Ξανανοίγει ο φάκελος των υποκλοπών με την εκταφή Τσαλικίδη

Τρίτη, 24 Απριλίου 2012

Την εκταφή του 39χρονου στελέχους της VODAFONE Κώστα Τσαλικίδη και την εκ νέου δικαστική διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο απαγχονισμός του ήταν αποτέλεσμα αυτοκτονίας ή δολοφονίας, παρήγγειλε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Χαράλαμπος Λακαφώσης, ο οποίος έκανε δεκτό σχετικό αίτημα της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκταφή του 39χρονου, που είχε βρεθεί στις 9 Μαρτίου 2005 απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στην οδό Ευκλείδου αρ. 18, στον Κολωνό, πρόκειται να γίνει την ερχόμενη βδομάδα με την παρουσία και του κ. Λακαφώση.

Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει από το τμήμα ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας να διενεργηθούν όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, εάν είχε χορηγηθεί κάποια δηλητηριώδης ουσία στον 39χρονο η οποία δεν ανιχνεύτηκε στο αίμα του και είχε αποτέλεσμα τον θάνατό του και εκ των υστέρων τον απαγχονισμό του, για να καλυφθεί η υπόθεση και να θεωρηθεί η δολοφονία του αυτοκτονία!

Την ανάσυρση της δικογραφίας Τσαλικίδη από το αρχείο και τη νέα έρευνα των αιτιών που οδήγησαν στον θάνατο του σχεδιαστή δικτύου και διευθυντή τεχνολογίας της VODAFONE, ζήτησαν από τη Δικαιοσύνη ο πατέρας, η μητέρα και ο αδελφός του, οι οποίοι δεν σταμάτησαν να αναζητούν την αλήθεια.

Στην αίτησή τους βασίζονται στις εκθέσεις του καθηγητή Ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Θεόδωρου Βουγιουκλάκη και του καθηγητή Ιατροδικαστικής Steven Karch, μέλους της Ενωσης Ιατροδικαστών των ΗΠΑ και του Βασιλικού Κολεγίου Εγκληματολογίας του Λονδίνου, οι οποίοι καταλήγουν ουσιαστικά στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά να στηρίξουν την εκδοχή της αυτοκτονίας και να αποκλείσουν την ανθρωποκτονία.

«Ο θάνατός του», αναφέρει η οικογένεια του 39χρονου, «ήταν προϊόν εγκληματικής ενέργειας και άρρηκτα συνδεδεμένος με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που ήδη αποκαλύπτεται ως υπόθεση διεθνούς κατασκοπείας, για την οποία προ ολίγων μηνών ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, απασχόλησε και απασχολεί το πανελλήνιο από τον Φεβρουάριο 2006, όταν για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε δημόσια από υπουργούς της τότε κυβέρνησης το σκάνδαλο αυτό».

Οι εκθέσεις των ιατροδικαστών
Διαπιστώνουν σοβαρές παραλείψεις στις έρευνες

Στην έκθεσή του ο καθηγητής Steven Karch αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, «σε κάθε περίπτωση, η διενέργεια τοξικολογικής ανάλυσης, προς εύρεση τυχόν τοξικών ουσιών (φαρμάκων κλπ.), για τον έλεγχο της ακούσιας απαιώρησης του Κωνσταντίνου ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ, (τη «σκηνοθεσία», δηλαδή, της αυτοκτονίας, προς παραπλάνηση των αρχών), είναι ακόμη και σήμερα δυνατή, κατόπιν εκταφής (αφού ίχνη των ουσιών αυτών, εάν χρησιμοποιήθηκαν, θα εντοπισθούν στα οστά και στις τρίχες του αποβιώσαντος)».

Επίσης και οι δύο ιατροδικαστές στηρίζουν τα συμπεράσματά τους στις εκθέσεις αυτοψίας και στις φωτογραφίες που περιέχονται στη δικογραφία, ενώ στην ιατροδικαστική διερεύνηση της υπόθεσης διαπιστώνουν σοβαρές παραλείψεις.

Μάλιστα ο κ. Karch, aπαριθμώντας τις ενδείξεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας Τσαλικίδη, σημειώνει:

* Ο κόμπος στο σκοινί του απαγχονισμού είναι αρκετά περίπλοκος και δεν συνηθίζεται να χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αυτοκτονίας.
* Στο κορμί του Τσαλικίδη δεν υπήρχαν σημάδια, εκτός από την αύλακα στον λαιμό, γεγονός που είναι ύποπτο καθώς στον απαγχονισμό σημειώνονται ακούσιοι σπασμοί.
* Η θέση του σκοινιού συνάδει περισσότερο με στραγγαλισμό παρά με απαγχονισμό.

Eνώ στηριζόμενος στις καταθέσεις των συγγενών και των συναδέλφων του αυτόχειρα, καταλήγει ότι ο 39χρονος δεν είχε αυτοκτονικό ιστορικό ή ψυχιατρικό γεγονός, γενικώς ήταν ευτυχισμένος και λίγες εβδομάδες πριν από τον θάνατό του εξέφραζε ανησυχία για την ασφάλειά του.

Παράλληλα, ο κ. Βουγιουκλάκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν διακρίνονται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σημεία που να οδηγούν με ασφάλεια προς τη μία ή την άλλη εκδοχή, δηλαδή προς την αυτοκτονία ή τη δολοφονία.

Έθνος (24/4/2012)

2 σχόλια:

Ανώνυμος 24 Απριλίου 2012 - 11:39:00 π.μ. EEST  

Επρεπε να περάσουν επτά χρόνια γιά να ερευνηθεί πιό εξονυχιστικά το αυτονόητο;Μάλλον τότε ενοχλούσε κάποιους πολύ.Τώρα περσυνά ξυνά σταφύλια. Hellas marine.

Ανώνυμος 24 Απριλίου 2012 - 11:51:00 π.μ. EEST  

Αναρωτιέμαι τι μπορεί να προκύψει από νέα ιατροδικαστική εξέταση μετά από τόσα χρόνια. Δεν είμαι ειδικός, αλλά ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει ότι έχουν χαθεί πολύτιμα στοιχεία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP