12 βολές AIM-9L και Magic II για τον «Φιλοκτήτη»

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

Του Σάββα Δ. Βλάσση*

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα η διήμερη άσκηση βολών Αέρος-Αέρος «ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ 1/12» της Πολεμικής Αεροπορίας, με πραγματικά βλήματα AIM-9L και Magic II. Οι βολές εκτελέσθηκαν στα πεδία βολής Ζακύνθου (20 Ιουνίου) και Ψαθούρας (21 Ιουνίου) και αφορούσαν συνολικώς 10 βλήματα AIM-9L και 2 Magic II.
Βλήματα Sidewinder εκτόξευσαν αεροσκάφη F-4E AUP της 339 Μοίρας, F-16 Block 30 της 330 Μοίρας, F-16 Block 50 της 341 Μοίρας και F-16 Block 52+ των 337 και 343 Μοιρών. Βλήματα Magic II εκτοξεύθηκαν από αεροσκάφος Mirage 2000EGM της 332 Μοίρας και Mirage 2000-5Mk2 της 331 Μοίρας. Στην περίπτωση της 331 Μοίρας, διαψεύσθηκαν πληροφορίες που έφεραν τα Mirage 2000-5Mk2 να έχουν ικανότητα εκτοξεύσεως μόνο βλημάτων MICA.
Οι βολές εκτελέσθηκαν εναντίον φωτιστικών βομβών LUU-2C/B οι οποίες μετά την άφεσή τους πέφτουν με αλεξίπτωτο. Η διαδικασία που εφαρμόσθηκε, προέβλεπε την πτήση ενός αεροσκάφους F-4E της 338 Μοίρας ή ενός A-7E της 336 Μοίρας, εφοδιασμένου με φωτιστικές βόμβες LUU-2C/B. Πίσω από αυτό (in trail), σε εύλογη απόσταση, πετούσε το αεροσκάφος που επρόκειτο να εκτελέσει την βολή. Το αεροσκάφος που έφερε τις φωτιστικές βόμβες, αμέσως μετά την άφεση, εκτελούσε στροφή 180 μοιρών. Μόλις ερχόταν σε θέση ασφαλείας (abeam), δηλαδή παράλληλα με το αεροσκάφος που έφερε το προς εκτόξευση βλήμα, ο χειριστής του τελευταίου εκτελούσε την βολή.
Η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί ανάλογες βολές σε ετήσια βάση, καθώς με τον τρόπο αυτόν αξιοποιούνται βλήματα των οποίων έχει λήξει το όριο ζωής, με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας από το Ιπτάμενο και Τεχνικό προσωπικό.


Στο σημείο αυτό, αξίζει να θυμίσουμε την εκκρεμότητα που εξακολουθεί να υφίσταται όσον αφορά την γενική επιθεώρηση φιαλών ψύξεως TMU-72 των βλημάτων ΑΙΜ-9 και ΑΙΜ-2000 IRIS-T. Το ΓΕΑ είχε προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό πέρυσι, που αφορούσε επιπλέον, την μετατροπή των παλαιών TMU-72/B και TMU-72A/B σε TMU-72B/B, πλην όμως στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 ο διαγωνισμός ματαιώθηκε, δίχως έκτοτε να υπάρξει εξέλιξη σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα για το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

*Ο Σάββας Δ. Βλάσσης είναι εκδότης του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ


4 σχόλια:

Ανώνυμος 21 Ιουνίου 2012 - 9:57:00 μ.μ. EEST  

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγινε βολή Α/Α;


Ένα παλαιό βίντεο από την 346Μ: http://www.youtube.com/watch?v=xhncWI8Q0lc
Στο 7:03 η βολή AIM-9...

Ανώνυμος 22 Ιουνίου 2012 - 12:54:00 π.μ. EEST  

Πράγματι τέτοιες βολές έχουν ξαναγίνει και στο παρελθόν. Η μαζικότητα ήταν που διαφοροποεί την συγκεκριμένη άσκηση από τις αντίστοιχες προηγούμενες.
Δύο επισημάνσεις:
-Μου κάνει εντύπωση που όλα τα
AIM-9 ήταν της έκδοσης L. Μήπως
χρησιμοποιήθηκαν (ειδικά από τα
F-4) και κάποια της έκδοσης
J/I-1;;;
-Η φήμη ότι τα Mirage 2000-5
μπορούσαν να βάλουν μόνο MICA
ήταν εξαρχής ανυπόστατη. Εκτός
των άλλων, θα ήταν και τεράστιο
σφάλμα από οικονομικής άποψης να
σπαταλάς πανάκριβα βλήματα
(ειδικά σε περιπτώσεις WVR) για
στόχους "μικρής αξίας" την στιγμή
που έχεις ένα ικανό απόθεμα
βλημάτων Magic II που παραμένουν
αξιολογότατα όπλα.

Επ' ευκαιρίας: αγαπητοί διαχειριστές του ΕνΚρυπτώ λάβατε το mail που σας έστειλα;

Γ.Μ.

CTT 22 Ιουνίου 2012 - 2:47:00 π.μ. EEST  

Πάντως εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι δεν έγινε βολή ΑΙΜ-9 από Α-7Ε. Αλήθεια, κάτι τέτοιο έχει γίνει ποτέ;

Ανώνυμος 22 Ιουνίου 2012 - 8:46:00 π.μ. EEST  

Καλημέρα σε όλους. Το ΚΑΛΥΤΕΡΟ πρωινό με την ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΜΑΣ στον αέρα!! όμως αν κατάλαβα καλά στο video, γιατί δεν δείχνει το χτύπημα της φωτιστικής βόμβας, που πέφτει με το αλεξίπτωτο; Σίγουρα θα είναι χάρμα οφθαλμών, γιατί ΠΟΥΘΕΝΑ δεν μπορούμε να δούμε τέτοιου είδους ασκήσεις, όπως και με τις βολές των αρμάτων!

Γιάννης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP