Το "Πίρι Ρεϊς" δεν αναζητεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στο Αιγαίο, λέει η Αγκυρα

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012

Το "Πίρι Ρεϊς" δεν πραγματοποιεί έρευνες για ανεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο Αιγαίο, ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι ισχύει η συμφωνία της Βέρνης (1976) για την απαγόρευση τέτοιων ερευνών μέχρι την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Δηλώνει όμως παράλληλα ότι για άλλου είδους έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου η Τουρκία δε χρειάζεται την άδεια της Ελλάδας.

«Η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα και συνεπώς το μορατόριουμ που παγώνει κάθε ερευνητική δραστηριότητα για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, όπως έχει συμφωνηθεί από τις δύο χώρες το 1976 με τη συμφωνία της Βέρνης, εξακολουθεί να ισχύει» αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά από σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

«Ωστόσο ακαδημαϊκές και ναυτικές έρευνες, πέραν των στόχων του μορατόριουμ, γίνονται χωρίς κανέναν περιορισμό και από τις δύο χώρες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Και οι δύο χώρες δεν χρειάζονται προηγούμενη άδεια ή συμφωνία ή ενημέρωση, η μία της άλλης, μέσω των επίσημων διαύλων για τη διενέργεια τέτοιων ερευνών πέραν των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο» σημειώνει του τουρκικό υπουργείο και προσθέτει:

«Πληροφορηθήκαμε από το πανεπιστήμιο της 9ης Σεπτεμβρίου στην Σμύρνη ότι το ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρεϊς πραγματοποιεί την περίοδο αυτή επιστημονικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, που θα συνεχιστούν μέχρι την 29η Μαρτίου 2012. Η έρευνα που υποστηρίζεται, επίσης, από το Κεντρικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Eρευνας (TUBITAK) είχε σχεδιαστεί πριν από ένα χρόνο και είχε ενημερωθεί η Διακυβερνητική Ωκεανογραφική Επιτροπή της UNESCO, για τις δραστηριότητες αυτές. Πρόκειται για βιολογικές και ωκεανογραφικές έρευνες που δεν μπορούν να κανένα τρόπο να συνδεθούν με έρευνες για την ανεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Το Πανεπιστήμιο της 9ης Σεπτεμβρίου ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις έρευνες αυτές, σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια και με σκοπό να αναπτυχθούν κοινά προγράμματα». «Υποστηρίζουμε την θετική και εποικοδομητική αυτή προσέγγιση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλιο "Εν Κρυπτώ": Η τουρκική ανακοίνωση έχει δύο πλευρές: την πλευρά που κατοχυρώνει τις τουρκικές απόψεις και την πλευρά που στοχεύει στην εκτόνωση της έντασης (ασχέτως της επίσημης ελληνικής "ψυχραιμίας", η επίσκεψη Α/ΓΕΣ και Α/ΓΕΝ στη Σαμοθράκη δεν ήταν τυχαία...). Ο δεύτερος στόχος εξυπηρετείται με τη διαβεβαίωση ότι το Πίρι Ρέις δε διεξάγει έρευνες για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, παρά μόνο βιολογικές και ωκεανογραφικές (πράγματι η τουρκική NAVTEX σε τέτοιες έρευνες αναφέρεται). Το κρίσιμο σημείο της ανακοίνωσης είναι η δήλωση πως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει υποχρέωσή της να λαμβάνει άδεια από τις ελληνικές αρχές για έρευνες στο Αιγαίο, ενώ κατά τη χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ βάσει του διεθνούς δικαίου υπάρχει τέτοια υποχρέωση, αφού πρόκειται για περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί ως ελληνική υφαλοκρηπίδα. Με τον πλου του Πίρι Ρέις χωρίς άδεια από την Ελλάδα, η Τουρκία δήλωσε εμπράκτως ότι δε χρειάζεται ελληνική άδεια, και κατ' επέκταση ότι δεν αναγνωρίζει ελληνική υφαλοκρηπίδα στις συγκεκριμένες περιοχές. Στη συνέχεια με την ανακοίνωση αυτή εκτόνωσε την ένταση, έχοντας πρώτα επιτύχει τον πολιτικό της στόχο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP