Από το «Ρίσκο» στο «Μορατόριουμ»

Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

Του Σάββα Δ. Βλάσση

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 3 Νοεμβρίου 2011, ο Στρατηγός Μ. Κωσταράκος ανάφερε, μεταξύ άλλων, στις Κατευθυντήριες Οδηγίες του: «…επιθυμώ να καταστήσω σαφές ότι το κύριο βάρος πέφτει πλέον στη συντήρηση του υπάρχοντος υλικού μας, το οποίο είναι και επαρκές και πολύ καλής ποιότητας. Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άμεσες προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων, θα καταβληθεί όμως κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση των υπαρχόντων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο διαθεσιμότητας και λειτουργικότητας».

Στις 26 Μαρτίου 2012, στο πλαίσιο ενημερώσεως της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο ΥΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλος είχε αναφέρει: «Οι υπερβολές που συνόδευαν τους εξοπλισμούς στο παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε άλλου είδους ευθύνες, κληροδότησαν σε εμάς σήμερα έναν από τους καλύτερους στρατούς. Διαθέτουμε από τα καλύτερα αεροπλάνα, τα καλύτερα άρματα μάχης και τα καλύτερα πλοία που αυτή την στιγμή διαθέτει ένας στρατός. Μπορώ να σάς πω, και δεν το λέω με καμμία διάθεση υπερβολής, ότι το ελληνικό στράτευμα, από την ώρα που καταφέρουμε εμείς να τού συντηρούμε τα οπλικά του συστήματα και την ετοιμότητα, τού διασφαλίζουμε και το αξιόμαχο και την αποτρεπτική του ισχύ. Για αρκετά χρόνια η Ελλάδα δεν χρειάζεται καινούργια όπλα. Δεν είναι μονάχα ότι δεν μπορείς. Αυτά που με θυσίες διαθέτει ο ελληνικός λαός, επαρκούν για να συντηρούνται και να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στην όποια αποστολή τους».

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της δεινής καταστάσεως στην οποία βρίσκεται η χώρα, δεν αποτελεί απλώς αίσθηση, αλλά παγιωμένη πολιτική, η επ’ αόριστον διακοπή των μειζόνων εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Πολιτική η οποία έχει διακηρυχθεί πολλάκις από αξιωματούχους, όπως ενδεικτικώς οι ανωτέρω. Ως εκ τούτου, η θέση που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως, περί «μορατόριουμ εξοπλισμών» με την Τουρκία είναι εντελώς άτοπη, καθώς αναφέρεται σε κάτι (εξοπλιστικά προγράμματα), το οποίο από ελληνικής πλευράς, απλώς δεν υφίσταται, ούτε θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια.

Ατυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η άτοπη θέση του, εκφράσθηκε επισήμως μερικές μόνο ημέρες μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα (29 Μαΐου) στο ΥΠΕΘΑ, όπου έτυχε πολύωρης και διεξοδικής ενημερώσεως από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία! Επιβεβαιώνοντας ότι το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα στην προκειμένη επίσκεψη, ήταν απολύτως όψιμο, εξαιτίας των μνημειώδους αφελείας δηλώσεων Μπαλάφα.

Οι παγίως ανεδαφικές θέσεις της ελληνικής Αριστεράς γενικότερα, σε θέματα Εθνικής Αμύνης, αντικατοπτρίζουν το μικρό ενδιαφέρον τους και την ανυπαρξία επεξεργασμένου ρεαλιστικού προγράμματος. Πρόκειται για πρωτοφανή, ιδεοληπτικώς συνεπή πολιτική ανευθυνότητα! Αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν τον μέσο ανενημέρωτο, ανώριμο και αδιάφορο ψηφοφόρο, που επικεντρώνει μόνο στην τσέπη του. Και αυτόν τον ψηφοφόρο, ενδιαφέρεται να προσελκύσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

5 σχόλια:

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2012 - 12:32:00 π.μ. EEST  

Mpavo Savva.

Mike Burgos 5 Ιουνίου 2012 - 1:31:00 μ.μ. EEST  

Μήπως προτιμάτε για πρωθυπουργό κάποιον που έχει υπηρετήσει συνολικά 3 μήνες στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας ως θαλαμοφύλακας;

_vassilis_ 5 Ιουνίου 2012 - 2:12:00 μ.μ. EEST  

Εξαιρετικός ο κ. Βλάσσης όπως πάντα. Και μόνο η τελευταία παράγραφος θα αρκούσε. Το εφ' άπαξ, τα επιδοματάκια μας και οι ημιαργίες μας, κοινώς ο κ***ς μας μόνο. Όλα τα άλλα στον αυτόματο... Σαν το βοσκό με τον λύκο. Όταν όμως ο λύκος (γκρίζος κατά προτίμηση) μας δαγκώσει θα είναι αργά. Συγχωρέστε το αγοραίο του λόγου μου.

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2012 - 2:32:00 μ.μ. EEST  

Πάντοτε ΣΩΣΤΟΣ. HELLAS MARINE.

Ανώνυμος 5 Ιουνίου 2012 - 9:42:00 μ.μ. EEST  

''Αλλά αυτά δεν ενδιαφέρουν τον μέσο ανενημέρωτο, ανώριμο και αδιάφορο ψηφοφόρο, που επικεντρώνει μόνο στην τσέπη του''

Μωρέ ούτε η τσέπη του δεν θα είναι ασφαλής με τις παρλαπίπες που ακούμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP