Διαμαρτυρία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τον β΄ γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ

Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012

Ένα τμήμα από τα οικόπεδα της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για τα οποία ξεκινά ο β΄γύρος αδειοδότησης για αναζήτηση, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, συμπίπτει με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζει η Άγκυρα, που προτείνει να παγώσουν οι έρευνες μέχρι τη λύση του Κυπριακού ή να συναντηθούν οι πλευρές, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με αποκλειστικό αντικείμενο το θέμα των υδρογονανθράκων και απειλεί με αύξηση της έντασης για την περίπτωση, που δεν γίνει αυτό.

«Διαμαρτυρόμαστε για το ανεύθυνο, προκλητικό και μονομερές βήμα στο οποίο προβαίνουν οι Ελληνοκύπριοι παρ' όλες τις προειδοποιήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προβάλλεται η άποψη πως «το γεγονός ότι ο γύρος θα αρχίσει σε μια περίοδο που οι συνομιλίες του ΟΗΕ βρίσκονται σε κρίσιμη και καθοριστική φάση, δείχνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβλέπει τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα της τουρκοκυπριακής, δεν επιθυμεί ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους και δεν είναι έτοιμη για τη λύση» και υπογραμμίζεται ότι «εάν εξεταστούν τα δήθεν οικόπεδα που αναφέρονται στον διαγωνισμό, θα διαπιστωθεί ότι ένα μέρος από αυτά (τμήματα των δήθεν οικοπέδων 1, 4, 5, 6 και 7) συμπίπτει με τις περιοχές υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Τουρκία, όπως και στο παρελθόν, δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να προβούν σε παράνομες δραστηριότητες, σχετικά με πετρέλαια και φυσικό αέριο και θα λάβει κάθε είδους μέτρο προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της επί της υφαλοκρηπίδας της».

Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι τα οικόπεδα για τα οποία ξεκινά ο β΄γύρος αδειοδότησης «όχι μόνον παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά συμπίπτουν και με τις περιοχές της άδειας που έδωσε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 η ΤΔΒΚ στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας».

Σημειώνει, επίσης, ότι «η Τουρκία θα παράσχει ως μητέρα πατρίδα και με την ευθύνη της ως εγγυήτριας χώρας, κάθε είδους στήριξη προς την ΤΔΒΚ, ώστε να μην παραβιαστούν οι αδειοδοτήσεις που έδωσαν οι Τουρκοκύπριοι νότια του νησιού και να προστατευθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θαλάσσιες περιοχές».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ανάγκη «αξιοποίησης των θαλάσσιων φυσικών πόρων του νησιού της Κύπρου, από κοινού, από τους δύο λαούς του νησιού», σημειώνεται ότι «η έρευνα και εκμετάλλευση των πόρων αυτών πρέπει να γίνει με την κοινή βούληση των πλευρών» και ότι «όσο δεν γίνεται αυτό, οι δήθεν περιοχές αδειών θα είναι αμφισβητούμενες από πλευράς ιδιοκτησίας».

«Για τον λόγο αυτό το ζήτημα ή πρέπει να αναβληθεί για μετά την επίλυση ή οι πλευρές να συναντηθούν αποκλειστικά για το θέμα αυτό υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ για να λάβουν μία κοινή απόφαση σχετικά με το μέλλον των ερευνών και της εξόρυξης υδρογονανθράκων» σημειώνει το τουρκικό υπουργείο και καταλήγει: «Σε αντίθετη περίπτωση, τα μονομερή βήματα των Ελληνοκυπρίων και τα αμοιβαία μέτρα τα οποία θα λάβουν οι Τουρκοκύπριοι για την προστασία των δικαιωμάτων τους στην περιοχή, θα προκαλέσουν αναπόφευκτα ένταση και αύξηση της έντασης στην περιοχή».

www.otenet.gr

2 σχόλια:

TED 16 Φεβρουαρίου 2012 - 5:18:00 μ.μ. EET  

Ξυδάκι (ή αλλιώς חומץ).

Ανώνυμος 16 Φεβρουαρίου 2012 - 10:56:00 μ.μ. EET  

η φλυαρία δείχνει την αμηχανία τους. Πως το είχε πει ο ταγιπ? "θα μαστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους Ελληνοκυπριους?" φτάνει να μη βρεθούν πάλι δικοί μας καλοθελητές και ρίξουν το γάλα από τη καρδάρα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
“Κι αν είναι κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί οργισμένοι, κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα, για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια, μη φοβηθείς το χαλασμό.

Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!, ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφτο, και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα, για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα, π’ όλο την περιμένουμε κι όλο κινάει για νάρθει, κι’ όλο συντρίμμι χάνεται στο γύρισμα των κύκλων!..

Φτάνει μια ιδέα να στο πει, μια ιδέα να στο προστάξει,κορώνα ιδέα , ιδέα σπαθί, που θα είναι απάνου απ’ όλα!"

Κωστής Παλαμάς
«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι·

θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία»


Α.Κάλβος
«Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα».

Ίωνας Δραγούμης

  © Free Blogger Templates Columnus by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP