Εκρηκτική κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία

Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2012

Αιτία οι επιθέσεις του ΡΚΚ και οι χιλιάδες Σύροι προσφυγες. Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία. Αφενός οι συνεχείς συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ και, αφετέρου, ο τεράστιος αριθμός προσφύγων που προσπαθούν να περάσουν στο τουρκικό έδαφος για να σωθούν από τον εμφύλιο στη Συρία, δημιουργούν τεράστιο πονοκέφαλο στην Άγκυρα.

Μάλιστα, οι εξελίξεις ενισχύουν την άποψη των «γερακιών» ότι για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός ο οποίος τείνει να δημιουργηθεί, απαιτείται, το συντομότερο δυνατό, μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, μεγάλο μέρος της οποίας θα εκτυλιχθεί εντός των δύο γειτονικών της χωρών - με ό,τι συνέπειες μπορεί κάτι τέτοιο να έχει.

Τα δεδομένα και τα σενάρια αυτά, καθώς και οι εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράν, είναι βέβαιο ότι βρίσκονται στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο επικεφαλής της CIA, το αεροπλάνο του οποίου προσγειώθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη φορά εφέτος την Τουρκία (χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως επίσημη ανακοίνωση), θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου, αλλά και με τον ομόλογό του της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια σχεδόν στιγμή που έφτανε ο Πετρέους, στην Ανατολία σημειώνονταν πολύνεκρες μάχες: σε συντονισμένες επιθέσεις που πραγματοποίησαν Κούρδοι αυτονομιστές έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα Τούρκοι στρατιώτες και είκοσι αντάρτες, σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα.

Υπενθυμίζεται ότι η δραστηριότητα του ΡΚΚ έχει ενταθεί πολύ τους τελευταίους μήνες, με την Άγκυρα να κατηγορεί γι' αυτό όχι μόνο τη Δαμασκό, αλλά και την Τεχεράνη, οι οποίες φέρονται να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο στη στήριξη των Σύρων αντικαθεστωτικών από την Τουρκία.

Ημερησία

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP