Οινούσσες, Μάρτιος 1987...

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

"Τύμπανα πολέμου στο Αιγαίο"

Αυτός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος μιας εφημερίδας την 26/3/1987.
Ηταν μια εποχή έντονης κινητικότητας στα Ελληνοτουρκικά με τους Τούρκους να αμφισβητούν τα Ελληνικά χωρικά ύδατα και μετά το πείραμα με το Χόρα είχαν εξεδηλώσει την πρόθεση να βγεί στο Αιγαίο το Σισμίκ προκειμένου να κάνουν έρευνα για πετρέλαια στο Αιγαίο.

Αυτήν την εποχή στην Τουρκία ο πρωθυπουργός της Οζάλ ηταν άρρωστος και νοσηλεύονταν στην Νέα Υόρκη με την κατάσταση να βρίσκεται στα χέρια των στρατιωτικών. Απο την άλλη ο Ελληνας πρωθυπουργός ο Παπανδρέου είχε επιλέξει την σκληρή στάση στα Ελληνοτουρκικά.

Πολλά έχουν ειπωθεί για το συγκεκριμμένο γεγονός . Κάποιοι μίλησαν για ένα πολεμικό επεισόδιο που παραλήφθηκε στο παρα πέντε. Αλλοι εκθείασαν τον τσαμπουκά του Ανδρέα και άλλοι τον κατηγόρησαν για μπλόφα. Ο καθένας ας κρίνει.

Δύο λόγια μόνο όπως τα έζησα την εποχή που βγήκε το Σισμίκ το Μάρτη του '87.

Τότε , υπηρετούσα την μαμά πατρίδα στο φυλάκιο των Οινουσσών. (Οι Οινούσσες ή Αγνούσα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι ένα νησάκι ανάμεσα στην Χιό και την Τουρκία με καμιά 500αριά κατοίκους )

Σαν ασχολία είχα τον εφοδιασμό των φυλακίων των Οινουσσών και του Πασά (πρόκειται για βραχονησίδα) με τρόφιμα. Παράλληλα σαν ο πιό παλιός υπάξ στο φυλάκιο έκανα και χρέη υπαρχιφύλακα.

Να σημειώσω ότι το τρίμηνο που προηγήθηκε το επεισοδίου με το Σισμίκ υπήρξε σοβαρή αύξηση των παραβιάσεων και προκλήσεων απο τα μεμέτια με την Ελληνική πλευρά να απαντάει με το ίδιο νόμισμα στις τούρκικες παραβιάσεις και με τις φήμες για επικείμενη σύρραξη να δίνουν και να παίρνουν.

27/3/1987 Ημέρα Παρασκευή.

Ωρα 8:30 πμ Λιμάνι της Χίου .
Ο παραλιακός δρόμος μπροστά στο λιμάνι πλημμυρίζει με Ρέο, τεθωρακισμένα και πυροβολικό. Επικρατεί απίστευτο κυκλοφοριακό κομφούζιο και παρόλο που οι περισσότεροι μιλούν για στρατιωτική άσκηση τον έβλεπες τον πανικό στα μάτια όλων.

Ωρα 11:00 πμ Λιμάνι της Χίου .
Εχω πάρει όπως όπως τα ώνια τα έχω βάλει στο καραβάκι που θα με μετέφερε στις Οινούσσες και τριγυρνώ στην προβλήτα ώσπου να φύγουμε. Στα βόρεια της προβλήτας το πρωί είχα προσέξει κάποια ρυμουλκούμενα πυροβόλα να στήνονται και κατευθύνθηκα προς τα εκεί προκειμένου να μάθω νέα. Φτάνοντας σε ένα πυροβολείο που ποτέ πριν δεν είχα εντοπίσει διαόλου τύχη βρίσκω τον φίλο μου λοχία τον Νικόλα τον Κάρλο (είχαμε κάνει κατι καλά μεθύσια μαζί) και τον ρωτάω:
"Τί συμβαίνει ρε πάμε για πόλεμο ή πρόκειται για άσκηση"
"Οχι ρε σύ τί άσκηση άν κάνουν την μαλακία οι Τούρκοι με το Σισμίκ αύριο το πρωϊ, πλακωνόμαστε πάει και τελείωσε . Μου έχουν δοθεί συντεταγμένες και με το πρώτο σήμα βάλω για απέναντι στην Τουρκία" μου απαντά

Ωρα 12:00 Λιμάνι της Χίου .
Επιστρέφω στο καραβάκι. Ο καπετάνιος προβληματισμένος μου ανακοινώνει ότι το λιμεναρχείο του συνιστά να μην αριβάρει .

Ωρα 13:10 Λιμάνι της Χίου .
Αποπλέουμε για Οινούσσες με ευθύνη του καπετάνιου (Χίος Οινούσσες 50 λεπτά απόσταση)
Μουγκαμάρα στο πλοίο απο τους 3 μοναδικούς επιβάτες

Ωρα 14:00 Λιμάνι Οινουσσών.
Ενημερώνομαι ότι δόθηκαν εντολές απο το τάγμα να μεταφερθούμε στις θέσεις προκαλύψεως στο ύψωμα του Αη Γιάννη και να εγκατασταθούμε στα ορύγματα και στα πολυβολεία της θέσης .

Ωρα 18:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Η μετεγκατάσταση του Φυλακίου τελείωσε . Πληροφορούμαστε απο το ράδιο το Διάγγελμα του Ανδρέα (τότε που πανικόβλητος ο κόσμος έτρεξε και άδειασε τα ράφια απο τα σουπερ μάρκετ).
Κατεβαίνω στο χωριό να πάρω καφέ και να τηλεφωνήσω στην μάνα Τα πράγματα ήταν σχετικά ήρεμα μιας και οι περισσότεροι βρίσκονται στην εκκλησία για τους Χαιρετισμούς. Τις επόμενες ώρες το βουητό της αναταραχής σκέπασε το χωριό.
Το Σισμίκ θα βρίσκοταν αύριο το πρωί στο βορειανατολικά του νησιού σύμφωνα με τα λεγόμενα του ραδιοφώνου

Ωρα 19:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Νέες διαταγές απο το τάγμα διατάζουν να εκκενώσουμε την αποθήκη πυρομαχικών και να μεταφέρουμε όλα τα πυρομαχικά στο ύψωμα . Κουραστικό κουβάλημα στην ανηφόρα για το ύψωμα επι δύο ώρες. Ενας φαντάρος με ενημερώνει ότι ήρθε ο παππάς να μας μεταλάβει και τον έδιωξαν. Δεν τον πολυπιστεύω γιατί ήταν χαβαλές, αλλά με χάλασε η ιδέα

Ωρα 21:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Αρχίζουν τα πρώτα προβλήματα επικοινωνίας με το τάγμα . Η ασύρματη επικοινωνία έχει τρομερές παρεμβολές και η κατάσταση ολοένα χειροτέρευε.
Κατεβαίνω στο χωριό να βρώ τον αστυνόμο του χωριού μπας και ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε τα αστικά δίκτυα. Στο αστυνομικό τμήμα επικρατούσε τεράστια αναταραχή . Είχε δοθεί εντολή να επιστρατευτούν τα ΤΕΑ . Καμιά 40αριά άνδρες του νησιού ακόμη και γέροι παραλάμβαναν το οπλο και κατευθύνονταν στα πολυβολεία που τους είχαν προκαθοριστεί.
Απο το κέντρο είχα να δώ Μ1 και Μπάρ αλλά ήταν σε καλή κατάσταση. Καταφέρνω να επικοινωνήσω μέσω ταξιαρχίας με το τάγμα και επειδή με βρήκαν πρόχειρο μου αναθέτουν τον ρόλο του συνδέσμου ανάμεσα στο φυλάκιο τα ΤΕΑ και στους επιστρατευμένους άνδρες της σχολής εμποροπλοιάρχων που υπήρχε στο νησί (είχαν και αυτοί καμια 10αριά Μ1 και κάτι πιστόλια)
Οσο για τις επικοινωνίες συμφωνήθηκε για όλη την νύχτα δύο φαντάροι με τον ασύρματο να πηγαίνουν στην άλλη πλευρά του νησιού (2 χιλιόμετρα πήγαινε έλα) που υπήρχε οπτική επαφή με τις ακτές της Χίου και απο κεί να επικοινωνούν.

Ωρα 22:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Μια καταπληκτική ανοιξιάτικη βραδιά
Μπροστά μας στο βάθος τα Τουρκικά παράλια ήσυχα μόνο που και που αναβόσβηνε κανένα φώς. Προφανώς και τα μεμέτια κάνανε τις ετοιμασίες τους
Πίσω το χωριό που σιγά σιγά ερήμωνε . Οσοι δεν ήταν στα ΤΕΑ και είχαν μια βάρκα ή ένα καϊκι εγκατέλειπαν με τις οικογένειές τους το νησί για την Χίο.
Μας δίδονται εντολές να ανοίξουμε τις τελαμώνες.
15 φαντάροι εμείς στο φυλάκιο γύρω στους 40 ΤΕΑτζήδες και καμιά 10αρια άτομα απο την σχολή θα υπερασπίζαμε το νησί

Ωρα 23:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Ακυρος συναγερμός απο ψαροκάικο που προσέγγισε το νησί . Ψάρευε στα ανοιχτά και του δόθηκε εντολή απο το λιμενικό να δέσει πάραυτα.

Ωρα 02:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Νέες εντολές να έχουμε τον νού μας μην σκοτωθούμε μεταξύ μας, γιατί "βατράχια" απο την Χίο έχουν πιάσει στο νησί προκειμένου να περάσουν απέναντι για αντιπερισπασμό εάν γίνει κάτι

Ωρα 06:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.

Εντολές να ελέγξει ο "σύνδεσμος" δηλαδή εγώ τις θέσεις των ΤΕΑ ότι είναι όλα καλά και εάν ήταν δυνατόν να τους προμηθέψουμε τίποτα φαγώσιμα και νερό.
Παίρνουμε με ένα φαντάρο μια καναδέζα ένα νεροζούμι σαν τσάι κάτι πολυκαιρισμένες γαλέτες και νερό και πηγαίνουμε.
Οι ΤΕΑτζήδες ήταν άρχοντες . Είχανε βάλει φωτιά και είχαν ψήσει κάτι χταπόδια, τσίρους και άλλα μεζεκλίκια και το είχανε ρίξει στα ούζα.
Ηθικόν ακμαιότατο

Ωρα 08:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Ωραίο πρωϊνο
Μια ελληνική "παντόφλα" κόβει βόλτες δίαυλο Οινουσσών Χίου
Ησυχία

Ωρα 10:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Το ραδιόφωνο μιλάει οτί το ΝΑΤΟ και η Θάτσερ παρενέβησαν στην κρίση
Το Σισμίκ παραμένει στα διεθνή ύδατα βόρεια της Χίου και των Ψαρών

Ωρα 15:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.
Μας έρχονται για ενίσχυση καμια 15αριά επίστρατοι . Μαθαίνουμε ότι έγινε μερική επιστράτευση. Καταπληκτικοί χαβαλέδες Περάσαμε φίνα τις επόμενες 15 μέρες που κράτησε η επιφυλακή.

Ωρα 22:00 Υψωμα Αη Γιάννης Οινουσσών.The game is over
Το ραδιόφωνο μεταδίδει ότι το Σισμίκ επιστρέφει στο Τσεσμέ

-------------------------------

Τόσα χρόνια μετά είμαι πεπεισμένος ότι εάν τολμούσαν οι Τούρκοι να βάλουν το Σισμίκ στα ελληνικά νερά σε κάθε περίπτωση θα πλακωνόμαστε και μπορεί να μην είμαι σίγουρος εάν νικούσαμε ή όχι αλλά σίγουρα θα πολεμούσαμε με νύχια και με δόντια.


Πηγή

5 σχόλια:

dimitris 28 Μαρτίου 2012 - 4:17:00 μ.μ. EEST  

είχα διαβάσει ότι το σισμικ δεν θα το χτυπούσαμε αλλά θα το εμβόλιζε σκάφος το ΠΝ.

αληθεύει?

Οδυσσέας 28 Μαρτίου 2012 - 4:38:00 μ.μ. EEST  

Ισχύει. Διάβασε το αμέσως προηγούμενο άρθρο.

D-Mitch 30 Μαρτίου 2012 - 5:08:00 μ.μ. EEST  

Η τελευταία παράγραφος είναι απλά καταπληκτική. Γραμμένο σε απλό αλλα και συνάμα μελαγχολικό ύφος λέει ότι δεν ξέρεις αν θα βγεις νικητής αλλά τα δίνεις όλα για να βγεις και να προασπίσεις τα συμφεροντά σου. Δυστυχώς πάνε να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου σε όλα τον τελευταίο καιρό και να ξεχάσουμε και το αίσθημα του πατριωτισμού που πάντα μας διακατείχε σαν Έλληνες.. Πολύ καλό κείμενο, συνεχίστε την καλή δουλειά που κάνετε στο enkripto.

Ανώνυμος 30 Μαρτίου 2012 - 10:08:00 μ.μ. EEST  

Από αυτά που ξέρω το σισμικ θα το εμβόλιζε ένα από τα τέσσερα φλετσερ

Ανώνυμος 19 Απριλίου 2013 - 6:01:00 μ.μ. EEST  

ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΓΜΑ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΗΡΘΑΜΕ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΧΙΟ! ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΧΑΜΕ ΨΙΛΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΜΑΣ! ΕΚΕΙΝΗ Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ, ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΤΕ ΑΡΧΗΓΩΝ ΗΤΑΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥΛΗΜΑ ΠΟΥ ΝΙΩΣΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΙΜΙΑ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP