Αγνοούμενοι του 1974 οι τριανταοκτώ σκελετοί που βρέθηκαν στο Ντιαρμπακίρ;

Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2012

Η Κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους έθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο το ζήτημα των τριανταοχτώ σκελετών που βρέθηκαν στη φυλακή του Diyarbakir της Τουρκίας, ζητώντας συνδρομή από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να διευκρινιστεί αν ανήκουν σε Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους πολέμου από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κϋπρο.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, η Ελένη Θεοχάρους είπε ότι την εποχή εκείνη μεταφέρθηκαν αιχμάλωτοι πολέμου από την Κύπρο στη συγκεκριμένη φυλακή, και δεν επέστρεψαν ποτέ. "Το ζήτημα είναι ανθρωπιστικής φύσεως” είπε η ευρωβουλευτής, προσθέτοντας “καταλαβαίνετε την αγωνία που δημιουργήθηκε στους συγγενείς των αγνοουμένων στην Κύπρο αφότου έγινε γνωστή αυτή η πληροφορία."

Επισήμανε ότι οι 38 σκελετοί φέρουν σημάδια εκτέλεσης με σφαίρες των 9mm στο κεφάλι, και ότι τα τεστ DNA έδειξαν ότι δεν πρόκειται για Τούρκους ή Κούρδους φυλακισμένους.

Το ζήτημα τέθηκε από την Ελένη Θεοχάρους κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και το αίτημα συνδρομής έγινε δεκτό. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Elmar Brok ζήτησε από την Ria Oomen-Ruijten, ευρωβουλευτή και εισηγήτρια της Επιτροπής, να συναντηθεί με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να συζητήσει και να ερευνήσει το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες πληθαίνουν οι ανακαλύψεις ομαδικών τάφων σε διάφορα σημεία της Τουρκίας, με θύματα συνήθως Κούρδους. Είναι όμως η πρώτη φορά που δημοσιεύεται συγκεκριμένη πληροφορία για ομαδικό τάφο με Ελληνοκύπριους αγνοούμενους στην Τουρκία. Αν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, η Τουρκία έχει πολλές (πρόσθετες) εξηγήσεις να δώσει στην πολιτισμένη διεθνή κοινότητα... Γιατί και οι τεκμηριωμένες δολοφονίες αιχμαλώτων στην Κύπρο είναι εγκλήματα πολέμου, αλλά εκεί οι Τούρκοι παρουσιάζουν διάφορες δικαιολογίες περί δράσης ατάκτων Τουρκοκυπρίων υπό συνθήκες έντασης, κλπ. Αν όμως αποδειχθεί ότι αιχμάλωτοι πολέμου δολοφονήθηκαν σε τουρκικό έδαφος, αυτό σημαίνει έγκλημα πολέμου εν ψυχρώ, με πλήρη σχεδιασμό και επίγνωση του τουρκικού κράτους. Και πέρα από τη διεθνή κατακραυγή, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στο διεθνές ποινικό δικαστήριο...

Οι εξελίξεις αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Πηγή

1 σχόλια:

ΑΧΕΡΩΝ 3 Μαρτίου 2012 - 11:50:00 π.μ. EET  

Mὴπως κὰποιοι εὺχονται να φυσὴξει ὲνας ''ὰνεμος''και να σκορπὶσει τα λεὶψανα;
Και ὸταν λὲω ''κὰποιοι'',εννοὼ βεβαὶως κὰποιους εντὸς Ελλὰδος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP