  

Tα νησιά με κάτω από 150 κατοίκους:


• Γαύδος 150
• Γαϊδουρονήσι 3
• Αντίψαρα 4
• Κυρα Παναγιά Αλοννήσου 10
• Περιστέρα 5
• Πιπέρι 2
• Δήλος 14
• Μακρόνησος 5
• Κάτω Κουφονήσι 60
• Ηρακλειά 151
• Ψέριμος 130
• Φαρμακονήσι 74
• Τέλενδος 54
• Αρκιοί 54
• Λέβιθα 8
• Γυαλί 10
• Σαρία 22
• Κίναρος 2
• Δοκός Ύδρας 43
• Καστός Λευκάδας 78
• Αντικύθηρα 44
• Αντίπαξοι 64

wotan398 11 Οκτωβρίου 2012 - 10:00:00 μ.μ. EEST  

Καλό θα ηταν οι κκ. των εμπλεκομένων υπουργείων να εγκύψουν ενδελεχώς στην μελέτη της διαμάχης Ρουμανίας - Ουκρανίας περί της ΑΟΖ και της επιροής της "νήσου των Οφεων" επ'αυτής...
Ολη η επιχειρηματολογία στο Δ.Δ. της Χάγης αφορούσε ακριβώς τον αποκλειστικό εποικισμό της νήσου απο ... οφεις, αρα νήσος ακατοίκητος, ανευ οικονομικής δραστηριότητος κλπ.
ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΜΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ !
Αλοίμονο εάν "χαμηλόβαθμοι" υπάλληλοι, κοινοί λογιστές παρεμβαίνουν σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας και κυριαρχίας.

Kostas 11 Οκτωβρίου 2012 - 10:11:00 μ.μ. EEST  

H ουσία του θέματος, απαραίτητο στοιχείο της εδαφικής κυριαρχίας είναι η ύπαρξη οικονομικής δραστηριότητας, βλέπε βοσκό με κατσίκες στα Ίμια που ήταν μία οικομομική δραστηριότητα.Αν αφήσεις χωρίς οικονομική δραστηριότητα τα νησιά, χαιρέτα μου τον πλάτανο.

Αν όντως τόλμησε να το ξεστομίσει Τροικανός τέτοιο πράγμα θα έπρεπε να τον πετάξουν σε έν πηγάδι αλά Sparta.

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2012 - 12:03:00 π.μ. EEST  

Ε όχι και 74 κάτοικοι στη Φαρμάκω! Τί λίστα είναι αυτή;!

Μ109Α2

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2012 - 5:41:00 π.μ. EEST  

Μακρόνησος 5;; ξέρω για κάτι βοσκούς αλλά μένουν απέναντι στο Λαύριο. Λέτε να ξεχάσαμε κανέναν απ' τα παλιά;

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2012 - 8:58:00 π.μ. EEST  

Αντωνάκη είσαι εδώ;;!!!
Γιατί το ξεφτιλισμένο "ελληνικό" παράσιτο που μας κουβάλησε την τροϊκανή χολέρα, δίνει διαλέξεις στο εξωτερικό και φυσικά γιαυτόν "περα βρέχει"!!
Ένα μόνο: Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ!, αλλιώς από ΟΛΟΥΣ τους σημερινούς Έλληνες "κυβερνώντες" είμαστε ΧΑΜΕΝΟΙ!!

Γιάννης

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2012 - 1:05:00 μ.μ. EEST  

Ε όχι και 4 κατοίκους στα Αντίψαρα! Τι λίστα είναι αυτή?!

Η Ηρακλειά με 151 κατοίκους θα έπρεπε να είναι στη λίστα με νησιά κάτω από 150 κατοίκους.....?

Μα ότι να 'ναι....

Alexandros 12 Οκτωβρίου 2012 - 1:06:00 μ.μ. EEST  

Είναι αστείο να νομίζει κανεις ότι η αυτή η πρόταση έγινε με βάση οικονομικούς δείκτες, αυτή η πρόταση έγινε ξεκάθαρα λόγω της επιθυμίας ανακήρυξης AOZ, πρέπει να προβληματιστούν και να ξυπνήσουν οι υπεύθυνοι και να ψάξουν να βρούν για ποιον δουλεύει το συγκεκριμένο άτομο που έκανε αυτή την πρόταση. Για πάμε να ξυπνήσουμε, μονο για αγκαλιές και γελάκια με τους Τούρκους είμαστε? καταρχάς τους κάνουμε ήδη τεραστια χάρη που καθόμαστε και συζητάμε μαζί τους τώρα που είναι στη Μέγκενη των Κούρδων και των Σύριων και του Iran και της Ρωσίας, είμαστε στα αλήθεια η μονη χωρα που συνορεύουν και δεν τους προκαλούμε προβλήματα είμαστε οι καλύτεροι φίλοι τους και ας παραμένουν αυτοί οι μεγαλύτεροι εχθροί μας!

Αρματιστής 12 Οκτωβρίου 2012 - 1:20:00 μ.μ. EEST  

Τον πάτο δεν τον έχουμε δει ακόμη

Μanolis 12 Οκτωβρίου 2012 - 2:48:00 μ.μ. EEST  

Πως θα φυγουν οι ανθρωποι απ΄τα νησια τους? Ποιος θα τους βγαλει και με ποιο νομικο τροπο? Με το ζορι μενουν εκει? Δεν ειναι εξοριστοι, οικιοθελως ζουν , μεσα στα σπιτια τους, και μαλιστα με χιλια προβληματα λογω απομονωσης! Πρεπει να ειναι πολλά κιλά μαλάκας οποιος το σκεφτηκε και το ξεστομισε! Συμπαθατε με για την εκφραση , αλλα δεν κρατηθηκα!

Φτωχόα και μόνος κάου - μπόυ 12 Οκτωβρίου 2012 - 3:30:00 μ.μ. EEST  

"Μακρόνησος 5;; ξέρω για κάτι βοσκούς αλλά μένουν απέναντι στο Λαύριο. Λέτε να ξεχάσαμε κανέναν απ' τα παλιά;"
Μπα, για ρίξε μια ματιά στα χτεσινά νέα στο Χυτήριο και ύστερα συζητάμε για το πόσους κατοίκους έχει ή πρόκειται σύντομα να έχει η Μακρόνησος.

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2012 - 4:10:00 μ.μ. EEST  

Εγώ θα αντιπρότεινα να δοθούν κίνητρα για να πάνε και νέοι κάτοικοι στα εν λόγω νησιά. Το να παρατάμε την γη μας στα όρνια και στα αποσκ..τα του ανθρώπινου γένους είναι τουλάχιστον λυπηρό.

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2012 - 4:33:00 μ.μ. EEST  

Αιγαίο Πέλαγος

Γαϊδουρονήσι 3
Θύμαινα 152
Αντίψαρα 4
Κυρα Παναγιά Αλοννήσου 10
Περιστέρα 5
Πιπέρι 2


Κυκλάδες

Δήλος 14
Μακρόνησος 5
Κάτω Κουφονήσι 60
Ηρακλειά 151


Δωδεκάνησα

Ψέριμος 130
Φαρμακονήσι 74
Τέλενδος 54
Αρκιοί 54
Λέβιθα 8
Γυαλί 10
Σαρία 22
Κίναρος 2


Αργοσαρωνικός

Δοκός Ύδρας 43


Επτάνησα

Καστός Λευκάδας 78
Αντικύθηρα 44
Αντίπαξοι 64


Λιβυκό Πέλαγος

Γαύδος 88 κάτοικοι

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=229307

Ανώνυμος 12 Οκτωβρίου 2012 - 7:51:00 μ.μ. EEST  

Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά περί ΑΟΖ, χωρικών υδάτων και γενικά θεμάτων εθνικής κυριαρχίας το διεθνές δίκαιο έχει δευτερεύουσα σημασία.
Για τη δική μας περίπτωση και σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς (οι στρατηγοί μας γνωρίζουν φυσικά ακριβώς...) χρειάζονται 250-300 αξιόμαχα αεροσκάφη, καμιά 15 μεγάλες μονάδες επιφανείας συνεπικουρούμενες από υποβρύχια, ταχέα κ.λ.π, μονάδες στρατού ξηράς επανδρωμένες σε ποσοστό άνω του 80%, δηλαδή μια κατάσταση που να αντικατοπτρίζει κυριολεκτικά το ρητό "αν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο", και απλοποιούνται αρκετά τα πράγματα. Αύριο το πρωί γίνεται ανακήρυξη ΑΟΖ, επέκταση χωρικών υδάτων και άσε τους άλλους να μιλάνε για casus beli.
Συμφωνείτε;;;
Γιολδάσης Γιώργος, Πάτρα

Akritas 12 Οκτωβρίου 2012 - 11:18:00 μ.μ. EEST  

wotan398, σύμφωνα με τα νεώτερα, ΡΟΥΜΑΝΟΣ ήταν αυτός που το πρότεινε. Τυχαίο;

Ανώνυμος 13 Οκτωβρίου 2012 - 9:20:00 π.μ. EEST  

Έτσι που πάνε θα εκκενώσουν και τα πυκνοκατοικημένα!

Θέλουν να στείλουν 20 χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες στην Κρήτη και στη Ρόδο!

Αν αυτό δεν σημαίνει την εν ψυχρώ καταστροφή των δύο πιο τουρισιτκών νησιών της Ελλάδος, τότε τι;

Γίνεται εν συνεννοήσει με τις Βρυξέλλες. Μήπως θέλουν την καταστροφή του τουρισμού, για να πουληθούν στάμπα τα ξενοδοχεία στους μεγάλους τουροπερέιτορς (π.χ. Νέκερμαν), οι οποίοι θα φροντίσουν να τα γεμίσουν ξανά; Λέω, μήπως.

Ανώνυμος 13 Οκτωβρίου 2012 - 4:12:00 μ.μ. EEST  

Όπως είναι γνωστό, το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ εξαρτάται από το κατά πόσον κατοικούνται.Τώρα προσέξτε την συγκυρία επίσκεψης Νταβούτογλου,ΑΟΖ και Τρόικας.Τυχαίο δεν νομίζω

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP