Ισραηλινή πρόταση στην Κύπρο για περιφερειακή συνεργασία με Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία

Πέμπτη, 19 Απριλίου 2012

(φωτό: CL-415 της ΠΑ στο Ισραήλ για κατάσβεση πυρκαγιάς το 2010)
Στα ψιλά των ειδήσεων πέρασε η πρόταση που κατέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, η οποία είχε ως κύριο αντικείμενο συζητήσεων την ενεργειακή και εμπορική συνεργασία.

Όπως προαναγγέλθηκε και από δημοσίευμα της Jerusalem Post, o Avigdor Lieberman κατέθεσε πρόταση για συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, και συγκεκριμένα μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Η ισραηλινή πρόταση αφορά κατ΄αρχήν στη συνεργασία των πέντε κρατών στην αντιμετώπιση κρίσεων που προκύπτουν από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς) και αντιμετωπίσθηκε θετικά από την κυπριακή πλευρά, με την Λευκωσία να επιθυμεί την προώθηση αυτής της συνεργασίας και στον τομέα της έρευνας και διάσωσης. Όπως δεσμεύθηκε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, η ολοκληρωμένη πρόταση αναμένεται να κατατεθεί εντός διμήνου. Είναι προφανές ότι η επιλογή των συγκεκριμένων κρατών για συμμετοχή στον ισραηλινής έμπνευσης μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων μόνο τυχαία δεν είναι.

Η ισραηλινή οικονομική διείσδυση στο βαλκανικό χώρο έχει γίνει πλέον αισθητή και συνοδεύεται την τελευταία διετία από εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα, πέραν Ελλάδας-Κύπρου, τη διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων μεταξύ Ισραηλινής και Ρουμανικής Αεροπορίας και την υπογραφή συμφωνιών στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και της εκπαίδευσης με τη Βουλγαρία. Επομένως, η μελλοντική επέκταση αυτής της συνεργασίας και στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί αποκλεισθεί, όταν υφίσταται ήδη αρμονική συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων κρατών-μελών της Ε.Ε. στο πλαίσιο του Σχηματισμού Μάχης HELBROC. Όσον αφορά τον αντίκτυπο στην περιοχή, το tweet του διπλωματικού συντάκτη της Jerusalem Post κινείται στη σωστή κατεύθυνση…Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP