Αλβανική έκθεση για τις ελληνικές θέσεις στη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012


Αποκαλυπτική είναι η εμπιστευτική έκθεση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόν Παναρίτι προς τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής Βουλής σχετικά με την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.

Η έκθεση διενεμήθη χθες στους Αλβανούς βουλευτές της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και υπογραμμίζει ως αναγκαστικό μέτρο το συμβιβασμό με την ελληνική πλευρά, διαφορετικά, όπως αναφέρει, η Αλβανία θα αντιμετωπίσει διάφορα σενάρια στις σχέσεις με την Ελλάδα.

Προ δύο ετών, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ύστερα από προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ακύρωσε την συμφωνία για τα χωρικά ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο Ιόνιο για τεχνικούς λόγους. Σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η έγκριση της επιτροπής διαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την ελληνική πλευρά, είναι αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι σχέσεις του οποίου με την κυβέρνηση ήταν στην κόψη του ξυραφιού.

Η έκθεση του αλβανικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δεν διατίθεται να προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας, διότι τη θεωρεί ολοκληρωμένη και κατοχυρωμένη και σημειώνεται πως η επαναδιαπραγμάτευση από ελληνικής πλευράς εμποδίζεται από τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα.

Το δεύτερο σενάριο, κατά την έκθεση, είναι η Ελλάδα να αποσιωπήσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, θεωρώντας τη Συμφωνία έγκυρη και θα ζητήσει την επικύρωσή της από την αλβανική πλευρά, όταν τα Τίρανα θα έχουν την ανάγκη διεθνούς στήριξης της Αθήνας.

Το τρίτο σενάριο αφορά σε απόφαση της ελληνικής πλευράς να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αποκτήσει η Αλβανία καθεστώς υπό ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης η μειονεκτική θέση της χώρας σε σχέση με την πιθανή προσφυγή στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Επικαλείται το γεγονός ότι η επίτευξη της συμφωνίας έγινε βάσει της καλής διμερούς βούλησης και τονίζει πως η εσωτερική νομοθεσία δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εφαρμογή μιας διεθνούς συμφωνίας.

Το θέμα τέθηκε χθες υπό συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αλβανικής βουλής, ύστερα από αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα), που επικαλέστηκε φημολογίες στα ΜΜΕ κι αντιφατικές δηλώσεις παραγόντων του ΥΠΕΞ, ότι η αλβανική κυβέρνηση, παρακάμπτοντας την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και εν αγνοία της βουλής είχε αρχίσει τις επαναδιαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά για την εν λόγω συμφωνία.

Ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα συστάθηκε Διυπουργική Επιτροπή για εξεύρεση θετικής λύσης στο θέμα.

Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν κυρίαρχο θέμα στο σημερινό Τύπο της Αλβανίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σήμ Εν Κρυπτώ: Σύμφωνα με το άρθρο 27 της Σύμβασης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, ένα συμβαλλόμενο μέρος δε μπορεί να μην εφαρμόσει μια υπογραφείσα συνθήκη για λόγους εσωτερικού δικαίου.


2 σχόλια:

Ανώνυμος 15 Σεπτεμβρίου 2012 - 6:36:00 μ.μ. EEST  


+1 για την κυβέρνηση Σαμαρά και για τον υπουργό Αβραμόπουλο .

Και να φανταστείς ότι κάποιοι θεωρούν αυτήν την διακυβέρνηση ίδια με την επι ΓΑΠ .

Ανώνυμος 16 Σεπτεμβρίου 2012 - 6:10:00 μ.μ. EEST  

Για να δούμε πως θα την χειριστούμε και αυτήν την υπόθεση. Διότι μπορεί να είναι όλα με το μέρος μας αλλά όπως ξέρουμε, η κακοδεμονία μας αλλά και δουλοπρέπια μας είναι παροιμιώδης.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP