«Γκρίζες» πρακτικές στο Αιγαίο

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Μείζον ζήτημα για τις (προηγούμενες) πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Εξωτερικών δημιουργεί η απαίτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ να πραγματοποιηθούν έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Piri Reis χωρίς να ζητηθεί άδεια από τις ελληνικές αρχές, αλλά με απλή άτυπη κοινοποίηση μέσω email των συντεταγμένων, στο γραφείο του διευθυντή πολιτικών υποθέσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η έξοδος του Piri Reis για έρευνες στο Αιγαίο, όπως αποκάλυψε χθες το Έθνος, προκάλεσε εντύπωση καθώς η τουρκική NAVTEX δεν καθόριζε τις συντεταγμένες εντός των οποίων θα πραγματοποιούσε έρευνες το τουρκικό σκάφος και αναφερόταν γενικόλογα ότι θα κινηθεί και στα «διεθνή ύδατα του Αιγαίου». Όπως πληροφορείται όμως το Έθνος, ο πρέσβης Π. Ζωγράφος (ο οποίος διαδέχθηκε τον κ. Τρύφωνα Παρασκευόπουλο πριν από λίγες εβδομάδες) έλαβε email από τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος τον ενημέρωνε ότι κατά τη «συνήθη διαδικασία» γνωστοποιεί τις συντεταγμένες εντός των οποίων θα πραγματοποιήσει έρευνες το τουρκικό σκάφος στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου (περιοχές που καλύπτουν όμως και τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας).

Εκπληκτος ο κ. Ζωγράφος, αφού ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία, επικοινώνησε με τον Τούρκο αποστολέα του email εκφράζοντας τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς, παραπέμποντας στις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την έκδοση άδειας για τις έρευνες.

Η απάντηση

Η έκπληξη έγινε ακόμη μεγαλύτερη όμως όταν ο Τούρκος αξιωματούχος απάντησε ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται για έρευνες τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο, αλλά ότι και η ελληνική πλευρά ενημέρωνε ατύπως το τουρκικό ΥΠΕΞ με γνωστοποίηση συντεταγμένων για τις έρευνες που πραγματοποιούσαν και τα ελληνικά σκάφη στο Αιγαίο. Με την πρακτική αυτή δηλαδή, όχι μόνο η Ελλάδα αποδεχόταν σιωπηρά τη δημιουργία τετελεσμένων από την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά προκειμένου να μην αντιδρά η Τουρκία, είχε αποδεχθεί να υποβάλλει μέσω της ίδιας διαδικασίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ συντεταγμένες για έρευνες που πραγματοποιούσαν ελληνικά σκάφη στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Χωρίς να είναι γνωστό πότε ξεκίνησε η πρακτική αυτή, υπενθυμίζεται ότι το 2006 η έντονη αντίδραση της Τουρκίας στις έρευνες του γερμανικού ερευνητικού σκάφους «Poseidon» στο Αιγαίο είχε οδηγήσει σε παρασκηνιακή «συμβιβαστική» λύση, την οποία είχε εγκρίνει η τότε υπουργός Ντ. Μπακογιάννη.

Nίκος Μελέτης / Έθνος
Πηγή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP