Βαριές καταδίκες για την υπόθεση «Βαριοπούλα»

Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

Σε 20 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν οι πρώην διοικητές της Α΄ Στρατιάς, στρατηγοί ε.α. Τσετίν Ντογάν και Εργκίν Σαϊγκούν, του ΓΕΝ ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ και του ΓΕΑ πτέραρχος ε.α Ιμπραχίμ Φιρτίνα για τη γνωστή υπόθεση "Βαριοπούλα" στην οποία δικάζονταν συνολικά 365 άτομα (οι 250 υπό κράτηση) εκ των οποίων οι 14 είναι εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και οι 66 απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί, με την κατηγορία της απόπειρας επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το σχέδιο καταρτίστηκε από χούντα υπό την ηγεσία του πρώην διοικητή της Α΄ Στρατιάς στρατηγού ε.α Τσετίν Ντογάν. Επρόκειτο για τακτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003 στην Α΄ Στρατιά. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου υπήρχαν τέσσερα επί μέρους σχέδια σχετικά με τις κινήσεις του Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Στρατού.

Τα σχέδια αυτά προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση και έκρηξη βόμβας σε δύο μεγάλα τεμένη στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την πρόκληση συνθηκών χάους και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, καθώς και την πρόκληση πτώσης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από ελληνικό στο Αιγαίο, έτσι ώστε να προκληθεί σύγχυση. Όλα αυτά με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Το πρώτο στάδιο του σχεδίου περιλάμβανε τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των σχετικών πληροφοριών, το δεύτερο τη δημιουργία συνθηκών για επιβολή πραξικοπήματος, το τρίτο την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος, το τέταρτο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και το πέμπτο την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών.

Η δίκη ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 και στις 29 Μαρτίου 2012 ο εισαγγελέας ζήτησε για τους κατηγορουμένους ποινές φυλάκισης 15-20 ετών με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι το κατηγορητήριο περιέχει αντιφάσεις και λανθασμένα στοιχεία.

Στα εμφανιζόμενα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σχέδια γίνεται αναφορά σε ένα πολεμικό πλοίο, το οποίο ωστόσο κατασκευάστηκε το 2005, ενώ το σεμινάριο είχε γίνει τον Μάρτιο του 2003. Υπάρχει ένας κατάλογος εταιρειών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων επρόκειτο να δημευθούν, αλλά μία από αυτές πήρε τον τίτλο που αναφέρεται στο σχέδιο, το 2009.

Ορισμένες γραμματοσειρές που φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα ηλεκτρονικά αρχεία του σχεδίου είναι μεταγενέστερες. Αρκετά ακόμη σημεία στο κατηγορητήριο εμφανίζουν παρόμοια προβλήματα.

Πηγή Ημερησία

3 σχόλια:

enkripto 23 Σεπτεμβρίου 2012 - 8:51:00 π.μ. EEST  

Πρώην Α/ΓΕΑ Iμπραήμ Φιρτίνα, γνωστός και ως καταριπτάκιας (για όσους θυμούνται)

Ανώνυμος 23 Σεπτεμβρίου 2012 - 3:17:00 μ.μ. EEST  

Επειδη σαν blog σας θεωρω πολυ αξιοπιστους κανω μια ερωτηση . Ισχυει οτι σταματησαν την διανοιξη της αντιαρματικης ταφρου στον εβρο????????? Εχω κανει την ιδια ερωτηση και στο strategy reports ! Ειμαι εκτος θεματος αλλα η ταφρος ειναι μεγιστης σημασιας!!!!!!!!!!

enkripto 24 Ιανουαρίου 2013 - 2:55:00 μ.μ. EET  

Όχι

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP