Ισραήλ: το πρώτο ταξίδι του νέου Α/ΓΕΑ ήταν στην Αθήνα

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012


Σε μια κίνηση υψηλής συμβολικής σημασίας προχώρησε ο νέος αρχηγός της ισραηλινής Αεροπορίας, αφού ως προορισμό για το πρώτο του ταξίδι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν στην Αθήνα.

Ο υποπτέραρχος Αμίρ Έσελ έφθασε στην Ελλάδα την 13η Φεβρουαρίου 2012 και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το 2012. Ο υποπτέραρχος Έσελ επισκέφθηκε το ΓΕΕΘΑ και είχε συνομιλίες με επιτελείς επί θεμάτων αμοιβαίου στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Αντώνιο Τσαντηράκη.

Η κατάσταση που έχει ανακύψει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αναβαθμίσει δραματικά τη σημασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας για τους Ισραηλινούς, καθώς στις δυο χώρες βλέπουν έναν «στρατηγικό διάδρομο» ο οποίος τους συνδέει με τις χώρες της Δύσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, παράλληλα με τις δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα μεταφοράς των υδρογονανθράκων στις δυτικές αγορές, ιδίως μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση ισραηλινού φυσικού αερίου από το έδαφός της.

Επίσης, για το Ισραήλ που αποτελεί στην κυριολεξία μια λωρίδα γης «εν μέσω μιας αραβικής θάλασσας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε στρατηγικές αναλύσεις ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, ιδιαίτερα η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί το πολύτιμο στρατηγικό βάθος το οποίο τους έχει στερήσει η γεωγραφία. Στο πλαίσιο αυτό, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη Νετανιάχου στην Κύπρο, η πρώτη Ισραηλινού πρωθυπουργού στο νησί, όπου όπως έχει διαρρεύσει, στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθεί και το ζήτημα αξιοποίησης από την ισραηλινή Αεροπορία της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Κύπρο.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή, όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, είναι γεμάτη κινδύνους για την ελληνική (ελλαδική και κυπριακή) ασφάλεια, κρύβει όμως ταυτόχρονα και τεράστιες ευκαιρίες. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθούν, πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος, σε μια περίοδο κατά την οποία ανατρέπονται όλα τα δεδομένα (ήταν άραγε ποτέ δεδομένα ή αποτελούσαν βολικά στερεότυπα της ελληνικής πλευράς;), με την Ελλάδα να αντιλαμβάνεται ότι «έχτιζε πάνω στην άμμο», με αποτέλεσμα να αισθάνεται σήμερα ότι «αδειάζεται» από εκείνους οι οποίοι υποτίθεται ότι στήριζε την ασφάλεια και την ευημερία της…Αξίζει να επισημανθεί ότι τα σημεία όπου βγήκαν οι φωτογραφίες έχουν τη δική τους σημειολογική σημασία: Ιδιαίτερα η μεσαία φωτογραφία έχει ληφθεί σε σημείο όπου η παράσταση στον τοίχο είναι από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά των Περσών, του σημερινού Ιράν, του οποίου οι πυρηνικές φιλοδοξίες αποτελούν κορυφαία απειλή εθνικής ασφαλείας για το Ισραήλ.

Πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2012 - 10:25:00 μ.μ. EET  

Το Ισραήλ με πολύ μεγαλύτερη αεροπορία έχει αρχηγό υποπτέραρχο. Έμεις από αντι- να φάνε και οι κότες.

AegeanHawk 17 Φεβρουαρίου 2012 - 12:49:00 π.μ. EET  

Δεν έχει αναλάβει ακόμα επίσημα την θέση του αρχηγού της Ισραηλινής Αεροπορίας.
Εχει επιλεγεί επίσημα σαν ο επόμενος αρχηγός.
Η αλλαγή ηγεσίας θα γίνει τον Απρίλιο.

Ανώνυμος 17 Φεβρουαρίου 2012 - 10:13:00 π.μ. EET  

Και ο νυν αρχηγός της Ισραηλινής Αεροπορίας Aluf Ido Nehoshtan υποπτέραρχος είναι. Το 2000 έγινε Ταξίαρχος και με το βαθμό αυτό υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις μέχρι το Φεβρουάριο του 2008 που έγινε αρχηγός της αεροπορίας και ταυτόχρονα προήχθη σε υποπτέραρχο. Σύνολο 8 χρόνια Ταξίαρχος και 4 υποπτέραρχος. Αν ένας έλληνας αξιωματικός είχε γίνει Ταξίαρχος το 2000 και έμενε σε υπηρεσία μέχρι το 2012 με το ρυθμό εξέλιξης που ισχύει θα ήταν άνετα στρατάρχης!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP